پاسخ : همه چیز درباره المپیاد نجوم و اخترفیزیک
سلام عزیزان ببخشید مدتی نبودم.
کلا المپیاد نجوم روند قابل پیش بینی رو طی نمی کنه و این چیزیه که بهش طراوت می ده و من هم می پسندم. برای همین من نمی تونم بگم قطعا مطالعه چه چیزهایی و چطور مطالعه ای مفیده ولی کارهایی که خودم می کردم رو می نویسم . به نظر من تمام مطالعاتی که نیازه برای المپیاد نجوم و اخترفیزیک انجام بدید نیازمند پیش نیازهای ریاضی و فیزیک هستش که مناسبترین منابع برای اونها کتب دبیرستانی و کتب مقدماتی دانشگاهی هستند مثل فیزیک هالیدی و دوره فیزیک بلت. البته کتاب حسابان تامس هم بد نیست و دید خوبی در مسائل بهتون می ده. سعی کنید در مرحله اول به سوادتون مسلط باشید و یادبگیرید از دونسته هاتون استفاده کنید و بعد شروع کنید مطالب سطح بالا بخونید که در شکل جدید المپیاد بسیار لازمه.
بطور کلی سرفصل های المپیاد تا جایی که من می دونم شامل اینها هستند:
1- مثلثات کروی و بردارها ( بسیار مهم )
2- مکانیک سماوی
3- ریاضی فیزیک(شامل سر فصل های کتاب هالیدی ، حسابان ، آمار ، اپتیک ، نسبیت ، هندسه تحلیلی و...)
4- فیزیک ستاره ها( آستروفیزیکز)
5- کیهانشناسی ( مدل های کیهانشناختی ، هندسه ی کیهان ، آشنایی با کهکشانها ، دینامیک کهکشانی و....)
6- نجوم مقدماتی ( مفاهیم پایه ای نجوم ، منظومه شمسی ، مسائل هندسی و ...)
7- رصد آسمان شب ( با چشم مسلح و غیر مسلح )
برای مثلثات کروی منابع انگلیسی زیادی وجود دارند اما تنها منبع مناسب برای المپیاد به زبان فارسی نجوم کروی اسمارت هست ، بردارهارو هم می تونید روابطی رو که از نجوم کروی بلدید از راه بردارها استخراج کنید. برای مکانیک سماوی کتب دینامیک و مکانیک دوره کارشناسی وارشد مناسب هستند مثل آریا ، گلدشتاین ، فاولز و بهترین اونها ماریون. برای اخترفیزیک می تونید کتاب دکتر ریاضی ، زیلیک یا بوم - ویتنس رو بخونید یک کتاب انگلیسی به نام مقدمه ای بر اختر فیزیک نوین نوشته اوسلی هست که بد نیست . رصد رو هم فراموش نکنید که روح المپیاد و دانش نجومه از کار با تلسکوپ غافل نشوید.
کلا سعی کنید قبل از قبولی در مرحله دو و اومدن به دوره تمام چیزهایی که لازمه رو بخونید ، در دوره حوصله و فرصت مطالعه نخواهید داشت.
شاید اینجا نیام لطفا با ایمیل ام تماس بگیرید یا با وبگاه ما:
toghi_behrad@yahoo.com
TAOG.blogsky.com