سلام. مسیر من اینجوری بوده که از بچگی بین علوم پایه به زیست شناسی علاقه خاصی داشتم. تنها دلیلی که اومدم تجربی علاقم به زیست شناسی بود وگرنه از همه لحاظ مناسب انسانی بودم. از همون بچگی با دانستنی های زیستی شروع کردم و آروم آروم سطح مطالعم رو بالا بردم رسیدم به مقالات علمی و یکسری کتاب های تخصصی زیست شناسی. (اگر انگلیسی بلد باشید خیلی تو خوندن المپیاد کمکتون میکنه. چون منابع فارسی خیلی ضعیفن)
سال هشتم و نهم که پژوهش بیوتکنولوژی بودم خیلی عمیق تر با ریست شناسی آشنا شدم و یه سری نکات خوب یاد گرفتم. همچینین به واسطه کار روی مقاله ISI تجربه و شناختم از زیست شناسی بیشتر شد. تابستون سال نهم به دهم با کتاب بیولوژی کمپبل آشنا شدم و رفتم سراغش. کمپبل واقعا کتاب خیلی خوب و به معنای واقعی کلمه مختصر و مفیده. یه دبیر داریم که همیشه میگه المپیاد زیست منبع مشخصی نداره و دانش زیست شناسی شما رو می سنجه. می تونید دانش زیست شناسی رو از کمپبل، گایتون، ویکی پدیای انگلیسی یا حتی ویدیو های انگلیسی یوتیوب هم کسب کنید. اما نکته کمپبل سادگی، روانی و مختصر و مفید بودنشه.
چند تا از تجربه های خودم توی خوندن زیست المپیاد:
1- جوری بخونید که بفهمید نه اینکه حفظ کنید. زیست شناسی المپیاد بر خلاف زیست شناسی کنکور کاملا باید با تمرکز رو فهم خونده بشه نه حفظ کردن. سوالات المپیاد فهمتون از زیست شناسی رو می سنجه. زیست شناسی بر خلاف شهرتش به حفظی بودن در حقیقت کاملا فهمی و درکیه.
2- هیچ وقت سراغ منابع فارسی نرید چون اطلاعاتشون معمولا بسیار ضعیف، ناقص و بعضا غلط و اکسپایر شدست.
3- اگر واقعا زیست شناسی رو دوست دارید و میخواید به هدف فهم بیشتر وارد المپیاد بشید بیاید و نه به خاطر مدال و معافیت. اگر با این انگیزه ها بیاید واقعا خیلی اذیت میشید. جدا از اون مخصوصا المپیاد زیست خیلی ریسکش بالاست. شما توی المپیاد های دیگه حتی اگر مدال هم نیارید برای کنکورتون تو اون درس خیلی درصد خوبی میزنید ولی اشتراک المپیاد زیست با کنکورش خیلی کمه. صرفا به خاطر علاقه بیاید.
4- اگر میخواید از طریق کمپبل بخونید به ترتیب از یک شروع نکنید تا 7. از جلد چهار که مکانیسم تکامله شروع کنید خیلی بهتره و به ادامه فهم زیستیتون خیلی کمک می کنه. با دیدگاه تکاملی میشه به راحتی زیست شناسی رو فهمید.
5- اگر حوصله و وقتش رو داشتید برید سراغ کتاب های بعضا حرفه ای تر. مثلا برای اکولوژی و تکامل کتاب مقدمه ای بر اکولوژی رفتار کتاب بسیار خوب و قوی ایه. البته چون تخصصیه احتمالا بخشهاییش قابل فهم نخواهد بود. در اون صورت نکته ششم به کارتون میاد
6- یه دانش آموز المپیادی دست به سرچش خیلی قویه. هر جا هر چیزی رو نفهمیدید ترجیحا انگلیسی سرچ بزنید و در موردش مطالعه کنید تا بفهمیدش.
7- سعی کنید تنها از سر علاقه بخونید و برای خودتون مدام محدودیت تعیین نکنید که مثلا من الان چهار ساعت خوندم و دیگه کافیه. نه دنبال زمان نباشید. انقدر بخونید تا بفهمید.