دهه 80 دهه ظهور فانتزی ( ظهور ارباب حلقه ها و هری پاتر )

• شروع کننده موضوع شروع کننده موضوع سیاوش
  • تاریخ شروع تاریخ شروع

سیاوش

کاربر خاک‌انجمن‌خورده
نام مرکز سمپاد
شهید بهشتی
شهر
شهرکرد
سال فارغ التحصیلی
92
دانشگاه
صنعتی شریف
رشته دانشگاه
مهندسی کامپیوتر- نرم افزار
اینستاگرام
این مقاله را توی همشهری جوان خوندم جالب بود اینجا تایپش کردم ;D
سال های دهه 80 مثل همه ی سال های دیگر بازار کتاب پر بود از ظهور نویسنده های جدید ترجمه های جدید معرفی چهره های تازی ترجمه ی 2باره ی آثار قدیمی و ... همچنین اتفاقاتی که همیشه می افتند . با دن براون / ریچارد براتیگان / جومپا لاهیری / اریک امانوئل اسمیت و خیلی های دیگر برای اولین بار در این دهه آشنا شدیم . سروش حبیبی برایمان ادبیت کلاسیک روس را دوباره ترجمه کرد . رضا رضایی رمان های جین آستین را و نشر هرمس دوره آثار آگا تا کریستی را . رویا پیرزاد آدبیات آشپزخانه ای را به راه انداخت و مصطفی مستور پای جامعه شناس های سرخورده را به داستان باز کرد .... اما نکته اینجا بود که این اتفاقات به شکل های مشابه در همه ی سال ها و دهه های قبل هم می افتادند تنها اتفاق که خاص این دهه بود ظهور و همه گشیر شدن ادبیات فانتزی بود اتفاقی که جوان ها آنرا رقم زدند .

به نظر شما چرا همچین اتفاقی میفته؟
یعنی چرا کتاب های تالکین بعد از 50 سال از نوشتنش وارد ایرن میشه و با استقبال روبه رو میشه؟ چرا هری پاتر 1 ملیون و خورده ای توی ایران میفروشه ؟؟
چرا؟ :)

پاسخ : دهه 80 دهه ظهور فانتزی ( ظهور ارباب حلقه ها و هری پا

به نظر خودم کتاب های تخیلی یا به اصطلاح فانتزی مهمترین تاثیری که روی خوانندشون دارن اینه که قوه ی تخیل خواننده خیلی رشد میکنه و باعث میشه که اون فرد هیچوقت دیگه تو زندگی خودش نا امید نباشه چون همیشه براساس اصل ادبیات فانتزی که هیچ چیزی غیر ممکن نیست اون شخص امید داره.
و همین دلیل باعث محبوبیت فانتزی در ایران میشود !

خب این سوال که چرا اینقدر این کتاب ها در ایران فروش داشتند ، شاید برمیگرده به این موضوع که کلا" یه نوع تازه نویسندگی رو به نمایش می ذارن ، تا قبل از اون ما فقط باید به کار های کلاسیک خارجی و ایرانی ( که بیشترش شامل قصه های شاهنامه و ... میشد ) راضی می بودیم اما این کتاب ها بیشتر سازگار هستند با طرزفکر جوان ها و نوجوان ها ، ما از آثار کلاسیک خسته شدیم و به این طرف رو آوردیم!!!
من که خودم وقتی هری پاتر ی خونم حتی برای بار دهم باز هم نمی تونم از پای متاب پاشم اما وقتی مثلا" کتاب های ژول ورن و داستان ها ی ژول ورن می خونم ....!!!:d؟( آرتمیس فاول هم که فوق خفن بود!! )
آره ..کتاب های تخیلی خیلی تاثیر می ذاره رو ذهنمون و اینکه باعث میشه همه ی محدودیت هایی که داریم نادیده بگیریم و یه دامنه ی دید گسترده تری داشته باشیم !!!!!!

به نظر خودم علاوه بر این دلایل تولید فیلم های هری پاتر و ارباب حلقه ها و وسایلشون مثه دفتر خط کش و ..... و همچنین همون جو کتاب خونی تاثیر خیلی زیادی داشت.

خب ببینید، توی کتابای فانتزی یه سری عناصر همیشه هستن(مثل گروه های دوستی و مقابله خیر و شر و مثلا شخصیت اول برگزیده و و ) که اینا مطلوب ذهن بعضی آدماست...ذهنی که از زندگی یکنواخت و عادی شبانه روزیش خسته‌ست، همه چی خاکستریه براش و دلش تنوع می‌خواد ، هیجان می‌خواد و گاها حتی دوست می خواد...
به فانتزی پناه می بریم چرا که یه مدت از دنیای واقعی فرار می کنیم و یه عالمه کارای باحال انجام میدیم!!!احساسات جدیدی کشف می کنیم، ابرازشون می کنیم و سرکوبشون می کنیم...شجاعت یاد می گیریم، رفاقت یاد می گیریم و خیلی چیزای دیگه...
به همین دلیله که اینقدر پرفروش هستن کتابایی مثل هری پاتر و لوتر...

و البته اینم بگم که فانتزی برای بعضی مخاطباش می تونه سمی و مضر باشه چرا که با اونا خودشونو گول می زنن...و ذهن تنبلی برای خودشون درست می کنن، ذهنی که همه‌ش منتظره تا یه اتفاقی براش بیوفته و زندگیش متحول بشه در حالی که انتظار آدما رو از پا درمیاره و باعث میشه تا اون فرد هیچ تلاشی برای خودش نکنه و همه ش ساکن باشه.
مخاطبی که فکر می کنه زندگی به اندازه همون کتابه قشنگ و هیجان انگیزه و وقتی با این حقیقت رو به رو میشه که نیست امیدشو از دست میده...و خیلی چیزای دیگه...

Back
بالا