روانشناسی بومی ایران

  • شروع کننده موضوع شروع کننده موضوع Mahdi.Mortezapour
  • تاریخ شروع تاریخ شروع
ارسال‌ها
2,674
امتیاز
1,092
نام مرکز سمپاد
شهید سلطانی
شهر
البرز-کرج
سال فارغ التحصیلی
89
دانشگاه
خوارزمی (کرج)
رشته دانشگاه
زبان و ادبیات انگلیسی
بسم الله الرّحمن الرّحیم
سلام
الان یکی از مهمترین دغده های مادر علوم انسانی نداشتن روانشناسی بومی ایرانی مبتی بر دانش های کهن و نوین این مرز و بومه
از آنجایی که روانشناسی کشور ما محصول تحقیقات کشورهایی مثل آلمان و آمریکاست و فرهنگ و شرایط جامعه شناسی اونها با ما از زمین تا آسمون تفاوت داره متد های اونها نمی تونه درد ما رو دوا کنه
ما نیازمند اینیم که در ممکلت خودمون تولید علم روانشناسی داشته باشیم
من هرچی نگاه میکنم اکثر ملت مریضن مریضیشونم روحیه
حتی خیلی از بیماری های جسمی هم از عدم سلامت روحیه
این همه سکته و سرطان از کجاست؟
این همه خانواده های بی بنیاد و ازدوج های نافرجام از کجاست؟
همه اینها به خاطر پایین بودن بهداشت روانی جامعه است و نبود علم کافی
ما نمی تونیم نسخه ای که برای آمریکایی ها خوبه به خورد ایرانی ها بدیم،به خوردش نمیره،بخورونی اق میزنه.
معده اش ناسازگاره
روح این جامعه با اون جامعه فرق داره
فرهنگ رو میگن روح جامعه
ما باید تو ممکلت خودمون که یک سیستم روانشناسی کهن و دقیق هم داره رو به روز کنیم و گسترشش بدیم
بیا دست در دست هم نهیم به مهر...خانه خود را کنیم آباد...
 
پاسخ : روانشناسی بومی ایران

بسم الله الرحمن الرحیم

با توجه به اينکه در حدود 50 سال است رشته روانشناسي در ايران داير شده است , بسيار عجيب است که تا به حال کار جدي کمي درباره بومي سازي اين علم صورت گرفته است. تا به حال اساتيد اين رشته به ترجمه کتب و مقالات غربي اکتفا کرده اند و بعضي از مؤسسات و دانشگاه ها هم اگر در جهت بومي سازي فعاليتي کرده اند , يا خيلي کم بوده است و يا اينکه بيشتر بر همان شيوه و روش غربي انجام شده است .

رهبر معظم انقلاب مي فرمايند(دیدار با اساتید دانشگاه ها ۸/۶/۱۳۸۸) : «. . . ما در زمينه علوم انساني , کار بومي و تحقيقات اسلامي چقدر داريم؟ کتاب آماده در زمينه علوم انساني مگر چقدر داريم ؟ استاد مبرزي که معتقد به جهان بيني اسلامي باشد و بخواهد جامعه شناسي يا روانشناسي يا مديريت و غيره درس بدهد , مگر چقدر داريم ؟. . .»

هنوز بعد از اين همه سال بحث بر سر اين است که آيا روان شناسي اسلامي داريم يا خير . آقايان اساتيد گويي فراموش کرده اند که سابقه دانشمندان مسلمان در حيطه روانشناسي که در گذشته با نام علم النفس مطرح بوده است , بيشتر از اينهاست که ما حالا ميدانيم. اما متأسفانه به مطالعه و کنکاش ميراث روانشناسي بومي خود که در بستر دين مبين اسلام شکل گرفت , نپرداختيم و نظريات غربي را دربست پذيرفتيم و حتي پژوهش هايمان را نيز بر اساس سيستم غربي انجام داده ايم . اما هنوز هم دير نشده است و دوران بيداري اسلامي را پيش رو داريم . اين بيداري نبايد صرفا در حيطه سياسي صورت گيرد بلکه در حوزه علمي نيز نياز به بيداري اسلامي داريم.

علم روانشناسي در بستر فلسفه شکل گرفت و پيشرفت کرد . البته فلسفه غربي و بعضاً مادي. مقام معظم رهبري مي فرمايند(دیدار با اساتید دانشگاه ها ۸/۶/۱۳۸۸) : «. . . بسياري از مباحث علوم انساني , مبتني بر فلسفه هايي هستند که مبنايش ماديگري است , مبنايش حيوان انگاشتن انسان است , عدم مسئوليت انسان در قبال خداوند متعال است , نداشتن نگاه معنوي به انسان و جهان است. خوب , اين علوم انساني را ترجمه کنيم , آنچه را که غربي ها گفتند و نوشتند , عيناً ما همان را بياوريم به جوان خودمان تعليم دهيم. در واقع شکاکيت و ترديد و بي اعتقادي به مباني الهي و اسلامي و ارزشهاي خودمان را در قالبهاي درسي به جوانها منتقل کنيم , اين چيز مطلوبي نيست . . . »

ما هم در حوزه فلسفه دانشمندان بزرگي داريم که علم خود را بر اساس دين اسلام و جهان بيني اسلامي بر پا کرده بودند . ما هم بايد با مطالعه عميق منابع دين اسلام و ميراث باقيمانده از دانشمندان و فيلسوفان مسلمان و روشهاي پژوهشي بيشتر کيفي و ترکيبي , دانش روانشناسي بومي را بوجود آوريم که پاسخگوي نيازها و همچنين سازگار با جامعه ما باشد و به طور کلي در دنيا نيز حرفي براي گفتن داشته باشد.

اميد که بتوانيم با سعي و تلاش وافر روانشناسي بومي را در بستر فرهنگ اسلامي و ايراني بر پا کنيم.

http://goharekamal.blogfa.com/post-84.aspx
 
Back
بالا