1- آیا همچین پدیدهای واقعا وجود داره؟
2- اگر وجود داره از کجا میاد؟ آیا رفته رفته شدتش در جوامع بیشتر شده یا فرقی نکرده؟
3- اگر زیاد شده دلیل این زیاد شدن چیه؟ میتونه از سوشل مدیا باشه؟ یا چیز دیگه؟
4- آیا شدت این موضوع در جوامع و کشورهای مختلف فرق میکنه؟ چرا؟
5- به نظرتون نوع این پدیده در کشورهای مختلف هم فرق میکنه؟ مثلا ملاکهای زیبایی مختلفی استفاده میشه بر اساس نظر عموم مردم؟
6- اگر این تبعیض واقعا وجود داره به نظرتون این نوع تبعیض به اندازهی چیزهایی مثل نژادپرستی و جنسیتستیزی اهمیت داره؟ اصلا مشکل داره یا نداره؟
7- اگر در این تبعیض ملاک ظاهری مد نظر قابل تغییر باشه مثلا چاقی یا قابل تغییر نباشه مثل قد و ظاهر فرقی در نظرتون ایجاد میکنه؟ اگر چیزی مثل رنگ مو باشه چی؟
8- خودتون تا حالا با همچین تبعیضی مواجه شدین؟ از طرف معلم، استاد یا هر کس دیگه؟
9- چجوری و با چه روشهایی میتونیم این موضوع رو رفع یا حداقل کمتر کنیم؟ (اگر معتقدین نیاز به رسیدگی بهش هست)
10- ملاکهای زیباییای که شما میپسندین چقدر با استاندارد زیبایی جامعه فرق داره یا مشابهه؟ به نظرتون استاندارد زیبایی جامعه دلایلشون چیه؟ تکاملی؟ تبلیغات؟
1- بله. و خب فکر کنم وجودش به اندازهی کافی واضح هست! این موضوع همیشه موردِ بحث بوده و تقریباً همهی ما تو شرایطِ مختلف این نوع رفتارها رو شاهد بودیم.
2- اولاً، نمیشه تاثیراتِ ناشی از مسائلِ بیولوژیکی و تکاملی رو نادیده گرفت. به هر حال ظاهرِ شخص میتونه اطلاعاتِ زیادی از وضعیت جسمانیش رو نشون بده و به نظرم طبیعی هست که ناخودآگاه و به صورتِ غریزی، افراد رو از روی ظاهر قضاوت کنیم و پیشفرضهای اولیه رو اینطوری شکل بدیم! رنگپریدگیِ صورت، جای زخم، لکهها و زائدههای پوستی، و تقریباً هر معیاری که برای تعریفِ «زیبایی» به کار میبریم، هر کدوم میتونن نشانهای از یک اختلالِ جسمانی باشن. درسته که لزوماً قرار نیست از روی چند تا نقطه روی صورت کلِ شجرهنامهی پزشکیِ افراد رو در بیاریم، ولی خب من فکر میکنم در طولِ هزاران سال حیاتِ انسانها، «اوکی»ه که به مرور این پیشداوریهای ظاهری برای ما تبدیل به «غریزه» و یک رفتارِ ناخودآگاه برای سنجشِ افراد شده باشن
دوماً، به نظرم رسانهها با حمایتِ صنایعِ مختلفی مثل صنعتِ پوشاک، لوازم آرایشی، مدلینگ، و حتی صنایعِ غذایی، همیشه طوری افکارِ عمومی رو جهت دادن که یه معیارِ خاص برای تعریفِ زیبایی برجسته و بولد باشه، و هر شخصی که خارج از این معیار باشه رو «کمتر زیبا» ببینیم! در واقع فكر میکنم قبلاً برای تعریفِ «زیبایی» معیارهایی مثلِ "نشانههای سلامتِ جسمانی، تواناییِ بقا یا قدرتِ تولید مثل" رو داشتیم که نسبتاً منطقی و قابلِ توجیه بودن، ولی حالا بستگی داره به اینکه رسانهها چه معیاری رو به عنوانِ «زیبایی» تعریف کنن! ممکنه یه رسانهای پوستِ سفید رو تبلیغ کنه، یکی پوستِ برنزه. ممکنه یه رسانهای قدرتِ بدنی و توپُر بودن رو تبلیغ کنه، یکی لاغری و فیتنس رو. و نهایتاً تنها چیزی که در این راستا برای رسانهها اهمیت داره، «پول»ه و نه معیاری برای قضاوتِ تواناییها و شرایط جسمانیِ افراد! (به نظرم در دهههای اخیر این مسئله شدیدتر شده
)
3- خب یه عاملش که گفتم همون تاثیرِ "رسانههای وابسته به صنایعِ مختلف"ه. دربارهی تاثیرِ سوشال مدیا زیاد مطمئن نیستم
ولی به هر حال احساس میکنم شبکههای اجتماعی هم تاثیر دارن روی این مسئله! خب طبیعتاً با وجودِ این شبکهها، شرایط برای به اشتراک گذاشتنِ عکسها و فیلمها تو مقیاسِ وسیع خیلی بیشتر فراهم میشه و آدمها میتونن تصویرِ کمنقصتر و زیباتری رو از خودشون به دنیا نشون بدن. و همین خودش کمک میکنه به افزایش سرعتِ گسترش معیارهای رسانهای و ترندهای روزِ دنیا در زمینهی زیبایی. یعنی مثلاً رسانهی x تبلیغاتِ گستردهای رو انجام میده برای این که بگه "موی بلوند زیبا است"، بعد خیلیها با استفاده از ارتباطِ پُرسرعت و آسونِ شبکههای اجتماعی این مسئله رو ترند میکنن، بعد تعدادِ خیلی بیشتری از آدمها احساس میکنن که "نگاه کن، کلِ دنیا فکر میکنه که موی بلوند زیباست، پس تویی که موی مشکی داری زیبا نیستی.". و البته این نگاه رو نسبت به مومشکیهای دیگه هم پیدا میکنن!
حالا باز نمیدونم. نظرم بیشتر روی همون رسانههای حامیِ صنایع پوشاک و لوازم آرایشی و غیرهست
4- بله، چون شرایطِ جوامع مختلف فرق میکنه. مثلاً قدرت و گستردگیِ رسانهها تو کشوری مثلِ آمریکا، بیشتر از جامائیکاست. مثلاً دغدغههای مردم تو کشورِ قحطیزدهای مثلِ سودان، در مقایسه با کشورِ مرفّهای مثلِ سوئیس تفاوت داره و مردمِ سوئیس احتمالاً در مواجهه با رسانهای که ادعا داره "موی بلوند زیباتر است"، تاثیرِ بیشتری خواهند گرفت. در واقع برای مردمِ بعضی از کشورها، «زیبایی» و نتیجتاً تبعیضهای مربوط به زیبایی هنوز «دغدغه» محسوب نمیشه که حالا بخواد مسئلهی قابلِ توجهای هم باشه!
5- بله، فکر کنم به اندازهی کافی قابلِ مشاهده و واضح هست
6- خب قبل از هر چیز بگم که این مسئله به نظرم "مشکل داره"، ولی "یه مشکلِ جدی نیست"
چرا مشکل داره؟ چون تصمیمگیری و قضاوت صرفاً از روی ظاهر در واقع "بدونِ دیتای کافی" انجام میشه و هیچ تضمینی نیست که نتیجهی خوبی در پِی داشته باشه و انگار تو یه «خطای ذهنی» میافتیم. چرا غیرِ جدی؟ چون این قضاوت کردن معمولاً ناخودآگاه و غریزیه و احتمالاً نمیتونیم کاری براش بکنیم! مگه این که یه برنامهریزیِ بلندمدت و گسترده برای کنترلِ این رفتار بین مردمِ جامعه داشته باشیم، که خب بحثش مفصله و ترجیح میدم الان بازش نکنم. ضمناً، ظاهرپرستی در مقایسه با مسائلی مثلِ نژادپرستی و جنسیتستیزی به نظرم آسیبِ کمتری داره و تو مقیاسِ کوچکتری هم انجام میشه. پس من کمتر دغدغهی Lookism رو دارم!
7- اولاً، فکر نکنم تبعیض اگه بر اساسِ "قد" باشه تفاوتی با تبعیض بر اساسِ "وزن" برای من داشته باشه. هر دو در یک جایگاه قرار دارن و «تبعیض»ه. دوماً، خب ببینید مثلاً یه حالت اینطوریه که یه کارفرمایی شرط تعیین کنه "وزنِ بالای 70 کیلو یا قدِ زیر 160 سانتیمتر رد خواهد شد"، یه حالتِ دیگه هم اینه که کارفرما با خودش فکر کنه "فلانی موهاش بلوند نیست، بذار ردش کنم". خب تو حالتِ اول، در واقع برای اون موقعیت «شرط» قرار داده شده و این به نظرم «تبعیض» محسوب نمیشه. چون فردی که موقعیت رو میخواد، با شرایطِ انتخابش آشناست و باید بپذیره که این شغل برای اون مناسب نیست. ولی تو حالتِ دوم، اصلاً هیچ «مبنا»ی خاصی تعریف نشده و کسی که مسئولِ استخدامه همینجوری کشکی یهو فکر کرده "این زیبا نیست بذار ردش کنم"
من اسمِ این کار رو میذارم تبعیض. چون 2 نفر که اتفاقاً هر دو نفر شرایطِ استخدام رو به صورتِ کامل دارن، با معیاری جدا از شرایطِ استخدام سنجیده میشن، و طبقِ اون تصمیمگیری میشه.
8- تو سالهای اخیر همچین موردی ندیدم، به یاد هم ندارم جایی بر اساسِ «زیبایی» تبعیضی علیهم/به نفعم صورت گرفته باشه. البته تعریفِ Lookism که تو پست اول هست، اینطور میگه که "prejudice or discrimination based on physical appearance". با این تعریف، احتمالاً چند بار شاهدِ این پیشداوریها بودم. مثلاً یادمه وقتی تازه وارد کلاس هفتم شده بودم ناظمِ مدرسه یه بار همینجوری به بهانهی "تو قیافت غلطاندازه، میخوام از الان حسابِ کار بیاد دستت" کتکم زد که مبادا بعداً تو مدرسه بینظمی کنم
9- متاسفانه این موضوع تو ذهنم به شکلِ یه «مشکلِ جدی» تعریف نشده و الان برام سخته که جدی بگیرمش. ولی خب، معتقدم غیرِ ممکنه که این موضوع به طورِ کامل رفع بشه. چون یه بخشیش کاملاً تکاملی و ناخودآگاهه و ما به هر حال قراره آدمها رو از روی ظاهرشون قضاوت کنیم! پس به نظرم بهتره تو مسیرِ منطقیتر و کاربردیتری هدایتش کنیم. یعنی رسانهها طوری برای «زیبایی» مبناهای مختلف رو تبلیغ کنن، که نهایتاً برسیم به همون ملاکهای اولیهی "زیبایی= نشانههای سلامتی/توانایی/... در جسمِ فرد"
این کار رو هم دولت میتونه کنترل کنه.
و البته دقت کنیم که این قضاوت هیچوقت کامل و بیخطر نیست و نیاز داریم تعاملِ نزدیکتری با آدمها داشته باشیم. خب این هم به عهدهی دولت و آموزش و پرورش
10- معیارهای من تا حدِ زیادی میشه گفت فرق داره
هر دوی تکاملی و تبلیغات! بالاتر توضیحم رو گفتم.