حالا اين فيزيك كه ميگيد چي هست؟ (٤)
فيزيك ماده چگال (Condensed Matter Physics):
اگر مقالات بالا در رابطه با اختر فيزيك و فيزيك ذرات را مطالعه كرده باشيد احتمالا اين سوال برايتان پيش آمده كه آيا فيزيكدان ها به غير از جهان در مقياس كيهاني و به طرز غيرقابل دركي بزرگ يا در مقياس ذره اي و به طرز غير قابل دركي كوچك، ماده ي عادي را بررسي مي كنند؟ صد در صد، جواب شما
ماده چگال است
در تعريف ماده چگال مي توان گفت هر سيستم (جسم) متشكل از تعداد زيادي ذره (سيستم بس ذره اي) كه ذرات در آن با فواصل به نسبت كم(در مقايسه با گاز ها) در كنار هم قرار گرفته باشد را ماده چگال گويند. ماده چگال مي تواند ماده اي غيرمتداول مانند ابررسانا ها باشد يا ماده اي آشنا در فاز جامد يا مايع.
فيزيك ماده چگال، ماده را با دو رويكرد ماكروسكوپيك و ميكروسكوپيك بررسي مي كند. بعضي اوقات بررسي ماده مورد نظر با بررسي خواص كوانتومي آن ميسّر است كه به آن ماده چگال سخت گويند و در پاره اي از اوقات اثر كوانتومي كمتر نقشي در مطالعه ماده چگال بازي مي كند كه در ان صورت ماده چگال نرم ناميده مي شود.
به علت نزديكي حيطه مطالعات فيزيك ماده چگال و دنياي آشنا و كاربردي براي ما انسان ها، ماده چگال بيشترين ارتباطات و كاربرد ها را در فناوري و صنعت دارد و اثر آن بر پيشرفت دنياي تكنولوژي و زندگي تك تك ما محسوس است. علاوه بر جنبه كاربردي، ماده چگال راه مناسب و نسبتا ساده اي براي بررسي نظريه هاي بنيادي تر فيزيك از جمله اثر كوانتومي هال يا ديناميك غير خطي در اختيار پژوهشگران مي گذارد.
از جمله موضوعات ماده چگال مي توان به موارد زير اشاره كرد:
ابررسانايي (Superconductivity):
مواد ابررسانا در دمايي(غالبا پايين) به نام دماي بحراني داراي چيدمان خاصي از ذرات مي شوند كه انتقال بدون مقاومت جريان الكتريكي را ميسّر مي سازد. از اين مواد در دستگاه هاي MRI براي توليد ميدان هاي مغناطيسي بسيار قوي لازم براي نقشه برداري از بدن انسان استفاده مي شود. همچنين كاربرد هايي در زمينه علوم كامپيوتري و توليد قطعات الكترونيكي با راندمان بالا و ايجاد امكان ساختن ابركامپيوتر هاي قوي تر دارد.
اطلاعات كوانتومي (Quantum Information Science):
با استفاده از تكنيك هاي ماده چگال مي توان واحد هاي اطلاعاتي به نام كيوبيت (qubits) ساخت كه توانايي ذخيره همزمان دو مقدار (صفر و يك همزمان) را دارد(به كمك پديده اي كوانتومي به نام سوپر پوزيشن (Super Position)) و مي تواند به توليد كامپيوتر هايي با سرعت هايي بسيار بالاتر از سرعت كامپيوتر هاي عادي و همچنين راهي براي حل مسائل رياضي خاص منجر شود.
از جمله موضوعات ديگر ماده چگال مي توان به الكترونيك پلاستيكي (plastic electronics)، نانوتكنولوژي و سلول هاي فوتو ولتاييك (سلول هاي خورشيدي، photovoltaic) اشاره كرد
لينك هاي مفيد:
معرفي مشروح و جالب ماده چگال:
https://physics.ku.edu/research/condensed-matter-physics
معرفي اطلاعات كوانتومي موسسه پريميتر (perimeter institute):
https://www.perimeterinstitute.ca/r.../quantum-information/more-quantum-information
*مقاله بالا كوتاه و بسيار جالب است و خواندن آن به شدت توصيه مي شود*
به علت اشاره به مبحث سوپر پوزيشن، سايت زير مطلب خوبي در رابطه با quantom superposition دارد:
http://srikant.org/core/node12.html#SECTION001290000000000000000
*مقاله بالا در ابتدا توضيحي نسبتا ساده و مناسب دارد ولي پس از مقدمه بسيار تخصصي به مبحث مي پردازد و تنها براي خواننده آشنا به فيزيك كوانتوم و رياضيات پيشرفته مفيد واقع مي شود*