- شروع کننده موضوع
Veteran
کاربر فوقفعال
- نام مرکز سمپاد
- شهید بهشتی
- شهر
- عروس زاگرس ؛ آلامتو
خیلی ها خیام رو با رباعیاتش می شناسند ، ولی چند نفر از اندیشه های فلسفی اون خبر دارند؟
تفاوت دیدگاه اندیشه خیام در رباعیات و آثار فلسفیش بسیار زیاده ؛ در واقع خیامِ فیلسوف اون خیاِم شرابخوار شاعر نیست .
در مورد حافظ هم همین طور ؛ حافظ ، حافظ قرآن بود . ولی با این حال ابیات زیادی سروده که میشه اون ها رو در تضاد با دین و دستورات
قرآن دونست .
سوال اینه : اصولا" با تکیه بر اثر یک نویسنده ، یا شاعر میشه عقاید اون شخص رو تشخیص داد ؟
به نظر من نه .شعر یا نثر به خصوص اگه جوششی باشه ، بیشتر زاییده ی افکار زودگذر یک شاعر هست .
مثال می زنم :
این دو بیت حافظ رو ببینید :
پیر ما گفت خطا بر قلم صنع نرفت ،
آفرین بر نظر پاک خطاپوشش باد
یا
ساقی بیار باده که ماه صیام رفت
درده قدح که موسم ناموس و نام رفت
بر حافظ به خاطر این دو بیت اشکال های زیادی گرفتن ، خصوصا" بیت اول .
آیا واقعا حافظ در بیت اول به کنایه آفرینش رو بدون اشکال میدونه و در بیت دوم منتظره که ماه صیام تموم بشه تا شراب بخوره ؟
من انسان مذهبی ای نیستم . ولی حافظ رو یک دین دار میدونم.حافظ به عنوان یک بنده که ممکنه گاهی اوقات خطا کار باشه ،
میتونه به کنایه از اوضاع جهان و خلقت انتقاد کنه . همین طور خیام .
و معتقدم اصولا" نباید در باره ی عقیده ی اصلی شعرا اظهار نظر قطعی کرد .
همون طور که درقرآن اومده : " شاعران می گویند آنچه را که انجام نمی دهند "
تفاوت دیدگاه اندیشه خیام در رباعیات و آثار فلسفیش بسیار زیاده ؛ در واقع خیامِ فیلسوف اون خیاِم شرابخوار شاعر نیست .
در مورد حافظ هم همین طور ؛ حافظ ، حافظ قرآن بود . ولی با این حال ابیات زیادی سروده که میشه اون ها رو در تضاد با دین و دستورات
قرآن دونست .
سوال اینه : اصولا" با تکیه بر اثر یک نویسنده ، یا شاعر میشه عقاید اون شخص رو تشخیص داد ؟
به نظر من نه .شعر یا نثر به خصوص اگه جوششی باشه ، بیشتر زاییده ی افکار زودگذر یک شاعر هست .
مثال می زنم :
این دو بیت حافظ رو ببینید :
پیر ما گفت خطا بر قلم صنع نرفت ،
آفرین بر نظر پاک خطاپوشش باد
یا
ساقی بیار باده که ماه صیام رفت
درده قدح که موسم ناموس و نام رفت
بر حافظ به خاطر این دو بیت اشکال های زیادی گرفتن ، خصوصا" بیت اول .
آیا واقعا حافظ در بیت اول به کنایه آفرینش رو بدون اشکال میدونه و در بیت دوم منتظره که ماه صیام تموم بشه تا شراب بخوره ؟
من انسان مذهبی ای نیستم . ولی حافظ رو یک دین دار میدونم.حافظ به عنوان یک بنده که ممکنه گاهی اوقات خطا کار باشه ،
میتونه به کنایه از اوضاع جهان و خلقت انتقاد کنه . همین طور خیام .
و معتقدم اصولا" نباید در باره ی عقیده ی اصلی شعرا اظهار نظر قطعی کرد .
همون طور که درقرآن اومده : " شاعران می گویند آنچه را که انجام نمی دهند "