رئيس کميته آموزش عالي مجلس با اشاره به جلسه مسئولان آموزشي کشور براي تعيين تکليف شيوه پذيرش دانشجو در سال 93، برخي جزئيات اين تصميمات را اعلام کرد.
به گزارش خبرنگار مهر، روز گذشته مسئولان وزارتخانه هاي علوم، بهداشت، آموزش و پرورش، دانشگاههاي آزاد، پيام نور، سازمان سنجش و مرکز پژوهشهاي مجلس، همچنين اعضاي کميسيون آموزش مجلس در شهريار براي تعيين تکليف پذيرش دانشجو در سال 93 يک روز کامل کاري را گرد هم آمدند.
رضا صابري رئيس کميته آموزش عالي مجلس در گفتگو با خبرنگار مهر، به برخي جزئيات اين جلسه اشاره کرد و گفت: مفاهيم اصلي طرح سنجش و پذيرش دانشجو را به جمع بندي اجمالي مناسبي رسانديم و قالبهاي پذيرش را تعريف کرديم که نسبت به روشهاي گذشته تحول بنيادين و اساسي در آنها لحاظ شده است.
وي ادامه داد: اين قالبها داراي ترکيبهاي متفاوتي از آزمون عمومي، آزمون اختصاصي و سوابق تحصيلي است که جزئيات آن در آينده مطرح خواهد شد و در واقع به دنبال تعيين ضرايب اجرايي مناسب براي تاثير سابقه تحصيلي در آزمونهاي آينده خواهيم بود.
به گفته رئيس کميته آموزش عالي مجلس، نظر کميته آموزش عالي اين است که قانون مصوب سال 86 که مربوط به حذف کنکور است قابليت اجرايي ندارد و اگر تصميمات روز گذشته مراجع آموزشي کشور در مجلس تصويب شود، جايگزين قانون مذکور خواهد شد.
صابري سه پيشنهادي را که سازمان سنجش پيش از اين براي پذيرش دانشجو در سال 93 مطرح کرده بود يادآوري کرد و گفت: پيش از اين سازمان سنجش در قالب سه پيشنهاد مطرح کرده بود که پذيرش عده اي از دانشجويان بدون برگزاري کنکور و با تکيه بر سوابق تحصيلي، برگزاري يک آزمون عمومي ساده به علاوه سوابق تحصيلي و برگزاري کنکور سخت تنها براي 5 درصد از داوطلبان صورت گيرد.
وي افزود: در صورت تصويب تصميمات اتخاذ شده، شيوه آزمون سراسري فعلي به اين شکل نخواهد بود و به عنوان مثال يکي از قالبها اين است که پذيرش بر اساس برگزاري آزمون و سابقه تحصيلي صورت مي گيرد.
رئيس کميته آموزش عالي درباره برنامه هاي آتي اين کميته در سرنوشت کنکور 93، گفت: هنوز تکليف نوع دروسي که در آزمونهاي آينده براي سنجش شاخص خواهد بود، روشن نشده و بايد تصميم گيري کرد که آيا اين دروس را بايد در قانون تعريف کنيم يا در قالب کارگروهي که در قانون تعريف خواهيم کرد در زمان آزمون معين کنيم.
وي تاکيد کرد: ما نمي خواهيم نظام آموزش و پرورش تحت تاثير کنکور به اين صورت شود که براي دانش آموزان از اهميت درسي کاسته شود.
گويا يکي از موضوعات مهمي که در جلسه امروز مطرح شد، جلسه اي بود که با آقاي خدايي رئيس سازمان سنجش داشتيد.سرانجام چه تصميمي براي کنکور گرفته شد؟
درباره کنکور سال بعد صحبت کرديم و قرار شد که پذيرش دانشجو به دو شيوه فعلا انجام شود،يکي سابقه تحصيلي و ديگري آزمون.
بنابراين قرار نيست کنکور حذف شود؟
از اول هم ما با حذف کنکور موافق نبوديم و به دنبال روش عادلانه براي برگذاري کنکور بوديم. البته اين شيوه هم از سال 98 تغيير مي کند.
چه تغييري؟
از سال 98 بايد حداقل 85 درصد پذيرش دانشجويان دانشگاه ها به شيوه سابقه تحصيلي باشد و تنها 15 درصد ظرفيت دانشگاهها توسط آزمون باشد.
از سال 93 تا 98 چند درصد سابقه تحصيلي تاثير دارد؟
هنوز بطور دقيق اين درصد را مشخص نکرديم .براي سال 92، 25 درصد بوده است که احتمالا بيشتر مي شود.
اين سابقه تحصيلي شامل چه نمراتي است؟
سابقه تحصيلي موثر نمرات دروسي است که داوطلب در دوره آموزش متوسطه کسب ميکند و امتحانات هم بايد توسط وزارت آموزش و پرورش به صورت سراسري، نهايي و استاندارد مطابق اصول سنجش و اندازهگيري و قوانين شوراي عالي آموزش و پرورش برگزار شود.
ابراهيم سحرخيز گفت: براساس طرحي که جايگزين قانون فعلي شده است مقرر شد سوابق تحصيلي در کنکور آزمون دوره پيش دانشگاهي پررنگ تر ديده شود.
وي ادامه داد: آموزش وپرروش در اين طرح مکلف مي شود در 3 سال پايان دوره متوسطه دوم امتحانات استاندارد نيز براساس شاخص هايي که شوراي آموزشي و پرورش برگزاري کند و با نهايت شدن اين امتحانات که ضريب هوشياري و تفکيک از آزمون هاي فعلي متفاوت است موجب شد و سوابق و امتحانات نهايي نقش تعيين کننده اي در قبول شدن دانش آموز يا داوطلب دانشگاه در رشته ها داشته باشد و در کنار اين طرح به دنبال اصلاح نظام هدايت تحصيلي هستيم تا دانش اموزان را به سمت رشته هايي که متناسب با بازار کار است هدايت کنيم.
به گزارش مشرق به نقل ازتسنیم، نمایندگان مجلس با کلیاتی طرحی موافقت کردند که در صورت تصویب نهایی، کنکور و آزمونهای پذیرش دانشجو به صورت تدریجی و طی ۵ سال حذف میشود.
نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی صبح امروز خود، گزارش کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس در مورد طرح یک فوریتی سنجش و پذیرش دانشجو در دانشگاهها و مراکز آموزش عالی کشور را مورد بررسی قرار دادند.
بهارستانشینان پس از استماع سخنان موافقان و مخالفان کل این طرح در نهایت با ۱۴۷ رای موافق، ۲۷ رای مخالف و ۱۴ رای ممتنع از مجموع ۲۱۱ نماینده حاضر در صحن علنی با کلیات این طرح موافقت کردند.
براساس این مصوبه مجلس، طرح مذکور دارای ۱۱ ماده است که در صورت تصویب جزئیات آن در صحن مجلس، کنکور و آزمونهای پذیرش دانشجو در دانشگاهها به تدریج حذف شده و سابقه تحصیلی، آزمون عمومی، آزمون اختصاصی و رشته محل ملاک پذیرش دانشجویان در دانشگاهها خواهد بود.
همچنین براساس این طرح، از این پس شورای سنجش و پذیرش دانشجو متشکل از وزیر علوم، وزیر آموزش و پرورش، وزیر بهداشت، رئیس سازمان سنجش، یک نفر از نمایندگان عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس، روسای سه دانشگاه و معاونین وزارت علوم، آموزش و پرورش و بهداشت خواهد بود.
رئيس سازمان سنجش آموزش کشور گفت: تلقي حذف کنکور يک اشتباه است و مهمترين نکته قانون سنجش و پذيرش دانشجو اين است که در طي پنج سال 85 درصد ظرفيت آموزش عالي به پذيرش صرفا با سوابق تحصيلي اختصاص مي يابد.
دکتر ابراهيم خدايي در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: تقريبا ً تمام مواد مورد نظر در طرح سنجش و پذيرش دانشجو به تصويب مجلس رسيد. در نهايت آنچه مصوب شد يک ايده بود که روش هاي پذيرش دانشجو بر اساس ميزان تقاضا تعيين شود و سه نوع ارزشيابي در قانون ديده شد.
وي افزود: در اين سه نوع، يک سوابق تحصيلي، يک آزمون عمومي و يک آزمون اختصاصي در نظر گرفته شده است. بنابراين هرچه رقابت سخت تر مي شود امتحان هم سخت تر مي شود. اين قانون دو مرحله دارد که در رشته هايي که با سوابق تحصيبي موجود و يا سوابق تحصيلي که بعداً ايجاد خواهد شد مي توان کنکور را حذف کرد.
رئيس سازمان سنجش اضافه کرد: قانون مي گويد طي 5 سال آينده 85 درصد ظرفيت کل ظرفيت آموزش عالي اعم از دانشگاه آزاد، پيام نور، غير انتفاعي و همه زيرنظام هاي پذيرش از مقطع ديپلم صرفا با سوابق تحصيلي موجود و آنچه ايجاد مي شود پذيرش مي شوند. قانون نمي گويد در 5 سال آينده تاثير درصد سوابق تحصيلي به 85 درصد افزايش مي يابد.
وي گفت: بر اساس اين قانون براي 15 درصد ظرفيت رشته هاي پر رقابت دوره هاي روزانه دانشگاه هاي دولتي، درصد تاثير سوابق تحصيلي بايد روند صعودي داشته باشد. اين قانون تصميم سال 93 را اين طور عنوان کرده است که در سال 93 درصد تاثير سوابق تحصيلي 25 درصد است.
خدايي خاطرنشان کرد: حال طي سالهاي بعد شوراي سنجش و پذيرش که به اين منظور در قانون ديده شده است، بر اساس ميزان سوابق تحصيلي استاندارد و مطابق سنجش و اندازه گيري مي تواند اين درصد را افزايش دهد. براي ايجاد کردن سوابق تحصيلي بايد امتحانات نهايي برگزار شود پس اين ميزان بر اساس سوابق تحصيلي ايجاد شده افزايش پيدا مي کند.
وي تاکيد کرد: بر اين اساس کنکور حذف نمي شود و اين تلقي غلطي است چرا که حتي کنکور عمومي يا آسان نيز بر اساس ميزان تقاضا در آن رشته ها تعيين مي شود. در 15 درصد رشته هاي پر رقابت بحث هاي جدي براي عدالت آموزشي وجود دارد و از همين رو در يکي از اين تبصره هاي قانون آموزش و پرورش مکلف شده است که سازوکارهاي عدالت آموزشي را فراهم کند.
رئيس سازمان سنجش درباره علت تغيير قانون مرتبط با سنجش و پذيرش دانشجو گفت: قانون حذف کنکور مصوب سال 86 به دليل اينکه مشکلات جدي در اجرا داشت لغو شد و گرنه امکان تمديد آن وجود داشت . اما به دليل اينکه واقعا در بخشي از بندها امکان اجراي آن وجود نداشت لغو و قانون جديد سنجش و پذيرش دانشجو به تصويب مجلس شوراي اسلامي رسيد.
پيرو اطلاعيههاي مورخ 12/5/92 در خصوص انتخاب رشتههاي تحصيلي آزمون مذكور براي داوطلبان مجاز به انتخاب رشته و مرحله پذيرش دانشجو براساس سوابق تحصيلي (پذيرش بدون آزمون)، ضمن تمدید مهلت انتخاب رشته تا پایان روز پنجشنبه مورخ 24/5/92، بدينوسيله به اطلاع ميرساند متقاضيان میتوانند براساس ضوابط و شرايط مندرج در دفترچه راهنماي انتخاب رشته و همچنين كدرشتههاي تحصيلي مندرج در اطلاعيه مورخ 17/5/92، نسبت به ثبت كدرشتههاي مورد نظر حداكثر تا پايان روز مذکور منحصراً از طريق سايت اينترنتي اين سازمان اقدام نمايند. ضمناً داوطلباني كه قبلاً فرم انتخاب رشته خود را تكميل نمودهاند، در صورت تمايل با توجه به مندرجات اطلاعيه مذكور، ميتوانند نسبت به ويرايش رشتههاي انتخابي خود تا تاريخ 24/5/92 نيز اقدام نمايند.
شايد برايتان جالب باشد که بدانيد 6 نفر از رتبه هاي تک رقمي کانوني کنکور امسال ، در سال سوم خود نيز مدال المپياد کشوري کسب کرده اند. اين افراد توانستند هم در عرصه کنکور و هم درعرصه المپيادهاي علمي افتخارآفريني کنند. مثلا آقاي سيد محمد حسين موسوي هم در کنکور رياضي حائز رتبه ي 2 کشور شدند و هم در المپياد فيزيک کشور در سال گذشته موفق به کسب مدال نقره شدند.
بايد به اين دانش آموزان که درهر دو جنبه موفق بودند ، دست مريزاد گفت و براي تشويق آنها ، با نام و افتخارات آنها آشنا شد.
مشاور عالي سازمان سنجش با اشاره به پايان يافتن مهلت انتخاب رشته آزمون سراسري سال 92 از اعلام نتايج نهايي اين آزمون در 21 شهريور ماه خبر داد.
دکتر حسين توکلي در گفتوگو با خبرنگار «دانشگاهي» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، با بيان اينکه 661 هزار و 637 نفر نسبت به تکميل فرم انتخاب رشته الکترونيکي اقدام کردهاند، گفت: به عبارت ديگر 71.57 درصد از مجازين انتخاب رشته کردهاند که آمار نهايي و قطعي و به تفکيک گروههاي آزمايشي متعاقبا اعلام ميشود.
وي افزود: همچنين فهرست اسامي پذيرفته شدگان نهايي رشتههاي متمرکز آزمون سراسري سال 92 در روز 21 شهريور ماه اعلام خواهد شد.