پارادوکسی جدید در همزمانی

• شروع کننده موضوع شروع کننده موضوع thinker
  • تاریخ شروع تاریخ شروع

thinker

کاربر فوق‌فعال
نام مرکز سمپاد
شهید رجایی
شهر
تهران
سال فارغ التحصیلی
1400
سوال :
آیا در نسبیت انیشتین امکان دارد که از نظر یک چارچوب مرجع لخت دو رویداد در یک زمان و مکان رخ دهند یعنی هم، همزمان و هم، هم مکان باشند اما از دید چارچوب مرجع لخت دیگری این دو رویداد در دو مکان متفاوت و در دو زمان متفاوت رخ دهند؟

یک رویداد از نظر دو ناظر مرجع لخت میتونن همزمان و هم مکان نباشند، ولی اگه دو رویداد از نظر یک ناظر مرجع لخت همزمان باشند، از نظر بقیه ناظر ها هم همزمان خواهند بود

من یکم گیج شدم.مگه میشه دوتا رویداد هم "هم زمان" باشن، هم "هم مکان" ؟ میشه براش یه مثال بزنین؟

چون تو ذهنم نمی گنجه چجوری دو تا رویداد در یک مکان و در یک زمان باهم رخ میدن.
مگه اینکه اون دوتا رویداد، درواقع یه رویداد باشن :|
حرفت درسته سوال ایراد داره، تعریف رویداد مثل تعریف نقطه توی دستگاه مختصاته، با این فرق که توی مختصات چهار بعدیه، یعنی سه بعد مکان و یک بعد زمان، اگه هم زمان و هم مکان یکی باشه یعنی یه رویداده در واقع.

من یکم گیج شدم.مگه میشه دوتا رویداد هم "هم زمان" باشن، هم "هم مکان" ؟ میشه براش یه مثال بزنین؟

چون تو ذهنم نمی گنجه چجوری دو تا رویداد در یک مکان و در یک زمان باهم رخ میدن.
مگه اینکه اون دوتا رویداد، درواقع یه رویداد باشن :|
یک رویداد هستند

من دو رویداد کاملا مستقل هم فرض نکردم، دقیقا دو رویداد نامستقل میتونه از دید یه ناظر لخت، همزمان و از دید یه ناظر لخت دیگه نا همزمان باشه

سوال :
آیا در نسبیت انیشتین امکان دارد که از نظر یک چارچوب مرجع لخت دو رویداد در یک زمان و مکان رخ دهند یعنی هم، همزمان و هم، هم مکان باشند اما از دید چارچوب مرجع لخت دیگری این دو رویداد در دو مکان متفاوت و در دو زمان متفاوت رخ دهند؟
مکانیک نوینی که در چارچوب لخت رخ میده رو نسبیت خاص میگیم.من در حد یک دانش اموزی که کمی مطالعه داشته جواب میدم نه به عنوان یک متخصص در نسبیت:
ببین اگر دو ناظر که در چارچوب مرجع لختند(چارچوبی که انها در ان هیچ شتابی را تجربه نمیکنند و یا سرعتشان صفر است یا ثابت)،به یکدیگر بنگرند هر گز همزمانی را تجربه نخواند کرد.
مثال:فکر کنید در کهکشان ما و کهکشان دیگری که بسیار دور از ما است همه چیز لخت باشد،در ان صورت اگر من به ان سیاره نگاه کنم به خاطر سرعت نور دارم چهره ای مرتبط به مدتی قبل از ان را میبینم که این مدت معمولا بین کهکشان ها چند میلیون سال است،و ناظی در ان کهکشان نیز چند میلیو سال قبل کهکشان مارا و این یعنی هر دو نبود یکسانی زمان را حس میکنند،یا مثلا از منظر نظری ستاره قطبی مرده ولی هنوز نورش از چند هزار سال قبل به ما میتابد.
من منظورت رو از مکان نفهمیدم،چون مکان دو جسم با زمان تعریف میشود و اگر زمان ها یکسان نباشند هرگز مکان ها نیز نیستند.
اما این امکان برای ناظر سوم لخت که در فاصله مکانی منهای زمان مساوی این دو قرار دارد از هر دو به یک اندازه و در یک زمان فوتون میگیرد و این یعنی او چند میلیون سال قبل انها را با هم حس میکند.

بهت پیشنهاد میکنم اول مکانیک نیوتونی رو حرفه ای بخون بعد به سمت نسبیت برو و به شدت از خوندن کتب عامه خوان پرهیز کن.
#نظر_شخصی

بله اگر مرجع لخت دوم به جای سکون درحال حرکت راستخط یک نواخت باشه.
اکثر مسائل نسبیت خاص هم در همین حوالی نوشته شدند
که اثبات کنن زمان و مکان مطلق نیست و اینکه دیدگاه دو مرجع لخت میتوانند باهم تفاوت داشته باشند جز اثبات های این موضوع ست

Back
بالا