پاسخ : تمدن جیرفت
تا مدتها چنین تصور میشد که کهنترین تمدن جهان در سومر عراق پای گرفته است؛ اما کشف یک زیگورات[۳] عظیم با قدمت بیش از پنجهزار سال، آثار سنگی بسیار و همچنین کتیبههای آجری به خطی ناشناخته از منطقهٔ جیرفت ایران[۴] باعث شد باستانشناسان دربارهٔ دانستهها و ادعاهای پیشین خود تجدید نظر کنند.
آنان با بررسی دوبارهٔ کتیبههایی که از پیش در مناطق مهم باستانی کشف شده بودند، سعی کردند اطلاعات بیشتری دربارهٔ این تمدن عظیم و ناشناخته بدست آورند و در نهایت پس از تحقیقات فراوان، به تعدادی کتیبه دست یافتند. در یکی از این اسناد که از خرابههای شهر اور وک[۵] بدست آمده است، داستان کشمکش میان پادشاه سومر با فرمانروای سرزمین ثروتمندی بنام ارت ثبت شده بود و در کتیبهٔ دیگر، پادشاه سومری سعی کرده بود با گذر از شهر شوش و هفت رشته کوه، به سرزمین ارت حمله کند.
بررسی دقیق این کتیبهها و آثار کشف شده این فرضیه را به اثبات نزدیک میکند که شهر افسانهای و گمشدهٔ ارت که در شرق ایران قرار داشته، به احتمال زیاد همان شهر جیرفت است. از آثار کشف شده در حوزهٔ تمدن جیرفت میتوان به ظروف و پلاکهای سنگی با نقوش بسیار ظریف از موجوداتی چون عقاب، عقرب و پلنگ اشاره کرد که نظیر آنها در هیچ یک از محوطههای باستانی جهان کشف نشده است[۶]. شاید با ادامهٔ اکتشافات و تحقیق روی آثار کشف شده، باستانشناسان به این نتیجه برسند که از این پس بجای میانرودان عراق، میبایست جیرفت ایران را مهد کهنترین تمدن بشری در جهان نامید!
امید وارم لذت برده باشد