پدر علوم

  • شروع کننده موضوع شروع کننده موضوع ibtkm
  • تاریخ شروع تاریخ شروع

ibtkm

کاربر خاک‌انجمن‌خورده
ارسال‌ها
1,678
امتیاز
3,394
نام مرکز سمپاد
علامه حلی
شهر
تهران
دانشگاه
دانشگاه تهران
دو نوع تصور رایج وجود داره:

۱. ریاضیات پدر علومه و به نوعی پایه و اساس هر علمی، ریاضیات هست. یکی از دلیلش اینه که علوم پایه و اساسشون بر اساس منطقه و منطق به نوعی از ریاضیات میاد. چون اعتقاد دارن که ریاضیات منطق مطلقه!

۲. فلسفه پدر علومه. چون اعتقاد دارن فلسفه تفکر محضه. فلسفه به مطالعه‌ی واقعیت می‌پردازه. قبل از توسعه‌ی هر علمی، ابتدا اون علم باید از لحاظ فلسفی بررسی شده باشه. فلسفه هستش که جهت و هدف علوم رو تعیین می‌کنه. علوم مانند ابزار هستن ولی نحوه‌ی استفاده از این ابزار، فلسفه هست و همچنین اعتقاد دارن که علم پیشفرض‌هایی داره که این پیش‌فرض‌ها در فلسفه مورد بررسی قرار گرفته. مثلا "طبیعت مادی واقعیت دارد"

من با هر دوشون مخالفم! به نظرم منطق از ریاضیات نمیاد، منطق در ریاضیات استفاده می‌شه! و اگه قرار باشه ریاضیات پایه و اساس باشه، الان ریاضیات به چه طریقی در فلسفه پایه و اساس هست؟!

فلسفه مشکل اساسی‌ش اینه که درگیر و محدود شده توسط کلماته. کلمات می‌تونن باعث تغییر منطق بشن. باعث تغییر تفکر بشن. بازی با کلمات، استدلالات کلیشه‌ای و ... همه و همه در فلسفه به عنوان یک مشکل وجود دارن.

به نظرم نه ریاضیات و نه فلسفه پدر علوم نیست. به نظرم پدرعلوم لازم نیست خودش علم باشه! لذا به نظرم پدرعلوم، منظق مطلقه.

نظر شما چیه؟
 
پاسخ : پدر علوم

خب تو اگه بخوای این منطق مطلق رو بیان کنی، چطور بیان میکنی؟
بازم گرفتار محدودیت های زبانی میشی. مثل فلسفه.
----------------------
منطق مطلق، اولا فکر نکنم وجود خارجی داشته باشه!
دوما، منطق، یعنی یک سری اصول. این اصول از کجا میان؟ اگه انسانی نباشه، اصلی هم وجود نداره. پس منطق خودش ابداع فکر انسانه. پس فکر، فکر بی تعصب و بی پیشداوری، به وجود آورنده منطقه.
حالا ما به همون فکر بی تعصب و عمیق، میگیم فلسفه.

ریاضی داره از منطق استفاده میکنه. توی هر چیزی. و توی دام محدودیت های زبانی هم نمیفته. (چون زبان خاص خودشو داره.) به همین دلیل مثلا فیلسوفی مثل دکارت (که ریاضیدان و قیزیکدان هم بوده) باور داشته که باید در فلسفه از ریاضیات استفاده کنیم. یعنی با یک پرسش فلسفی مثل مسئله ریاضی برخورد کنیم. درواقع باید روشی برپایه ریاضیات ابداع کنیم که با اون به فلسفه بپردازیم(عجب فعلی!). خود من شخصا، فکر میکنم این ایده دکارت، نمیتونه موفق باشه؛ چون واقع گرایانه نیست.
 
پاسخ : پدر علوم

یه دور هست به نظرم...
دور میان اینکه"چرایی"مهم است یا"چگونگی"...
اینکه منطق به عنوان بزرگترین ابزار چگونگی ما مهمتر است یا فلسفه...
به عبارت دیگر...من از شما میپرسم چرا این جسم را میسازید...میشود فلسفه...سپس میپرسم چگونه آن را میسازید...آنگاه میشود ریاضیات و منطق...
میگم...یک دور هست...هر دو به هم منتهی هستند...
 
Back
بالا