چرا مغز به خوبی کامپیوتر محاسبه نمی‌کند؟

• شروع کننده موضوع

نسترنگار

کاربر خاک‌انجمن‌خورده
نام مرکز سمپاد
فرزانگان ۱ تهران
رشته دانشگاه
پزشکی بهشتی
توان پردازشی مغز از هر کامپیوتری توی جهان بیشتره. + با این وجود چرا کامپیوترها توی محاسبه از انسان خیلی خیلی سریع‌تر و دقیق‌ترن؟

ShiNinG

کاربر حرفه‌ای
نام مرکز سمپاد
دبیرستان فرزانگان 1
شهر
مشهد
پاسخ : چرا مغز به خوبی کامپیوتر محاسبه نمی‌کند؟

من فکر می کنم به خاطر مشغول بودن مغز انسان و قدرت تمرکز پایین اونه . ینی مثلا مغز هیچکس از نظر من نمی تونه فقط روی یک چیز تمرکز کنه . فقط و فقط . ینی در آن واحد چیزای متعددی مغز رو درگیر کردن . که خوب کسایی که با مراقبه و روش های متعدد قدرت تمرکز رو بالا می برن گاهن میتونن توانایی های خارق العاده ای داشته باشن .

SR

کاربر فوق‌حرفه‌ای
نام مرکز سمپاد
شهید اژه ای 1
شهر
اصفهان
سال فارغ التحصیلی
00
مدال المپیاد
درست نخوندم به جایی نرسیدم
رشته دانشگاه
مهندسی برق

یه بابایی هست هر سال میاد نمایشگاه کتاب اصفهان
ایشون مخ محاسبات ریاضیه
رفتیم باهاش صحبت کردیم که چجوری این کار رو میکنه گفت فقط و فقط با تمرکزه روی این چیزی که میخوای
البته اینم اضافه کنم که وقتی داشتیم باهاش حرف میزدیم ایشون در حال محاسبه یه چیزی بودند و وسط حرف زدن ما و ایشون جواب سوال رو گفتند و به بحث ادامه دادند!

پ.ن:برام جالبه که همه موضوعات انجمن مهمه و مهم ها بیشتر از غیر مهم ها هستند!

Milad96

کاربر فوق‌فعال
نام مرکز سمپاد
دبیرستان علامه حلی 3
شهر
تهران
دانشگاه
صنعتي شریف
رشته دانشگاه
مهندسی کامپیوتر-نرم افزار

به نقل از ShiNinG :
من فکر می کنم به خاطر مشغول بودن مغز انسان و قدرت تمرکز پایین اونه . ینی مثلا مغز هیچکس از نظر من نمی تونه فقط روی یک چیز تمرکز کنه . فقط و فقط . ینی در آن واحد چیزای متعددی مغز رو درگیر کردن . که خوب کسایی که با مراقبه و روش های متعدد قدرت تمرکز رو بالا می برن گاهن میتونن توانایی های خارق العاده ای داشته باشن .

منم موافق این نظرم تا حدودی.

چون کامپیوتر میاد مثلا برای یه کسری از ثانیه همه ی قدرت پردازش خودش رو میذاره روی پروسه و اونو انجام میده.

ولی مغز انسان در حال انجام تعداد بسیار زیادی عمل در همون کسری از ثانیه است.

البته یه مسئله دیگه ای هم هست.

به نظر من یه مشکل دیگه انسان اینه که ram ای که اون داره (حافظه کوتاه مدت) به درستی ram کامپیوتر عمل نمی کنه که بتونه نتیجه همه محاسبات رو به صحت و سلامت نگه داره و در نهایت اجازه جمع بندی نهایی اطلاعات رو بده.

هرچند که این حافظه گفته شده که حجم و توانایی ذخیره اش بسیار بالاست.

August McJoseph

کاربر فوق‌حرفه‌ای
نام مرکز سمپاد
هاش II
شهر
مشهد
پاسخ: سرعت پردازش پايين مغز

مسافرتم با موبم آنم; يكي موضوع بستمو ويرايش و درست كنه

ميزان دقت رو نميدونم دقيقا، اما براي سرعت دوتا مسيله وجود داره يكيش قدرت بردازشه و يكي سرعت بردازش، مغز قدرت بردازش فوق العاده بالاي داره اما توي سرعت هست كه مي لنكه، مغز توي قدرت بردازش تقريبا صد ميليارد نورون داره كه هر كدوم متوسط هزار كانكشن كه در هر كدوم مقدار زيادي عمل در لحظه انجام ميشه كه نهايتن قدرت تقريبي معادل٢٠ بتا(P ندارم) فلاب(P) به مغز ميده، اما انتقال (نه هدايت) در اين كانكشن ها به روش شيمياي و با انتشار انجام ميشه در حالي كه در كامبيوتر ها كل مسير بردازش الكتريكيه و همين باعث شده سرعت بردازش اونا سرسام آور اما مغز جيزي حدود صد متر بر ثانيه باشه، اكه اين مشكل كندي انتقال سينابس هامون حل شه سرعت بردازشمون بيشتر ميشه و حتي رو دركمون از زمان تاثير داره.

Alone_but_happy

کاربر فوق‌فعال
نام مرکز سمپاد
شهيد بهشتي 1
شهر
اروميه
دانشگاه
تو فكرشم ...
رشته دانشگاه
بي سوادي محض !! ولی پزشکی هم

به نقل از ShiNinG :

منم موافقم ... من توی یه مقاله تحقیق خوندم مغز انسان های معمولی فقط میتونه 2 الی 4 ثانیه روی یک موضوع خاص تمرکز کنه ... اونم با کلی سعی و تلاش ...

و اگر انسان می تونست فقط 54 ثانیه روی یک موضوع تمرکز لازم رو داشته باشه میتونست مسائلی رو که ابرکامپیوتر های موجود الان در حل اون با مشکل مواجه میشن رو حل کنه !!

تازه انسان الان تونسته فقط از 5% قدرت مغزش استفاده کنه و بقیش آکبنده !! اونم که 5% بود انیشتین بود فک کنم !

الهام1375

کاربر حرفه‌ای
نام مرکز سمپاد
فـرزانگان
شهر
بیرجند
مدال المپیاد
شیمی میخوندم.
دانشگاه
دانشگاه علوم پزشکی تهران
رشته دانشگاه
پزشکی

علاوه بر این که مغز انسان خودش به صورت ارادی با بعضی از مسائل درگیره، نویز هایی هم که در اطرافش وجود دارند اون رو به طور ناخواسته ، شاید، درگیر می کنن و مغز اینجوری با قدرت پردازش بالاش، اونها رو هم آنالیز می کنه ، ولی این که بگیم این فقط به عوامل خارجی مغز مربوطه شاید خیلی درست نباشه . در مورد مغز انسان فکر می کنم بعضی وقتها سرعت بر دقت تاثیر نامناسبی بگذاره .در این موضوع یا شاید مشکل ، کامپیوتر چه تفاوتی با انسان داره که سرعت و دقت در کامپیوتر بدون هیچ تداخلی با هم می تونن که بهترین حالتشون باشن؟
محاسبه تنها یک بخش از توانایی های پردازش مغز انسانه .
به نقل از August McJoseph :
حتي رو دركمون از زمان تاثير داره.
چه جوری می تونه بر درکمون از زمان تاثیر داشته باشه؟

• شروع کننده موضوع

نسترنگار

کاربر خاک‌انجمن‌خورده
نام مرکز سمپاد
فرزانگان ۱ تهران
رشته دانشگاه
پزشکی بهشتی

پس اگر تمرکز می‌کردیم می‌تونستیم محاسبات رو سریع‌تر انجام بدیم. حالا سؤالی که پیش میاد اینه که اگر تمرکز کنیم، از کجای مغزمون استفاده‌ی بیشتری می‌شه؟ تمرکز کردن یعنی تا حدی که محیط اطراف رو نادیده بگیریم؟ این تا چه حد امکان پذیره؟

به نظر من یه مشکل دیگه انسان اینه که ram ای که اون داره (حافظه کوتاه مدت) به درستی ram کامپیوتر عمل نمی کنه که بتونه نتیجه همه محاسبات رو به صحت و سلامت نگه داره و در نهایت اجازه جمع بندی نهایی اطلاعات رو بده.

می‌شه این رو یه کم بیشتر توضیح بدی؟ :D

اما انتقال (نه هدايت) در اين كانكشن ها به روش شيمياي و با انتشار انجام ميشه در حالي كه در كامبيوتر ها كل مسير بردازش الكتريكيه و همين باعث شده سرعت بردازش اونا سرسام آور اما مغز جيزي حدود صد متر بر ثانيه باشه، اكه اين مشكل كندي انتقال سينابس هامون حل شه سرعت بردازشمون بيشتر ميشه و حتي رو دركمون از زمان تاثير داره.

آهان! حالا می‌شه توضیح بدی فرق انتقال و هدایت چیه؟

تازه انسان الان تونسته فقط از 5% قدرت مغزش استفاده کنه و بقیش آکبنده !! اونم که 5% بود انیشتین بود فک کنم !

شایعه است! این جا رو بخونید!
در هر لحظه کلــی فعالیت مختلف دارن توی مغز انجام می‌شن و کلــی از بخش‌های مغز فعالن. شاید در آن واحد همه‌شون با هم فعال نباشن ولی در طول روز از همۀ قسمت‌های مغز استفاده می‌شه. این رو عکس‌هایی که از مغز گرفته شده‌اند هم تأیید می‌کنن.

پ.ن:برام جالبه که همه موضوعات انجمن مهمه و مهم ها بیشتر از غیر مهم ها هستند!

دلیلش تا حدودی اینه که شیوۀ کار این انجمن با بقیۀ انجمن‌ها فرق داره و تاپیک‌هایی که مهمن به نوعی موضوعات داغ محسوب می‌شن! البته درست می‌گید، تعدادشون خیلی زیاد بود. الان تا حدودی تعدیل شد. :D

Quf

کاربر فوق‌حرفه‌ای
نام مرکز سمپاد
حلی
شهر
تهران

راستش درمورد حافظه موقت شنیدم مغز فقط شیش متغیر رو میتونه همزمان نگه داره!
ینی بقیش باس بره تو هارد که طول میکشه
در مورد اون 5 درصدم که کلا حرف چرتیه ینی اگه من بیام 95 درصد مغز شمارو وردارم، شما میتونید مثل روز اول کار کنید...

kia.celever

کاربر حرفه‌ای
نام مرکز سمپاد
دبیرستان علامه حلی ۳
شهر
تهران

من با میلاد در زمینه‌ی حافظه موافقم.

فک کنم اون آقایی که شهریار تو پست سوم اشاره کرد رو چند هفته پیش برنامه‌ی رادیو هفت نشون داد. شاید هم همون فرد نباشه؛ در هر صورت دست‌کمی ازش نداشت. مجری باهاش مصاحبه می‌کرد و ایشون هم جواب می‌داد. همزمان در حال محاسبه هم بود. بعد وسط صحبتاش یهو نتیجه رو می‌گفت.
من اون موقع فک کردم دیدم حتی اگه توانایی محاسبه با اون سرعت هم داشته باشم، توانایی اینو ندارم که جوابو -که یه عدد چهارده، پونزده رقمی بود- تو ذهنم نگه دارم و بعد هم بخونمش!
و یادمه که این آقا به تست‌های حافظه‌ای اشاره می‌کرد که طی اون‌ها باید یه عدد باینری خیلی بزرگ رو حفظ می‌کردن و بعد توی کامپیوتر وارد می‌کردن. چندین صفحه پر از صفر و یک.

پیش‌نیاز محاسبه هم حافظه‌ست. یه کامپیوتر معمولی در کل چند میلیون برابر حافظه‌ای که برای یه عمل جمع یا تفریق نیاز داره، حافظه داره.

عامل مؤثر دیگه‌ای هم به نظرم اومد که تقریباً بچه‌ها اشاره کرده بودن. ما وقتی می‌خوایم یه عمل جمع ساده رو انجام بدیم وسطش باید کلی وقت صرف فکر کردن به این که در قدم بعدی باید چی‌کار کنم، بذاریم؛ که خودش کلّی زمان می‌بره. کامپیوتر از پایه با مغز انسان فرق داره. کامپیوتر فکر نمی‌کنه؛ کامپیوتر انجام می‌ده.

August McJoseph

کاربر فوق‌حرفه‌ای
نام مرکز سمپاد
هاش II
شهر
مشهد

میخواستم راجب این بگم که دیدم نسترنگار گفته، قسمت محاسباتی مغز ما 5 درصد که باعث خندس در مواردی بیش از 100 درصد فعالیت میکنه، به این صورت که مثلا تو حوادث مثل یه تصادف برای تصمیم گیری و بررسی و نتجه گیری سریع حتی بخشی از بینایی برای محاسبات استفاده میشه علاوه بر قسمت خودش و قدرتش رو به بیش از 100 درصد میرسونه و بخاطر همین میگن اصولا افراد موقع حوادث سهمگین سیاه-سقید میبینند.
علاوه بر این که مغز انسان خودش به صورت ارادی با بعضی از مسائل درگیره، نویز هایی هم که در اطرافش وجود دارند اون رو به طور ناخواسته ، شاید، درگیر می کنن و مغز اینجوری با قدرت پردازش بالاش، اونها رو هم آنالیز می کنه
این قضیه ی نویز گیری خیلی تو مغز وجود داره، توی یه ویدئو از تد راجبش توضیح میداد که مغز ما آموزش میبینه تا نویز هارو به مرور فیلتر کنه، آها پیداش کردم : Daniel Wolpert: The real reason for brains

چه جوری می تونه بر درکمون از زمان تاثیر داشته باشه؟
درک از زمان یه مفهوم مطلق نیست یه مفهوم انتزاعیه و واقعی نیستش، به تعداد و سرعت پردازش بر واحد زمان بستگی داره، بطوری که اگه مشکل این انتقال حل بشه میتونیم درک از زمان رو تقریبی سه میلیون برابر کاهش بدیم، یه تاپیک برای درک از زمان و توضیحات دیگه هم تو خود این انجمن بود اگه بتونی پیداش کنی.
آهان! حالا می‌شه توضیح بدی فرق انتقال و هدایت چیه؟
انتقال تو محل سیناپسه، با انتشار و آزاد کردن نوروترنسمیتر ها یا همون انتقال دهنده های عصبی؛ اما هدایت تو مسیر خود نورون هست نه در محل سیناپس اون، هدایت الکتریکی یا به نوعی مشابه الکتریکی انجام میشه و از نظر سرعت نمیتونیم اونو کلا کاری کنیم، بیشتر این کند شدن رو محل سیناپس ها با اینکه خیلی کوچولن در این حجم انبوه باعث شدن، که امید هست در سالهای آینده بشه یه کارایی روشون کرد.
انتقال از نورونی به نرورن دیگس، هدایت در مسیر یه نورونه.

SR

کاربر فوق‌حرفه‌ای
نام مرکز سمپاد
شهید اژه ای 1
شهر
اصفهان
سال فارغ التحصیلی
00
مدال المپیاد
درست نخوندم به جایی نرسیدم
رشته دانشگاه
مهندسی برق

یه چیزی رو یادم رفت بگم که دوستان کم و بیش بهش اشاره کردند و اون هم ساختار پردازشی پردازنده و مغز انسانه
نمونش حتی بین خود پردازنده ها مقایسه بین DSP و مثلا پردازنده ای مثل ARM هست
اولی یکی از کارهاش اینه که فرمت های صوتی تصویری رو تبدلی کنه اون یکی دیگه برای اجرای سیستم عامل ساخته شده
در صورتی که کار این دو تا رو با هم عوض کنیم مطمئنا بازدهی لازم رو نخواهد داشت چون ساختارشون با هم فرق میکنه
حالا همون مغز انسان و پردازنده کامپیوتر رو مقایسه کنیم...
پردازنده کامپیوتر در قرن 20 به معنایی که امروز میشناسیمش ساخته شده و حتی میشه ردشو تو قرن های قبل از 20 با ماشین حساب مکانیکی و حتی چرتکه پیدا کرد ساختار کامپیوتر برای این بهینه سازی شده محاسباتی حول مفهوم عدد رو انجام بده چیزی که قدمتش قطعا کمتر از 10 هزار ساله
سیر پیشرفت پردازنده ها رو ببینید متوجه میشید که همواره سعی داشتند محاسبات عددی بیشتر و پیشرفته تری رو در زمان کمتر انجام بدند و این تکامل توسط انسان انجام گرفته
از اون ور میریم سر مغز...
به برخی از قابلیت های مغز اشاره میکنم:
پردازش تصویر بسیار قدرتمند و سریع
سیستم جستجوی واقعا چند رسانه ای
قدرت خلاقیت
خوب اگه سیر تکامل موجودات رو نگاه کنیم متوجه میشیم که مغزی که ما داریم حاصل تکاملیه که از یه تک سلولی آغاز میشه و در آخر هم بین انسان ها روند تکامل دیده میشه که شامل مغز هم میشه
حالا یه لحظه فکر کنید این تکامل مغز که بدست طبیعت صورت گرفته و مسلما بسیار بسیار کند تر از تکامل پردازنده ها بدست انسان هست باید به کدوم سمت میرفته که انسان قدرت بقا رو داشته باشه؟
میدونم که به بعضی از موارد بالا اشاره میکنید حتما و چیز هایی مثل قدرت پردازش بهتر داده های حسی و ...
سوال اینه که با توجه به کندی سرعت تکامل در طبیعت و نزدیک بودن زمان کشف مفهوم عدد(نسبت به سرعت تکامل) آیا واقعا فرصتی بوده که مغز ما از این چیزی که هست تغییر کنه و برای محاسبات عددی بهینه سازی بشه؟
در نقطه مقابل هم میبینید این انسان هست که با سرعت و دقت فوق العاده یکی رو میبینه سریع میشناسش و داده های مربوط بهش براش ردیف میشه یا میتونه یه تصمیم 1 ثانیه ای با احتمال درستی بالا بگیره که همین کار ها رو کامپیوتر بخواد بکنه مثلا 1-2 ساعت یا حتی بیشتر وقت میخواد ولی دقتش به اندازه انسان نیست
میبینید که هر چیزی بهر کاری ساخته شده و عدد مفهومی نبوده که در طبیعت وجود داشته باشه و بخشی از توانایی پردازش ما تو تکامل رو به خود اختصاص بده بلکه کاملا مفهومی انتزاعیه و مثل این میمونه که دیروز ساخته باشن و شما هم تازه اون رو یاد گرفتید و دارید ازش استفاده میکنید(مثل درس)

مثل همیشه امیدوارم دری وری هام خستتون نکرده باشه :D

مهدی

کاربر فوق‌حرفه‌ای
نام مرکز سمپاد
علامه‌حلی
شهر
تهران
مدال المپیاد
کامپیوتر
دانشگاه
دانشگاه تهران. :دی
رشته دانشگاه
آمار. :دی

ببينيد سرعت محاسبات در مغز و تفكر و تعقل به شرايط زيادي مثل خواب كافي . انرزي كافي. تغذيه مناسب و... بستگي داره
راستي فكر ميكنم شما ها هم مسابقه ي گري كاسپاروف با يك كامپيوتر رو ديده باشيد كه قهرمان جهان مي بازه اون مسابقه رو.
در كامپيوتر ميشه تا هزار حركت بعد رو پيش بيني كرد .
.
ميشه گفت كه سرعت محاسبه در كامپيوتر به اين دليل كه يك بخش خاصي مامور انجام محابات هستن سريع تر هستش
و يا به دليل اينكه مغز نميتونه رو يك موضوع [nb]دقت كنيد ميگم فقط رو يك موضوع[/nb]تمركز كنه .
خوب نورون هايي كه اطلاعات رو انتقال ميدن هم به چند بخش تقسيم ميشن تا بتونن روي چند موضوع فكر كنن
.
من يه مقاله اي رو داشتم ميگشتم تو نت پيدا كردم گفتم بد نيست شما هم بخونيدش
.
ميشه با تمرين به حداكثر توانايي رسيد ولي نميشه به كامپيوتر رسيد [nb]البته با تكنولوزي الان نميشه.در آينده ميشه اميدوار بود[/nb]

sutech

کاربر نیمه‌حرفه‌ای
نام مرکز سمپاد
شهید بهشتی
شهر
بابل
سال فارغ التحصیلی
88
مدال المپیاد
فیزیک
دانشگاه
sutech-iust
رشته دانشگاه
برق-کنترل-مهندسی پزشکی(علوم اعصاب)

همونطور که شهریار گفت،رایانه و مغز انسان هر کدوم در حل نوع خاصی از مسایل توانایی بیشتری دارند که مستقیما به ساختار فیزیکیشون در مرتبه ی اول، و روند رشدشون در مرتبه ی دوم ارتباط داره؛ساختار موازی مغز باعث شده انسان توانایی بالایی در مسایلی مثل شناسایی الگو و پردازش تصویر داشته باشه، درحالیکه ساختار تقریبا سری رایانه، اون رو برای حل مسائل جبری ایده آل کرده.

اما نقش آموزش چی هست؟ با توجه به تطبیقی بودن مغز، روند رشد یا همون آموزش، تاثیر مستقیمی روی توانایی مغز داره،یه مثال :
فرض گنید یه قفس پر از خرگوش داشته باشیم که یک رنگ باشن،برای یک انسان تشخیص یک خرگوش خاص از بین همه ی خرگوش ها تقریبا ممکن نیست،چون مغز ما،برای پردازش تصویر خرگوش ها آموزش ندیده، اما خود خرگوشها،با وجود مغز کوچکی که دارن، از پس حل این مسئله بر میان؛ پس باید توجه داشته باشیم،در کنار ساختار محاسباتی، آموزش هم بسیار تاثیرگذار هست.

بالا