- شروع کننده موضوع
dorna
کاربر خاکانجمنخورده
- نام مرکز سمپاد
- فرزانگان امین1
- شهر
- اصفهان
اول اینکه این بحث یعنی بحث فرمالیسم،ساختارگرایی و ساختار شکنی واقعا بحث مهمیه. در واقع اگه شما میخواید یه اثر رو نقد ادبی کنید نیازه این چیزا رو بدونید. ضمن اینکه بحث خیلی خیلی طولانی هم هست. کتاب های زیادی راجع بهش نوشته شده . کلی نظریه پرداز داشته و اصلاً چیزی نیست که بخواد تو یه تاپیک گفته شه. حقیقتش منم مطالعه م در حد خیلی کمی بوده تو این زمینه . اما خب میتونم در یه حد یه آشنایی مختصر و چیزی که میدونم کم کم به ترتیب سیر تاریخی ماجرا یه سری چیزا رو بگم. اگه تو توضیحات کلیش نظری یا اطلاعات بیشتری دارید خیلی خوب میشه اگه بگید. همین جوری هم اگه سوالی یا بحثی چیزی براتون پیش اومد یا چیزی بود که به نظرتون خوب بود که راجع بهش بحث شه بازم خیلی خوب میشه که بگید.
اصلاً فرمالیسم چیه و از چه زمانی شروع شد؟
تا قبل از پیدایش فرمالیسم ملت کتاب مینوشتن نقد هم میکردن. اما نقدها اصولا ادبینبود. یعنی چی؟ یعنی اینکه مثلاً من یه کتاب مینویسم شما میخوای نقدش کنی. به جای اینکه بیای شیوه ی بیانم ، عناصری که استفاده میکنم و در کل اثر من رو نقد کنی میای صرفاً به این فکر میکنی که اثر من به چه مفهومی داره ارجاع میده [nb]این مفهوم رو بهش میگن "مدلول". اون کلمه ای که قراره مفهوم رو برسونه رو هم بهش میگن "دال" . یا به قول این ملت زبان شناس:"تصویر آوایی را دال و مفهوم را مدلول میگویند". همیشه هم من قاطی میکنم. خیلی هم چیز اعصاب خرد کنیه. آخه چیه این کلمه های عجق وجق [/nb] . مثلاً میرید سراغ مفهوم فلسفی یا محتوای تاریخی یا حتی علمی اثرم. و در واقع اثر من در سطح دوم اهمیت قرارمیگیره و سطح اول اهمیت مربوط به اون مفهومی میشه که دارم بهش اشاره میکنم. به این شکل نقدی که میکنید ادبی نیست.
تا اینجاش مربوط میشد به قبل از فرمالیسم. اما فرمالیسم چیکار میکنه؟ فرمالیسم میاد و اثر رو در درجه اهمیت اول قرار میده. یعنی در واقع تقریباً برای اولین بار میاد ونه تنها توی نقد ادبی فرم اثر رو لحاظ میکنه بلکه اولین درجه اهمیت رو میده به فرم اثر! زبان اثر ، عناصر ، طرز بیان و اینجور چیز ها اهمیت پیدا میکنه و حتی بر مفهوم مقدم میشه.... و بعد ها انقدر فرمالیسم انقدر افراطی میشه در نوع خودش که کاملا فهوم فراموش میشه و فقط فرم و زبان اهمیت پیدا میکنه. اینجاست که ساختار گرا ها کم کم وارد صحنه میشن [nb]پیشکسوتای فرمالیسم هم یه سری آدم مثل جان آلن ، تیت رابرت پن وارن و اینا بودن که خب اصلاً مهم نیست. یعنی از نظر من که اهمیتی نداره [/nb]
اصلاً فرمالیسم چیه و از چه زمانی شروع شد؟
تا قبل از پیدایش فرمالیسم ملت کتاب مینوشتن نقد هم میکردن. اما نقدها اصولا ادبی
تا اینجاش مربوط میشد به قبل از فرمالیسم. اما فرمالیسم چیکار میکنه؟ فرمالیسم میاد و اثر رو در درجه اهمیت اول قرار میده. یعنی در واقع تقریباً برای اولین بار میاد ونه تنها توی نقد ادبی فرم اثر رو لحاظ میکنه بلکه اولین درجه اهمیت رو میده به فرم اثر! زبان اثر ، عناصر ، طرز بیان و اینجور چیز ها اهمیت پیدا میکنه و حتی بر مفهوم مقدم میشه.... و بعد ها انقدر فرمالیسم انقدر افراطی میشه در نوع خودش که کاملا فهوم فراموش میشه و فقط فرم و زبان اهمیت پیدا میکنه. اینجاست که ساختار گرا ها کم کم وارد صحنه میشن [nb]پیشکسوتای فرمالیسم هم یه سری آدم مثل جان آلن ، تیت رابرت پن وارن و اینا بودن که خب اصلاً مهم نیست. یعنی از نظر من که اهمیتی نداره [/nb]