پاسخ : تکدی گری (گدایی)
به نقل از مينا :
متکدی یا گدا به شخصی میگویند که از طریق روش های روانشناسی وبا تحریک احساسات مردم ویا سماجت بیش از حد مردم را واردا به کمک های مادی میکند....در بعضی از موارد این معضل اجتماعی به صورت سازمان یافته و توسط افراد دارای رفاه مالی انجام میگیرد...
از جمله این روش ها استفاده از باورهای مذهبی مردم و قسم دادن به مقدسات--استفاده از کودکان-- تظاهر به نقص عضو و... است.
منم میگم باید متکدی ها رو جمع کنن ولی بقیه نه به هیچ وجه نباید فروشنده های کنار خیابون و فروشنده های مترو رو متکدی حساب حساب کرد. پیرمردی که میتونه یه چیز سبک و مورد نیاز مثه باتری بیاره ولی بجاش فال میاره که هیچ استفاده ای واسه مردم نداره متکدیه باید باهاش برخورد کرد. یه بسته ی صد تایی فال حافظ پنج هزار تومنه و هر کدومشو با هر کلکی شده هزار تومن به شما میفروشن.در نهایت از صدهزارتومنی که درمیارن، نود و پنج هزارتومنش سوده. ولی کسی که داره لوازم مورد نیاز مردمو میفروشه چی؟ کسی که کنار خیابون داره خودش لیف میبافه و میفروشه رو باید جلو شو بگیرن بدون اینکه هیچ امکاناتی بهش بدن؟
به نقل از مينا :
این افراد توی مترو برای فروش محصولاتشون هیچ مالیاتی وعوارضی نمیدن...هیچ پول برقی در کار نیست.....کل در امدشون سود خالصه..خیلیاشونم برخلاف ظاهر شون که فقیر میزنه ثروتمند تر از مغازه دار های توی شهرن.....وجود این افراد در سطح شهر باعث میشه خرید از مراکز فروش رسمی کمتر بشه..همین باعث اخراج پرسنل مغازه ها...ورشکستگی مغازه دار ها .و افزایش انگیزه برای دستفروشی میشه...
از طرف دیگه اینها باعث زشت شدن چهره شهر میشن....شخصی که توی مترو نشسته چه گناهی داره که باید الودگی صوتی اینارو تحمل کنه؟
شما خیلی چیزا رو ندیدید و خیلی از چیزایی که بهتون گفته شده رو باور کردید.
من کل سه ساله راهنمایی م مسیر برگشتنم از مدرسه به خونه یه مسیر یک ساعت و چهل و پنج دیقه ای بود که یک ساعت و ربعش تو مترو میگذشت. اونم تو شلوغ ترین ساعت یعنی زمان تعطیلی ادارات.
فروشنده های مترو خیلیاشون صبحا تو ساعت خلوت مترو اصن نمیان چون کلی باید راه برن و کلی وسیله دنبال خودشون بکشن و فروششون هم به شدت کمه. خیلیاشون دقیقا میذارن تو ساعت شلوغی مترو میان.
من نمیگم اذیت نشدم؛ تو شلوغی ای که حتی نمیتونستم کوله پشتی سنگینمو بذارم زمین مرتب باید جابجا می شدم که فروشنده ها بتونن رد شن. شده سردرد داشته باشم و صدای دست فروشا به اندازه ی صدای حرف زدن آدمایی که کنارم وایسادن واسم آزار دهنده باشه.حتی شده فروشنده ها با هم یا با بقیه ی مردم یا مسئول مترو دعواشون شده و کلی دردسر درست کردن.
ولی کسی رم دیدم که میدونستم دو هفته بعد باید عمل بشه و داشت دست فروشی میکرد. «اینطوری نبود که بگه من قراره عمل شم بیاین ازم خرید کنید، اینو با تکدی گری اشتباه نگیرید، من یه طور دیگه ای متوجه شدم.» کسی رو دیدم شیش ماهه بار دار بود داشت آدامس میفروخت. به وفور دیدم آدمایی که به خاطر چکی که خودش یا همسرش کشیده میاد یه مدت دستفروشی میکنه تا چکش پاس شه. کسی رو دیدم که فروش مغازه ش کفاف اجاره شو نمیداده مغازه شو پس داده دست فروش شده.
با همه ی اذیتایی که شدم نمیگم باید جمعشون کرد و با این که دارن به چرخه ی اقتصادی هم ضربه میزنن مخالفم.
قشری هم هستن که توانایی خرید از مغازه ها رو ندارن. فروشنده های مترو مشتری های خاص خودشون رو دارن کسی که میره صد تومن پول ضد آفتاب میده، شصت تومن پول رژ لب میده نمیره از دستفروش مترو لوازم آرایش بخره. لباسایی که میفروشن کیفیتش با چیزی که تو مغازه س فرق داره و با قیمت کمتری هم میفروشن. اتفاقا به نظرم باید با اون مغازه داری که همون لباسو با همون کیفیت با قیمت خیلی زیاد«دو سه برابر هزینه ای که خودش پرداخت کرده» میفروشه برخورد کرد.
به نقل از مينا :
وجود این افراد باعث زیاد شدن کار اجباری کودکان -دزدی-اعتیاد-سو استفا های جنسی و.... میشه....
بازم میگم دست فروشا رو نباید با متکدی ها اشتباه گرفت. ماه رمضون سه چهار سال پیش یه نفرو به اسم دست فروش تو مترو گرفتن تو کیفش چن تا موبایل مسروقه پیدا کردن. ایشون شغلش دزدی بوده نه اینکه از دستفروشی به دزدی رسیده. نمیشه هم بگیم چون بعضیا به اسم دستفروشی میان دزدی تو قسمت های شلوغ پس باید کلا جلوی دستفروشی گرفته بشه. این چیزایی که گفتین رو تکدی گری باعث میشه نه دست فروشی.
به نقل از مينا :
فکر نکنم شهرداری اقدام مناسبی انجام بده.....مواردیکه باهاش روبرو شدم من در حد تذکر بود که بساطتونو جمع کنین
راجع به دستفروشای خیابون من دو تا برخورد دیدم یکی اینکه مجبورشون میکنن بساطشونو جمع کنن یکی اینکه باج میگیرن و میذارن به کارشون ادامه بدن
تو مترو هم گاهی میان همه ی وسایل دست فروشو ازش میگیرن.
بعضی وقتا میرن تحویل شهرداریش میدن و دست فروش فرداش میتونه برو وسایلشو از شهرداری تحویل بگیره.
بعضی وقتا هم بدون اینکه گزارشش رو به شهرداری بفرستن خودشون همه ی وسایل اون بنده خدا رو برمیدارن.
من عدد و آمار ندارم بگم هر کدومش چقد پیش میاد.
به نقل از مينا :
البته که باید دلایل فقر بررسی شن و از بین برن...ولی وضعیت اقتصادی کشور طوری هست که این هدف تا سالهای زیادی غیر ممکن به نظر میرسه....
ایا درست هست که این همه سال با تکدی گر ها ودستفروشها برخورد نشه وبهشون اجازه فعالیت داده شه؟
فک میکنم به عنوان یه شهروند نباید به متکدیا کمک کنیم تا دولت هم بتونه کم کم جلوشونو بگیره.
ولی راجع به دست فروشی دولت داره یه کارای خوبی انجام میده ولی کافی نیست. نمونه ش پارکینک پروانه که جمعه ها میشه بازارچه و میتونن بیان غرفه هاشو با قیمت خیلی کمی اجاره کنن و وسایلشونو بفروشن. یا تو همون مترو من ایستگاه امام خمینی که میخواستم خط عوض کنم اونجا داخل خود مترو یه بازارچه زده بودن. ولی خب کافی نیست. جمع کردن دست فروشا هم به اونا آسیب میزنه هم به اون قشری که توانایی خرید از مغازه هارو ندارن. دولت کم کم داره سازمان دهی میکنه ولی خب همینطور که گفتین یکم زمان میبره. دست فروشا نیاز به دلسوزیه ما ندارن دارن کار میکنن. کسی اگه لازم داشته باشه چیزی ازشون خرید میکنه. به نظرم تا زمانی که دولت بتونه امکانات بیشتری فراهم کنه هم برای پوشش دهی همه ی دست فروشا هم به نفع قشر ضعیفی که توانایی خرید از مغازه رو ندارن، حضورشون کنار خیابون و مترو و اتوبوس غلط نیست.