هراس اخلاقی ما!

  • شروع کننده موضوع شروع کننده موضوع dorna
  • تاریخ شروع تاریخ شروع

dorna

کاربر خاک‌انجمن‌خورده
ارسال‌ها
1,588
امتیاز
4,450
نام مرکز سمپاد
فرزانگان امین1
شهر
اصفهان
-هراس اخلاقی چیه!؟
دیدید گاهی رسانه ها و مردم میان یه مسئله رو که مربوط به یه گروه و قشر خاص میشه خیلی بزرگ میکنن!؟
از اونجایی میهن عزیز همه ی ما ایرانه کاملن مسلمه که همتون دیدید ;D
مثلن چی!؟
یک دوره مثلن مسئله ی "اراذل و اوباش" حسابی جنجالی میشه.جوری که به شکل خارق العاده ای هر روز خبر 40 تا تجاوز گروهی تو کوچه بغلی مون رو میشنویم ;D
یک دوره میان گیر میدن به "ایمو"ها. هزار نوع مطلب راست و دروغ تو رسانه و تو کتاب ها و رو در و دیورا و چمیدونم در گوش هم میگن و مسئله رو مد میکنن!
یا مثلن یک موقع میشه اگه دقت کنید میبینید حساسیت رو "افغان" ها بالا رفته.اینجور که تو مدرسه و بین دوستان و تو اینترنت و کلن جاهایی که تا حالا اهمیتی به این موضوع نمیدادن کلی بحث با اطلاعات درست و نادرست راجع به این "معضل اجتماعی(!)" میشه!
یه دور قضیه ی "ماهواره"ها جنجالی میشه!

خیلی از "هراس های اخلاقی" هم کلن تو جامعه وجود داره.تو فرهنگمون جا افتاده.همین هراس ها هستن که هنجار ها رو میسازن البته!
یعنی مثلن همین هراس از دزدی و دروغ و مشابهش هم هراس های اخلاقیه که مثبت هستن!

از این مثال ها زیاده....هراس از "اراذل و اوباش".هراس از "رسانه" ها.و "بیگانه هراسی"حتا!
این اتفاق ها عمومن شانسی نیست!
با رسانه ها و از بالا شروع میشه و بعد توسط مردم ادامه پیدا میکنه...

"هراس اخلاقی" یه سری ترس و توجه افراطی رو یه مسئله توسط افراد جامعه هست!از مسائل ساده ی زندگی گرفته تا مسائلی مثل ترس از رسانه ها و بیگانه هراسی و...


خب حالا بحث اینه!
اگه قبول دارید برای برطرف کردن هر مشکل اجتماعی ما باید از خودمون شروع کنیم.بیایم اول این "هراس های اخلاقی" رو بشناسیم.
اینجا بگید :
-چه چیز هایی "هراس اخلاقی" هستن تو جامعه؟
-در کل "هراس اخلاقی" چه موقع خوبه و چه موقع بد؟
-در نهایت واسه ی این که کمتر خودمون و جامعه دچار این "هراس های اخلاقی" که پیامد های منفی دارن بشیم باید چی کار کرد؟
 
پاسخ : هراس اخلاقی ما!

والا من هر چی فک کردم هراس اخلاقی به ذهنم نرسید. ;D
ولی به نظرم اونایی که جامعه بهشون نیازی نداره و تحمیل میشن معمولا مضرن؛ ینی هیاهوی بی خودین؛ در عوض اونایی که جامعه در اثر نیاز هی تبلیغشون میکنه مفیدن. مثلا همین ماهواره تحمیل شده ولی دزدی در اثر نیاز به وجود اومده. البته این بیشتر به نوع دسته بندیه.
مگه قراره شانسی باشه؟ :-?? خب اونایی که از بالا میان معلومه که هدف دارن؛ حالا خوب یا بدش بماند.
 
پاسخ : هراس اخلاقی ما!

هراس اخلاقی که زیاد هست؛جدا از یه سریش که واضحه مثل هراس از دزدی و کلن هراس هایی که پیامد مثبتشون واضحه رو حساب نکنیم منظورم هراس هایی مثل بیگانه هراسی و قضیه ی افغان ها تو ایران یا مثلن یک نمونش هراسی که تو زن ها و خانواده ها از باکره بودن وجود داره‏!‏
از این تابو ها گرفته تا هراس هایی که از یک قشر تو جامعه هست باید بحث شه که تا چه حد درستن‏!‏
 
پاسخ : هراس اخلاقی ما!

هراس اخلاقی (Moral Panic) که البته دارای تعاریف مختلفی هست، اصولاً موج احساسی شدیدی در یک جمعیت، درباره ی موضوعیست که برای تهدید نظام اجتماعی ظاهر میشه.
اما هراس اخلاقی چطور بوجود میاد؟
ترس و هراس اخلاقی، هنگامی رخ میده که یک وضعیت، شخص یا گروه تشکیل میشه تا به عنوان تهدیدی برای ارزش های اجتماعی و علایق به حساب بیاد. (طبیعتاً به صورت هدفدار!)
عمدتاً، رسانه ها هستند که به این هراس دامن میزنن؛ مدت زیادیه که رسانه ها، به عنوان عوامل خشم اخلاقی عمل میکنند و حتی بصورت ناخودآگاه، زمانی که درگیر مبارزات رسانه ای هستند، هراس اخلاقی رو بوجود میارن.
به صورتی که در خیلی از مواقع، گزارش حقایق و وقایع، به سادگی برای ایجاد وحشت، نگرانی و اضطراب عمومی کافیه.

هر هراس اخلاقی، ویژگی هایی هم داره :
1- نگرانی: در بیشتر مواقع، رفتار وضعیت/شخص/گروه ی که هراس اخلاقی رو به وجود میاره، تاثیر منفی بر روی اجتماع میذاره.
2- رضایت و موافقت عمومی: اگرچه نیازی نیست که نگرانی در سراسر جامعه پخش بشه، اما لازمه اجتماع قبول کنه که این وضعیت/شخص/گروه، یک تهدید خطرناک برای جامعه محسوب میشه و نقل بیشتر اون، به جامعه آسیب میزنه.
3- عدم تناسب: اقدامی که شخص/وضعیت متهم انجام میده، با تهدید حقیقی در تناسب نیست. یعنی شاید حتی متوجه ایجاد این هراس نشیم.
4- نوسانات: هراس های اخلاقی، بسیار حساس هستند و به همون سرعت که به وجود اومدن، ناپدید میشن و یا با توجه به منافع عمومی یا تغییر گزارش های خبری، به موضوع دیگه ای تغییر میکنند.

گفتیم که "هراس اخلاقی"، تعریف های متفاوتی داره؛ با تغییر تعریف ها، اهداف و پیش زمینه های وجود این هراس هم عوض میشه.
برای مثال، جامعه شناسان آمریکایی در مبحث هراس اخلاقی، تمایل دارن تا بر روی عوامل روانی تاکید کنن؛ در حالی که جامعه ی اینگلیسی، بحران های سرمایه داری و اقتصادی رو به عنوان هراس اخلاقی به تصویر میکشه.
یکی از مثال های ساده و جالبی که من بهش برخوردم، این هست:
در ایران، قبول عروسک های باربی به عنوان نمادی از آرمان های زنانه و شیوه ی زندگی مستقل، به عنوان یک هراس اخلاقی گسترده برای ایرانیان تصور میشه! حتی خطرناک تر از موشک آمریکایی...!
یا مثلاً در عربستان، فروش این عروسک در شهر های مذهبی، توسط پلیس ممنوع شد؛ چرا که به عنوان یک هراس اخلاقی-مذهبی مطرح شد!
مثال دیگه: در همین عربستان، پلیس فرمان ممنوعیت فروش سگ و گربه رو صادر کرد، چرا که داشتن سگ و گربه رو، به عنوان نشانه ای از نفوذ غرب تلقی میکردن! ;D
از مثال هایی هم که در طول تاریخ، بر جوامع بین المللی تاثیر گذاشتن، میشه به تفکر هیتلر در مورد یهود و تئوری دور نگه داشتن بیماران مبتلا به ایدز و جداسازی اون ها از افراد سالم اشاره کرد.
همچنین، طی دو دهه ی اخیر، بحث بر سر ربودن کودکان، قتل و سوء استفاده ی جنسی از اون ها، بالا گرفت.
اینطور بیان میشه که ترس از جرم و جنایت، و مخصوصاً افزایش نوع خاصی از جنایات، معمولاً به هراس اخلاقی تبدیل میشه.

اما از نتایج مثبت این هراس، میشه به مبارزه با مواد مخدر اشاره کرد؛ لذا خیلی از منتقدان و جامعه شناسان، هراس اخلاقی رو در راندن مواد مخدر و معتادان به این مواد، بیشتر از تمایل عملی و فعالیت هایی که از سوی ارگان ها انجام گرفت، موثر میدونن.

درکل، هراس اخلاقی، با توجه به دوره ی زمانی و موقعیت فرهنگی هر اجتماع، میتونه نتایج مثبت یا منفی به جا بذاره؛ و یا حتی اصلاً یک هراس اخلاقی به حساب نیاد!



پ.ن: الان که دقت میکنم، زیاد نوشتم! :-"
پ.ن 2: بحث بر سر یک موضوع جامعه شناختیه و نه فقط در اجتماع ایران، بلکه در همه ی جوامع دیگه به وجود میاد؛ بهتر نیست به جامعه شناسی منتقل شه؟ :-?
 
پاسخ : هراس اخلاقی ما!

در اصل این پدیده جامعه شناختی هست اما من بیشتر هدفم شناخت این هراس ها و صبحت راجعشون بود واسه همین تو گفت و شنود زدم تاپیکش رو‏!‏
راجع به اون باربی راستی !من شخصن همچین هراس اخلاقی ندیدم تو ایران‏!یعنی تلاش برای ایجاد همچین هراس اخلاقی از طریق رسانه و کلن اون بالا ها دیدم اما فکر نکنم تونسته باشن هراس اخلاقی تحت عنوان هراس از پذیرفتن باربی به عنوان زن مستقل و غیره ایجاد کنن تو جامعه ;D
 
پاسخ : هراس اخلاقی ما!

به نقل از Dorna :
در اصل این پدیده جامعه شناختی هست اما من بیشتر هدفم شناخت این هراس ها و صبحت راجعشون بود واسه همین تو گفت و شنود زدم تاپیکش رو‏!‏
راجع به اون باربی راستی !من شخصن همچین هراس اخلاقی ندیدم تو ایران‏!یعنی تلاش برای ایجاد همچین هراس اخلاقی از طریق رسانه و کلن اون بالا ها دیدم اما فکر نکنم تونسته باشن هراس اخلاقی تحت عنوان هراس از پذیرفتن باربی به عنوان زن مستقل و غیره ایجاد کنن تو جامعه ;D

یک کتاب بود یه دوره ای در مدارس دخترانه پخش کردن و خواستن که بخونن و درباره ی محتواش هم یک مسابقه برگزار کردن

کل موضوع کتاب همون باربی و هشدار دادن در مورد مضراتش به ایرانی ها بود

اتفاقا یکی از هراس های اخلاق مسخره و گنده شد یه زمانی! حداقل در بین مدارسی که پخش شده بود این کتاب کاملا بازخورد این هراس اخلاقی مشاهده می شد

این کتابو می گم
 
پاسخ : هراس اخلاقی ما!

شمایادتون نمیاد ;D
1زمانی این فیلمای مستهجن شده بودهراس اخلاقی ;D
الان دیگه نیس فک کنم :))
 
پاسخ : هراس اخلاقی ما!

تاپیک کپی پیست نیست ؟ :-??

حتی اگر هم کپی پیست نباشه به دلیل طولانی بودن پستا مطمئنا هیچکی تو بحث شرکت نخواهد کرد :) ;))
 
پاسخ : هراس اخلاقی ما!

یه زمانی هراس اخلاقی ویدیو داشتن بود...الان یه چیز دیگس.....
 
پاسخ : هراس اخلاقی ما!

خب مثلا یکیش که من وقتی میبینم خیلی اعصابم خورد میشه اینه که همه ی ما وقتی میریم خارج از کشور میگیم چه قد خوبه که اینجا حجاب اجباری نیست همه راحتن و اینا ولی تا پامونو میزاریم تو کشور خودمون تا یکی رو میبینیم که طرز لباس پوشیدنش با بقیه فرق داره میگیم آخه این وضعه لباس پوشیدنه؟ میخواسته جلب توجه کنه در صورتی که اینطوری نیس اون اینطوری راحته من کاری به دولت ندارم که به اینحور آدما گیر میده ولی لااقل مردم دیگه نباید طرز فکرشون اینطوری باشه

پ.ن : تأکیدم بیشتر رو این بود که تا میریم خارج تریپه روشن فکر بر نداریم یا اگرم بر میداریم تو کشور خودمونم همینطوری باشیم
 
پاسخ : هراس اخلاقی ما!

این تاپیک منتقل شدی ولی بحثی که دنبال می کنه با جامعه شناسی رابطه ی نزدیک تری داره.

مثال های مشابهش رو شاید بشه در مورد فراماسونری توی ۵ ساله پیش دید. که یهو صدا و سیما شروع کرد به صحبت بیشتر در مورد فراماسونری.

و خب این موضوع چون یهو گنده شد مردم کلن فراموش کردن که در مورد فراماسونری و انجمن هاش و لژ های فراماسونری در زمان قاجار صحبت کنن و از منابع قابل قبول تری تحقیق و مطالعه کنن.

و مشابه این مدل جو سازی ها و هراس انگیزی ها چرا لازمه ؟ ایا درسته یا نادرست ؟

به نظرتون اینها باعث به وجود اومدن یک تصور غلط از موضوع میشه یا نه ؟‌

نمونه های مشابهش رو تجربه کردید؟‌
 
Back
بالا