ایران پیش از اسلام.بزرگنمایی یا حقیقت؟

• شروع کننده موضوع شروع کننده موضوع dorna
  • تاریخ شروع تاریخ شروع

dorna

کاربر خاک‌انجمن‌خورده
نام مرکز سمپاد
فرزانگان امین1
شهر
اصفهان
این بحث یه جوایی بین جامعه شناسی و تاریخه ولی از اونجایی که ممکنه بحث تاریخی پیش میاد اینجا میگمش:
یه سری هستن که معتقدن فرهنگ ایران پیش از اسلام یه فرهنگ بی نظیر بوده و مدام دم ازتمدن ایران پیش از اسلام میزنن و معتقدن که دلیل بیشتر نواقص فرهنگی ما حمله ی اعراب بوده.
میخواستم اینجا بحث کنیم که:
چقدر فرهنگ و تمدن ایران پیش از اسلام رو قبول دارید؟فکر میکنید فرهنگ ایرانیان باستان چقدر کامل بوده و چه مشکلاتی داشته؟
فکر میکنید این که نواقص فرهنگیمون رو به حمله ی اعراب ربط بدیم چقدر درسته؟کلن نقش حمله ی اعراب رو تو مشکلات و مزایا(!) ی فرهنگیمون چقدر میدونین؟
فکر میکنید این اسطوری سازی از ایران پیش از حمله ی اعراب و شخصیت هایی مثل کورش کار درستیه؟

پاسخ : ایران پیش از اسلام.بزرگنمایی یا حقیقت؟

ببینید جواب من هم آره هم نه هست.

موضوعی که هست اینه که در حمله ی اعراب چه چیزی به ایرانی ها صادر شد ؟ فرهنگ عربی یا فرهنگ اسلامی ؟ چون هنوز زمان زیادی از صدر اسلام نگذشته بود و فرهنگ اسلام در اعراب نفوذ کاملی نداشت.
فرهنگ عربی که وارد شد خب همون وحشی گری هایی هست که تقریبا" همه با اغراق یا بی اغراق شنیدن.

اما به نظرم فرهنگ اسلام تأثیر نامطلوب نداشت رو مردم ایران (حداقل من اینو از کتاب ها استدلال میکنم) و میبینید که سرعت توسعه علوم در دوران شکوفایی اسلامی چقدر بالاست.

فرهنگ ایران هم همین طور. دو طرف داشت. یه جنبه ی مثبت و یه جنبه ی منفی. کلا" هر آداب و رسومی همینطوره.

به نظر من هر صفت اخلاقی خوبی باید مورد توجه قرار بگیره. اما نباید تعصب ها وارد این موضوع بشه. متأسفانه در مورد ایران پیش از اسلام و به خصوص هخامنشیان این اتفاق افتاده تا حدودی. کوروش هم مانند همینه. یا مثلا" پندار نیک و گفتار نیک و کردار نیک دستورات درستی هستند. اما بیش از حد کلی هستن! یه نفر با همینا میتونه الزاما" راه درست زندگی رو تشخیص بده ؟ با سه تا عبارت ؟ نباید اینا رو توسعه داد و بررسی کرد ؟ معلومه که جواب بعله. زندگی انسان چیز پیچیده ایه پس مفاهیم پیچیده هم برای برنامه ریزی اون لازمه.

اینا بیشتر از ناشی جو عرب زدگی هست که تا حدودی در کشور ما وجود داره. خود این رو میشه روش بحث کرد ...

الان کسی نظری نداره!؟
اینایی که خیلی به کورش و فرهنگ ایران باستان افتخار میکنن یا اینایی که حرص میخورن که چرا این همه بزرگنمایی رو میگم :-"

به نقل از H O S E I N :
ببینید جواب من هم آره هم نه هست.

موضوعی که هست اینه که در حمله ی اعراب چه چیزی به ایرانی ها صادر شد ؟ فرهنگ عربی یا فرهنگ اسلامی ؟ چون هنوز زمان زیادی از صدر اسلام نگذشته بود و فرهنگ اسلام در اعراب نفوذ کاملی نداشت.
فرهنگ عربی که وارد شد خب همون وحشی گری هایی هست که تقریبا" همه با اغراق یا بی اغراق شنیدن.

اما به نظرم فرهنگ اسلام تأثیر نامطلوب نداشت رو مردم ایران (حداقل من اینو از کتاب ها استدلال میکنم) و میبینید که سرعت توسعه علوم در دوران شکوفایی اسلامی چقدر بالاست.

فرهنگ ایران هم همین طور. دو طرف داشت. یه جنبه ی مثبت و یه جنبه ی منفی. کلا" هر آداب و رسومی همینطوره.

به نظر من هر صفت اخلاقی خوبی باید مورد توجه قرار بگیره. اما نباید تعصب ها وارد این موضوع بشه. متأسفانه در مورد ایران پیش از اسلام و به خصوص هخامنشیان این اتفاق افتاده تا حدودی. کوروش هم مانند همینه. یا مثلا" پندار نیک و گفتار نیک و کردار نیک دستورات درستی هستند. اما بیش از حد کلی هستن! یه نفر با همینا میتونه الزاما" راه درست زندگی رو تشخیص بده ؟ با سه تا عبارت ؟ نباید اینا رو توسعه داد و بررسی کرد ؟ معلومه که جواب بعله. زندگی انسان چیز پیچیده ایه پس مفاهیم پیچیده هم برای برنامه ریزی اون لازمه.

اینا بیشتر از ناشی جو عرب زدگی هست که تا حدودی در کشور ما وجود داره. خود این رو میشه روش بحث کرد ...
من این که فرهنگ عربی رو از فرهنگ اسلامی جدا کنی قبول ندارم.اگه به تعریف فرهنگ برگردیم که میگه فرهنگ مجموعه آداب و رسوم و سنت ها و نهادهاي اجتماعي است نمیشه گفت چیزی به اسم "فرهنگ اسلامی"بوده که از فرهنگ "اعراب" جدا بوده!فرهنگ آداب و رسوم و سنت ها و رفتار یه گروه از مردمه.پس فرهنگی که ما ازش حرف میزنیم فرهنگیه که توسط حمله ی اعراب وارد شده.که مسئله اینجاست که مزایا و معایبش چی بوده؟؟؟؟

ببینید این بحث خیلی بحث گسترده‌ای یعنی من به شخصه فکر می کنم نمی تونم افکار و جوابامو درست جمع و جور کنم ! به هر حـال اگر چیزی جا مونده ببخشید .
یه سری هستن که معتقدن فرهنگ ایران پیش از اسلام یه فرهنگ بی نظیر بوده و مدام دم ازتمدن ایران پیش از اسلام میزنن
ببینید ، من واقعا معتقدم تمدن و فرهنگ ِ ایران باستان ، بی نظیر بوده توی ِ دنیا و از خیلی نظرا ( اسطوره ای ، علمی و ... ) پیشرو بودن ! به نـظر من اقرار این مسئله کار ِ درستی هست و سرمایه گذاری روی ِ فرهنگ و تمدنی مثل ایران ِ باستان ، به جا .
من این که فرهنگ عربی رو از فرهنگ اسلامی جدا کنی قبول ندارم.
به نظر من این جامعه شناسی ِ دینی که من هیچی ازش نمیدونـم :-"
فقط یه چیز ! به نظر من نمیشه گفت اسلام یه فرهنگه ! اسلام می تونه یه فرهنگ تولید کـنه ! می فهمید ؟
یعنی به نظر من اسلام توی ِ هر فرهنگی می تونه هضم شـه و یه فرهنگ به وجود بیاره !
فکر میکنید این اسطوری سازی از ایران پیش از حمله ی اعراب و شخصیت هایی مثل کورش کار درستیه؟
من از هر نظر با ساختن اسطوره اونم توی ِ دوران هخامنشیان مخالفم !
اولا به خاطر این که تاریخ و فرهنگ و تمدن ایران ، به هخامنشیان محدود نمیشه ! اون 2500 سال قدمت داره و تاریخ ِ ما 8000 سال قدمت داره ! ما عصر های ِ خیلی قدیمی تر از کوروش هم داریم !
کلا موافق نیستم با این که چشم بسته شعار بدیـم راجع به هر کسی ، حتی اگر مقدس باشه اون شخص !
فکر میکنید این که نواقص فرهنگیمون رو به حمله ی اعراب ربط بدیم چقدر درسته؟کلن نقش حمله ی اعراب رو تو مشکلات و مزایا(!) ی فرهنگیمون چقدر میدونین؟
ببینید ما دینمون با اعراب یکیه ، ناچار یک سری فرهنگ هامونم با هم یکیه ! اصلا چیزی نیسـت که دست ِ ما باشـه ! کاملا هم طبیعیه ! همون قدر که طبیعیه الآن انقدر واژه های ِ عربی توی ِ زبان ما باشـه ! اما به نظر من اگر بخوایم از نظر جامعه شناسی بررسی کنیم نواقص ِ فرهنگی دوره های ِ مختلف زمانی رو نمیشه کنار هم گذاشت و مقایسه کرد ! مثلا همه قبول داریم تاثیری که فرهنگ اعراب موقع ِ جکومت های ِ نیمه مستقل داشت توی ِ ایران ، الآن دیگه نداره ! یک سری فرهنگ های ِ بد از اعراب وارد فرهنگ ما شـده ؛ اصلا نمیشه انکارش کرد ؛ اما به نظر من نقص فرهنگی ما گسترده تر از این حرفاس و به خودمون برمیگرده به جامعه‌مون به تفکراتمون و مرحله ی گذاری که توش هستیم !

این جریانی که پیش اومده یه نوع میهن پرستی افراطیه(شووینیسم) که تقریبا از زمان رضاشاه
این جریان پیش اومد که خیلی از کاراشم مثه معادل سازی کلامات و این موضوعاتو میدونید
اما عیب این چیه؟چرا یه جامعه یا یه فرد این کارو میکنه؟
به نظرم یه جور ناتوانی جامعه رو میرسونه.جامعه ای که نمیتونه پیشرفت کنه میاد خودشو با اسطوره سازی
و افتخار به گذشتش روحیه ای به افراد جامعه میده این خوبه چون ممکنه اون مردم بکن ما اونطوری بودیم و با تلاش
بیشتر میتونیم مثه قبل شیم.اما وقتی که این کار به صورت افراطی انجام میشه و یه فرد به خاطر نژادش(نژادی که دیگه مخلوط شده و
اگر هم باشه برتری خاصی نداره) خودشو انسان درجه یک و بقیه انسانها و اطرافیانشو پست بدونه مشکلاتی پیش میاد که خیلی بزرگه
مخصوصا داخل جامعه ما که دارای نژادهایی هس که اقلیت نیستن و چیزی پیش میاد که همین الان باهاش درگیریم از یه طرف پان ترکیست ها
از یه طرف اکراد او...... بین همه اینها اختلاف هس و هر کسی دنبال استقلال منطقه خودش هس

-------------------
درباره بودن یا نبودن تمدن ایرانی قبل از اسلام فک نکنم نیازی به بحث باشه اما به اون شوری که این افراد میگن نبوده
طوری وصف میکنن که به نظر میرسه یه آرمانشهر واقعی بوده اما مسلما شواهد تاریخی و نوشته های بعضی از
تاریخ نویسان معروف اینو میگه که نواقصی هم داشته و مسلما اینطور هس
اما درباره اسطوره قرار دادن کورش واقعا مطالب خنده داری از این افراد میبینیم که اکثرا بی پایه و اساسه
و مسلما زاده یه سری خیالبافی ها و هیجان زدگی های زودگذره کورش یه پادشاه خوب بوده و به نیکی یاد شده ازش
همونطور که از داریوش تعریف های زیادی شده اما چرا از داریوش حرف زیادی به میون نمیاد؟
با توجه به اینکه اکثر مورخین کاراشو خیلی بزرگ تر میدونن
میشه یه نتیجه گیری کرد که فقط دنبال یه اسطوره هستن که با اون یه قسمت از تاریخو بزرگ کنن و یه قسمتو کمرنگ
تاریخ ایران مسلما 2500 سال نیس تمدن هایی زندگی کردن که آثارشون هس مثله شهر سوخته یا تپه مارلیک و...

-------------------
درباره ورود اسلام به ایران و حمله اعراب خیلی میشه بحث کرد
مسلما یکی از عواملش انحطاط مذهبی ساسانیان بوده شاید نارضایتی مردم از طبقاتی بودن جامعه
تحلیلهایی زیادی شده اما مسلما یک جنگ در جلولا یا یه برتری ظاهرا به کمک طوفان عامل شکست و نابودی
ساسانیان نبوده و این یکم دور از عقل و منطقه که قبول کنیم عاملش فقط یه نبرده

------------------------------
و اما یه حمله دیگه هم هس حمله مغول که که خیلی تخریب بیشتری داشته(اگه بعضیا کمتر ندونن از حمله اعراب خوبه ;D)طبق
گفته ها بیشتر بوده) بعد از چیرگی دشمن آیا مهاجم فرهنگ کشور مغلوبو نپذیرفت؟عامل این چی بود؟کتابها از بین رفتن اما علمی
که تو جامعه بود از بین رفت؟نوادگان همون مغولها طالب علم شدن این نشانه چه چیزی هس؟واقعا میشه باور کرد کل تمدن ایرانی
و اون علم عظیمی گفته میشه بوده از تو جامعه محو بشه؟بله زمان خسرو انوشیروان کتابهای فلسفی از زبان های مختلف ترجمه شد
و جندی شاپور رونق گرفت اما........
حتی تو این جامعه طبقاتی فقط طبقه های بالا امتیازاتی مثل آموزش داشتن کسی هم وارد طبقات بالا از مردم پایین تر نمیتونست بشه
با توجه به هر ثروتی که داشته باشه واقعا این جامعه امید پیشرفت داره؟

به نظر منم یه مقدارش حقیقته و یکمش بزرگنمایی؛ چون نمیشه بزرگی ایران پیش از اسلام رو کتمان کرد اما در حال حاضر یه سری دم از کوروش و داریوش می زنن و فروهر میندازن گردنشون که اگه بهشون بگی ده دقیقه درمورد کوروش حرف بزن عمرا بتونه :-"
به نظر من باید به هر کدوم به اندازه بها بدیم و افراط نکنیم.
و البته به نظر من وطن پرستی بد نیست خیلی هم خوبه ولی نه اینکه دیگه ...

به نقل از SaYnA . M :
فقط یه چیز ! به نظر من نمیشه گفت اسلام یه فرهنگه ! اسلام می تونه یه فرهنگ تولید کـنه ! می فهمید ؟
یعنی به نظر من اسلام توی ِ هر فرهنگی می تونه هضم شـه و یه فرهنگ به وجود بیاره ! من از هر نظر با ساختن اسطوره اونم توی ِ دوران هخامنشیان مخالفم !

این طرز فکر برای من جالب و ارزشمنده. جالب تر نتایجیه که میشه ازش بدست آورد. این که دین یه تولید کننده ی رفتار نه یه مجموعه رفتار (هر چند خیلی هم باهاش موافق نیستم).
مثلا" میشه باهاش توضیح داد که چرا رفتار مردم عراق با پاکستان فرق داره. ولی مشکل این جاست که دین خودش مجموعه ای از قوانینه. اما میشه حرف شما رو باز هم توجیه کرد و اونم اینه که دین در همه ی مسائل زندگی داخل نمیشه ولی باز هم در مورد اسلام به مشکل میخوریم که این طوری نیست. ولی این هم باز قابل توجیه هست :

1- همه ی افراد همه ی دستورات دینی رو انجام نمیدن.
2- در یه جامعه همه یه دین رو نمیپذیرند.
3- هر دینی یه سری کار ها رو جایز یا بهتره بگم مباح دونسته.

ممکنه (حتما" هست) عوامل مهم دیگه ای هم باشه ولی من اینا به ذهنم رسید.
البته تأثیر دومی ضعیف تر چون کشور های کم تری هستند که توش یه اکثریت و چند اقلیت وجود نداشته باشه. بیشتر کشور ها مثل ایران یه جمعیت کثیری دارای دین واحد هستن.

به نقل از Dorna :
من این که فرهنگ عربی رو از فرهنگ اسلامی جدا کنی قبول ندارم.اگه به تعریف فرهنگ برگردیم که میگه فرهنگ مجموعه آداب و رسوم و سنت ها و نهادهاي اجتماعي است نمیشه گفت چیزی به اسم "فرهنگ اسلامی"بوده که از فرهنگ "اعراب" جدا بوده!فرهنگ آداب و رسوم و سنت ها و رفتار یه گروه از مردمه.پس فرهنگی که ما ازش حرف میزنیم فرهنگیه که توسط حمله ی اعراب وارد شده.که مسئله اینجاست که مزایا و معایبش چی بوده؟؟؟؟

چند تا ایراد به حرفاتون میگیرم :

1- به سادگی میتوان تفاوت فرهنگ عربی و اسلامی رو متوجه شد. این هم از کتاب های تاریخی معلومه (رفتار کسانی که عموما" دین رو ارائه میکردن با سایر مردم متفاوته مثلا امامان (ع) ) و هم در حال حاضر ! رفتار مردمان کشور های عربی بسیار با ما متفاوته و در عین حال شاید خیلی هم شبیه. این تفاوت رگه ی اقلیمی و ملی داره و این اشتراک زمینه دینی به خصوص توی کشور هایی مثل لبنان.

2- در طول 1400 خیلی چیز ها دستخوش تغییر شده. به خصوص تو ایران. حکومت های بسیاری اومدن از صدر اسلام تا مغول ها و سلجوقیان و ... که هر کدوم عملا" سلیقه ای رفتار کردن. ولی محور رفتار اسلامی توی این سال ها ثابت مونده در حالی که خیلی از رسوم در دوره های متفاوت با هم تفاوت دارن. پس رفتار ها حول محور دین حرکت کردن. در بازه هایی از زمان فاصله شون ممکنه زیاد شده باشه (یعنی تقید کم تر به دین اسلام) و بعضی جاها عکس این اتفاق افتاده. ولی مهم اینه که باز هم مرکزیت دین بوده. در حمله های عظیم تری مثل حمله ی مغول مذهب مردم تغییر چندانی نکرد. یعنی مثلا" بودایی یا نمیدونم هر دینی که مغول ها داشتن توسط جامعه پذیرفته نشد. ولی این اتفاق در حمله اعراب افتاد. به نظر من رفتار های اسلامی و عربی در طول تاریخ از هم جدا شدن. یعنی با افزایش سطح دانش مردم قسمت های نخاله ی اون فرهنگ فیلتر میشن.پس من نتیجه میگیرم فرهنگ اسلامی بعد از زمان نه چندان کوتاه کامل به مردم عرضه شده.

3- این موضوع رو میشه به صورت دیگه ای هم بررسی کرد که برام جالبه روش فکر کنم. اونم این که چرا همیشه به عنوان ایرانی به مسئله نگاه کنیم ؟ حمله ی اعراب یه رویداد تاریخیه . این رویداد نتیجه ی تلاقی تاریخ دو تا کشور (حالا شاید نژاد یا هر چیزی که اسمشو میذارید) هست. ما اغلب این حمله رو در تاریخ ایران مطالعه میکنیم. برای همین هم ممکنه یه سری حقایق (چه به نفع ما چه به ضرر ایرانی های قبل از اسلام) نرسیم. پس به نظرم باید تاریخ اعراب رو هم بخونیم. ببینیم این حمله چگونه بود. کی حمله کرد. نمیدونم تونستم منظورمو برسونم یا نه ؟

Back
بالا