با توجه به این که موضوعاتی دیدم که ارجاعتی در این ضمینه داشت لازم دیدم تا موضوعی در رابطش ایجاد کنم تا بررسی روش انجام بدیم.
ژن خودخواه اثر ریچارد داوکینز پیرامون فرگشت یا تکامل است این کتاب در دنباله ی کتاب جرج ویلیامز به نام «سازگاری و انتخاب طبیعی نوشته شده و و در مورد تکامل ژن محور به معنی اینکه تاثیر تکامل در سطح ژنها بارزتر است و تکامل در سطح جانداران یا جمعیتها هیچگاه بالاتر از انتخاب برپایهٔ ژنها قرار نمیگیرد.
این کتاب از اعتبار و شهرت نسلتا بالایی برخوردار است بطوری که برای سیامین سالگرد انتشار کتاب، یادبودنامهای به نام «ریچارد داوکینز: چگونه یک دانشمند نحوهٔ اندیشیدن ما را دگرگون کرد؟» منتشر شد. (نگارش سیامین سالگرد کتاب ژن خودخواه هم در همین سال چاپ شد). در مارس ۲۰۰۶ همایش ویژهای به نام ژن خودخواه: در سی سال در دانشکده اقتصاد لندن برگزار شد. این همایش توسط هلنا کرونین ترتیب داده شده بود و ملوین برگ ریاست جلسه آن را بر عهده داشت.
این کتاب دارای 15 فصل است شامل:
پیشگفتار
1. چرا مردم هستند؟
2. همانندسازها
3. مارپیچهای نامیرا
4. ماشین ژن
5. ستیز: پایداری و ماشینهای خودخواه
6. ژنچیرگی
7. برنامهٔ خانواه
8. نبرد نسلها
9. نبرد جـنسیتی
10. تو پشت من را بخاران، من به تو سواری میدهم
11. میمها: رونوشتبردارهای نوین
12. آدمخوبها زودتر به پایان میبرند
13. دسترسی دوردست ژن
14. پسگفتار
منظور از این نام این است که ژنهایی که منتقل میشوند، آنهایی هستند که پیامدشان به طور ضمنی باعث بقایشان هم میشود؛ البته نه برا خود جاندار بلکه در پایینترین سطح ممکن یعنی ژن ها.
این کتاب همچنین سعی در توجیه بعضی رفتار های جاندراران میکوشد تا نگرش نیکوکاری در سطح جانداران در طبیعت را توضیح میدهد، به ویژه در ارتباطهای خویشاوندی (یعنی زمانیکه یک جاندار جان خودش را برای حفاظت از خانواده فدا میکند، در واقع دارد به نفع ژنهای خودش کار میکند).
همچنین طرح جانداران به عنوان ماشین بقا در آن نقش بسزایی در توضیح ویژگیها دارد بطوری که از نقطه نظر جاندار منفرد، ژنها میتوانند نوعی برنامه محسوب شوند که شاید به جاندار فایده رسانند؛ ولی از نقطه نظر ژن تنها هدف واضح سود خودشان است. که داوکینز در کتاب بعدی خود فتوتیپ گسترش یافته(یا امتداد یافته) به شرح و گسترش بیشتر در مفهومی مشابه پرداخته.او درکتاب «ژن خودخواه» ادعا میکند که ژنها مولکولهای «همانندساز» یا واحد بنیادی انتخاب طبیعی هستند . جانداران و از جمله انسان، مانند ماشینهایی هستند که «همانند ساز»ها بر آن سوار میشوند. پیروزی یا شکست آنها بستگی به تواناییشان در ساخت ماشینهای موفق دارد.
پروفسور ریچارد داوکینز:
دانشمند و زیستشناس بریتانیایی و استاد دانشگاه آکسفورد او یک رفتارشناس، زیستشناس فرگشتی و نویسنده کتابهای علمی برای عموم است. وی مدرس فهم عمومی علم در دانشگاه آکسفورد میباشد. از جمله افتخارات او، عضویت در انجمن سلطنتی علوم، و انجمن سلطنتی ادبیات است. وی در تفسیر و آموزش عمومی دانش نقش برجستهای در انگلستان دارد…
برای اطلاعات بیشتر میتوانید به پادکست فارسی رادیو کوچه در معرفی داوکینز به مناسبت زادروزش گوش دهید
http://radiokoocheh.com/article/27766
دانلود: http://radiokoocheh.com/wp-content/files/20100326_mahboobeh_rooznegasht.mp3
همچنین دارای یک وبسایت رسمی به زبان فارسی است: http://rdawkins.com
از نظر ریچارد داوکینز ژنها خودخواهند ، ساعتساز نابینا است و راز حیات راز نیست، دیجیتال است.
قصد دارم تا در این صفحه به بررسی بیشتر کتاب ژن خودخواه از دیدگاه بچهها و کاربران بپردازیم