پاسخ : آزمایش های ساده و جالب شیمی !
طبق يك غريزهي انساني، هر جا كه خبري از آتش يا دود باشد سريع با آب به سراغ آن ميرويم اما اين كار براي مواد امروز فاجعه آفرين است
فرض كنيد شما دستهاي خود را شستهايد و قطرات آب آن بر روي ميز ميچكد، ناگهان دود غليظي تمام فضا را پر ميكند :twisted:
براي ساختن معجوني كه روي ميز قرار دارد بايد مواد زير را با هم مخلوط كنيد:
:idea: آمونيوم نيترات 3 حجم
:idea: آمونيوم كلريد ( نشادر ) 2 حجم
:idea: پودر روي ( يا منيزيم يا آلومينيوم ) 1 حجم
* منظور از حجم در مقادير بالا، واحد اندازهگيري شما (مثلا يك قاشق، يك پيمانه، يك بيل، يك بشكه يا ...) ميباشد. :wink:
نكات استفاده:
- هرگز مقدار زيادي از اين ماده را استفاده نكنيد، تنفس نشادر اصلا خوشآيند نيست.
- اين مواد را چند دقيقه قبل از استفاده با هم مخلوط كنيد. نگهداري طولاني بسيار خطرناك است، زيرا رطوبت هوا به مرور جذب مواد شده و در يك لحظه واكنش روي ميدهد.
- براي نگهداري و واكنش مواد فقط از ظروف پلاستيكي استفاده كنيد. گاز توليد شده باعث افزايش ناگهاني حجم ظرف ميشود، ظروف فلزي و شيشهاي در اين حالت منفجر ميشوند.
1) تجربه:
چند سال قبل مقدار زيادي ( 250 گرم ) از اين ماده را براي برنامهاي آماده ميكرديم، به علت نبود امكانات (امان از بهونه :wink: ) مواد مخلوط شده را داخل ظرف شيشهاي شربت خوراكي ريختيم و به ادامهي كار مشغول شديم.
بعد از حدود نيم ساعت احساس كرديم تغييراتي در ظرف صورت گرفته است. عاقلانهترين كار دور شدن از محل ( منظور فرار نيست ها :wink: ) بود.
در چند ثانيه واكنش اتفاق افتاد و قسمت شيشهاي درب ظرف به هوا پرتاب شد، اگر نوار چسب تبليغاتي دور ظرف نبود ظرف منفجر شده و صدها تكه شيشه به اطراف پرتاب ميشد:
حجم دود به اندازهاي بود كه همسايهها به آتشنشاني خبر دادند و بعد ما مجبور شديم نادم :!: و غمگين :? از همه عذرخواهي كنيم.
ديگر استفادهها
از گاز توليد شده ميتوان به عنوان پيشرانه ( موادي مانند سوخت موشك ) در موشكهاي آزمايشگاهي استفاده نمود. فقط كافي است اين مواد را داخل محفظهاي قوي (كه منفجر نشود) با سوراخ كوچك بريزيد و با يك فتيله (يا چند قطره آب) واكنش را آغاز كنيد. نتيجهي كار ديدني است. :P 8O