سلام
من خودم سه سال پیش که جای الآن شما بودم خیلی سردرگم بودم بین رشتههای تجربی و حدس میزنم الآن هم شما اینجوری باشید که طبیعیم هست ، برای همین توی این پست یه سری دیتای خام راجع به رشته خودم (دندونپزشکی) میدم بهتون . تاکید میکنم من فقط دیتای خام میدم بهتون راجع به رشته و نه میگم خوبه و نه میگم بده اینجا که به هیچ وجه به تصمیمتون جهت ندم .
۱-دندونپزشکی دوره عمومیش ۱۲ ترمه همه جا ( میشه ۶ سال ) و دو سال هم طرح داره عمومیش که بسته به منطقهای که طرحتون رو توش میگذرونید ممکنه کمتر از ۲ سال طول بکشه (بسته به درجه محرومیت منطقه ) . اگر استریت شید (بچهها شرایطش رو تو پستای قبل گفتن ) میتونید طرح عمومیتون رو هم به طرح تخصصتون اضافه کنید و جفتش رو با هم بعد اتمام تخصصتون برید . پس استریت شدن به معنی طرح نرفتن نیست ، صرفا بعد از گرفتن تخصصتون طرح عمومی رو هم به علاوه طرح تخصص میگذرونید .
۲- شما بعد از اتمام دکترای عمومیتون میتونید تخصص و یا PhD بخونید که رشتههاش اینان :
ارتودانتیکس،اندودانتیکس،آسیب شناسی دهان،فک و صورت ،بیماریهای دهان،فک و صورت ،پروتزهای دندانی،پریودانتیکس،جراحی دهان،فک و صورت ، دندانپزشکی ترمیمی،دندانپزشکی کودکان،رادیولوژی دهان،فک و صورت به عنوان رشتههای تخصص و سلامت دهان و دندانپزشکی جامعه نگر ، مواد دندانی به عنوان رشتههایی که توش بهتون مدرک PhD میدن . درباره هر کدوم این رشتهها و مدت تحصیلشون با سرچ توی گوگل میتونید اطلاعات خوبی بدست بیارید ، برای جلوگیری از طولانی شدن زیاد متن من صرف نظر میکنم .
۳- تو این ۱۲ ترم که دندانپزشکی عمومی میگذرونید چه واحدایی قراره پاس کنید ؟
این واحدا رو .(برای همه دانشکدهها یکسانه،صرفا من از علومپزشکی تهران لینک دادم .)
۴- بعد از گذروندن ۴ ترم تحصیلتون باید برای اینکه اجازه ادامه دادن داشته باشید باید آزمون علومپایه رو پاس کنید ( مثل پزشکی) که از ۹۰ درصد مطالب این ۴ ترم طرح میشه . آزمون ترسناکی نیست،مطالبش نسبتا مشخصه و کتابای خوبی هم برای آمادگیش تالیف شده ، اکثر بچهها با یکی دوماه خوندن این آزمون رو پاس میکنن .
۵-درآمدش بعد پایان تحصیل چطوره؟ بازار کارش ؟ اول باید تعیین کنید میخواید تخصص بخونید با عمومی بمونید . متخصصا معمولا درآمد خوبی دارن (مگر اینکه کارش خوب نباشه طرف که خب به تبع اون بیمارای کمتری بهش مراجعه میکنن ) ، دندونپزشکی عمومی اما با سیاستهای سالهای اخیر وزارت داره تو شهرای بزرگ اشباع میشه . اینطوری بگم که باید دندونپزشک عمومی خوبی باشید کاملا که تو شهرای بزرگ بتونید درآمد خوبی داشته باشید ولی تو شهرای کوچیک درآمد دندونپزشک عمومی هم خوبه .درین باره بیشتر حرف نمیزنم چون من خودمم بیشتر ازین نمیدونم و اوضاع کشور ما هم کلا قابل پیش بینی نیست .
۶- دوران تحصیل چطوره ؟ ۴ تا ترم اول (قبل آزمون علوم پایه)، ۸۰ درصد مطالب درسیتون با پزشکیا مشترکه و باید
این واحدا رو پاس کنید (اینا به جز واحدایی مثل انقلاب و تمدن ایناس که تو همه رشتهها هست ) از ترم ۵ کمکم وارد کاری بالینی میشید ، ترم ۵ تو اکثر دانشکدهها بچهها مریض نمیبینن و روی مولاژ (عروسک :)) ) کار میکنن . ولی از ترم ۶ مریض میبینید . معمولا با واحدایی مثل رادیولوژی و پروتز کامل (ساخت دندون مصنوعی) شروع میشه که کمتر کارای اگرسیو روی بیمار انجام میشه توشون ولی خب مثلا ما توی دانشگاه ترم ۶ هم دندون پر کردیم (واحد ترمیمی ) هم تزریق بیحسی انجام میدادیم . درکل نباید از بیمار دیدن بترسید ، شما قراره جزو کادر درمانی کشور باشید ، شاید چندتا بیمار اولتون استرس داشته باشه براتون کار کردن روشون ولی به مرور عادی میشه . اساتید موظفن نظارت داشته باشن روی شما وقتی دارید روی بیماری کار میکنید و معمولا هم دارن (دقت کنید این یعنی یه سری اساتید هم ندارن :)) ) . من کاملا قبول دارم که انجام کار بالینی (کار روی بیمار ) استرس زاست و تصدیق میکنم که بعد از ورود به کلینیک فشار روانیای که روتون هست چندین برابر میشه ولی باید توجه کنید که این کار شماست تا آخر عمر . به مرور که ترمای بالاتر میرید کارای اگرسیوتر مثل دندون کشیدن ، عصب کشی ، جرمگیری و حتی جراحی لثه هم انجام میدید . چیزی که باید در نظر بگیرید اینه که قرار نیست از ترم ۵ به بعد دیگه کلا تئوری تعطیل باشه و کار عملی انجام بدید . یه سری درسای تئوری دارید که همچنان که بسیار بسیار سخته و دقیقا با درسای تئوری پزشکی ازین لحاظ برابری میکنه ، تعداد این درسا شاید کمتر از رشتههای پزشکی و دارو باشه توی دندونپزشکی ولی اصلا اینطوری نیست که درسای تئوری آسونی از ترم ۵ به بعد انتظارتون رو بکشن . اصلا !
۷- از لحاظ انتقال بیماریهای عفونی نگران باشیم ؟ دندانپزشک ، پزشک ، پرستار و همهی کادر درمانی باید ازین لحاظ نگران باشن . شما قبل از ورود به کلینیک واکسن هپاتیت ب میزنید و هرسال هم تیترش رو توی خونتون چک میکنید . ممکنه در آینده تخصصی مثل ارتو یا رادیو بگیرید که کمتر با خون در ارتباط باشه و ریسک ابتلا به بیماریهای عفونیش هم کمتر ولی به هر حال در حین کار توی دانشکده توی دوره عمومی و طرحتون با خون سر و کار دارید . قبل از ورود به کلینیک اصول کنترل عفونت بهتون آموزش داده میشه که اگه رعایتشون کنید ریسک انتقال عفونت به نزدیک صفر میرسه ولی اگر رعایت کنید .
۸- دندونپزشکا بیسوادن ؟ کارای پزشکی بلدن اصلا ؟ بیسواد نیستن ، همونطور که بالا گفتم شما دروس تئوری بسیار سختی دارید که توشون کاملا بیماریهای دهان و دندان (که کم هم نیستن !) آموزش داده میشه . ولی در نهایت این که خوب بلد باشید این دروس رو و جنبه پزشک دندونپزشکیتون پررنگ باشه یا نه به خودتون بستگی داره . یک سری تخصصا مثل بیماریهای دهان و جراحی فک و صورت هستن که نیازه سواد پزشکیشون دقیقا مثل متخصصای رشته پزشکی باشه . یک سری تخصصها اطلاعات پزشکی کمتری نیاز دارن . ولی اصلا اینطوری نیست که دندونپزشکی فقط رشته عملی باشه و شما باید اطلاعات تئوری بسیار خوبی داشته باشید چه بخواید چه نخواید .
۹- کارمون قراره در آینده به بدنمون آسیب بزنه ؟ کمر درد ؟ درد مچ دست ؟ اگر اصول ارگونومی و ورزش روزانه رو رعایت نکنید و از طلوع خورشید تا غروبش کار کنید بله کاملا آسیب میزنه و عمر مفید کاریتون نهایتا ۱۰ سال میشه .ولی اگر رعایت کنید اینا رو ( کار آسونی نیست ولی غیر ممکن هم نیست ) میتونید بدون مشکل سالها کار کنید . من اساتیدی رو میشناسم که ۳۰ ، ۴۰ ساله کار میکنن و هیچ مشکلی هم ندارن .
۱۰- اینا یه سری اطلاعات کلی بود که از زبون یه دانشجوی دندونپرشکی که سال سومش رو تموم کرده بیان شد ، من سعی کردم چیزایی که ازشون مطمئنم رو بگم ولی باز هم ممکنه چیزی رو غلط گفته باشم .در نظر بگیرید اینا نظر من بود و ممکنه یه دانشجوی دندون نظرات کاملا متفاوت داشته باشه که خوشحال میشم بیاد بگه و این نوشتار رو کامل کنه . به نظرم در نهایت به علاقهتون نگاه کنید حتما و از مشورت گرفتن از آدمای امینی که وارد بازار کار شدن هم غافل نشید . من این چند روز سر میزنم سایت اگه سوالی داشتید بپرسید ، خوشحال میشم بتونم کمکی بکنم .