پاسخ : خواب و رؤیا
خب خب خب !
اول از همه جا داره از بهراد واسه پست طولانيش تشكر كنم !(به عنوان يه شيرازي درك ميكنم اين همه تايپ كردن چقد سخته
)
طبق چيزايي كه من خوندم :
اول از همه همون طور كه بهراد گفت دو نوع خواب داريم !يكي خواب موج كوتاه و يكي REM sleep كه در زير اتفاقات هر كدوم رو به طور جداگانه مينويسم
Slow-Wave Sleep
خواب عميق و آرامش بخش بوده و در ساعات اوليه خواب اتفاق ميافته .
امواج مغزي قوي و با فركانس كم هستند (در مرحله اولش يعني خواب سبك فركانس پايين مياد و اين امواج توسط "دوك هاي خواب" قطع ميشه و در مرحله 2 و 3 و4 امواج با فيدبك مثبت كم ميشه و به امواج دلتا تبديل ميشه)
در اين خواب تونوس عضلات كم ميشه و بقيه اعمال نباتي بدن (مثلن كاهش ضربان قلب و كاهش ريت تنفس)
به ابن خواب ميگن "خواب بي رويا" اما بعضي وقتا خواب و حتي كابوس هم در اين مرحله رخ ميده ولي چون تو حافظه تثبيت نميشه يادمون نميمونه .
REM Sleep
چشم ها تكون ميخورن !(پلكا بستس)
به صورت متناوب با خواب موج آهسته رخ ميده و تقريبا 25% خواب رو شامل ميشه
در آن رويا ميبينيم و معمولا تنها خوابي كه در آخرين خواب REM ميبينيم يادمونه چون توي حافظه تثبيت نميشه
بيدار كردن شخص در آن سخت تر از خواب موج كوتاهه ولي آدم به صورت طبيعي (يعني بدون محرك خارجي)از اين خواب بيدار ميشه !عجيبه !نه؟
به خاطر مهار عضلاني شديد از جانب نخاع تونوس عضلاني كم ميشه ولي بازم بعضي حركات نا منظم انجام ميشه.
ضربان قلب و ريت تنفسي هم نا منظم ميشه !
همون طور كه زهرا گفت مرحله تثبيت اطلاعات هم توي اين خوابه.
نوار مغزي مانند حالت بيداري است (امواج بتا) در حالي كه ما خوابيم به همين دليلم بش ميگن خواب متناقض نما.
مغز شديدن فعاله و متابوليسم حتي ممكنه از حالت عادي بيشتر بشه !
وقتي خيلي خسته ايم مدت زمان خواب REM كم ميشه و حتي ممكنه اصن نباشه !
يكي از اتفاقاي مهمي كه بايد بيوفته تثبيت اطلاعاته كه تو REM رخ ميده مثلن من يه مشكلي كه داشتم (و دارم) اينه كه امتحانا رو شب تا صب بيدارم !امتحان رو خيلي خوب ميدم ولي بعدش حس ميكنم ديگه هيچي ازش يادم نيست !دليلش اينه كه بعد از امتحان كه ميام بخوابم از فرط خستگي فقط خواب موج كوتاه دارم و اطلاعات تثبيت نميشه ولي با يه مرور كوچيك همه چيز يادم مياد !
حالا بريم سر جواب سوالا !
×××چي ميشه كه خوابمون ميبره ؟
+طبق چيزايي كه من خوندم تحريك چن تا نواحي از مغز ميتونه خوابي مثه خواب عادي ايجاد كنه پس اگه سوالتو درست متوجه شده باشم بايد بگم كه چن نواحي از مغز فعال ميشه و ما خوابمون ميبره !در زير چن تا از اين نواحيو با توضيح ميگم :
1.هسته هاي raphe (فارسيشو نميدونم !) توي نيمه تحتاني بصل النخاع كه نوروناش ميرن بالا و به تالاموس و هيپوتالاموس و حتي مخ ميرسن و از پايين هم كه به نخاع ميرسن !
اين دوستان نورون بيشتر سروتونين ترشح ميكنن و اگه دارويي به شخص بديم كه باعث مهار سنتز سروتونين بشه شخص تا چن روز خوابش نميبره به همين خاطر هم سروتونين رو ميانجي مهمي در ايجاد خواب ميدونن.
2.هسته ي tractus solitarius كه بين بصل النخاع و پل پيام هايي كه از اعصاب واگ (پاراسمپاتيك ) و زباني حلقي وارد ميشن قرار داره.
3.بخش هايي از ديانسفال مثه بخش زيرين هيپوتالاموس (اگه اشتباه نكنم اطراف ناحيه سوپراكياسماتيك) و بعضي هسته هاي تالاموس
×××وقتي خوابيم مغزمون چيكار ميكنه؟
+به طور كلي ميشه گفت توي خواب موج كوتاه استراحت ميكنه چون همون طور كه به آخرين مراحل بيداري نزديك ميشيم فكرمون كند ميشه و مثه اينه كه مغزمون تو اين مرحله رفرش ميشه و توي خواب REM هم كه تقريبا مثه بيداريه.
×××چی میشه که خواب میبینیم، خواب اتفاقی که مربوط به آینده است؟
والا علما هنوز به نتيجه اي نرسيدن ولي تو يه مقاله خوندم كه دارو هاي مقلد استيل كولين خواب REM رو زياد ميكنن كه با توجه به محرك بودن استيل كولين منطقي به نظر مياد كه بگيم استيل كولين توي ايجاد خواب REM نقش داره.
×××چجوری کابوس میبینیم؟
فكر ميكنم روندش مثل همون خواب باشه فقط چيزايي كه ميبينيم فرق داره .
×××آیا خواب دیدن فایدهای هم داره؟ یا صرفاً نتیجه و محصول فرعی یک سر اتفاقهای دیگه توی مغزه و فایدهای نداره؟
جواب زهرا خيلي خوب و كامله يه نشونش هم اينه كه وقتي تو روز به يه مسئله زياد فكر ميكنيم صبح كه بيدار ميشيم يه راه چاره تو ذهنمونه !در واقع ميشه گفت توي خواب داريم به اون مسئله فك ميكنيم !
حالا بيا از ديد تكاملي بش نگاه كنيم !ما الان آخرين محصول تكامل (من با كلمه ي تطاطور موافق ترم!) هستيم پس لابد خواب مفيد بوده در ما هست !
×××فکر میکنین آدمای نابینا هم خواب میبینن؟ اگر آره، خوابدیدنشون چه فرقی با بقیه داره؟
خيلي خيلي با اين سوال حال كردم !
جوابشو كه جايي نخوندم ولي يه ايده دارم !ببين افراد نابينا با فرض بر اينكه نابينا بودنشون به دليل مشكل چشمشون باشه ،مغزشون مثه افراد عاديه !
پس قاعدتن اونا هم بايد خواب ببينن !
اما !
من فك ميكنم خوابشون تصوير نداشته باشه چون اصن نميدونن تصوير چيه !در واقع همچين چيزي براشون تعريف نشده !
مثلن الان چشماتو ببند و سعي كن يه محيط دو بعدي رو تصور كني !
لابد يه صفحه تصور كردي !
ولي اون صفحه هم ضخامت داره و در واقع 3 بعديه پس ميشه نتيجه گرفت ما تنها چيزي كه ميبينيم و حس ميكنيم رو ميتونيم تصور كنيم !
خسته نباشم كه انقد تايپ كردم