• اگر سمپادی هستی همین الان عضو شو :
    ثبت نام عضویت

اصول ساخت مدار چاپی

navid_f

کاربر نیمه‌فعال
ارسال‌ها
7
امتیاز
0
نام مرکز سمپاد
شهید دستغیب 1
شهر
shiraz
مدال المپیاد
bikhial
رشته دانشگاه
مکانیک ؟
نحوه ساخت کیت
کیت چیست؟
کیت عبارت است از یک مداری الکترونیکی که از چندین قطعه تشکیل شده که در نهایت کاری را انجام میدهد. در اینجا من قصد دارم نحوه ساخت فیبر مدار چاپی یا درواقع بستر کیت( چیزی که قطعات روی آن سوار میشوند) را خدمت شما معرفی کنم.
تصویری از یک کیت


کیت ها در واقع 2 مدل هستند فیبر های 1 لایه و فیبر های 2 لایه, فیبر های 2 لایه مخصوص مدارات بسیار گسترد و پیچیده هستند که برای کم شدن حجم مدار از این تکنولوژی استفاده میکنند. ( مثل کیت های مادر بورد کامپیوتر)
اما نحوه ساخت کیت ( فیبر مدار چاپی):
نمیدانم تا به حال فیبر ها خام فایبر گلس را دیده اید یا نه؟ چیز زیاد پیچیده ایی نیست! یک صفحه عایق را شما در نظر بگیرید که یک لایه مس روی یک طرف آن کشیده شده است. همین! ما میبایست روی آن قسمتس که مس دارد کار کنیم.برای پاک کردن مس های اضافی بایستی از اسید استفاده کرد.
چرا باید مس ها را پاک کنیم؟
اسید مدار چاپی

فیبر فایبر گلس



برای ارتباط قطعات به یکدیگر ما به یک هادی ( رسانا) نیاز داریم, چون صفحه مزبور پوشیده از مس است , و اگر قرار باشد که قطعات را یک جا روی ان بزنیم, آن وقت دیگر مداری نخواهیم داشت. چون قطعات کاملا به هم اتصال میشوند. برای این منظور طرح نقشه اصلی رو که وجود دارد, میبایست روی قسمت مسی فیبر عینا
پیاده کنیم.

چگونگی انتقال نقشه از روی کاغذ به روی قسمت مسی
ما باید نقشه مورد نظر را با استفاده از ساده ترین راه یعنی گذاشتن کاربن بین کاغذ نقشه و فیبر مسی نقشه را روی قسمت مسی انتقال دهیم,همین!
اما
این روش برای مدارهای ساده بوده و برای استفاده از مدارهای ظریف به هیچ عنوان کاربردی ندارد. چون در آن صورت دوباره با اتصال مواجه خواهیم شد.
روش ساخت فیبر مدار چاپی
1- ابتدا فیبر مسی را کاملا تمیز با ریکا یا تاید کاملا شسته و از هرگونه چربی عاری میکنیم
2- با دقت زیاد نقشه را با استفاده از یک کاربن دسته سوم( کهنه) روی قسمت مسی انتقال میدهیم- علت استفاده از کاربن کهنه به این منظور است که چون کاربن خودش چرب هست در قسمت بعد برای ما مشکل ساز نشود.
3- الان نقشه روی قسمت مسی هست! باید با استفاده از ماژیک های واتر پروف( ضد اب ) یا لتراست( کاغدذ های حروف برگردان) روی قسمت هایی که با کاربن مشخص شده بکشیم.
4- پس از آماده کردن طرح باید آن را در اسید بندازیم که خودش روش خاص خود را دارد. اسید مذکور اسید پرکلر دوفر یا FECL3 هستش که به شکل پودر سیاه مایل به قهو ه ایی و قرمز است. این اسید سمی میباشد.
باید یک ظرف پلاستیکی تهیه کنیم0 حتما باید ظرف غیر فلزی باشد) بعد بایستی آب جوش 100 درجه ایی تهیه کنیم ! اب جوش را در ظرف باید بریزیم. به اندازه ارتفاع 2 سانت یا 1,5 سانت ارتفاع اب جوش از سطح ظرف باشد. بعد آرام آرام با دهان بسته( ماسک زده) اسید را در اب جوش میریزیم ( با احتیاط) صدایی میدهد و بخاری از ان بلند میشود , سعی کنید بخار را استنشاغ نکنید.!!!
بعد یک با اب داخل ظرف را هم بزنید, آب به رنگ نارنجی خوش رنگ در می آید! بعد فیبر مسی را به طوری که قسمت مسی آن رو به بالا (هم سطح اب موجود در ظرف) باشد بیندازید و آرام ارام محلول را هم بزنید! با تکان دادن ظرف! به هیچ وجه نگذارید که اسید با دست شما تماس پیدا کند!!
کیت بعد از 10 دقیقه ارام ارام از لبه های خارجی شروع به خورده شدن میکند, و تنها قسمت هایی که ماژیک رنگ شده اند باقی خواهند ماند.
5- پس از اتمام مرحله 4 فیبر باید با آب و تاید و یک سیم ظرف شویی شسته شود. ملاحضه خواهید کرد که قسمت هایی که با مازیک کشیده اید به صورت خطوط مسی درآمده اند. Very Happy
این همان هادی های لازم هستند.
 
پاسخ : اصول ساخت مدار چاپی

ساخت فیبر مدار چاپی به 4 روش

آموزش آماده سازی فیبر مدار چاپی به چهار روش متفاوت

مقدمه:
فیبر فنلی : از ترکیب لایه های کاغذ در محلول فنل ساخته میشود ورایج ترین نوع فیبر مدار چاپی می باشد.
این فیبر به علت قیمت ارزان آن در تولید اغلب دستگاههای تجاری بکار میرود ودر مقابل حرارت مقاومت زیادی ندارد. به این سبب در دستگاههای حساس وگرانقیمت استفاده نمی شود.
فیبر فایبر گلاس : این فیبر دارای چند نوع مختلف میباشد و از ترکیب فشرده الیاف پشم شیشه در محلول چسب های مختلف مانند اپوکسی ساخته میشود . این نوع فیبر تحمل حرارت زیاد را داشته واز نظر استحکام نیز مقاوم تر از نوع فنلی می باشد. کار کردن با این فیبر ساده میباشد زیرا ارتباط پایه های عناصر از پشت فیبر دیده میشود و بررسی مدار هنگام تعمیر آسانتر انجام میگیرد.
به علت گران بودن این فیبر در دستگاههای گرانقیمت وحساس از آن استفاده میشود. فیبرها در ضخامتهای 1mm ,2mm,3mm ساخته شده اند وبصورت استاندارد عرضه میگردند.
لایه های مس چسپانده شده روی فیبر مدار چاپی نیز دارای مشخصات واستانداردهایی میباشد. ضخامت لایه مس وصل شده بر روی فیبر معمولآ 25 و50 و75 میکرو متر استفاده میشود.

ب- استاندارد طراحی مدار چاپی :
تبدیل یک نقشه الکترونیکی به نقشه مدار چاپی باید طبق استانداردهای موجود ورعایت مسائلی انجام پذیرد.یک نقشه الکترونیکی میتواند در هر اندازه و شکلی کشیده شود اما مدار چاپی باید طوری تهیه شود که در آن استاندارد واصول مدار چاپی و اندازه حقیقی المانها در نظر گرفته شود. طراحی مدار چاپی باید با رعایت فواصل پایه ها وحجم المانها متناسب با اندازه حقیقی انجام پذیرد. مثلآ اگر بخواهیم یک مقاومت 2 وات را به طور افقی در فیبر قرار دهیم ب علت اینکه فاصله بین دو پایه آن 17میلی متر است باید در طراحی مدار چاپی نیز حداقل 17 میلی متر فاصله بین دو پایه در نظر بگیریم.
برای طراحی مدار چاپی از طرف کارخانه سازنده عناصر جداول واستانداردهائی در مورد پایه مقاومتها و دیودها وترانزیستور وآی سی وغیره منتشر میگردد که طراحی مدار چاپی بر مبنای این جدولها انجام می پذیرد.
علاوه بر رعایت اندازه المانها نکات دیگری نیز باید در طراحی مدار چاپی در نظر گرفته شود.
در زیر مهمترین نکاتی که باید در طراحی مدار چاپی رعایت شود آورده شده است.

1- نقشه الکترونیکی بصورتی به نقشه مدار چاپی تبدیل شود که ورودیها در یک طرف وخروجیها در طرف دیگر قرار گیرند.
2- عناصر حرارتی مانند مقاومتها و ترانزیستورها ی پر وات کنار المانهای حساس به حرارت مانند دیودها وترانزیستورهای کوچک قرار نگیرند .
3- المانها به صورتی در مدار قرار گیرند که هنگام تعمیر به راحتی بتوان آنها را در آورد وتعویض نمود.
4- در نظر گرفتن مکانهای که در نقشه الکترونیکی در نظر گرفته نمیشود مانند رادیاتورها و جای پیچ وغیره...
5- در مدار های فرکانس بالا تا جای که امکان دارد فاصله ها کوتاهتر وپایه المانها هم کوتاهتر باشد.
6- پهنای خطوط ارتباط باید متناسب با جریان عبوری و مقاومت ایجاد شده باشد.ولتاژ وصل شده به مدار چاپی باید با در نظر گرفتن استانداردهای موجود انجام پذیرد. حداقل فاصله بین دو خط ارتباط متناسب با تغییر ولتاژ مدار تغییر مینماید. در صورتیکه فاصله خطوط با در نظر گرفتن ولتاژ مدار از حد مجاز کمتر شود باعث ایجادجرقه یا ارتباط بین دو خط میگردد .



روش تهیه ی فیبر مدار چایی با پرینتر لیزری


استفاده از این روش میتواند به شما کمک کند تا زمان کمتری را صرف طراحی مدار و انتقال آن بر روی فیبر کنید و همچنین دقت این روش بسیار بیشتر از طراحی با ماژیک ضد آب و یا لتراست است.
برای انجام این کار به وسایل زیر نیاز دارید:
پرینتر لیزری
کاغذ گلاسه ی مناسب
فیبر مسی مدار چاپی
اتو

برخلاف پرینترهای جوهر افشان که در آن به جای تونر از جوهر مایع استفاده میشود در پرینترهای لیزری تونر هنگام عمل چاب از کارتریچ خارج میشود و به صورت یودر بر روی صفحه ی کاغذ منتقل میشود. برای آنکه تصویر یا متنی را به وسیله ی یرینترهای لیزری چاب کنیم تونر که شامل یلاستیک است بر اثر حرارت ذوب میشود و بر روی کاغذ باقی میماند.به دلیل سخت بودن فیبر های مسی نمیتوانیم به صورت مستقیم از پرینتر برای ایجاد خط ها و سایر علائم بر روی فیبر مدار چایی ا ستفاده کنیم ,بنابراین باید به صورت غیر مستقیم تونر را از پرینتر بر روی فیبر مسی انتقال دهیم.یک راه ساده آن است که ابتدا بر روی کاغذی که تونر به نرمی بر روی آن مینشیند مدار را با دقت 400 dpi یرینت بگیریم و بعد با دادن حرارت به آن به وسیله ی اتو تونر را برای بار دوم مذاب کنیم و بر روی فیبر مسی انتقال دهیم. این عمل دقیقا شبیه به انتقال تصاویر بر روی T-Shirt با اتو میباشد. نوع کاغذ استفاده شده بسیار مهم است و حتما باید از نوع گلاسه باشد تا تونر را به خود جذب نکند و با اعمال حرارت به راحتی از سطح کاغذ جدا شود و بر روی فیبر مسی منتقل شود.سطح فیبر مسی قبل از انتقال تصویر مدار باید به وسیله ی آب گرم و مایع ظرفشویی و پودر لباسشویی کاملا پاکیزه شود و در انتها آن را خشک کنید. پس از تمیزکردن فیبر مسی توجه کنید که بر روی آن دست نزنید. برای تمیز کردن فیبر مسی همچنین میتوانید از سیم ظرفشویی استفاده کنید.هنگامی که سطح فیبر کاملا تمیز و براق شد وقت آن است که کاغذ گلاسه ای را که مدار بر روی آن با دقت 400 dpi یرینت گرفته شده را به صورت وارون بر روی فیبر مسی قرار دهیم و ادامه ی کاغذ را در پشت فیبر مسی توسط نوار چسب ثابت کنیم تا کاغذ بر روی فیبر حرکت نکند.حال اتو را با درجه حرارت نسبتا بالا بر روی آن تا اندازه ای میکشیم که رنگ کاغذ کمی تیره شود و کاغذ حالت چسبیده به فیبر را پیدا کند دقت کنید که اتو باید به صورت یکنواخت به تمامی نواحی گرما برساند این عمل را به صورت پیوسته انجام دهید. توجه داشته باشید که با چندین بار آزمایش و تمرین میتوانید به بهترین زمان بندی دست پیدا کنید اما زمان مورد نیاز کمتر از 5 دقیقه در شرایط عادی میباشد.فیبر مسی در این زمان دارای حرارت بسیار زیادی است پس هنگام جا به جا کردن آن مراقب باشید.حال فیبر مسی را با همان صورت برای مدتی کمتر از 10 دقیقه در آب داغ قرار دهید و آن را از آب بیرون آورید و قطعه های کاغذ را از روی آن جدا کنید.همانطور که میبینید مدار به صورت کاملا دقیق بر روی فیبر مسی منتقل شده است.قدم بعدی از بین بردن قسمت های مسی اضافی از فیبر مدار چابی است
برای از بین بردن قسمت های مسی اضافی که بدون پوشش عایق هستند از نوعی اسید به نام پرکلروردوفر که در بازار به نام اسید مدار چاپی معروف است استفاده میشود. پرکلروردوفر در بازار به صورت بلور و یا به صورت پودر یافت می شود. روش کار با این نوع اسید به این صورت است که تا اندازه ای به آب گرم از این اسید اضافه میکنیم که محلول به صورت چای پر رنگ در آید در این حالت محلول اسید آماده ی استفاده است. در هنگام کار با این نوع اسید باید توجه داشته باشید که تنها از ظروف غیر فلزی نظیر ظروف پلاستیکی و شیشه ای باید استفاده شود. همچنین توجه داشته باشید که این اسید سمی میباشد و هنگام استفاده از آن باید کاملا مراقب لباس و بدن خود باشید. توصیه میکنم عمل اسیدکاری را در فضای آزاد انجام دهید.پس از ساختن محلول اسید فیبر مدار چاپی را وارد محلول میکنیم و آهسته آن را تکان میدهیم بعد از مدتی شاهد از بین رفتن قسمت های مسی اضافی از کناره میشویم.این عمل را تا از بین رفتن تمامی قسمتهای اضافی انجام میدهیم. پس از از بین رفتن قسمت های اضافی فیبر مسی را از با آب سرد شستشو میدهیم و به وسیله ی سیم ظرفشوئی تونرهای به جا مانده روی فیبر را از بین میبریم . تنها بخش باقیمانده بخش سوراخکاری است که با دریل انجام میدهیم .حال فیبر مدار چاپی ما آماده است و میتوانیم قطعات را بر روی آن لحیم کنیم.



طرز ساخت فیبر مدار چاپی به روش اسید کاری


مواد لازم: اسید (پرکلرودوفر)، آب، ظرف پلاستیکی
یک ظرف پلاستیکی تهیه نمایید. توجه نمایید که حتماً پلاستیکی باشد و نه فلزی. بعد مقداری آب داخل آن بریزید به اندازه ای که حدوداً ۱ سانت روی فیبر مسی را بگیرد. مقدار ۱۰۰ تا ۲۰۰ گرم در یک لیتر آب از اسید پرکلرودوفر داخل آب بریزید و آرام ظرف را تکان دهید تا اسید کم کم حل شود. چون در یک جا ایجاد گرما می کند و ممکن است که ظرف شما آب شود.
مطمئن شوید که اسید حل شده است. سپس فیبر مسی را که روی آن مدار مربوطه را طراحی کرده اید داخل آب اسید بیاندازید. حدود ۳۰ دقیقه کمتر یا بیشتر که بستگی به مقدار اسید دارد، طول خواهد کشید که مس هایی که لازم نیست خورده شود. (بیشتر از این هم داخل اسید نگذارید که قسمتهای مورد نیاز را هم حل خواهد نمود) . در این مدت زمان باید ظرف را آرام آرام تکان دهید تا کل آب اسید روی سطح مسی در حرکت باشد.
بعد از پاک شدن مس های زائد، فیبر را از محلول اسید بیرون آورده و بشويید.
سپس روی آن را با یک سمباده نرم پاک کنید. بعد نقاطی که لازم است را با یک مته ۱ یا نیم میل سوراخکاری کنید. حالا فیبر شما آماده هر نوع بهره برداری است.



طرز ساخت فیبر مدار چاپی به روش اسپری پزتیو 20


مواد لازم: اسپری پزتیو 20 (positive 20)، سود سوز آور، طلق تراسپرنت یا فیلم یا کاغذ کالک که نقشه مدار روی آن پرینت شده است.
ابتدا یک اسپری پزتیو 20 تازه تهیه نمایید. تازه به این دلیل که اگر مانده باشد در حقیقت فاسد شده است و آن حساسیت لازم در برابر نور را ندارد. سود سوز آور را می توانید از مغازه های فروش تجهیزات پزشکی تهیه نمایید. ارزان است تقریبا کیلویی 700 تومان که مثل سنگ نمک خورده شده می‌ماند.
ابتدا باید طرح مدار را تهیه نمایید. می توانید طرح را چاپ کرده و آن را به بازار و مغازه های مختلف مهرسازی، چاپ سیلک و چاپخانه ها بدهید که از روی آن فیلم بگیرند. (خطوط سیاه و بقیه خالی) یا بهترین کار این است که چند طلق ترانسپرنت که قابلیت چاپ با پرینتر لیزری را دارند (یا کاغذ کالک) را تهیه نمایید. طرح خود را روی طلق با یک چاپگر دقیق لیزری چاپ نمایید.
فیبر مسی را با یک سمباده نرم کاملاً تمیز و عاری از هرگونه چربی نمایید. در یک مکان تاریک و به دور از گرد و غبار و وزش باد با استفاده از اسپری روی آن را رنگ پزتیو بزنید. با فاصله 30 سانتی و بازاویه 45 درجه و با حرکت منظم دست روی سطح مسی را بپوشانید. لازم نیست که چند دست بزنید. یک دست هم کافیست به شرطی که مطمئن شوید همه جای آن را پوشانده است. توجه شود که پوشش اسپری یکنواخت باشد و جایی از جای دیگر بیشتر نباشد. فیبر را حتماً افقی بگیرید که رنگ روی فیبر بماند و شره نکند.
حالا نوبت به خشک کردن فیبر می‌باشد. می توانید آن را در جای تاریک به مدت 12 تا 24 ساعت به حال خود بگذارید. درسته مدت زمان بسیار زیادیه و شاید هم تا اون زمان خوب خشک نشه. باید از طریق گرم کردن اون رو خشک کنید. اگر دستگاه مخصوص خشک کن فیبر رو دارید که هیچ در غیر اینصورت باید اون را داخل یک ظرف فلزی گذاشته و روی یک اجاق باحرارت خیلی ملایم بگذارید تا جایی که دمای داخل آن تقریبا 70 درجه شود.
بهترین ظرف یک قابلمه بزرگ است که کف آن را چند تکه فلز بگذارید و فیبر را روی آن تا گرما مستقیماً به فیبر نخورد. بعد از 10 الی 15 دقیقه فیبر کاملاً خشک شده است. تمام این مراحل بايد در محل تاریک انجام شود. البته استفاده از یک سشوار نیز برای خشک کردن توصیه می شود.
حالا یک ظرف بزرگ تهیه نمایید یک لامپ گازی یا مهتابی کوچک و یا دو سه لامپ معمولی (بسته به اندازه طرحتان دارد) را داخل ظرف بگذارید. یک شیشه روی ظرف بگذارید و طرح چاپ شده یا فیلم را روی آن قرار دهيد. سپس فیبر را روی طرح گذاشته به صورتی که سطح مسی رنگ خورده رو به پایین و روی طرح چاپ شده باشد. توجه نمایید که روی فیبر را با یک وزنه و یا یک شیشه دیگر سنگین نمایید که فیبر کاملاً با فشار زیاد در مدت نور دهی به طرح بچسبد.
تمام این مراحل در جای تاریک بایدانجام شود. حالا لامپ و یا مهتابی را روشن نمایید. به مدت 20 الی 30 دقیقه به آن نور دهید این مدت زمان کاملاً بسته به شدت نور و مهمتر از آن بسته به کیفیت اسپری می‌باشد. اگر اسپری تازه باشد این مدت حتی می تواند کمتر باشد. چون در زمان خیلی کوتاهی در مجاورت نور عکس العمل نشان می دهد.
حالا باید یک ظرف تهیه نمایید تا در آن سود را با آب حل نمایید. مقداری آب که 1 سانت روی فیبر را بگیرد را داخل ظرف بریزید و حدود 10 تا 20 گرم سود را داخل آن بریزید . زیاد نریزید که کل رنگ پزتیو را خواهد خورد و محلول را به هم بزنید تا کاملاً حل شود.
مجدداً در یک محل نیمه تاریک فیبر مسی را داخل این محلول سود بياندازید و خیلی آرام آرام محلول را به مدت 30 تا 60 ثانیه تکان دهید. می بینید که جاهایی که لازم است خالی باشد کم کم در محلول حل می شود. بعد از این قسمت فیبر را بیرون آورده و با آب بشوئید. حالا لازم است که آن را داخل اسید بیاندازید.


طرز ساخت فیبر مدار چاپی به روش لامینت

مواد لازم: لامینت، طلق ترانسپرنت یا فیلم از روی نقشه مدار یا کاغذ کالک که نقشه مدار روی آن پرینت شده باشد.
مواد لازم برای چاپ مدار بر روی فیبر به روش لامینت:
1? لامینت به سطح مقطع مورد نیاز (لامينت ماده اي ژلاتيني و حساس به نور است که بين دو لايه طلقي شفاف نازک قرار گرفته است)
2? طلق ترانسپرنت یا فیلم و یا طرح چاپ شده مدار نگاتیو بر روی کاغذ کالک
3? اسید (پرکلرودوفر)، آب و ظرف پلاستیکی
شروع کار:
برای شروع کار لازم است از طرح مورد نظرتان یک پرینت نگاتیو داشته باشید. پرینت نگاتیو را می توانید بر روی کاغذ کالک شفاف چاپ کنید یا به یکی از روش‌های عکاسی، به کمک یک فروشگاه مهرسازی از آن فیلم بگیرید. توجه نمایید که نقشه مدار چاپ شده شما حتماً باید نگاتیو باشد. (محل نوارهای مسی و خطوط خالی و بقیه جاهای مدار سیاه باشد) فیبر مسی را با سمباده نرم و یا با شستن، کاملاً تمیز و عاری از چربی نمایید. در یک جای کاملاً تاریک لامینت را از پوشش سیاه رنگ خود در آورید. توجه شود که این کار حتماً باید در یک محیط عاری از نور و تاریک انجام شود. همانطورکه می بینید دو طرف لامینت یک لایه چسبیده شده که یکی از دیگري نرمتر است. آن را جدا کرده و لامینت را روی سطح مسی بچسبانید و کاملاً ماساژ دهید تا هیچ حبابی در زیر آن جمع نشود. اگر جایی هم دیدید هوا زیر لامینت قرار دارد با یک سوزن هوا را از آن خارج کنید.
فیلم و یا طلق چاپ شده از روی مدار را روی لامینت بگذارید و تنظیم نمایید. توجه داشته باشید که هنوز یک لایه به لامینت چسبیده است. یک شیشه دیگر روی طرح چاپی بگذارید تا کاملاً طرح به سطح لامینت بچسبد. تمام مراحل گفته شده باید در تاریکی انجام شود.
اکنون آنها را بدون اینکه تکان بخورند زیر نور خورشید برده و به مدت 5 الی 10 دقیقه زیر نور خورشید بگذارید. دوباره به تاریک خانه برگردید و لایه دوم را از روی لامینت جدا نمایید. این لایه از لایه قبلی زخیم تر است.
مقدار یک قاشق غذا خوری پودر سفید رنگ ظهور لامینت را در یک لیوان آب حل نمایید. فیبر مدار را در آب بیاندازید و به آرامی تکان دهید تا طرح مدار ظاهر شود. (یعنی لامینت هایی که به آنها نور نتابیده کاملاً پاک شود) حالا فیبر را زیر آب کاملا بشویید و با دست به آرامی روی آن بکشید تا لیزی حاصل از ماده ظهور از روی سطح مسی کاملا پاک شود. حال پس از خشک کردن کامل فیبر ، آن را از تاریک خانه خارج کنید. اکنون فیبر آماده اسیدکاری است.
بعد از اتمام اسید کاری برای پاک کردن لامینت باقی مانده روی سطح مسی، با رعایت ایمنی، از محلول سود سوزآور استفاده نمایید.
 
پاسخ : اصول ساخت مدار چاپی

روش تهیه ی فیبر مدار چایی با پرینتر لیزری از همش راحت تر و دقیق تره. بهتره که بجای کاغذ گلاسه از کاغذ پشت برچسب ها (lable) استفاده کنید.
 
پاسخ : اصول ساخت مدار چاپی


یکی از مشکلات و مسائل سازندگان بردهای الکترونیک مخصوصا کسانی که اقدام به ساخت ربات می کنند قسمت مدار چاپی بردهای الکترونیکی ( PCB ) است و معمولا اطلاع کمی در این مورد دارند در اینجا روش ساده طرز تهیه یک برد الکترونیک روی فیبر مدار چاپی آموزش داده می شود من دیروز تمام تالار گفتگوی سایت را گشتم و در بقیه قسمتهای سایت میکروروایانه من در این مورد مطلبی ندیدم اگر مطلبی هم بقیه دوستان دارند در همین زمینه اینجا و در ادامه همین تاپیک قرار بدهند.
مواد لازم: لامينت ، طلق ترانسپرنت يا فيلم از روي نقشه مدار يا کاغذ کالک که نقشه مدار روي آن پرينت شده باشد.
ابتدا طرحتان را به يک مغازه مهرسازي يا چاپخانه ببريد و از روي آن فيلم بگيريد يا طرح مربوطه را روي طلق ترانسپرنت با پرينتر ليزري چاپ نماييد و يا نقشه مدارتان را با پرينتر ليزري يا جوهرافشان روي کاغذ کالک پرينت کنيد. براي اينکه نوري از جاهاي چاپ شده عبور نکند يک پرينت ديگر بگيريد و روي پرينت قبلي بچسبانيد. توجه نماييد که نقشه مدار چاپ شده شما حتما بايد نگاتيو باشد. (خطوط خالي و بقيه نقاط سياه باشد)

فيبر مسي را با سمباده نرم و يا با شستن کاملا تميز و عاري از چربي نماييد. در يک جاي کاملا تاريک لامينت را از پوشش سياه رنگ خود در آوريد. همانطور که مي بينيد دو طرف لامينت يک لايه چسبيده شده که يکي از ديگر نرمتر است. آن را جدا کرده و لامينت را روي سطح مسي بچسبانيد و کاملا ماساژ دهيد تا هيچ حبابي در زير آن جمع نشود. اگر جايي هم ديديد هوا زير لامينت قرار دارد با يک سوزن هوا را از آن خارج کنيد.

فيلم و يا طلق چاپ شده از روي مدار را روي لامينت بگذاريد و تنظيم نماييد. توجه داشته باشيد که هنوز يک لايه به لامينت چسبيده است. يک شيشه ديگر روي طرح چاپي بگذاريد تا کاملا طرح به سطح لامينت بچسبد. توجه نماييد تمام مراحل قبلي در تاريکي انجام شود.

حالا آنها را بدون اينکه تکان بخورند زير نور خورشيد برده و به مدت 5 الي 10 دقيقه زير نور خورشيد بگذاريد. دوباره به تاريک خانه برگرديد و لايه دوم را از روي لامينت جدا نماييد. اين لايه از لايه قبلي ضخيم تر است. مقدار يک قاشق غذاخوري پودر سفيد رنگ ظهور لامينت را در يک ليوان آب حل نماييد. فيبر مدار را در آب بياندازيد و به آرامي تکان دهيد تا طرح مدار ظاهر شود. ( يعني لامينتهايي که به آنها نور نتابيده کاملا پاک شود) حالا فيبر را زير آب کاملا بشوييد و با دست به آرامي روي آن بکشيد تا ليزي حاصل از ماده ظهور از روي سطح مسي کاملا پاک شود. حالا فيبر را کاملا خشک نماييد و از تاريک خانه بيرون بياوريد. حالا بايد فيبر را داخل اسيد بياندازيد.

بعد از اتمام اسيد کاري براي پاک کردن لامينت باقي مانده روي سطح مسي از محلول سود سوز آور استفاده نماييد.

منبع: forum.microrayaneh.com
 
پاسخ : اصول ساخت مدار چاپی

سلام

ممنون . مطلب خوبی رو اشاره کردید

دوستان میتونن این کار رو با اتو هم انجام بدن(قلق داره). اگر دوست داشته باشید میتونم آموزشش رو بزارم براتون. برد های خودمون رو اینطوری میزنیم.

میخواید؟
 
پاسخ : اصول ساخت مدار چاپی

پیشنهاد می کنم بورد خود را به یک شرکت بدهید....
 
پاسخ : اصول ساخت مدار چاپی

سلام آقای بخشنده. یکی عین ما که بد شانسی آورده و توی این شهر قم که بی در و پیکر ترین شهر ممکنه باید برد هاش رو خودش بزنه. چون بهش بودجه نمیدن یا اگرم میدن دیر میدن که فایده نداره. تمام برد های فوتبالیستمون رو خودمون زدیم!!!
 
پاسخ : اصول ساخت مدار چاپی

به نقل از aghasina :
سلام آقای بخشنده. یکی عین ما که بد شانسی آورده و توی این شهر قم که بی در و پیکر ترین شهر ممکنه باید برد هاش رو خودش بزنه. چون بهش بودجه نمیدن یا اگرم میدن دیر میدن که فایده نداره. تمام برد های فوتبالیستمون رو خودمون زدیم!!!

سلام،یادمه اوایل ما هم بورد می دادیم به یک جا که تکنولوژی خنده داری داشت که متالیزه نداشت بعد پرچ می کرد . من پیشنهاد می کنم بورد های سوراخ دار رو استفاده کنید تا این کارها،اون تکنولوژی بیچاره کردمون :) در مورد پول هم اگه بخوای میشه صحبت کرد ....
 
پاسخ : اصول ساخت مدار چاپی

پیشنهاد خوب: بدید یه کارگاه بسازه براتون هزینه اشم خیلی براتون گرون در نمیاد ولی کیفیت محشر.
البته اگه یه دستگاه CNC در اختیار داشته باشید می تونید خودتون هم با کیفیت عالی بزنید
 
پاسخ : اصول ساخت مدار چاپی

به نام خدا
روش چاپ PCB با استفاده از اتو

وسایل لازم: اتو عادی ( اتو بخار باشه ، اتو به فنا میره!) - کاغذ بر چسبی

اول سطح زرد کاغذ بر چسبی رو بکنید و بر عکس دوباره سر جاش بچسبونید ( یعنی اون روی دیگه طرف شما بیفته = روی چربش )
بعدش پی سی بیتون رو روی خود کاغذ بر چسبی ( سطح سفیدش ) پرینت کنید . حواستون باشه پرینتر جوهر افشان جواب نمیده و هر چی مدل جدید تر و باحال تر باشه بهتره( لیزری) !! بعد به اندازه بردتون ( یه خورده بیشتر ) کاغذ رو ببرید . به خاطر این میگم یه خورده بیشتر چون وقتی دارید فریضه ی اتو کشی رو انجام میدید برای این که کاغذ رو فیکس کنید مجبور نشید خودتون رو بسوزونید . قبل ازینکه شروع به اتو کشی کنید حتما برد مسی تون رو با سمباده یه حال بهش بدید و خوب چربی ها شو رو از بین ببرید . بعدش کاغذ رو از سمت چاپ شده با سطح مس تماس بدید( پوزیشن اون دیگه با خودتون) بعدش کاغذ رو با هر وسیله ای که میخواین ( چسب یا ...) فیکس کنید . و سپس اتو کشی رو شروع کنید . حواستون باشه با حالت بخار اتو کنید برد به فنا میره . و از طرفی یادتون باشه حتما تو اتو آب بریزید . تمام نقاط برد رو خوب اتو بکشید . وقتی دیدید تراک هاتون داره از سمت دیگه کاغذ پیدا میشه بفهمید آروم آروم باید تمومش کنید . که احتمالا این فرایند 3 الی 4 یا 5 دقیقه طول میکشه . بعدش یه ظرف آب گرم تهیه کنید و فورا برد رو در آب گرم بزارید . بگذارید بعد از مدتی خود کاغذ ور بیاد . بعدش کاغذ رو جدا کنید و چک کنید که تمام تراک ها افتاده باشند . اگر دیدید که بعضی از تراک ها نیفتادن یا ناقص وباریک افتادن اگر کوتاه بود و حوصله داشتی از روی پی سی بی توی کامپیوتر با ماژیک ضد آب تکمیلش کن . اگر دیدی خیلی زیاده و ترجیح میدی دوباره بزنی ، دوباره بزن!

حالا تصور کنید با این همه بد بختی برد های روباتمون رو خودمون زدیم .

هر کسی دو سه بار بزنه قلقش دستش میاد .
موفق و پیروز باشید . بروجردی
 
پاسخ : اصول ساخت مدار چاپی

به نقل از محمد حسین حیدری :
پیشنهاد خوب: بدید یه کارگاه بسازه براتون هزینه اشم خیلی براتون گرون در نمیاد ولی کیفیت محشر.
البته اگه یه دستگاه CNC در اختیار داشته باشید می تونید خودتون هم با کیفیت عالی بزنید

البته سی ان سی همچین یه خورده بفهمی نفهمی گرونه ((البته فقط یه خورده ها...)) :D
 
پاسخ : اصول ساخت مدار چاپی

به نقل از PrOFESSIONAL :
البته سی ان سی همچین یه خورده بفهمی نفهمی گرونه ((البته فقط یه خورده ها...)) :D
هیچ تیمی توانایی خرید CNC رو نداره خوب معلومه!
ولی میشه از یه طریقی برای کار خودش بهش دسترسی پیدا کنه مثلاْ ما تونستیم اجازه استفاده از CNC دانشگاه قم رو بگیریم!
البته میگن فنی و حرفه ای هم داره!
در کل توی هر شهری یه CNC قابل دسترس میشه پیدا کرد.
 
پاسخ : اصول ساخت مدار چاپی

به نقل از محمد حسین حیدری :
هیچ تیمی توانایی خرید CNC رو نداره خوب معلومه!
ولی میشه از یه طریقی برای کار خودش بهش دسترسی پیدا کنه مثلاْ ما تونستیم اجازه استفاده از CNC دانشگاه قم رو بگیریم!
البته میگن فنی و حرفه ای هم داره!
در کل توی هر شهری یه CNC قابل دسترس میشه پیدا کرد.

آره..درسته..دسترسی داره....
البته بهتره برای برد های بزرگ استفاده شه نه یه ال ای دی چشمک زن...!!!!!
 
پاسخ : اصول ساخت مدار چاپی

من این پست رو کامل نخوندم
برای کشیدن شماتیک مدار بر روی فیبر هم می تونیم از کاغذ کپی یا همان کاربن استفاده کنیم
 
پاسخ : اصول ساخت مدار چاپی

دوستانی که میخوان تازه شروع کنن و برد زنی رو خودشون بر عهده دارن مطمئنم این تاپیک خیلی میتونه کمکشون کنه ...
 
پاسخ : اصول ساخت مدار چاپی

با تشکر!!! روش لامینت هم هست که از این بهتره یکم دردسرش بیشتره !! اما تا وقتی که بردها رو خودمون میزدیم همشو با اتو میزدیم !!!! یادش بخیر
 
پاسخ : اصول ساخت مدار چاپی

خودتون رو اذیت نکنید تو پروتل بکشید بدین شیکو با کلاس pcb تونو براتون در میارن تحویل میدن تو تهران آلفا شاخ ترینشونه! فک کنم این جوری با تابش نور به pcb هر چی نمیخوان رو پاک میکنن مطمئن نیستم راهای قدیمی هم خیلی باحال بود ماژیک میکشیدیم رو جایی که میخواستیم بمونه میزاشتیم تو اسید سولفوریک بقیش پاک میشد
 
  • لایک
امتیازات: TMNT
پاسخ : اصول ساخت مدار چاپی

اگه پول بود که همین کارو میکردیم عزیز من
 
پاسخ : اصول ساخت مدار چاپی

به نقل از amirlcdavr :
اگه پول بود که همین کارو میکردیم عزیز من
اون که دیگه با مدرسه!
 
  • لایک
امتیازات: TMNT
Back
بالا