مهندسی برق
کلیات رشته:
مهندسی برق یکی از رشته های فنی مهندسی مادر است که در اغلب دانشگاه های کشور در مقطع کارشناسی به چهار گرایش کنترل, مخابرات, الکترونیک و قدرت تقسیم می شود و در بعضی از دانشگاه ها گرایش بیوالکتریک هم هست. اغلب دانشگاه های مطرح کشور برای مقطع کارشناسی دانشجویان را تا ترم 5 تقسیم گرایش نمی کنند ولی برخی دانشگاه ها هم از همان ابتدا اقدام به پذیرش دانشجو با گرایش مشخص شده می نمایند. امکان ادامه تحصیل در این رشته تا بالاترین مقاطع داخل کشور فراهم است.
رشته ی برق،رشته ای هست که بر روی ریاضی بنا شده و کسانی که عاشق ریاضی باشند از این رشته خسته نمی شوند.از ایرادهایی که به این رشته گرفته می شود می توان به این اشاره کرد که درس های این رشته تا ترم 4 تقریبا دید درست و حسابی از این رشته در محیط اطراف نمی دهند.این رشته یکی از محبوبترین هاست پس باید دانست که رقیبهای زیادی در بازار کار و حتی کنکور ارشد خواهید داشت.اگر علاقه دارید بدانید برق چطوری از یک نیروگاه به سطح شهر توزیع می شود یا اگه دوست دارید بدانید کولر خانه ی شما چطوری براساس دما،هوای خانه رو تنظیم می کند یا اینکه چطوری اطلاعات از طریق امواج ارسال می شود،بدانید چطوری موبایل شما یه سیگنال بسیار ضیعیف رو دریافت می کند و اون رو برای شما تقویت می کند و شما با شفافیت صدا رو می شنوید و اینکه چطوری می شود در کارخانه ها وسایل را کنترل کرد که در یگ رنج خاص کار کنند و در حالت پایدار خود باقی بمانند این رشته به شما پیشنهاد می شود.
زمینه ی فعالیتی یک مهندس برق بسته به گرایش در یکی از موارد زیر می تواند باشد: اتوماسیون و کنترل ابزار آلات صنعتی, طراحی و کار با مدارات الکتریکی و الکترونیکی, کار با آنتن ها و مدارات مخابراتی, کنترل و طراحی سیستم های قدرت, انتقال و تولید نیرو در مقیاس وسیع و ...
توضیح گرایش
گرایش الکترونیک با دیود و ترانزیستور به دانشجو معرفی می شود و به دو بخش آنالوگ و دیجیتال تقسیم می شود.
ترانزیستور قطعه ایی هست که میتوان گفت انقلابی بزرگ در صنعت دنیا ایجاد کرد این قطعه یک سیگنال ضعیف را دریافت می کند در مواردی 100000 برابر آن را تقویت می کند البته هزینه ی این تقویت را منبع انرژی که ترانزیستور را روشن می کند می پردازیم،اگر بخواهم خیلی ساده این مسئله را بیان کرد امواج خیلی ضعیف در هوا به گوشی شما می رسد ترانزیسترو برای منبع تغذیه خود از باطری تلفن همراه استفاده کرده سیگنال را تقویت می کند،سیگنال تقویت شده پردازش می شود و شما صدای دوستتان را از پشت تلفن می شنوید
الکترونیک آنالوگ در قطعات نیمه هادی مثل ترانزیستور و خازن و ... خلاصه می شود
اما الکترونیک دیجیتال که بسیار به سخت افزار کامپیوتر نزدیک هست.
شاید بتوان گفت در الکترونیک دیجیتال مرسومترین فعالیت کار با میکروکنترلر ها می باشد ، شما یک برد از بازار تهیه می کنید و با استفاده از امکانات این برد برنامهی مورد هدف خود را بر آن پیاده سازی می کنید به عنوان مثال،یک برد الکترونیکی ، یک صفحه ی لمسی مقاومتی یا خازنی و یک صفحه نمایش را تهیه کرده و به هم وصل می کنیم حال طبق برنامه و الگوریتم های مورد نیاز برنامه ای به برد می دهیم که اگر انگشت شما با قسمتی از صفحه ی لمسی تماس برقرار کرد مختصات آن نقطه در صفحه نمایش داده شود ، مدل پیچیدهتر آن این است که یک عدد با انگشتت خود بر روی صفحه ی لمسی بکشید و آن عدد بر روی صفحه نمایش نشان داده شود.
شاید تا حالا قطعات الکترونیکی را به دست گرفته باشید و یک سری مسیرها بر انتقال اطلاعات را دیده باشید ، طراحی این مسیرها نیز توسط مهندسین الکترونیک انجام می شود.
گرایش الکترونیک به نسبت گرایش قدرت امکان کار با نرمافزار در آن بیشتر است،شما می توانید کار در حوزه ی پردازش تصویر نیز فعالیت کنید این گرایش شاید نزدیک ترین گرایش به گرایش مخابرات باشد.
دروس عمومی:
دروس سرویس: ریاضی 1 و 2 , فیزیک 1 و 2, معادلات دیفرانسیل, محاسبات عددی, کارگاه عمومی, زبان عمومی و آزمایشگاه فیزیک 1 و 2 ویک سری دروس معارف
توضیح پیرامون واحد های درسی تخصصی:
دروس دانشکده ای همه ی گرایش ها:
مدارهای الکتریکی 1 و 2, الکترونیک 1 و 2, ریاضیات مهندسی, الکترومغناطیس مهندسی, ماشین های الکتریکی 1 و 2, مدار منطقی, برنامه نویسی, تجزیه و تحلیل سیگنال ها و سیستم ها, کنترل سیستم های خطی, مخابرات 1 و ...
دروس مختص هر گرایش:
کنترل: کنترل سیستم های کامپیوتری, کنترل مدرن, کنترل صنعتی, ابزار دقیق, میکروپروسسور, جبر خطی, برنامه نویسی پیشرفته و ...
قدرت: ماشین های الکتریکی 3, بررسی سیستم های قدرت 1 و 2, ماشین مخصوص, سیستم های انتقال قدرت و ...
مخابرات: مخابرات 2, فیبر نوری, آنتن, مدارهای مخابراتی, ماکروویو و ...
الکترونیک: الکترونیک 3, VLSI, برنامه نویسی پیشرفته, میکروپروسسور و ...
درس های اصلی که از ترم 3 شروع می شوند میتوان گفت با درس مدار وارد رشته مهندسی برق می شوید.این درس درگاه ورود به رشته هست و عموما در ترم 3 ارائه می شود،صورت های بسیار ساده ی مدار در فیزیک دبیرستان معرفی شده،مغناطیس (غول بی شاخ و دم) شروع می کند به محک زدن دانشجوها و تا ترم 5 درس های اصلی خود نمایی میکنند.دانشجوهای این رشته عموما درس خوان هستند و رقابت در آن آسان نیست،درس های اصلی مثل سیگنال نیاز به پایه ریاضی دارد که شمارو با مفاهیم مخابراتی آشنا می کند، الکترونیک1 شما رو با دیود و ترانزیستور آشنا می کند و الکترونیک 2 این آشنایی رو تقریبا تکمیل می کند.ماشین یک شما رو با موتور و ژنراتور آشنا می کند که چطور برق تولید می شود و یا چطور برق تولید شده به انرژی مکانیکی تبدیل می شود کنترل خطی چگونگی پایدار سازی سیستم ها رو معرفی می کند و همینطور درس ساده ی مدار منطقی شما رو آماده می کند که به دنیای الکترونیک دیجیتال قدم بگزارید.
پایه ای ترین مهارت یک مهندس برق تحلیل مدارهای الکتریکی ست، یعنی پیدا کردن جریان و ولتاژ تمام عناصر مدار. مدار الکتریکی می تواند صرفا مقاومتی باشد.شاید در مدار الکتریکی مورد نظر از عناصری استفاده شود که انرژی را ذخیره می کنند، به عبارت دیگر مثل مقاومت از قانون اهم پیروی نمی کنند، مثل خازن و سلف. در این عناصر جریان و ولتاژ با مشتق یا انتگرال یکدیگر در ارتباط ند. اینجاست که درس معادلات دیفرانسیل به کمک می آید. در این درس می آموزید که معادلات جبری شامل مشتق یا انتگرال یک متغیر را حل کنید. البته در ادامه ی درس مدارهای الکتریکی 1 و 2 با روش هایی آشنا می شوید.
وقتی پای عناصر نیمه هادی به میان می آید مدار را با روش هایی که در درس الکترونیک می آموزید تحلیل می کنید.
البته در مدتی که واحدهای درسی فوق را می گذرانید با نرم افزارهایی که به تحلیل این مدارها کمک می کنند نیز آشنا می شوید.
در درس الکترومغناطیس مهندسی با قوانین ماکسول و معادل آن ها در میدان های الکتریکی آشنا می شویم. میوه ی این آشنایی در درس ماشین های الکتریکی و آنتن به ثمر می رسد.
در درس ماشین های الکتریکی ابتدا مدارهای مغناطیسی را بررسی می کنید.سپس با روش های تقریبی تحلیل مدارهای مغناطیسی آشنا می شوید و در نهایت انواع ماشین های الکتریکی را می شناسید و با طرز کار آن ها آشنا می شوید.
در درس ریاضی مهندسی و در ادامه ی آن تجزیه و تحلیل سیگنال ها آشنایی خود را با اعداد مختلط تکمیل می کنید و در ادامه با تبدیل هایی آشنا می شوید که عصای دست شما در تمامی درس های مهندسی برق هستند. مثلا می آموزید یک تابع را به صورت حاصل جمع یک سری از توابع سینوسی و کسینوسی بنویسید که کار تحلیل را بسیار آسان می کند. در ادامه با مفاهیم تحلیل بلوکی سیستم ها و نمونه برداری آشنا می شوید.
درس مدار منطقی و در ادامه ی آن معماری کامپیوتر گیت های منطقی که در تحلیل سیگنال های دیجیتال ( منظور همون چیزای کامپیوتریه! ) به کار می روند را می شناسید و قطعاتی را که با کمک آن ها ساخته می شوند را بررسی می کنید و نهایتا به طراحی یک کامپیوتر مبنا می پردازید. نهایتا با یکی از میکروکامپیوترها یا میکروپروسسورهای مرسوم آشنا می شوید.( معمولا پروسسورهای آرم که در تلفن های همراه هم از همین خانواده استفاده می شود. )
در درس کنترل سیستم های خطی با مفهوم تحلیل بلوکی سیستم ها بیشتر آشنا می شویم( ینی سیستم رو بخش بخش می کنیم و میگیم که مثلا این بخش معادل فلان تابع ریاضیه و رابطه ی این دوتا بخش مثلا مثل دوتا مقاومت سریه پس معادل ریاضی این بخش هارو تو هم ضرب می کنیم ) و در نهایت با کنترل کننده ها و جبران سازها آشنا می شویم تا رفتار سیستم را اصلاح کنیم.
از ترم 5 درس های تخصصی هم وارد میدان می شند در گرایش الکترونیک درس معماری کامپیوتر چگونگی کار یک پردازنده ی ساده رو به شما توضیح می دهد و انواع طراحی رو به شما معرفی می کند و در ترم ششم شما در درس میکروپروسسور کار با میکروکنترلرها رو آغاز می کنید و برنامه نویسی حرف اول رو می زند پس پیشنهاد می شود بچه های الکترونیک پایه ی برنامه نویسی خودشون رو در ترم 2 قوی کنند. درس تکنیک پالس در گرایش الکترونیک یک جمع بندی خارق العاده برای شما از دروس پیشین انجام می دهد و همینطور انواع تقویت کننده ها و کاربردهای آنها را برای شما شرح می دهد و یک نمای کلی از کار گرایش در آینده برای شما تشکیل می شود شاید بتوان گفت که درس میکروپروسسور و تکنیک پالس از جمله درس هایی باشند که بهترین دید رو به شما بدهند،درس مخابرات که به نوعی بر روی سیگنال سوار شده به شما دید مخابراتی می دهد و حتی چگونگی کار تلویزیون رو به طور مختصر توضیح می دهد اما باید گفت که درک همه ی مفاهیم به این آسانی ها نیست.
آینده شغلی و بازار کار رشته در ایران و خارج از ایران:
گرایش قدرت در حال حاضر بهترین بازارکار را در اختیار دارد (هرچند که گرایش ها تفاوت زیادی در رشته ی کارشناسی ندارند و همان کار یک مهندس قدرت توسط یک مهندس الکترونیک هم می تواند انجام شود.) اما برای اپلای کردن در خارج از کشور اصلا مناسب نیست.ولی 3 گرایش دیگر مخصوصا مخابرات و الکترونیک می توانند به اپلای کردن فکر کنند گرایش الکترونیک بازارکار دانشگاهی بهتری دارد و همینطور تنوع کار بیشتر. حتی یک درس پردازش تصویر و یا میکروپروسسور آن برای کار کردن کافی هست اما 2 مشکل بزرگ دارد یکی خلاقیت بالا و دیگری در بعضی موارد سرمایه اولیه .الکترونیک به این صورت است که سرمایه اولیه زیادی برای آماده کردن پروژه نمی خواهد اما اگه قرار باشد این کار تولید شود مسلما نیاز به سرمایه دارد.
دانشگاه امیرکبیر:
دانشگاه امیرکبیر : بلاشک یکی از 5 دانشگاه برتر در تمامی رشته های مهندسی ست.فضای فعالیت های دانشجویی به نسبت سایر دانشگاه های فنی مهندسی پویاتر و داغ تر است. فعالیت های سیاسی نیز اندکی داغ تر و پر رنگ و بو تر است. کادر مدیریتی فعلی به نسبت دوره ی قبل به شیوه ی مناسبتری با دانشجویان برخورد میکنند. فضای حاکم بر جمع های دانشجویی اغلب درسی ست و تا جایی که من دیده ام به نسبت سایر دانشگاه ها ترویج امور ناپسندی مثل استعمال دخانیات کمتر است ولی متاسفانه هست. فضای کلی دانشگاه به نسبه کوچک است و بیشتر مساحت دانشگاه را ساختمان تشکیل می دهد. کتابخانه ی دانشگاه بزرگترین کتابخانه ی فنی مهندسی کشور است. اغلب دانشکده ها یک سالن مطالعه هم دارند, سالن مطالعه ی مرکزی هم در کتابخانه واقع شده است. غذای دانشگاه زیاد تعریفی نیست ولی می شود با آن کنار آمد. برنامه ریزی آموزشی دانشگاه منظم است و از روز ثبت نام همه ی امور برنامه ریزی شده اند: شما کارت دانشجویی خوابگاه و برنامه ی درسی تان را دارید. ترم اول خود داشنگاه برای شما انتخاب واحد می کند.انتظامات دانشگاه زیاد ایرادجو نیست ولی روی مساله ی حجاب حین ورود به دانشگاه حساس است. خوابگاه های دوره ی کارشناسی همه به دانشگاه نزدیکند و نهایتا 20 دقیقه پیاده روی شمارا از دانشگاه به دورترین خوابگاه کارشناسی یا حتی کارشناسی ارشد می رساند. دانشگاه در مرکز شهر واقع شده و از لحاظ رفت و آمد مشکلی نخواهید داشت. چون دانشگاه و بالتبع خوابگاه ها در مرکز شهر واقع شده اند برای خرید ارزاق دوستان خوابگاهی بهتر است اندکی از دانشگاه فاصله بگیرند!
دانشگاه شهید چمران از زبان امیرحسین http://www.sampadia.com/forum/index.php?action=profile;u=14791
من دانشگاه شهید چمران یا جندی شاپور قدیم تحصیل می کنم با تعداد تقریبا 26 هیئت علمی با نحوه ی تدریس مختلف ؛ دانشگاه ما دانشکده های مجزایی نداره و 6 رشته ی مهندسی همه در یک دانشکده مشغول به تحصیل هستند البته در حال حاضر چند دانشکده در حال ساخت هست و فکر می کنم که این دانشکده ها تا چند سال آینده به اتمام می رسند خداروشکر که مشکل کلاس نداشتیم اما اگه ضرفیت ها زیاد شه ممکنه کلاس کم بیاد از این 6 رشته ی مهندسی به ترتیب مکانیک ، برق ، عمران و مواد هیئت علمی متونعی دارند اما معماری و کامپیوتر تعداد هیئت علمیشون خیلی کمه یا به عبارتی زیر زیر خط فقر
در دانشکده ی ما باید استادهای خوب رو روی هوا بزنید و این هشدار رو بدم که دانشجوها در موقع انتخاب واحد چنان به واحدها رو به تاراج می برند که قوم تاتار پیششون لنگ میاندازند ، با این حال یه سری استاد به معنای واقعی بد هم داریم که نمی شه ازشون فرار کرد چون فقط خودشون درس رو ارائه می دند و آدم رو از دانشگاه اومدن پشیمون می کنند و اگر دختر باشید احتمالا یه چند سری گریه می کنید و اگه پسر باشید احتمالا باز هم اون پشت مشتا گریه می کنید
البته نمی تونم بگم که استاد خوب نداریم بالاخره 26 تا هستند دیگه هم خوب داره هم بد دیگه یه خوبش دیدید بچسبید بهش من یه خوبش یافتم 3 تا درس باهاش گرفتم ان شا الله یه دونه هم ترم 8
خب این ربطی به دانشکدمون نداره اما در گرایش الکترونیک احتمال زیاد به یه لپ تاپ نیاز پیدا می کنید ولی نگرانش نباشید توکلتون به خدا منم فکر نمی کردم یه رور بتونم لپتاپ بخرم
سخن آخر : اگه رفتین برق و خوشتون اومد به یاد منم باشید دیگه دعا کنید ارشد دارم
و اگه رفتین و پشیمون شدید من هیچ گونه مسئولیتی قبول نمی کنم حق فحش دادن هم ندارید