پاسخ : سوال های کلاسیک :حرکت
و سوال دوم.به نظر من باید قیدی برای سوال ذکر بشه.برای همین من خودم قید خطی رو برای حل سوال در نظر گرفتم.یعنی فنری به ضریب سختی [tex]k[/tex] جرم رو نسبت به مبدا [tex]\mathcal{O}[/tex] مقید می کنه.چون انرژی پایسته است از لاگرانژی استفاده کردم.
برای این حالت انرژی های پتانسیل و جنبشی رو می نویسیم:
[tex]T=\frac{1}{2}m(\dot{r}^2+r^2\dot{\theta}^2)[/tex]
[tex]U=\frac{1}{2}k(r-r_0)^2+mgr\sin \theta[/tex]
و داریم:
[tex]\mathcal{L}=T-U[/tex]
برای بدست آوردن معادلات حرکت لازمه که این معادلات رو به تعداد مختصات تعمیم یافته ی مسئله بنویسیم.این مسئله برای توصیف حرکت به دو مختصه ی تعمیم یافته ی [tex]r[/tex] و [tex]\theta[/tex] نیاز داریم.اگر [tex]q[/tex] نشان دهنده ی مختصه ی تعمیم یافته باشه معادله ی حرکت به اسن صورت بدست میاد:
[tex]\frac{\partial \mathcal{L}}{\partial q}-\frac{d}{dt}\frac{\partial \mathcal{L}}{\partial \dot{q}}=0[/tex]
پس برای دو مختصه معادلات زیر را داریم که حرکت رو توصیف می کنن:
[tex]\theta \; : \; \; g\cos\theta +2\dot{r}\dot{\theta}+r\ddot{\theta}=0[/tex]
[tex]r \; : \; \; \ddot{r}-r \dot{\theta}^2 + \frac{k}{m} (r-r_0)+g \sin \theta =0[/tex]
همون طور که می بینید این معادلات جفتیده و از مرتبه ی دو هستن.پس نمیشه با روش های تحلیلی جوابی براشون بدست آورد.تنها راه حلش (فعلا) استفاده از روش های عددیه.برای اینکه بشه بوسیله ی روش های عددی لازمه که همه ی ثوابت مقدار عددی داشته باشن و همچنین شرایط اولیه ی مسئله معلوم باشه.برای معین کردن ثوابت، لازم است مقداری برای [tex]r_0[/tex]( طول عادی فنر)، [tex]k[/tex](ثابت فنر)، [tex]g[/tex] و [tex]m[/tex] اختیار کرد.همچنین برای شرایط اولیه هم مقادیر زیر لازم هستن:
[tex]r(0), \; \; \theta(0), \; \; \dot{r}(0), \; \; \dot{\theta}(0)[/tex]
چون دو متغیر داریم و هر دو از مرتبه ی دوم هستن.
برای حل عددی میشه از الگوریتم هایی مثل رانگه-کوتا یا اویلر-ریچاردسون استفاده کرد.
با عرض پوزش نمودار های قبلی اشتباه بودن، اشتباه توی تبدیل از [tex](r,\theta)[/tex] به [tex](x,y)[/tex] برای رسم نمودار بود.نمودارهای تصحیح شده رو پایین گذاشتم:
[tex]x_0=0.5, \; y_0=0, \; \dot{x}_0=0, \; \dot{y}_0=2[/tex]
[tex]x_0=0.001, \; y_0=1, \; \dot{x}_0=0, \; \dot{y}_0=0[/tex]
هر دو نمودار حرکت تا 10 ثانیه بعد از حرکت هستن.
این ها هم
نمودار لیساژو برای شرایط اولیه و ضریب فنر و جرم متفاوت هستن که بعد از 100 ثانیه حرکت بدست اومدن، میشه تقریبا شرایط اولیه شون رو فهمید.