پاسخ : تولید اعداد تصادفی
به نقل از مهران محمودی :
همهی ما میدونیم که با فشار دادن دکمهی #RAN یا #RND در ماشین حساب میتونیم اعداد تصادفی تولید کنیم. توابعِ از پیش طراحی شدهای هم در زبانهای برنامهنویسی برای این کار وجود داره که با فراخوانی اون تابع، عدد تصادفی ما تولید میشه.
سوالی که اینجا مطرح میشه اینه که این عدد تصادفی
دقیقن چطور تولید میشه؟
آیا از یه سری فرآیندهای پیچیدهی الکترونیکی سرچشمه میگیره و یا دستورهای منطقی یا ریاضی؟
اصلن آیا الگوریتم مشخصی داره؟
یعنی ما میتونیم یه الگوریتم بنوسیم طوری که هر دفعه اجراش کردیم، یه عدد تصادفی ایجاد بشه؟
پ.ن: امیدوارم این یکی -مثل بقیه تاپیکهام- بیجواب نمونه!
رندوم یک مفهومی پیچیده تر از اون چیزیه که تصور میکنی. (این بحث به جاهای فوق العاده قشنگی میتونه برسه!)
من دقیقا اینکه چه دسته بندی هایی براش به کار میره اطلاعی ندارم ولی خودم دو نوع رندوم توی ذهنم متصور شدم.
یکی رندوم نسبی و یکی رندوم مطلق.
رندوم نسبی:
رندوم نسبی با یک مبدا مشخص میشه که محیط تفسیرمونه. برای مثال
یکی از دوستهام وقتی از دانشگاه میخواد بره خونه میتونه هم با اتوبوس بره و هم با مترو. معمولا همیشه یکی از اینها شلوغ تر از اون یکیه.
شلوغ بودن یکی از این خطوط رندوم نیست چون به عوامل زیادی از جمله ساعت در روز. روز هفته و ... بستگی داره حتی میشه ریز تر به مسئله نگاه کرد و کاری که هر آدم در اون روز داشته بیانش کرد. مثلا یکی باید اون موقع میرفته جایی پس فلان خط شلوغ تر بوده! البته فقط به یک آدم بستگی نداره.
از نظر دوستم که هیچ اطلاعی از این مسائل نداره شلوغ بودن هر خط نسبت به دیگری یک پدیده ی کاملا رندومه!
حالا جالب تر میشه.
دوستم میاد و یک سکه بر میداره و میندازه هوا. اگر شیر اومد با اتوبوس میره اگر خط اومد با مترو!
انداختن یک سکه و نتیجه پشت و رو اومدن هم باز یک پدیده ی رندوم نیست. چون با شدت وزش باد مقدار نیرویی که دوستم وارد میکنه و هزاران موارد که شاید خیلیهاشون را هم ندونیم رابطه ی مستقیم داره.
ولی از نظر دوستم که از مکانیزم نتیجه اطلاعی نداره احتمال پشت و رو اومدن ۵۰ - ۵۰ است و یک پدیده ی کاملا رندوم تلقی میشه!
برای همین سکه میندازه و تصمیم میگیره که چجوری بره!
توی این دو مورد اشاره شده هر دو پدیده در ظاهر رندوم بودن ولی در واقع رندوم نبودن. هر کدومشون نسبت به مبدا مقابل رندوم تلقی میشدند!
نکته ی جالب تر اینه. دوستم میتونست از من بپرسه که با مترو بره یا با اتوبوس. جواب من برای اون باز هم رندوم میبود. ولی معتقد بود جواب سکه رندوم تره!!!!
جواب من بر مبنای یکسری تفکرات بود که چون دوستم از اونها اطلاع نداشت دقیقا به اندازه ی پرتاب سکه رندوم بود!! ولی خودش یک فکر دیگه ای میکرد!
شاید اینطوری فکر میکرد چون رفتار من را تا حد خوبی میتونست پیش بینی کنه! (ولی آخرش که دقیقا نمیتونه پیش بینی کنه که! D:)
حتی جالب تر هم میشه ولی دیگه حوصله ات را سر نمیبرم.
رندوم مطلق:
یعنی پدیده ای که نتیجه ی اون بر مبنای هیچ پدیده ی دیگه ای نباشه!
من حدس میزنم رندوم مطلق وجود نداره چون این مسئله با برهان علت و معلولی کاملا در تضاده!
اگر پدیده ای باشه که رندوم مطلق باشه پس علت نداره! اگر علت نداشته باشه یعنی مثال نقض برای برهان پیدا شده
اگر مثال نقض برای برهان پیدا بشه یعنی تمام تفکرات دینی مذهبی و .... بر مبنای غلطی بنا شده! (دیگه بیشتر از این ادامه نمیدم!)
اگر فرض کنیم رندوم مطلق هست این ور میلنگه! و اگر فرض کنی نیست از یک ور دیگه میلنگه که دوباره بر میگرده به
اینکه تفکرات دینی و مذهبی و ... بر مبنای غلطی بنا شده!
(اینکه از اون ور چطور به اینجا میرسه خیلی بحثش مفصله)
البته بحث رندوم بودن تنها چیزی نیست که چنین نتایجی میاره. اگر یک نفر واقعا منطقی که ازش صحبت میکنه را بش
احاطه داشته باشه تفکراتمون پره از بی منطقی!!!! (حتی اونایی که ادعا میشه با منطق اثبات شده)
(یکی از دلایل اصلی که از همون اول دین با علم مشکل داشته همین تضادشون بوده!
نهایتا توی دین یک خورده با علم بازی میکنن که یکسری دلیل بیارن ولی آخرش میگن علم کامل نیست!
توی علم هم استدلال مشابه میارن)
و اما جواب شما
رندومی که در ماشین حساب و کامپیوتر و ... هست هیچ کدوم رندوم مطلق نیست! همگی بر مبنای الگوریتم بیان شده.
نکته ی جالب تر اینه. اگر ماشین داره یک عدد رندوم بدست میاره! صد در صد اون عدد رندوم نیست! چون ماشین اونو حساب کرده!(یک خورده فکر کن)
(از این ور بخوایی ادامه بدی باید در مورد ماشین تورینگ مطالعه کنی. این خیلی مبحث جالبیه که مبنای کار CPU هم بر همین اساسه!)
(کلا این بحث تهش به فلسفه میرسه که نتایج خیلی جالبی داره. من بیشتر از تقابل این نوع فلسفه با کامپیوتر حال میکنم)
پس کاربرد اون رندوم ماشین حساب چیه؟
کاربردش اینه که برای کسی که در محیط متفاوت به یک پدیده تصادفی نیاز داره جوابش کافیه! و پاسخگو هم هست!