زبان های برنامه نویسی
سلام به همه دوستان سمپادی. این اولین مطلب من در این وبلاگ هست. امیدوارم برای دوستان مفید واقع بشه. این مقاله رو حدود یه ماه پیش نوشتم که لازم دونستم و در وبلاگ خودم قرار دادم. بعد از آشنا شدن با سایت شما، تصمیم گرفتم برای افزایش اطلاعات دیگر افراد در این زمینه، اون رو در وبلاگ سمپادیا قرار بدم.
مصلما ميدانيد که وقتي ما قصد ايجاد يا به زبان کامپيوتري، قصد نوشتن يک برنامه يا نرم افزار جديد رو داشته باشيم بايد از يک زبان برنامه نويسي مناسب و کاربردي در زمنيه ساخت نرم افزار مورد نظر خود کمک بگيريم.
زبان برنامه نويسي به نرم افزار جامعي ميگويند که با استفاده از الگوهاي خاصي که براي اون تعيين شده ما در اون مي تونيم با نوشتن کدهاي تعريف شده دستوري رو براي اجرا به برنامه تلقين کنيم. زبان هاي برنامه نويسي مختلف مانند زبان هاي کشورهاي مختلف هستند و هر کدام براي نوشتن و ايجاد کدها از يک الگوي خاص تبعيت مي کنند. براي مثال وقتي ما از يک جمله فارسي براي صحبت کردن با مردم کشور ايران استفاده مي کنيم، مردم آن را به درستي مي فهمند و درک مي کنند. ولي اگر ما همان جمله را به زبان روسي يا ژاپني بيان کنيم به احتمال زياد مردم متوجه حرف ما نشده و صحبت ما را به درستي درک نمي کنند (مگر در اندکی از اوقات). اين مثال در مورد زبان هاي برنامه نويسي نيز صدق مي کند. مثلا ما نبايد انتظار داشته باشيم که يک زبان برنامه نويسي، يک کد و الگوريتم زبان برنامه نويسي ديگر را به درستي اجرا کند؛ چون همچين الگو و الگوريتمي برايش ناشناخته است.
در انتخاب زبان برنامه نويسي مورد نظر بايد به موضوع برنامه هايي که قصد داريم آن ها را بنويسيم توجه کنيم. در کل زبان هاي برنامه نويسي به 2 بخش زبان هاي برنامه نويسي تحت وب و زبان برنامه نويسي سيستمي تقسيم مي شوند.
زبانهاي برنامه نويسي تحت وب :
از زبان هاي برنامه نويسي تحت وب براي ساخت و ايجاد کدها و نرم افزارهاي تحت وب و اينترنت استفاده مي شود و امروزه به دليل استفاده زياد کاربران کامپيوتر از اينترنت، طرفدارهاي بسياري پيدا کرده است. زبان هاي زيادي براي برنامه نويسي تحت وب وجود دارند که معروف ترين آنها PHP، ASP، ASP.NET، JAVA و CSS هستند که بيشترين کاربرد را در بين زبانهاي برنامه نويسي تحت وب دارند. در انتخاب زبان برنامه نويسي خود از اين زبانها بهتر است به شيوه و روش کار و برنامه نويسي خود دقت کنيد. کساني که قصد دارند برنامه نويسي تحت وب را به شکل حرفه اي ياد گرفته از آن کسب درآمد کنند يادگيري تمام زبانها پيشنهاد مي شود. اما درصورتي که قصد شما فقط براي يادگيري اين زبانها براي استفاده شخصي و حل مشکلات و مسائل خود و ديگران مي باشد يادگيري زبانهاي PHP يا ASP و ASP.NET و يا هر سه با هم مي تواند بسيار مفيد و ماثر واقع شود. اما اگر يادگيري چندين زبان با هم براي شما دشوار بوده و قصد استفاده فراوان و دائمي از آن را نداريد، يادگيري زبان PHP در اين رابطه پيشنهاد مي شود.
زبانهاي برنامه نويسي سيستمي :
نوع ديگر زبان هاي برنامه نويسي، زبان هاي تحت سيستم يا اصطلاحا زبان هاي برنامه نويسي سيستمي هستند. اين زبان ها در ايجاد نرم افزارهاي کاربردي براي سيستم عامل ها کاربرد دارند و برنامه هاي نوشته شده توسط اين زبان ها در فضاي اينترنت قابل استفاده نيستند، اما مي توان از طريق اين نمونه نرم افزارها با اينترنت رابطه برقرار نمود. در ميان ليست دراز بالاي زبان هاي برنامه نويسي سيستمي، زبان هاي Visual Basic 6، Visual Basic 7, 8, 9، C، C#، C++، Delphi، Python بيشتر کاربرد دارند و مورد استفاده قرار مي گيرند. البته در حال حاضر آمار استفاده از زبانهاي Python و دلفي کاهش پيدا کرده است و مثل گذشته طرفدارهاي زياد خود را ندارند. در حال حاضر طبق آماري که در اين رابطه مشاهده شده است، زبانهاي برنامه نويسي C، C++ و ويژوال بيسيک 6 و نسخه هاي 7 و 8 و 9 ويژوال بيسيک بيشتر توسط برنامه نويسان مورد استفاده قرار مي گيرد. به کساني که قصد يادگيري برنامه نويسي سيستمي در حد پيشرفته و حرفه اي را دارند و قصد کسب درآمد از برنامه نويسي را دارند، يادگيري زبانهاي ويژوال بيسيک (نسخه هاي 6 تا 9 يا همان دات نت) و زبان C و C++ پيشنهاد مي گردد. اما اگر قصد يادگيري برنامه نويسي سيستمي را در حد کاربردي و معمولي داريد يادگيري زبانهاي ويژوال بيسيک (نسخه هاي 6 تا 9 يا همان دات نت) پيشنهاد مي گردد.
يادگيري زبانهاي برنامه نويسي :
همانطور که در بخش اول مقاله گفته شد، زبان هاي برنامه نويسي هر يک به شکل خاصي تعريف شده اند و روش نوشتن کد و ساخت برنامه در آن ها فرق مي کند. حالا بعد توضيحات بالا وقتي زبان برنامه نويسي مورد نظر خود را انتخاب کرديم، نوبت به آن رسيده تا روش يادگيري آن را نيز بياموزيم. يک فرد براي يادگيري بسيار صحيح و کاربردي و بدون اشتباه يک زبان بهتر است کتاب هاي الکترونيکي و يا فيلم هاي آموزشي 24 ساعته استفاده کند. براي مثال : ويژوال بيسيک در 24 ساعت (Visual Basic in 24 Hours) مصلم است که يادگيري يک زبان برنامه نويسي در 24 ساعت به هيچ وجه امکانپذير نمي باشد؛ ولي اين نوع آموزش ها مي تواند پيش ضمينه بسيار خوب و عالي براي مرحال بعد يادگيري شما باشد. در مرحله بعد يادگيري استفاده از کتابهاي راهنما و کتابهاي آموزشي زبان برنامه نويسي مربوطه پيشنهاد مي شود. براي اينکه مسائل و آموزش هاي کتاب بهتر فهميده و بهتر درک کنيم بهتر است که بعد از مطالعه صحيح يک بخش کتاب خودمان آن را تست کنيم و مثالهاي ديگري را شبيه مثال کتاب طرح کرده و آن ها را بررسي کنيد. همچنين مي توانيد همزمان با مطالعه کتاب هاي آموزشي، در کلاس هاي آموزشي برنامه نويسي هم شرکت کنيد. بعد انجام همه اين مراحل، يادگيري از طريق اينترنت و حل کردن مشکلات ديگران پيشنهاد مي شود تا برنامه نويسي هميشه در ذهن شما تثبيت شود. برنامه نويسي يک علم فرار است. اگر از آن به مدت زيادي استفاده نکنيد ممکن است آن را از ياد ببريد.
» امیدوارم که نهایت استفاده رو از این مطلب برده باشید.
× عالیه ، بلاگ از فقر پست علمی رنج می برد
× زبان برنامه نویسی هم مثل زبان دوم ، یه زبان کمکیه که همیشه به درد کار آدم می خوره
{ × عالیه ، بلاگ از فقر پست علمی رنج می برد }
– خواهش می کنم، وظیفه بود…
{ × زبان برنامه نویسی هم مثل زبان دوم ، یه زبان کمکیه که همیشه به درد کار آدم می خوره }
این رو هم قبول دارم؛ ولی امروزه خیلی ها به این علم بی توجهی می کنن!!
پسندیدم.
این مقاله بیطرفانه نوشته نشده. درست است که شما به VB علاقه دارید، ولی باید حداقل به کاربران هشدار دهید برانامههای نوشته شده با این زبان تنها روی پلتفرم ویندوز اجرا خواهند شد. در ضمن، بسیار مشتاقم بدانم منبع شما برای این جمله که «البته در حال حاضر آمار استفاده از زبانهاي Python و دلفي کاهش پيدا کرده است و مثل گذشته طرفدارهاي زياد خود را ندارند» چیست؟ من خودم از طرفداران پایتون هستم و هرچه در این سالها دیدم گسترش استفاده از آن بوده.
سلام آقا حمید
گفته های شما رو تا حدی قبول دارم؛ ولی باید این رو ذکر کنم که من به عنوان مثال یکی از زبان ها رو انتخاب کردم. من که نمی تونم درباره همه زبان ها توضیح بدم. در ضمن منبع کاهش طرفداران پایتون و دلفی هم، همین عکس بالا هست….. همچنین از صفحه زیر هم می تونید بهره بگیرید :
http://www.barnameha.com/1388/01/top-programming-languages
در ضمن باید بگم که هر زبان برنامه نویسی یک مزایا و معایبی داره؛ مثلا از مزایای VB و VB.NET می تونیم به آسون و روان بودن در کد نویسیشون اشاره کنیم. معایبش هم همین چیزی هست که خودتون گفتید (البته اگه بشه این رو عیب حساب کرد؛ چون بیشتر افراد دنیا از ویندوز استفاده می کنن)
آقا در کل تفاوت زبان های زیر رو میخواستم بدونم؟
c&c++
مقاله خوبي بود , با تشكر از شما.
راستش ویژوال بیسیک فقط جنبه آموزشی داره در مورد پیتون هم باید بگم زبان پر طرفداریه و تنها دلفی دچار مشکل شده
سلام
مرسی خوب بود فقط اگه میشه درباره درآمد برنامه نویسی تو کشورهای مختلف یه اطلاعاتی بدین ممنون میشم
مرسی.
عالی بود.
سلام خسته نباشيد.كدنويسي با html چطوره؟از نظر درامدو بازار كارش تو ايران؟؟؟؟؟
html زبان برنامه نویسی نیست. زبان تعریفه. یعنی مثلا اگه توش بنویسید 2*2 هیچ محاسبه ای نمی کنه.
بازار اچ تی ام ال تو ایران، به عنوان زبان ساختن صفحات وب، بدک نیست.
جواب saeed :
html زبان بدی نیست؛ ولی به تنهایی کافی نیست باید کنارش PHP و و در صورت علاقه زبان هایی مثل ASP.Net و Java هم کار کنید…
با سلام و تشکر از سایت خوبتان
بنده از سمئادیهای قدیمی هستم و رشته آی تی خوندم. اگر جسارت نباشه یک نکته ای رو میخواستم عرض کنم:
در مورد برنامه نویسی تحت وب:
CSS زبان برنامه نویسی نیست بلکه در حقیقت یک فایل متنی است که به سایت شما شکل میدهد. فرضا همین پست از CSS زیر برای قالب بندی استفاده میکند:
http://www.sampadia.com/blog/wp-content/themes/deepblue/style.css
و
http://www.sampadia.com/blog/wp-content/themes/deepblue/lt-ie7.css
و
http://www.sampadia.com/blog/wp-content/themes/deepblue/lte-ie7.css
برنامه نویسی تحت وب نیز در دو سمت client و سرور انجام میشه که میتونه به صورت cgi باشه یا انواع دیگر. و زبان جاوا برای برنامه نویسی سمت سرور رو میتونید با نام Java Servlet جست و جو کنید. البته ASP هم خوبه ولی اگر شما زبانی مثل C# رو بلد باشید میتونید ASP هم بنویسید. اگر از Visual Studio استفاده میکنید و پروژه ای (مثلا به زبان C#) ایجاد میکنید، گزینه ASP وجود دارد که میتونید به زبان C# برای سمت سرور برنامه نویسی کنید.
البته دوستان همه وارد هستند و مطالب فوق جهت یاد آوری بود.
با تشکر
جواب :
سلام دوست عزیز
ممنون از اطلاعات خوبتون…
موفق باشید
salam.merci az etelaate khubeton. mishe lotf konid benevisid ke daramade barname nevisi ba C++ to iran to che hododa’ei hastesh? mamnon misham
سلام
ی مقاله درمورد تفاوت زبان برنامه نویسی cوc++میخواستم
ممنون میشم میل کنین بهم!
meisam28@yahoo.com