پاسخ : خلاصه نويسي
من امسال خیلی از خلاصه نویسی استفاده کردم. یکی از دلایل ریلکس بودنم امسال این بود که همچین ابزار قوی ای داشتم
خلاصه هام رو ساده و یه رنگ مینوشتم. ولی سعی میکردم تمیز بنویسم که موقع دیدنشون فرار نکنم.(چون قبلاً همچین تجربه هایی داشتم)
سوالی نوشتن خلاصه ها تو زیست و شیمی خیلی برام مفید بود. اینجوری مثلاً: اتفاقات هفته ی دوم بارداری: ___ و ____ و ___
یکی از جنبه های استفاده م همون وقتی بود که داشتم خلاصه رو مینوشتم. موقع نوشتن یه نکته هایی رو میفهمیدم که با چندبار خوندن کتاب نتونسته بودم بفهمم. جنبه ی دیگه ش هم که معلومه. به نظر من پیش دانشگاهی بهترین سال برای خلاصه نویسیه.
شیمی
بیشترین خلاصه نویسی رو برای شیمی انجام دادم. معمولاً همون روز که درس رو میگرفتم خلاصه ش رو مینوشتم رو این کاغذ رنگی کوچولوها(sticker
) و میچسبوندم به گوشه ی صفحه ها. دیگه فقط برای امتحان نهایی سوم برگشتم به متن درس.
سال پیش دانشگاهی هم وقتی میخواستم درسای پایه رو مرور کنم خلاصه شون رو دوباره تو یه دفتر برای خودم نوشتم و با توجه به تستایی که زده بودم و اشکالای جدیدی که پیدا کرده بودم تغییراتی تو خلاصه به وجود آوردم. بعضی چیزا رو ننوشتم، بعضی چیزا رو اضافه کردم، آخر خلاصه ی هر درس هم نکته های کنکوری ای که نمیدونستم و از تو مبتکران یاد گرفته بودم
نوشتم.
دیدین بعضی چیزا رو چل بار خوندین بازم یادتون میره؟ مثلاً فرمول کتن برای من همچین چیزی بود. این جور چیزا رو باید به صورت سوالی تو خلاصه بیارید. هم باعث کوتاه تر شدن خلاصه میشه، هم اطلاعات رو بهتر تو ذهنتون تثبیت می کنه.
زیست
خلاصه نویسی واسه زیست رو تو سال پیش دانشگاهی انجام دادم. اونم فقط زیست سوم و نصف اول زیست پیش.
قبلاً زیاد اقدام کرده بودم واسه خلاصه نویسی زیست اما اصلاً موفق از آب در نمیومد. فکر میکنم امسال خلاصه هام برای این خوب شدن که 1. تسلّط بیشتری رو مباحث پیدا کرده بودم. 2. زیاد خلاصه نویسی کرده بودم و دیگه دستم اومده بود چه چیزایی نوشتن دارن و چه چیزایی نه. اگه ساعت مطالعه ی زیادی ندارین توصیه میکنم حتماً خلاصه نویسی زیست رو یاد بگیرید. وسواس هم نداشته باشید دیگه. یه چیزایی رو آدم یه بار بخونه سال ها یادش میمونه.
خلاصه های زیست جای خوندن کتاب رو به هیچ وجه نمیگیره. فقط به تازه نگه داشتن مطالب و مفاهیم تو ذهن کمک میکنه.
فیزیک
از دوم دبیرستان هرچی فرمول داشتیم رو تو یه دفترچه برای خودم نوشتم و وقتی تو خونه میخواستم مسئله حل کنم ازش کمک میگرفتم. خیلی به کارم اومد. شدیداً توصیه میشه.
تابستون فرصت خوبیه برای این کار.
اینم بگم. وقتی با فرمولی رو به رو میشید سعی کنید بفهمید از کجا اومده. اگه دیدید از یه فرمول دیگه که حفظید ساخته شده ذهن خودتون رو شلوغ نکنید و فقط همون فرمول اولیه رو یاد بگیرید. بهترین راه برای این که ببینید چه فرمولایی ارزش به خاطر سپردن رو دارن اینه که زیاد تست بزنید. هرچی رو دیدید تو تست زدن لازمتون شد یا سرعت حل مسئله رو خیلی بالا برد حفظ کنید.
تاریخ ادبیات
تاریخ ادبیات رو هم امسال خلاصه نویسی کردم. دقیقاً یه هفته مونده به کنکور خلاصه نویسی م تموم شد. اما خیلی به دردم خورد و از مفید ترین کارایی بود که سال کنکور انجام دادم
همون هفته ی آخر به خودم گفتم کاش درآمدا رو هم خلاصه میکردم. که سر کنکور هم به این نتیجه رسیدم. کتابایی که تو زبان فارسی نوشته رو یادتون نره ببینید.
دینی
خیلی ایده آله که همه ی مطالب کتاب دینی رو بخونید. چند بار هم بخونید. اما من میدونستم این کارو نمیکنم. برای همین تابستون سال کنکور دینی2 و 3 رو خلاصه کردم. هردرس رو تو نصف صفحه تا یه صفحه. اقلاً باعث شد مطالب تو ذهنم تازه بمونن. بعد هم که آیات دینی رو جدا خوندم. تونستم 70درصد دینی کنکور رو واسه خودم جور کنم.
اما میگم که؛ تنها در صورتی دینی رو خلاصه کنید که ساعت مطالعه تون پایینه.
زیاد هستن کتابایی که درسا رو خلاصه کردن و آماده گذاشتن برای استفاده. من به اینا اعتقادی نداشتم. به نظرم خلاصه ی هر دوتا آدمی باید با هم متفاوت و طبق نیاز و تشخیص خودشون باشه.
اگه اهلش هستید یا میخواید اهلش باشید، به نظرم خلاصه هاتون رو تو یه دفتر بنویسید و همیشه همراه خودتون داشته باشیدش. تو بیکاری و اینا، یا هروقت حس کتاب و جزوه نبود، یا هروقت امتحان داشتید و حوصله نداشتید خیلی درس بخونید بخونیدشون!