پاسخ : 40 جنبه خلاقیت
اینو دیگه خیلی زیاد داریم
در داروسازی یک اصل هست که خیلی به دنبالشیم که اسمش و اون کمپلیانس یا راحتیه بیمار هست.
برای بهبود راحتیه بیمار، یکی از راهها کم کردن تعداد قرص اایی هست که باید بخوره.
مثال داروسازی(فارماسیوتیکس)
مثلا کلیدینیوم سی: اون سی اخرش یعنی کلرودیازپوکساید هم داخلش داره.
یا لوودوپا سی: سی آخرش یعنی کربی دوپا هم داخلش داره. یعنی با خوردن یک قرص، شما هم لودوپا رو استفاده کردین هم کربی دوپا رو.
کلا این مورد رو خیلی زیاد داریم. مثلا آلومینیوم ،ام جی اس، که دخلش هم آلومینیوم داره هم منیزیم، آلومینیوم تکی یبوست میاره، منیزیم مسهل هست ، با هم باشن این اثرات هم دیگه رو تا حد خوبی خنثی میکنن و کارشم میدونین که خنثی کننده شیره معده است.
مثال شیمی دارویی:
سنتز مولکولهایی که چند قسمت دارند و هر قسمتشون عملکردی رو در بدن داره.
مثلا در انتهای مولکول هایی که تحریک کننده معده هستند گروه عاملی رو میزارن که در معده بر اثر هیدرولیز، NO2 آراد کنه. و یکم اثر التهابی خود دارو رو کم کنه و تسکین دهنده باشه.
مولکولهایی برای آلزایمر ساخته شده که از یک سمت مهار کننده آنزیم استیل کولین استراز هست و یک سمتش قسمت خارجی و غیر فعال انزیم رو درگیر میکنه و از سمت دیگه اسکونجر رادیکال های ازاده یعنی 3تا دارو رو با هم ادغام کردن.
ترکیباتی رو به نام دوپامین پلاس داریم.ترکیبات معمولی که ضد سایکوز هستن معمولا موثر بر دوپامین هستند ولی اثرات جانبی بالایی دارن، مولکولهارو از ادغام دو مولکول ساختند، مولکولهای بزرگی شد که از یک سمت روی بازجذب دوپامین موثر بود و سمت دیگه روی سروتونین، و عوارض دارو کاهش پیدا کرد.