- شروع کننده موضوع
- توقیف شده
- #1
first amir
کاربر خاکانجمنخورده
- ارسالها
- 2,142
- امتیاز
- 29,736
- نام مرکز سمپاد
- هاشمی نژاد 1
- شهر
- مشهد
- سال فارغ التحصیلی
- 91
- دانشگاه
- فردوســـی
- رشته دانشگاه
- مـهـنــدســی شــیـمــی / حسابداری / روانــشناســی
نام: فائزه درکی
رشته: زیست شناسی سلولی مولکولی
نام دانشگاه : دانشگاه تهران
سال ورودی: 90
نام: نیلوفر یوسفی
رشته: زیست شناسی سلولی مولکولی
نام دانشگاه : دانشگاه تهران
سال ورودی: ۹۱
نام: عاتکه ابراهیمی
رشته: زیست سلولی و مولکولی
دانشگاه: فردوسی مشهد
سال ورودی: 91
زیست
توضیح در مورد کلیات رشته :
اگر سودای دانشمند شدن در سر دارین، اگر از بچّگی شیفتهی کار علمی و تغییر دادن جهان از طریق کشف و جابهجایی مرزهای دانش بشر بودین، اگر لذّتی بالاتر از سر و کلّه زدن با کتابها و نمونههای آزمایشگاهی و مقالات براتون وجود نداره و در یک کلام اگر عاشق کار علمی هستید، شما برای علوم پایه ساخته شدهاید.
زیست شناسی یکی از رشته های اصلی علوم پایه است. همانند فیزیک، ریاضی و شیمی که هدف اصلی آن ها شناخت و درک قوانین حاکم بر جهان و طبیعت است. این علوم به عنوان ابزار اصلی دردست سایر رشته های مهندسی، پزشکی، داروسازی و... است. بنابراین تحقیقات و پیشروی در تولید علم در درجه اول دررشته های علوم پایه میباشد. این رشته شامل گرایش های گوناگون از جمله زیست شناسی گیاهی، جانوری، سلولی و مولکولی، میکروبیولوژی و بیوتکنولوژی میباشد.
دیدگاه:
علیرغم این که اولین رشته ای که در لیست انتخاب رشته نوشتم زیست سلولی و مولکولی بود اما درحال حاضر رضایت چندانی ندارم. متاسفانه اساتید خوب کم داریم(البته این مشکل در مورد تمام رشته ها وجود دارد.) و فکر می کنم به فلسفه ی زیست شناسی آشنایی کامل وجود ندارد. طرح درس ها و واحدها بسیار حفظی و خسته کننده هستند و اکثرا جنبه ی علمی ندارند. البته در بعضی درس ها چنان لذتی از علم آموزی میبرید که تمام چرندیات قبلی فراموش می شود. (فردوسی مشهد ۱)
اجازه دهید خودمانی تر باشیم. زیست شناسی برای من تنها رشته ی انتخابی برای دانشگاه بود. چرا که با شناخت قبلی که از رشته داشتم و علاقه زیاد به کارهای آزمایشگاهی، پژوهشی و شناخت پیچیدگی های موجودات زنده، میخواستم در آینده یک پژوهشگر و دانشمند باشم. و امروز که دوره کارشناسی م را تمام کرده ام از مسیری که آمده ام کاملا راضی هستم. من فکر میکنم رشته های علوم پایه به تلاش فراوانی در مسیر خود نیاز دارند و بهترین گزینه برای دانشجویانی اند که علاقمند به دانستن یافته های جدید و یافتن موارد نامکشوف دنیای علم هستند. طبیعی ست که مسیر دانشمند و محقق شدن ناهمواری های خاص خود را داراست که البته برای علم دوستان همواره شیرین و جذاب نیز خواهند بود.(دانشگاه تهران۱)
من این رشته را به دو دلیل عمده انتخاب کردم :اول اینکه رشته ای
است که در کشور های دیگر و دانشگاه های مطرح جایگاه بسیار خوبی دارد و به راحتی می توان برای دانشگاه هپی خارجی اپلای کرد.دلیل دوم هم جای کارو پیشرفت خیلی زیاد وفرصت های پژوهشی و تحقیقاتی بسیار زیاد در زمینه های بسیار مهم و کاربردی دارد.(فردوسی مشهد۲)
زیستشناسی از نظر من شیرینترین علم در بین علوم پایهست؛ این در حالیه که در مقاطع تحصیلی مختلف، دروس دیگه رو هم به شدّت دوست داشتم. در ابتدا میخواستم شیمیدان باشم، این علاقه در دوران راهنمایی معطوف ریاضی و سپس فیزیک شد. امّا زیستشناسی، رشتهایه که بزرگترین معمّاهای ممکن رو دستمایهی تلاش و نگرش همهجانبه میکنه و به شدّت میتونهی روحیهی کنجکاو و به دنبال دانستن رو راضی کنه. زیستشناسی خوندن توی ایران، سختیهای خودش رو داره. همه میدونیم که رشتههای علوم پایه هم از نظر عوام و هم متأسفانه از سمت دولت، مورد بیمهری هستن. در کشورهای پیشرفته، رشتههای علوم پایه مهمترین رشتههای دانشگاه هستن و بیشترین امکانات و بودجهی تحقیقاتی به دانشمندان علوم پایه تعلّق میگیره و به دانشمندان این رشتهها به چشم ارزشمندترین سرمایهی ملّی نگاه میشه. با این حال، ایران در این زمینه هم مثل بسیار از زمینهها، راه بسیار درازی در پیش داره که نیازمند تغییر نگرش اساسی هم هست. بخش زیادی از این پیشرفت، روی دوش خود دانشجوهاست. همه باید بدونن چرا اومدن دانشگاه، چرا این رشته رو انتخاب کردن و چه هدفی دارن. هیچ ارزشی در ذهن یک دانشمند واقعی، نباید بالاتر از ارزش دانستن و پیشرفت علم باشه. (دانشگاه تهران۲)
توضیح پیرامون واحد های درسی عمومی رشته :
با توجه به اینکه دانشگاه تهران پنج گرایش زیست شناسی را در ورودی های خود داراست، واحدهای درسی با توجه به نیازهای هر گرایش درنظر گرفته شده اند. دانشجویان هر 5 گرایش در 4 ترم اولیه درسی خود تا حد بسیار زیادی دروس مشابه و مشترکی را به صورت عملی و تئوری میگذرانند، از جمله مبانی زیست سلولی، مبانی بیوشیمی، مبانی ساختار و تنوع جانوران، گیاهان و میکروب ها و نیز فیزیولوژی آن ها. همچنین دروس و مفاهیم اصلی ژنتیک کلاسیک، ژنتیک مولکولی و تکامل از جمله واحدهای درسی مشترک تمام گرایش ها هستند.
دروس تخصصی نیز به فراخور مضمون هر گرایش برای دانشجویان هرگرایش ارائه میشود که البته در صورت علاقمندی میتوانید از دروس اصلی سایر گرایش ها نیز به عنوان درس اختیاری واحد بردارید. ضمن اینکه دو گرایش جانوری و گیاهی شامل چندین سفر علمی به نقاط مختلف کشور برای مشاهده و بررسی از نزدیک و در محیط جانوران و گیاهان میباشند. برای سایر گرایش ها سفر های علمی شامل دروس مشترک تنوع زیستی و اکولوژی میباشد.
توضیح پیرامون واحد های درسی تخصصی :
متاسفانه دروس تخصصی در گرایش سلولی و مولکولی با کیفیت مناسبی ارائه نمیشوند. در رابطه با گرایش های دیگر تا جایی که میدانم کیفیت آموزشی بهتر است. دانشجویان سلولی دروسی چون بیوفیزیک، بیوشیمی فیزیک، زیست پرتویی، ویروس شناسی و ایمنی شناسی دارند. گروه گیاهی، جانوری و میکروبیولوژی دروس تخصصی چون فیزولوژی و سیستماتیک (رده بندی) درچند ترم و آزمایشگاه های متنوع دارند. دررابطه با گروه بیوتکنولوژی یا زیست فناوری نیز با توجه به نوپا بودن این گرایش در دانشکده زیست شناسی، هنوز اولین دوره ورودی این گرایش وارد دروس تخصصی خود نشده اند که بتوانم حرف و حدیقی داشته باشم. دقت کنید که گرایش زیست فناوری در مقطع کارشناسی می باشد و با بیوتکنولوژی دکتری پیوسته که متعلق به دانشکده بیوتکنولوژی پردیس علوم دانشگاه تهران است، متفاوت است.
آینده شغلی این رشته:
در ایران وضعیت خوبی ندارد چرا که اساسا کار تحقیقاتی خاصی در ایران انجام نمی شود. اگر قصد ادامه تحصیل در ایران را دارید بهتر است سعی کنید در مقطع ارشد و دکترا حتما در یک انستیتوی تحقیقاتی پذیرفته شوید مثل موسسه رویان یا پاستور. در غیر این صورت شرایط شغلی مطلوب نخواهد بود. البته گزینه ی شغل دانشگاهی در هر صورت هست. اما به جز دانشگاه باید بلد باشید که از دانسته های خود کار بسازید. مثلا میتوانید اگر در زمینه فیزیولوژی ادامه تحصیل دادید در شرکت های دارویی مشغول شوید(مثلا خیلی از اساتید ما روی تاثیر داروها روی مغز برای شرکت های دارویی تحقیقات انجام می دهند.) یا اگر وارد حیطه گیاهی شدید بعنوان محقق از خواص جلبک ها محصول درآورید. یا می توانید در زمینه سلول های بنیادی ادامه تحصیل دهید و در موسسات درمان ناباروری مشغول شوید. ژنتیک پزشکی از گرایش های بسیار پرطرفدار این رشته است که آینده شغلی آن بسیار نزدیک به پزشکی است ولی بیشتر از این که جنبه درمان را مدنظر قرار دهد جنبه ی پیشگیری را هدف قرار می دهد.
در خارج از کشور، از آن جایی که تحقیقات اهمیت ویژه ای دارد این رشته هم اهمیت به خصوصی دارد. تنوع بالا گرایش ها برای ادامه تحصیل و بورس های تحصیلی عالی هم به دانشجویان داده می شود و می توانید در زمینه ای که دقیقا علاقه دارید ادامه تحصیل دهید. به خصوص نوروساینس و زیست شناسی مولکولی اهمیت ویژه ای دارند زیرا تحقیقات دسته اولی دراین دو حوزه در حال انجام است.
وضعیت شغلی این رشته در ایران و خارج از ایران، تفاوت قابل ملاحظهای دارن. در خارج از ایران، با دانشجویانی که تحصیلات تکمیلی رو دنبال میکنن [دانشجویان ارشد، دکترا و پسادکترا] به دلیل اهمیّت بسیار بالای کار علمی، به منزلهی کارمند برخورد میشه و فقط به ازای درس خوندن و تحقیقات از دانشگاه حقوق نسبتاً خوبی میگیرن. در ایران، این اتّفاق به طور کلّی نمیافته. در نتیجه قابل درکه که دانشجویان ارشد، دکترا و پسادکترا نگران مسائل مالی زندگیشون باشن که متأسفانه کاریش نمیشه کرد. پس از پایان درس، در خارج از کشور، هم میتونید در آکادمی ادامه بدید و کمکم استاد بشین که خب با بالا رفتن درجهی استادی، حقوقتون هم مدام افزایش پیدا میکنه، میتونید از آکادمی خارج بشید و جذب مراکز تحقیقاتی مستقل بشید که اهداف بنیادی یا پزشکی/درمانی یا صنعتی یا همهی اینها رو دارن و شمارشون در خارج از کشور بسیار بالاست. در هر حالت، کار اصلی یک زیستشناس، پژوهشه. این مراکز خارج از ایران، دولتی نیستن و با بودجههای کلانی اداره میشن که که از منبعی به جز دولت تأمین میشه و این خودش، پیشرفت فرهنگ علمدوستی و تحقیقات علمی رو در خارج از کشور میرسونه. در ایران، وضعیت در حالت بسیار ابتداییتری قرار داره؛ اینجا هم میتونید در آکادمی کار رو ادامه بدید و اگر موفّق بشید در تمام مقاطع دانشجوی خوبی باشید، جذب هیأت علمی دانشگاه بشین. همچنین، مراکز تحقیقاتی جداگانهای در ایران وجود دارن مثل رویان و IPM و غیره که کارشون واقعاً خوبه و از اون جایی که دغدغهی بودجهی کمتری نسبت به دانشگاه دارن [که متأسفانه وابسته به دولته برای تأمین بودجه] سطح کار علمی در اونها بالاتره. شرکتهای صنعتی مثل سیناژن هم وجود دارن که پژوهشهایی با کاربردهای پزشکی و صنعتی رو مدیریت میکنن و پژوهشگرها رو جذب میکنن. همونطور که گفتم، متأسفانه به دلیل دیدگاه ابتدایی و عوامانه به ارزش پژوهش و استقلال علمی، توی ایران به لحاظ بودجه واقعاً مشکلاتی وجود داره که خارج از کشور اصلاً مطرح نیست؛ امّا اینجا هم با کار و تلاش و انتخابهای تحصیلی درست در تحصیلات تکمیلی، میشه به جاهای خوبی رسید. با این حال، در صورتی که قصد دارید از کشور خارج بشید، باید بدونین که زیستشناسی رشتهی بسیار اصیلیه و ازش همهجا استقبال میشه.
توضیح پیرامون شرایط دانشگاه شما :
دانشگاه تهران بهترین دانشگاه کشور است، البته با تمام کمی ها و کاستی های خود. متاسفانه بودجه دانشگاه درسال های اخیر بسیار کاهش یافته و این مهم از کیفیت کلاس های عملی که به امکانات روز نیاز دارند کاسته است اما برای دانشجویان علاقمند و نیز دانشجویان زیادی که در دوران تحصیل خود به رشته خود علاقمند میشوند، این کاستی ها سبب پشیمانی آن ها از رشته تحصیلیشان نیست چرا که با توجه به دوران سکونتم در خوابگاه دانشگاه و صحبت با دانشجویان رشته های دیگر، کم و بیش دیده ام که آنها نیز مشکلاتی مشابه رشته ما دارند. دانشکده زیست بهای خوبی به کارهای دانشجویی میدهد و انجمن علمی، دانشجویی دانشکده فعال است و هرسال از میان ورودی های جدید عضو میپذیرد. نشریه دنا نیز توسط دانشجویان دوره کارشناسی بصورت فصلنامه چاپ و منتشر میشود. استادهای دانشکده نیز جز چند مورد خاص باسواد و دلسوز هستند و البته چون رشته های دیگر کاستی هایی وجود دارد. درپایان، درصورت علاقمندی به رشته زیست شناسی و انتخاب آن میتوانید روی راهنمایی و کمک های بیشتر من و دوستان سمپادی و غیرسمپادی و المپیاد زیستی ام در دانشکده زیست حساب کنید، به دانشکده علوم در پردیس مرکزی، خیابان انقلاب دانشگاه تهران بیایید و از نزدیک با محیط و دانشجویان آشنا شوید. برای شروع میتوانید برای پرسش های بیشتر با من تماس بگیرید:
Faezeh.darki@gmail.com
رشته: زیست شناسی سلولی مولکولی
نام دانشگاه : دانشگاه تهران
سال ورودی: 90
نام: نیلوفر یوسفی
رشته: زیست شناسی سلولی مولکولی
نام دانشگاه : دانشگاه تهران
سال ورودی: ۹۱
نام: عاتکه ابراهیمی
رشته: زیست سلولی و مولکولی
دانشگاه: فردوسی مشهد
سال ورودی: 91
زیست
توضیح در مورد کلیات رشته :
اگر سودای دانشمند شدن در سر دارین، اگر از بچّگی شیفتهی کار علمی و تغییر دادن جهان از طریق کشف و جابهجایی مرزهای دانش بشر بودین، اگر لذّتی بالاتر از سر و کلّه زدن با کتابها و نمونههای آزمایشگاهی و مقالات براتون وجود نداره و در یک کلام اگر عاشق کار علمی هستید، شما برای علوم پایه ساخته شدهاید.
زیست شناسی یکی از رشته های اصلی علوم پایه است. همانند فیزیک، ریاضی و شیمی که هدف اصلی آن ها شناخت و درک قوانین حاکم بر جهان و طبیعت است. این علوم به عنوان ابزار اصلی دردست سایر رشته های مهندسی، پزشکی، داروسازی و... است. بنابراین تحقیقات و پیشروی در تولید علم در درجه اول دررشته های علوم پایه میباشد. این رشته شامل گرایش های گوناگون از جمله زیست شناسی گیاهی، جانوری، سلولی و مولکولی، میکروبیولوژی و بیوتکنولوژی میباشد.
دیدگاه:
علیرغم این که اولین رشته ای که در لیست انتخاب رشته نوشتم زیست سلولی و مولکولی بود اما درحال حاضر رضایت چندانی ندارم. متاسفانه اساتید خوب کم داریم(البته این مشکل در مورد تمام رشته ها وجود دارد.) و فکر می کنم به فلسفه ی زیست شناسی آشنایی کامل وجود ندارد. طرح درس ها و واحدها بسیار حفظی و خسته کننده هستند و اکثرا جنبه ی علمی ندارند. البته در بعضی درس ها چنان لذتی از علم آموزی میبرید که تمام چرندیات قبلی فراموش می شود. (فردوسی مشهد ۱)
اجازه دهید خودمانی تر باشیم. زیست شناسی برای من تنها رشته ی انتخابی برای دانشگاه بود. چرا که با شناخت قبلی که از رشته داشتم و علاقه زیاد به کارهای آزمایشگاهی، پژوهشی و شناخت پیچیدگی های موجودات زنده، میخواستم در آینده یک پژوهشگر و دانشمند باشم. و امروز که دوره کارشناسی م را تمام کرده ام از مسیری که آمده ام کاملا راضی هستم. من فکر میکنم رشته های علوم پایه به تلاش فراوانی در مسیر خود نیاز دارند و بهترین گزینه برای دانشجویانی اند که علاقمند به دانستن یافته های جدید و یافتن موارد نامکشوف دنیای علم هستند. طبیعی ست که مسیر دانشمند و محقق شدن ناهمواری های خاص خود را داراست که البته برای علم دوستان همواره شیرین و جذاب نیز خواهند بود.(دانشگاه تهران۱)
من این رشته را به دو دلیل عمده انتخاب کردم :اول اینکه رشته ای
است که در کشور های دیگر و دانشگاه های مطرح جایگاه بسیار خوبی دارد و به راحتی می توان برای دانشگاه هپی خارجی اپلای کرد.دلیل دوم هم جای کارو پیشرفت خیلی زیاد وفرصت های پژوهشی و تحقیقاتی بسیار زیاد در زمینه های بسیار مهم و کاربردی دارد.(فردوسی مشهد۲)
زیستشناسی از نظر من شیرینترین علم در بین علوم پایهست؛ این در حالیه که در مقاطع تحصیلی مختلف، دروس دیگه رو هم به شدّت دوست داشتم. در ابتدا میخواستم شیمیدان باشم، این علاقه در دوران راهنمایی معطوف ریاضی و سپس فیزیک شد. امّا زیستشناسی، رشتهایه که بزرگترین معمّاهای ممکن رو دستمایهی تلاش و نگرش همهجانبه میکنه و به شدّت میتونهی روحیهی کنجکاو و به دنبال دانستن رو راضی کنه. زیستشناسی خوندن توی ایران، سختیهای خودش رو داره. همه میدونیم که رشتههای علوم پایه هم از نظر عوام و هم متأسفانه از سمت دولت، مورد بیمهری هستن. در کشورهای پیشرفته، رشتههای علوم پایه مهمترین رشتههای دانشگاه هستن و بیشترین امکانات و بودجهی تحقیقاتی به دانشمندان علوم پایه تعلّق میگیره و به دانشمندان این رشتهها به چشم ارزشمندترین سرمایهی ملّی نگاه میشه. با این حال، ایران در این زمینه هم مثل بسیار از زمینهها، راه بسیار درازی در پیش داره که نیازمند تغییر نگرش اساسی هم هست. بخش زیادی از این پیشرفت، روی دوش خود دانشجوهاست. همه باید بدونن چرا اومدن دانشگاه، چرا این رشته رو انتخاب کردن و چه هدفی دارن. هیچ ارزشی در ذهن یک دانشمند واقعی، نباید بالاتر از ارزش دانستن و پیشرفت علم باشه. (دانشگاه تهران۲)
توضیح پیرامون واحد های درسی عمومی رشته :
با توجه به اینکه دانشگاه تهران پنج گرایش زیست شناسی را در ورودی های خود داراست، واحدهای درسی با توجه به نیازهای هر گرایش درنظر گرفته شده اند. دانشجویان هر 5 گرایش در 4 ترم اولیه درسی خود تا حد بسیار زیادی دروس مشابه و مشترکی را به صورت عملی و تئوری میگذرانند، از جمله مبانی زیست سلولی، مبانی بیوشیمی، مبانی ساختار و تنوع جانوران، گیاهان و میکروب ها و نیز فیزیولوژی آن ها. همچنین دروس و مفاهیم اصلی ژنتیک کلاسیک، ژنتیک مولکولی و تکامل از جمله واحدهای درسی مشترک تمام گرایش ها هستند.
دروس تخصصی نیز به فراخور مضمون هر گرایش برای دانشجویان هرگرایش ارائه میشود که البته در صورت علاقمندی میتوانید از دروس اصلی سایر گرایش ها نیز به عنوان درس اختیاری واحد بردارید. ضمن اینکه دو گرایش جانوری و گیاهی شامل چندین سفر علمی به نقاط مختلف کشور برای مشاهده و بررسی از نزدیک و در محیط جانوران و گیاهان میباشند. برای سایر گرایش ها سفر های علمی شامل دروس مشترک تنوع زیستی و اکولوژی میباشد.
توضیح پیرامون واحد های درسی تخصصی :
متاسفانه دروس تخصصی در گرایش سلولی و مولکولی با کیفیت مناسبی ارائه نمیشوند. در رابطه با گرایش های دیگر تا جایی که میدانم کیفیت آموزشی بهتر است. دانشجویان سلولی دروسی چون بیوفیزیک، بیوشیمی فیزیک، زیست پرتویی، ویروس شناسی و ایمنی شناسی دارند. گروه گیاهی، جانوری و میکروبیولوژی دروس تخصصی چون فیزولوژی و سیستماتیک (رده بندی) درچند ترم و آزمایشگاه های متنوع دارند. دررابطه با گروه بیوتکنولوژی یا زیست فناوری نیز با توجه به نوپا بودن این گرایش در دانشکده زیست شناسی، هنوز اولین دوره ورودی این گرایش وارد دروس تخصصی خود نشده اند که بتوانم حرف و حدیقی داشته باشم. دقت کنید که گرایش زیست فناوری در مقطع کارشناسی می باشد و با بیوتکنولوژی دکتری پیوسته که متعلق به دانشکده بیوتکنولوژی پردیس علوم دانشگاه تهران است، متفاوت است.
آینده شغلی این رشته:
در ایران وضعیت خوبی ندارد چرا که اساسا کار تحقیقاتی خاصی در ایران انجام نمی شود. اگر قصد ادامه تحصیل در ایران را دارید بهتر است سعی کنید در مقطع ارشد و دکترا حتما در یک انستیتوی تحقیقاتی پذیرفته شوید مثل موسسه رویان یا پاستور. در غیر این صورت شرایط شغلی مطلوب نخواهد بود. البته گزینه ی شغل دانشگاهی در هر صورت هست. اما به جز دانشگاه باید بلد باشید که از دانسته های خود کار بسازید. مثلا میتوانید اگر در زمینه فیزیولوژی ادامه تحصیل دادید در شرکت های دارویی مشغول شوید(مثلا خیلی از اساتید ما روی تاثیر داروها روی مغز برای شرکت های دارویی تحقیقات انجام می دهند.) یا اگر وارد حیطه گیاهی شدید بعنوان محقق از خواص جلبک ها محصول درآورید. یا می توانید در زمینه سلول های بنیادی ادامه تحصیل دهید و در موسسات درمان ناباروری مشغول شوید. ژنتیک پزشکی از گرایش های بسیار پرطرفدار این رشته است که آینده شغلی آن بسیار نزدیک به پزشکی است ولی بیشتر از این که جنبه درمان را مدنظر قرار دهد جنبه ی پیشگیری را هدف قرار می دهد.
در خارج از کشور، از آن جایی که تحقیقات اهمیت ویژه ای دارد این رشته هم اهمیت به خصوصی دارد. تنوع بالا گرایش ها برای ادامه تحصیل و بورس های تحصیلی عالی هم به دانشجویان داده می شود و می توانید در زمینه ای که دقیقا علاقه دارید ادامه تحصیل دهید. به خصوص نوروساینس و زیست شناسی مولکولی اهمیت ویژه ای دارند زیرا تحقیقات دسته اولی دراین دو حوزه در حال انجام است.
وضعیت شغلی این رشته در ایران و خارج از ایران، تفاوت قابل ملاحظهای دارن. در خارج از ایران، با دانشجویانی که تحصیلات تکمیلی رو دنبال میکنن [دانشجویان ارشد، دکترا و پسادکترا] به دلیل اهمیّت بسیار بالای کار علمی، به منزلهی کارمند برخورد میشه و فقط به ازای درس خوندن و تحقیقات از دانشگاه حقوق نسبتاً خوبی میگیرن. در ایران، این اتّفاق به طور کلّی نمیافته. در نتیجه قابل درکه که دانشجویان ارشد، دکترا و پسادکترا نگران مسائل مالی زندگیشون باشن که متأسفانه کاریش نمیشه کرد. پس از پایان درس، در خارج از کشور، هم میتونید در آکادمی ادامه بدید و کمکم استاد بشین که خب با بالا رفتن درجهی استادی، حقوقتون هم مدام افزایش پیدا میکنه، میتونید از آکادمی خارج بشید و جذب مراکز تحقیقاتی مستقل بشید که اهداف بنیادی یا پزشکی/درمانی یا صنعتی یا همهی اینها رو دارن و شمارشون در خارج از کشور بسیار بالاست. در هر حالت، کار اصلی یک زیستشناس، پژوهشه. این مراکز خارج از ایران، دولتی نیستن و با بودجههای کلانی اداره میشن که که از منبعی به جز دولت تأمین میشه و این خودش، پیشرفت فرهنگ علمدوستی و تحقیقات علمی رو در خارج از کشور میرسونه. در ایران، وضعیت در حالت بسیار ابتداییتری قرار داره؛ اینجا هم میتونید در آکادمی کار رو ادامه بدید و اگر موفّق بشید در تمام مقاطع دانشجوی خوبی باشید، جذب هیأت علمی دانشگاه بشین. همچنین، مراکز تحقیقاتی جداگانهای در ایران وجود دارن مثل رویان و IPM و غیره که کارشون واقعاً خوبه و از اون جایی که دغدغهی بودجهی کمتری نسبت به دانشگاه دارن [که متأسفانه وابسته به دولته برای تأمین بودجه] سطح کار علمی در اونها بالاتره. شرکتهای صنعتی مثل سیناژن هم وجود دارن که پژوهشهایی با کاربردهای پزشکی و صنعتی رو مدیریت میکنن و پژوهشگرها رو جذب میکنن. همونطور که گفتم، متأسفانه به دلیل دیدگاه ابتدایی و عوامانه به ارزش پژوهش و استقلال علمی، توی ایران به لحاظ بودجه واقعاً مشکلاتی وجود داره که خارج از کشور اصلاً مطرح نیست؛ امّا اینجا هم با کار و تلاش و انتخابهای تحصیلی درست در تحصیلات تکمیلی، میشه به جاهای خوبی رسید. با این حال، در صورتی که قصد دارید از کشور خارج بشید، باید بدونین که زیستشناسی رشتهی بسیار اصیلیه و ازش همهجا استقبال میشه.
توضیح پیرامون شرایط دانشگاه شما :
دانشگاه تهران بهترین دانشگاه کشور است، البته با تمام کمی ها و کاستی های خود. متاسفانه بودجه دانشگاه درسال های اخیر بسیار کاهش یافته و این مهم از کیفیت کلاس های عملی که به امکانات روز نیاز دارند کاسته است اما برای دانشجویان علاقمند و نیز دانشجویان زیادی که در دوران تحصیل خود به رشته خود علاقمند میشوند، این کاستی ها سبب پشیمانی آن ها از رشته تحصیلیشان نیست چرا که با توجه به دوران سکونتم در خوابگاه دانشگاه و صحبت با دانشجویان رشته های دیگر، کم و بیش دیده ام که آنها نیز مشکلاتی مشابه رشته ما دارند. دانشکده زیست بهای خوبی به کارهای دانشجویی میدهد و انجمن علمی، دانشجویی دانشکده فعال است و هرسال از میان ورودی های جدید عضو میپذیرد. نشریه دنا نیز توسط دانشجویان دوره کارشناسی بصورت فصلنامه چاپ و منتشر میشود. استادهای دانشکده نیز جز چند مورد خاص باسواد و دلسوز هستند و البته چون رشته های دیگر کاستی هایی وجود دارد. درپایان، درصورت علاقمندی به رشته زیست شناسی و انتخاب آن میتوانید روی راهنمایی و کمک های بیشتر من و دوستان سمپادی و غیرسمپادی و المپیاد زیستی ام در دانشکده زیست حساب کنید، به دانشکده علوم در پردیس مرکزی، خیابان انقلاب دانشگاه تهران بیایید و از نزدیک با محیط و دانشجویان آشنا شوید. برای شروع میتوانید برای پرسش های بیشتر با من تماس بگیرید:
Faezeh.darki@gmail.com