پاسخ : دلايل و پديده هاى پيشروىِ پيشرفت علمى ايران
بحث جالبی هستش، ولی خیلی کلی هستش.
اول پیشرفت علمی رو تعریف کنید.
چند تا تعریف به ذهن من میرسه.
یک. همونطور که خودتون هم میدونید میزان تولید علم رو در جهان به مقالههایی که در یک سال هر کشور چاپ میکنه و زیر نظر یکسری مؤسسات تخصصی [nb]
ISI (البته بهشخصه به این زیاد موافق نیستم)
ISC(این برای کشورهای اسلامی هستش ، فکر نمیکنم این هم زیاد معتبر باشه)
Scopus
Science Metrix
[/nb]بررسی میشه و تعداد اونها میزان تولید علم به شمار میآید.
دو. میانگین میزان سواد مردم یک جامعه نسبت به گذشته - مثلا سال قبل از اون -
سه. بالا رفتن سطح فرهنگ مردم (از این جهت که فرهنگ و علم و رابطهی مستقیمی دارن)
چهار. افزایش تولید ناخالص کشور و کلا رشد و رونق در توسعه صنعت و تولید ناخالص(سادهترش کنم:مستقل شدن کشور در زمینه نیازهای خودش)
در اینجا من تولید علم رو پیشرفت علمی در نظر گرفتم.
با یک کلمه شروع میکنم. بودجه.
در وهله اول بله، حق با شماست ، اما اینکه چرا بودجه نمیدن، به نظرم فقط و فقط دیدگاه مسؤولین نسبت به آینده هستش.
اگر بخواهم همین اول بروم سر اصل مطلب ، منظورم نفت هستش.
تفکری که مسؤولین در ذهن خودشون دارن این هستش که "تا نفت هستش چه نیازی به علم و تولید داخلی هستش؟"
اما موضوع اصلیای که ایشون هم بهش اشارهای داشتن این هستش که دیدگاه مردم خیلی اشتباه هستش در این مورد.
اینکه تنها راه ادامه زندگی و پول درآوردن ورود به دانشگاه و گرفتن یه کاغذ آ4 که بعدا قاب کنن اون رو و به عنوان مدرک شخص ازش یاد کنن هستش.
اگر دقت کرده باشید زمان جنگ میزان رشد علمی و پیشرفت در اکثر زمینه خیلی شیب زیادی داشتش.
چون در اون زمان احساس نیاز به اینها کاملا احساس میشد و بنا به ناچار هم که شده در بعضی از زمینه ها با استفاده از نیروی داخلی و نه خارجی دست به کارهایی زدن که میزان تولید علم رو خیلی بیشتر کرد.
هردفعه صداسیما یه آمار اعلام میکنه که تعدادمقالات ما فلان قدرشده .رشد علمی توجهان فلانیم اما مسئله ای که هست اینه که این پیشرفتو مردم توزندگیشون حس نمیکنند.هنوز کالاهای اساسی ما ازخارج وارد میشه وکالاهای تولیدی کارخانجات ما بجزموادغذایی پیشرفت خاصی نمیکنند .ویک مسئله دیگه رشد نامتوازنه.ما انواع هواپیماهای جنگنده رو تونستیم ارتقا بدیم ولی هنوز مردم میگن همون پراید اولی های کره ای بهتره.واقعا مشکل کجاست?
دوست من میدونی چیه؟ ببین؛ اینکه فولان تا مقاله چاپ بشه اصلا مهم نیست.
مهم دانش بنیان شدن شرکت ها و علم محوری و پژوهش محوری در دانشگاه و صنعت هستش.
اینکه سطح پیشرفت کشور ما چقدر هستش به این ربطی نداره، به اینکه ما الان کجاییم ربط داره.
مثالی میزنم برات. اگه ما تو 1 باشیم و خیلی سریع هم رو به جلو بریم ، باز هم از چیزی که تو 100 هستش و سرعت معمولی یا کمی داره عقب تر هستیم.
در ضمن پیشرفت علم نا متوازن نمیتونه باشه، چون اگه رویهی درست رو در پیش گرفته باشیم در همه زمینه ها پیشرفت میکنیم.
اینکه ارتقا دادن اونهارو به نظر من نمیشه باور کرد.
مثلا هرسال موتور پراید و عوض میکنن میشه تینا ، دینا ، مینا و ...[nb]الان که فکر میکنم میبینم واقعا یادم نمیاد که اسمش چی بود ![/nb]
این اصلا تولید نیست ، مونتاژه. مونتاژ تولید علم نیست، زمان شاه هم پیکان رو میاوردن ایران مونتاژ میکردن. الان هم مثلا چند سال پیشRD بود که موتور پیکان داشت، یا الان هم روآ (یادم نیست موتور 405 بود یا همون پیکان) به هر حال از بحث کمی منحرف شدم ولی نیاز بود !
سوال اینه که هدف سیستم علمی کشور چیه؟ هدف مدرسه چیه؟ هدف کنکور چیه؟ هدف دانشگاه چیه؟ هدف دانشجوی کارشناسی چیه؟ هدف دانشجوی ارشد و دکترا چیه؟
بعد اینکه ما برای رسیدن به این هدف چه مسیری رو رفتیم؟ آیا مدرسه در راستای اون هدف میره؟ دانشگاه و دانشجو چطور؟
این سیستم از سیستم کشور آمریکا برداشته شده ، در اصل اونجا High school همون دبیرستان خودمون و junior high school هم یک چیزی مثلا به عنوان پیشدانشگاهی ، اما در اونجا اکثر افراد میرفتن کالج و نه دانشگاه و این سیستم برای این طراحی شده بود که مثلا زیر ده درصد از دانشآموزای توی دوره دبیرستان که واقعا علاقه و هدف داشتن ادامه میدادن و با یکسری آزمون ورودی وارد دانشگاه میشدن.
این کپی برداری برای کشور ما واقعا اشتباه بود و خیلی ضرر رسونده (هر چند یک مزیتی هم داشت و اون این هستش که از بی سیستمی!! بهتر هستش بازم)
به عنوان نتیجهگیری دوتا نکته به نظرم میرسه ؛
یک. دیدگاه مردم و مسؤولین باید عوض بشه که این واقعا زمان بره و نحوه عوض کردن اینها هم خودش یک بحث جدا هستش
دو. سیستم و هدف رو باید کاملا دقیق مطابق با هم طراحی کرد که من فکر میکنم این مربوط میشه به سیاست های کلی کشور.