مثلا چی؟به نقل از T@RAN€H :سلام
نمی دونم سوالمو چه جوری برداشت کنید ، اما به نظر شما میشه یک گزاره ( کلن هر چیزی) نه درست باشه نه غلط ؟
نگاه کن یه قضیه ای تو ریاضیات داریم به نام قضیه ناتمامیت گودل(اشاره به قضیه اولش)به نقل از T@RAN€H :ببین در ریاضیات یه قسمتی داریمبه نام مجموعه ها ، یه قسمتی داریم که دانشمندابه تناقض رسیدن و اصن جواب ندادن ، اگه وقت بشه دربارش مب زارم
-----
مشکل ما اینه که علوم رو ازهم جداکردیم ، ما تو هر بخشی از علم واسه ی خودمون یه منطق درست کردیم ، اینطورنیست؟ منطقدر حقوق و فلسفه یکیه، در ریاضیات جداست ،منطق دین و روحانیت جداست ، منطق در سیاسیت جداست ، نظر شما چیه؟ ببینید ما تو فلسفه این که چیزینهدرست باشه و نه غلط باشه رو خنثی نام گذاشتیم ،اما در ریاضیات اونو تعریف نکردیم !!
این برداشت شما اشتباست .. وقتی می گیم پارادوکس یعنی ما یک اصل رو معرفی کردیم و ضد و نقیض این اصل رو یماریم .. و این که این پارادوکس ثابت میشه ... هیچ ربطی به برداشت ما نداره ...به نقل از ALt3rnA :البته شما میتونی پارادوکس بسازی یا کلی کلک های منطقی دیگه بزنی که در جای خودشون جالب اند ! اما پارادوکس از اسمش معلومه چیزیه که ضد و نقیضه ! پس جواب شما بستگی به برداشت خودتون داره .
خیر عزیز ! من اصلا به صراحت این حرفو نزدم ! آخرش به شما گفتم که این کاملا به برداشت شما بستگی داره !به نقل از T@RAN€H :این برداشت شما اشتباست .. وقتی می گیم پارادوکس یعنی ما یک اصل رو معرفی کردیم و ضد و نقیض این اصل رو یماریم .. و این که این پارادوکس ثابت میشه ... هیچ ربطی به برداشت ما نداره ...
ولی من مطمنئنم که همچین چیزی وجود دارد ... خیلی تعجب میکنم که شما با این صراحت میگید وجود ندارد ...
این درست ولی در هر حال آخرش یه حقیقت وجود داره مثلا تیم X و Y مساوی میکنن . اینجوری درست نیست که بگیم هم مساوی کردن هم نکردن !به نقل از GCD :اگه منظورت یک قضیه هست، که میتونه باشه
دوتا از حالت های جملات شرطی منفصل اصطلاحا مانعةالجمع و مانعةالرفع نامیده میشه
مانعةالجمع حالتی هست که درست بودن، اما نمیشه هم با جرات یکی رو رد کرد، مثلا اگه بگیم امروز یا تیم X برنده میشه یا تیم Y این حالت یک جمله شرطی هست، اما الزاما یکی از اینا درست نیست! ممکنه مساوی بشن و اینجوری هر دو احتمال رد میشه
یا مانعةالرفع: این که محاله هر دو طرف غلط باشه، اما ممکنه یکی یا هردوشون اتفاق بیافته (مثالی به ذهنم نمیرسه!)
اگه هم منظورت تصور هست، با نسبی در نظر گرفتن میشه هر چیزی رو رد کرد
این که حقیقتی وجود داشته باشه یا نه با این که چیزی نه درست باشه نه غلط یکسان نیستبه نقل از ALt3rnA :این درست ولی در هر حال آخرش یه حقیقت وجود داره مثلا تیم X و Y مساوی میکنن . اینجوری درست نیست که بگیم هم مساوی کردن هم نکردن !
اینکه ما درست یا غلط بودن چیزی رو ندونیم دلیل نمیشه اون نه درست باشه نه غلط . درمورد پارادوکس ها هم اینو میگن .به نقل از GCD :این که حقیقتی وجود داشته باشه یا نه با این که چیزی نه درست باشه نه غلط یکسان نیست
ببین اینجور چیزا بر اساس حکم ثابت سنجیده میشن! مثلا وقتی حکم ما اینه که یا X میبره یا Y نمیشه این رو گفت، حرف تو در صورتی درسته که تمام جوانب رو ذکر کنیمبه نقل از ALt3rnA :اینکه ما درست یا غلط بودن چیزی رو ندونیم دلیل نمیشه اون نه درست باشه نه غلط . درمورد پارادوکس ها هم اینو میگن .
وقتی یک حقیقت داریم . مثلا تیم الف و ب بازی داشتن اونموقع هر چیزی رو که بهش گزاره بگیم فقط و فقط دو حالت میتونه داشته باشه اونم اینکه گزاره صحیح باشه یا غیر صحیح . این که ما بگیم برنده ی بازی تیم الف است یا غلطه یا درست . اگه حالت دیگه ای پیش بیاد مثلا بازی بهم بخوره این باعث نمیشه که بگیم نه درست بوده نه غلط ! بلکه باید بگیم فرض ما مبنی بر این بوده که فقط دو حالت برای این جمله وجود داره به همین دلیل بهش گفتیم گزاره . و فرض ما غلط بوده نه اینکه ارزش گزاره مشکلی داشته باشه .
اگر دو تیم مساوی کنن غلطه که بگیم هر دو تیم برنده شدن یا هر دو تیم باختن ! اونموقع فقط این گزاره ارزش درستی داره :"دو تیم مساوی شدن"
به نقل از ALt3rnA :خیر عزیز ! من اصلا به صراحت این حرفو نزدم ! آخرش به شما گفتم که این کاملا به برداشت شما بستگی داره !
ببین مثلا اینکه شما این گزاره رو توی منطق کلاسیک بررسی کنی یا منطق فازی و خیلی چیزای دیگه تاثیر میزاره روی نتیجه گیری .
+
پارادوکس چه ربطی به اصل داره ؟ کی گفته پارادوکس فقط ماله اصوله ؟
+
در مورد قسمت آخر حرفتون : "ولی من مطمنئنم که همچین چیزی وجود دارد ... "
خوب عزیزم اگه مطمئنی چرا سوال میکنی ؟ شما حرف های خودتم نقض میکنی !
آدم وقتی سوال میکنه که یه چیزیو ندونه یا در موردش مطمئن نباشه حداقل ...
دوست عزیز مگه من این تعریف پارادوکس شما رو رد کردم ؟به نقل از T@RAN€H :ببنید تعریف پارادوکس اینه : پارادوکس، ناسازنما یا متناقضنما به هر گزاره یا نتیجهای گفته میشود که با گزارههایِ قبلیِ گفته شده در همان نظریه یا دستگاهِ نظری، و یا با یکی از باورهایِ قویِ پیشزمینه، شهودِ عقلی و یا باورِ عمومی در تناقض باشد.
پس من من درست گفتم
من این سوال رو از خیلیا پرسیدم حتی از اساتید دانشگاه ، معلما ی المپیاد اما هیچ کودوم جواب منطقی ندادن و هر کس یه جوابی داد در واقع می خواستم بودنم که نظر بقیه چیه
صحیح ، حرف شما درسته ، من منظورم بیشتر رو ی یه اصل یود که نه درست باشه و نه غلطبه نقل از Mohammadreza128 :خب این سوال با یکم مشکل مواجهه اولا اون هرچیزی که نوشتین معنی رو تغییر میده
من میگم بله میشه اگه من پرسش یا ارزو بکنم نه درسته نه غلط امر هم همینطوره.
مثلا
کاش دیروز می امدی.
ایا امدی?
بیا.
خب اگه با منظور تو فرق داره بگو.