مهارت «نه» گفتن

  • شروع کننده موضوع
  • #1

sadegh137914

کاربر جدید
ارسال‌ها
3
امتیاز
3
نام مرکز سمپاد
شهید بهشتی
شهر
ابهر
يكي از مهارت‌هاي مهم زندگي، مهارت «نه» گفتن است. هر انساني مي‌تواند با آموختن و گسترش آن به مرور زمان به‌راحتي به ديگران پاسخ منفي بدهد. كسي كه اين مهارت را مي‌آموزد به‌راحتي مي‌تواند كارهايي را كه دوست ندارد رد كند و بسيار مؤدبانه در مقابل خواسته‌هاي غير منطقي اطرافيان، پاسخ منفي داده و از استرس، نگراني وخشم ناشي از پذيرش اجباري درخواست‌هاي اطرافيان در امان بماند.

اين مهارت مانند ساير مهارت‌هاي زندگي بايد از همان ابتداي كودكي فراگرفته شود، تا شخص در بزرگسالي از رويارويي و برخورد با اطرافيان نترسيده و بدون هراس موقعيت‌هايي را كه به هر شكل مشكلات جدي براي وي ايجاد مي‌كند نپذيرد. مهارت «نه» گفتن يعني اعتماد به نفس، اراده و پافشاري بر حقوق خود و نبايد به اشتباه به‌معني مخالفت محض با ديگران از آن برداشت شود. با كمال تأسف در جامعه كنوني ما، كودكي مؤدب و خوب قلمداد مي‌شود كه درمقابل بزرگترها سكوت كند و هيچ‌گاه از خود دفاع نكند. به‌عبارت ديگر همواره همه آموزش، اطراف محور بله گفتن مي‌چرخد.

چگونگي «نه» گفتن يكي از مسائل مهم در حيطه روانشناسي است كه والدين وظيفه دارند اين مهارت را به بهترين شكل به كودك آموزش دهند. البته اين موضوع با نحوه پرورش اعتماد به نفس در كودك ارتباط دارد. كساني كه داراي اعتماد به نفس بالايي هستند به‌راحتي و به آساني و در كمال احترام از كلمه «نه» استفاده مي‌كنند، در مقابل كسي كه اعتماد به نفس كمتري دارد از ترس اين‌كه مبادا از جمع دوستان و همسالان طرد شود از پاسخ منفي هراس دارد.

آمارها حاكي از آن است كه بيشتر سوءاستفاده‌ها، اعتياد، دزدي و ديگر بزه‌ها در شرايطي رخ داده كه اگر فرد مهارت گفتن پاسخ «نه» را داشت دچار آن بزه نمي‌شد.

خانواده، والدين، مربيان و مسئولان مراكز آموزشي به عنوان الگو مي‌توانند اين مهارت را به خوبي و بموقع به كودك آموزش دهند. البته به شرطي كه آن‌ها خود شيوه صحيح پاسخ‌دهي منفي را فرا گرفته باشند و به راحتي از كلمه «نه» استفاده كنند تا آموزش مؤثري داشته باشند.

كودكان از رفتار والدين ومربيان بيشتر از آموزش كلامي تأثير مي‌گيرند. براي آموزش بايد از مسائل خيلي كوچك شروع كنيم، سن سه تا چهار سالگي هم بهترين زمان براي يادگيري كودكان ماست زيرا كودك در اين سنين به آرامي دنبال استقلال است.

والدين بايد بدانند هنگام آموزش به كودكان نبايد تسليم و دلسرد شوند، آن‌ها بايد بدون استفاده از ابزار خشم و عصبانيت با قاطعيت رفتار كنند. پدر و مادر بايد با درك احساسات كودك و بدون عصبانيت درگفتن كلمه «نه» ثابت‌قدم باشند در غير اين صورت مراحل آموزش با مشكل مواجه خواهد شد. از طرفي قاطعيت والدين تأثير بسزايي در شكل‌گيري شخصيت كودكان خواهد داشت.

پدر ومادر يا هر كسي كه مسئوليت نگهداري و تربيت كودك را برعهده دارد مي‌تواند در قالب داستان و بازي مهارت «نه» گفتن را با كودك تمرين كند و در اين تمرين‌ها، عواقب خجالت كشيدن و «نه» گفتن را براي او توضيح دهد. كودك بايد بداند در صورت قرارگرفتن در شرايط سخت و در صورتي كه احساس خوبي نسبت به انجام درخواست ديگران ندارد، مي‌تواند از انجام درخواست ديگران خودداري كند و به خواسته آنها پاسخ منفي دهد.

كودك بايد بداند «نه» گفتن، پررويي، گستاخي و بي‌ادبي نيست بلكه رد محترمانه خواهش يكي از دوستان يا اطرافيان است. «نه» گفتن نوعي مهارت است‌كه بايد بياموزيم و در تعاملات روزمره از آن استفاده كنيم. :-\ *-: :(( :لایک
 

Alien

کاربر فعال
ارسال‌ها
72
امتیاز
582
نام مرکز سمپاد
شهید بهشتی
شهر
دهدشت
رشته دانشگاه
میخوام برم پزشکی
پاسخ : مهارت «نه» گفتن

عاغا من تو این مورد استادم :D کسی هم بم بگه ناراحت نمیشم درکش میکنم :D
نهههههههههههه
 

nilofar banihashem

کاربر فوق‌حرفه‌ای
ارسال‌ها
1,011
امتیاز
11,418
نام مرکز سمپاد
دبيرستان فرزانگان/فرهنگ
شهر
بجنورد
رشته دانشگاه
روان شناسی
پاسخ : مهارت «نه» گفتن

الان هدف تاپيك چيه ؟نقهميدم :))
 

nilofar banihashem

کاربر فوق‌حرفه‌ای
ارسال‌ها
1,011
امتیاز
11,418
نام مرکز سمپاد
دبيرستان فرزانگان/فرهنگ
شهر
بجنورد
رشته دانشگاه
روان شناسی
پاسخ : مهارت «نه» گفتن

به نقل از نـاطـــق :
هدف این تاپیک شرح لزوم استفاده و همچنین راهکار استفاده از یک توان و مهارت بالقوه به نام نه گفتن هست.
در شرایط مختلف یک فرد گاهی به شدت نیازه بتونه بگه نه اما چون این مهارت رو مانند تمام مهارتای دیگه مثل کار با کامپیوتر یاد نگرفته قادر به انجام اون نیست فلذا ضربه های شدیدی میخوره جدای از ضرر و زیان های مادی و غیره که در ناخودآگاهش ثبت میشن و بعد از مدتی با تکرار همین فرآیند شخص درصد قابل توجهی از عزت نفس و ارادشو از دست میده.
اگر این تاپیک کاربردی جلو بره نه تنها هدفش خیلی والا بلکه خیلی هم کاربردیه.

مهارت نه گفتن براي خيليا شايد سخت بأشه وشايدم براي بعضيا اسون بأشه ، اين عزت نفس ،أراد شو ازدست ميده باها ش موافقم وقتي ميخواي به يك نه بگي خيلي دل وجُرت ميخواد
 
بالا