قانون،نقضه اختیار یا نه؟

• شروع کننده موضوع
نام مرکز سمپاد
شهید حقانی
شهر
بندرعــباس
سال فارغ التحصیلی
1392
خب همونجور که مشخصه انسان موجودی مختار ودارای اختیار تام است اما در جوامع قوانینی تعیین شده که اختیار انسان را سلب میکند بعضی این قوانین ریشه دینی بعضی انسانی بعضی هم فناتیسمی هستند . بر فرض مثال اینکه ما بخواهیم قانون بگذاریم که مثلا سیگار کشیدن ممنوع هست یا رعایت حجاب ضروریست در مکان های شخصی ایرادی نخواهد داشت چون مکان شخصیست واین هم خود مصداقی از اختیاره اما همین قوانین و همانند اینها در مورد مکان های عمومی یا مکان شخصیه فرد هم درست است؟ ایا داشتن مشروبات الکلی یا ... در مکان شخصی فرد هم باید جرم محسوب شود؟

sutech

کاربر نیمه‌حرفه‌ای
نام مرکز سمپاد
شهید بهشتی
شهر
بابل
سال فارغ التحصیلی
88
مدال المپیاد
فیزیک
دانشگاه
sutech-iust
رشته دانشگاه
برق-کنترل-مهندسی پزشکی(علوم اعصاب)
پاسخ : قانون،نقضه اختیار یا نه؟

1:انسان دارای اختیار تام نیست!
2:قانون به انسان اختیار میده و در عین حال اون رو مجبور میکنه!
یعنی برای رسیدن به یک سری از آزادیها باید از یکسری محدودیتها تبعیت کنی! اما حوزه ی تاثیر قوانین با خود قوانین متفاوته و لی با فلسفه ی قوانین مرتبطه! خیلی واضحه که قوانین اجتماعی در حوزه ی اجتماعی موثرند و...
مثلا قوانین رانندگی(=اجبار) بهت کمک میکنه که بتونی با سرعت مناسب به مقصد برسی(=اختیار) و اگه قوانین نبودند پیاده هم به مقصد نمیرسیدی!!!
چگونگی ارتباط این آزادی ها و محدودیت ها هم به ذات دنیا بستگی داره!

• شروع کننده موضوع
نام مرکز سمپاد
شهید حقانی
شهر
بندرعــباس
سال فارغ التحصیلی
1392

باید اولا بگم انسان دارای اختیاره تامه یعنی در این دنیا چیزی دست انسان رو نبسته ولی این اختیار دلیلی برای موفقیت نیست یعنی انسان هرکاری بخواهد رو بدون محدودیت میتونه تصمیمشو بگیره دقت کنید گفتیم اختیاره تام نگفتیم قدرت هر کاریو داره خیلی کارها هست که انسان قدرت احاطه نداره اماصد درصد اختیار وجود دارد...خب ببنید تقریبا همه مردم با قانون هایی مثله رانندگی موافقند ولی خب قوانینه دیگری هم هست که امکان داره حتی 20-30 درصد جامعه قبول نداشته باشن بیشتر موضوع اون قوانینه ولی قوانینی مثل مبارزه بااوباشو ،قاچاقچی و... و رانندگی و... که با جونو ماله افراد در ارتباطند قبول دارند اما همون طور که گفتم موضوع اصلی قوانینه نشات گرفته از رسوماتو اعتقاداته دینیو و.... ایناست

sutech

کاربر نیمه‌حرفه‌ای
نام مرکز سمپاد
شهید بهشتی
شهر
بابل
سال فارغ التحصیلی
88
مدال المپیاد
فیزیک
دانشگاه
sutech-iust
رشته دانشگاه

خب مثلا شما اختیار داشتی (یا داری) تاریخ تولدت کی باشه؟
فکر نمیکنم جدا کردن بحث اختیار از قدرت خیلی مفید باشه...یکم زیادی پیچیده میشه...

• شروع کننده موضوع
نام مرکز سمپاد
شهید حقانی
شهر
بندرعــباس
سال فارغ التحصیلی
1392

به نقل از روح الله :
خب مثلا شما اختیار داشتی (یا داری) تاریخ تولدت کی باشه؟
فکر نمیکنم جدا کردن بحث اختیار از قدرت خیلی مفید باشه...یکم زیادی پیچیده میشه...
‏ا
بله به موضوع خوبی اشاره کردید اولا ببنید در فلسفه برای کلمات ارزش هست یعنی معنی جمله من همونیه که من میگم من گفتم انسان اختیار داره واین جمله جبری ایجاد نمیکنه که خود انسان در اموراتش اختیار داشته باشه پس همونطور که شما میگید کسی در مورده تاریخ تولدش اختیار نداره اما این نقض گفته من مبنی بر اختیار تام نیست در هر صورت پدر و مادر در تاریخ تولد نقش دارند ان ها هم انسانند همانطور که گفتیم جبری نیست که خودمان تعیین کنیم چون در هر صورت گفتیم انسان اختیار داره در اینجا هم پدر مادر که انسانند اختیار دارند

sutech

کاربر نیمه‌حرفه‌ای
نام مرکز سمپاد
شهید بهشتی
شهر
بابل
سال فارغ التحصیلی
88
مدال المپیاد
فیزیک
دانشگاه
sutech-iust
رشته دانشگاه

خب حالا این یه بحث دیگس...اما باز هم انسان هرکاری میکنه به "اذن" خداست در ضمن یه سری کارها هم هست که دست انسان نیست و خدا خودش یا بوسیله ی غیر انسان انجام میده...به هر حال اینا مهم نیست...چون به نظر میاد شما "عدم اختیار کامل"یک فرد رو قبول داری...

• شروع کننده موضوع
نام مرکز سمپاد
شهید حقانی
شهر
بندرعــباس
سال فارغ التحصیلی
1392

اما در نظریه هایی همین ذوز تولد رو هم اختیار خود فرد میدونن در یک نظریه شبیه تناسخ میگن که انسان در اون دنیا خودش سرنوشت شکل و قیافه اخلاق و حتی خانوادش رو مشخص میکنه یعنی اون هم به اختیار روحه انسانه که این نظربه هیچ مشکلی با اسلام هم نداره یعنی کفر نیست مثله تناسخ میگه انسان زندگی های متوالی میکنه

sutech

کاربر نیمه‌حرفه‌ای
نام مرکز سمپاد
شهید بهشتی
شهر
بابل
سال فارغ التحصیلی
88
مدال المپیاد
فیزیک
دانشگاه
sutech-iust
رشته دانشگاه

حالا چون کفر نیست دیلیل نمیشه که با اسلام در تضاد نباشه...
ارزش هر نظریه ای به میزان انطباق اون با واقعیته! حتی نظریه هایی که به اسم اسلام بیان میشه.
مثلا اه یهنریه ای رو نه بشه اثات کرد نه بشه ازش استاده کرد،حتی اگه نشه ردش کرد،باز هم کسی بهش اهمیتی نمیده!
حالا مثلا این نظریه ای که شما گفتید، فرض کنید من بخوام یه نفر بچه ام بشه و اون بچه هه نخواد من باباش باشم ، حالا تکلیف چیه؟!

بالاخره شما "عدم اختیار کامل"یک فرد رو قبول داری؟؟؟

• شروع کننده موضوع
نام مرکز سمپاد
شهید حقانی
شهر
بندرعــباس
سال فارغ التحصیلی
1392

نه به طور مطلق انسان اختیار داره بعدم اگه دقت کنین اون نظریه هیچ ایرادی نداره اگه بیشتر دقت کنینمن نوشتم سرنوشتت روهم خودت انتخاب میکنی تو اون نظریه ، یعنی تو خودت انتخاب میکنی که مثلا فرزندت چجوری باشه بعد روح دیگه ای که همون چیزایی که تو برای فرزندت انتخاب کردی رو برای خودش انتخاب میکنه ولی در کل این یه نظریه است من تایید یا تکذیبش نمیکنم
انسان به طور مطلق اختیار داره ولی اختیار در بعد مشخص یعنی اختیارش در بعد زمانی حاله یا بعد مکانی دنیا

NegR

کاربر فعال
نام مرکز سمپاد
فرزانگان یک ساری

به نظر من باید قوانین و حد مرز هایی وجود داشته باشه...البته به این معنا نیست که قوانین کشورمون یا اینایی که دین میگه رو قبول داشته باشم...به نظرم قانون اگر هم بد باشه و آدم رو محدود کنه اگه همه (دقیقا همه) رعایتش کنن مشکلی به وجود نمیاد!

shekoofeh

کاربر فوق‌حرفه‌ای
نام مرکز سمپاد
فرزانگان 1
دانشگاه
دانشگاه علوم پزشکی تهران
رشته دانشگاه
پزشکی

به نظرم روی این تاپیک دوباره بحث بشه ، خوبه.
نظر خود من اینه که ...
اینجا یه ذره تو تعاریف دچار مشکل شدیم. ببینید قانون یعنی یک باید و نبایدی که افراد باید اجراش کنن ؛ اگر اجرا نکنن مشمول مجازات میشن. درسته ؟
حالا بحث اختیار رو خیلی توی تاپیک های دیگه داریم ؛
اما در مورد همون مثال مشروبات الکلی که خودتون گفتید ؛
اون فرد مختاره اونها رو در مکان شخصی خودش نگه داره. می تونه این رو انتخاب کنه. اما تهش مجازات میشه.
می تونه هم انتخاب نکنه و مجازات نمیشه.
یعنی اختیار افراد نقض نشده ؛ در اجرای قوانین مختارن.
درست مثل انتخاب های دیگه ی زندگی.
درست مثل انتخاب راه بهشت و جهنم در مذاهب. مختاره یکی از این دو راه رو انتخاب کنه اما با انتخاب یکیشون مجازات میشه و یکی دیگه نه.
نظر بقیه چیه ؟ :D
( اگر بقیه ای باشن :-" )

• لایک
امتیازات: N.M

anahid_30s

کاربر فوق‌حرفه‌ای
نام مرکز سمپاد
دبیرستان فرزانگان یک
شهر
همدان
سال فارغ التحصیلی
1392

به نظرم، قانون باید ارزش خودشو حفظ کنه.
یعنی وقتی دایره جرم گسترده بشه، یعنی خیلی از کارا جرم حساب بشن، طبیعیه که مجرم زیاد میشه. وقتی قبح مجرم بودن توی مسائل کوچیک شکسته بشه، جرم های بزرگ تر پیدا میشن. چون قانونی که همه چیز رو جرم بدونه نقض آزادیه. و آدم ها به طور ذاتی باهاش مقابله میکنن.

به نقل از Shek8fe :
به نظرم روی این تاپیک دوباره بحث بشه ، خوبه.
نظر خود من اینه که ...
اینجا یه ذره تو تعاریف دچار مشکل شدیم. ببینید قانون یعنی یک باید و نبایدی که افراد باید اجراش کنن ؛ اگر اجرا نکنن مشمول مجازات میشن. درسته ؟
حالا بحث اختیار رو خیلی توی تاپیک های دیگه داریم ؛
اما در مورد همون مثال مشروبات الکلی که خودتون گفتید ؛
اون فرد مختاره اونها رو در مکان شخصی خودش نگه داره. می تونه این رو انتخاب کنه. اما تهش مجازات میشه.
می تونه هم انتخاب نکنه و مجازات نمیشه.
یعنی اختیار افراد نقض نشده ؛ در اجرای قوانین مختارن.
درست مثل انتخاب های دیگه ی زندگی.
درست مثل انتخاب راه بهشت و جهنم در مذاهب. مختاره یکی از این دو راه رو انتخاب کنه اما با انتخاب یکیشون مجازات میشه و یکی دیگه نه.
نظر بقیه چیه ؟ :D
( اگر بقیه ای باشن :-" )
فکر کنم منظور از اختیار، نقطه مقابل جبر نباشه. شاید همون آزادی معنیش کنیم بهتر باشه.

قانون، در بعضی موارد نقض آزادی هست؛ اما نقض اختیار نیست.

بالا