- شروع کننده موضوع
Leo
لنگر انداخته
- نام مرکز سمپاد
- شهید بهشتی
- شهر
- -
- سال فارغ التحصیلی
- 1399
حس انسان دوستی لزوما اینطور نیست! برخی با این دید کمک میکنن که جامعهشون رو حفظ کنن و بتونن به بقا ادامه بدن.بیاید بیشتر تحلیلش کنیم:
حس انسان دوستی چجوریه؟1- فرد خودشو جای طرف مقابل میزاره 2-متوجه شرایط میشه.3-کمک میکنه.این مرحله ناشی از حس "انسان" دوستی نیست.بلکه ناشی از "درک و تمایل به کم کردن زجر برای دیگرانه".ما سعی میکنیم با تربیت،این حس رو پرورش بدیم.
میبینیم که در این مرحله،"حس درک احساسات متقابل" مارو به "تکلیف اخلاقی" وادار کرد.تکلیف اخلاقی مستقل نیست بلکه وابسته به درک متقابله.
ما امروزه میدونیم: 1-حیواناتم احساس دارن. 2- ناخوداگاه خودمونو جاشون میزاریم و متوجه شرایط میشیم.3- "با توجه به دو مورد قبل"،احساس تکلیف و کمک میکنیم.
باز هم میگم تعریف عامی احساسات رو بذارید کنار! اصلا داشته باشن! چه ربطی داره؟ هر چیز و کس که احساس داره باید بهش حقوق داده شه و محبت شه؟
ما نمیتونیم خودمونو به جای حیوان بذاریم. حیوان شعور نداره. بخش بسیار بزرگی از مفهومی که ما بهش میگیم درد مربوط به شعوره. اصلا چرا درد کشیدن حیوان بده؟ مگه اصلا درکی از درد داره؟ مگه چیزی جز مقدار زیادی سوزشه؟
باز هم برای چندمین بار میگم احساس داشتن دلیل نمیشه بهشون حقوق داد و محبت کرد!(وظیفمون نیست)1- بالا توضیح دادم که حس تکلیف چجوری به وجود میان.این شرایط برای انسان و حیوان یکین.افرادی که به حیوانات کمک نمیکنن،عمدتا این واقعیت که اونا هم احساس دارنو نادیده میگیرن.یا اینکه باهاشون در تماس نبودن و شرط 2 رو انجام نمیدن.این برای انسانم صادقه.
حس تکلیف برای انسان شاید اینطور به وجود بیاد. ولی لزومی نداره برای حیوان هم همین قضیه صادق باشه. مغز ما مجبوره نسبت به انسان حس تکلیف کنه ولی نه برای حیوان. من میتونم خودم رو بذارم جای حیوان و بگم که "مگه اصلا این میدونه درد چیه؟" و بیخیال شم.
خودتون هم میدونید مغلطست! ذات کار زیر سوال نمیره ولی میتونیم بخشی از اون رو به چالش بکشیم.روانشناسی یه علم جهانیه،اینکه حالا ما یه مشت تزهای مزحرفی دربارش دادیم زیر سوال نمیبرش.
ما تو رقابتی که بین ما و دیگر موجودات بود پیروز شدیم.همین کافیه.ما "تصاحبش" کردیم.ضمنا،اونقداهم روش تسلط نداریم که بشه بهش گفت تسخیر.فعلا که اب و هوا داره دهنمونو سرویس میکنه!
اون پادشاه انسان باشه یا حیوان به خاطر مغزی که داره مجبوره به "همنوع" اش احساس مسئولیت داشته باشه تا بتونه به بقا ادامه بده.حتی این فرض رو هم قبول کنیم باز توجیه نمیکنه.فرض کنید یکی پادشاهه.حق داره هرکاری میخواد کنه؟
خیر. شما دارید همه ماتریالیست هارو یکی در نظر میگیرد و همه دین دار هارو یکی!مثالتون همخوانی ندار.من از این حقانیت ماتریالیسم رو نتیجه نگرفتم.گفتم ماتریالیستها مبانی اخلاقی بهتری دارن.
در مثال شما،ما باید دلیل برتری رو پیدا کنیم که به نژاد ربطی نداره! اما اخحلاقق یه مقوله عملیه و با مشاهده عمل افراد،میشه بهش پی برد.
بله میتونید آزار بدید ولی آموزه های دینی این اجازه رو به شما نمیدن.(عمده روح باورا دین دار هم هستن)اولا که مشابهش برای روحگرایانم هست.چرا روحو ازار ندیم؟
1-حالت استاندارد مگه اصلا قابل تعیینه؟دوما،دلیلشم بخاطر همون مجبور بودنه! چون ما با درک حس زجر اونها،ناخوداگاه متمایل میشیم اذیتشون نکنیم.این حالت طبیعیه و در تربیت درست،پرورشش میدیم.اما افرادی که حیوان ازاری میکنن،از این حالت طبیعی دور شدن و قبحش براشون ریخته شده.
2-برای برخی ناخودآگاه هست و برای برخی اصلا اتفاق نمیفته.
3-حالت طبیعی یعنی اکثریت؟