من با این اصلی که گفتی مشکل دارم یعنی به نظرم این قانون "اخلاق کانتی" محدودیت ایجاد می کنه و ممکن هست کسی قائل به این اصل نباشه(یا لااقل بخشی از اون رو قبول نداشته باشه.)دوستان ببخشید تاپیک قبلی حذف شد متاسفانه.
برهمین اساس،میشه استدلال کرد وظیفه ما نسبت به حیوانات بیشتر از گیاهان و ادما بیشتر از انسانهاست.این تمایز وظایف هم رو امری شهودی و بدیهی دونست که واقعنم همینطورهيكي از تفاوت هاي نظريه هاي اخلاقي غايت گرا و وظيفه گرا در توجه به روابط فاعل با ديگران است. غايت گرايان چون تنها به نتيجة عمل توجه دارند، روابط فاعل با ديگران، مثل رابطة دوستي، هموطني، فرزند والديني و... برايشان اهميت نداشته و منشأ الزام خاصي نيست؛ تنها رابطه مهم فاعل با ديگران، ايجاد بيشترين مقدار خوبي براي آنهاست، از اين رو به نظريه هاي غايت گرا «بي طرف- نسبت به فاعل»4 گفته مي شود. ولي از نظر وظيفه گرايان، رابطة فاعل اخلاقي با ديگران تنها در رابطه ايجاد بيشترين سود براي آنها خلاصه نمي شود و روابطي كه فاعل با ديگران دارد، مانند روابط فوق، منشأ الزامات خاصي مي شود كه به آنها «وظايف خاص»5 مي گويند، ازاين رو وظيفه گرايي، ديدگاهي «وابسته به- فاعل»6 است.
۱- وقتی دلیلی برای این حرف نباشه،الزامیم به قبولش نیست.خب شما میگید درک گیاه از درد و رنج به نسبت کمتر از حیواناته و این کار به نسبت اخلاقی تره.
1-تعریفتون از "درک" چیه که میگید گیاه درک کمتری از رنج داره؟ شاید درکش بیشتره ولی اندام های خاصی نداره که رنجش رو بروز بده!
2-با این استدلالی که شما کردید، به علاوه این که میدونیم انسان تکامل پیدا کرده که تلاش کنه "جوامع" انسانی به بقا ادامه بده و همیشه تلاش کرده عوامل زائد رو از جامعه حذف کنه، بهترین کار اینه که معلولینی رو که درک زیادی ندارن رو سلاخی کنیم و به جای گیاهان و حیوانات بخوریم. به هر حال گیاهان فتوسنتز میکنن و به نسبت فایده بیشتری برای جوامع انسانی دارن. درضمن، نسبت به یه انسان معلول قطع نخاعی که اعصاب حسی و دردی نداره و رنجی حس نمیکنه هم رنج بیشتری میکشن. خب، نظرتون چیه؟ با این استدلال باید معلولین و افرادی که مشکلات عصبی(گیرنده های عصبی منظورمه) رو کشت و از گوشت اونا استفاده کرد!
۱- تعریف «درک» ،«لذت» و...تقریبا امکان ناپذیره و معروفن به کیفیات ذهنی(مثل اینکه ازم بپرسید قرمز چیه)بلکه صرفا با تکامل سیستم عصبی سنجیده میشن.گرچه تعریف ناپذیرن،ولی با ریشه یابی فیزیکیشون(سیستم عصبی) و مقایسه این تکامل با همدیگه،مقایسه میشن.مگر اینکه به روح اعتقاد داشته باشید.1- پس میشه توضیح بدید چرا فکر میکنید گیاه به اندازه یک حیوان درک نداره؟ درک تعریف خاصی داره؟ یه چیز کمیه که میگید گیاه درک کمتری داره؟
2-اگه میشه ملاک های دیگه رو بیان کنید.
درضمن، عدم تمایل به مرگ اصلا مهم نیست! ما فرد معلول رو میکشیم و از گوشتش استفاده میکنیم. زجر کمتری از گیاه میکشه(اعصاب حسیش فرض کنیم مختل هستن). فایده ای برای ما نداره برخلاف گیاه. چرا باید خواسته فرد معلول و حیوانات مهم باشه و خواسته گیاه مهم نباشه؟ یعنی به گیاه ظلم کنیم؟ هیچ گیاهی نمیخواد از بین بره. غرایز گیاه اینطور حکم میکنه. کدوم گیاهه که "بخواد" بمیره؟ همه موجودات تکامل پیدا کردن که تلاش کنن نمیرن. میخوان به بقا ادامه بدن. گیاه هم از این قضیه مستثنی نیست.
قرمز صرفا یه مثال بود.منظور کلی اینه که برای اینکه جیاه اصلا بتونه چنین ادراکاتی داشته باشه،مستلزم داشتن مقدار خاصی از پیچیدگی سیستم عصبیه که گیاه نداره.«اگاهی و درک» هم تابع همین رفتار مغز و دستگاه عصبیه،مگر اینکه به روح اعتقاد داشته باشید.1-خب بله درسته اینا مفاهیم ذهنی تلقی میشن. ولی سوال اینه که چه معیاری توضیح میده که کدوم برتره؟ کدوم معیار به ما میگه قرمز"تر" کدومه؟ آیا تعریف هر کسی از قرمز یکیه؟
مفاهیم ذهنی با این که به کیفیات ذهنی مربوط هستن، ولی باز هم خیلی نسبی هستن! برای مثال در مورد رنگ میتونید به این منبع مراجعه کنید. که هیچ دو فردی تعریف یکسانی از یه رنگ ندارن و مثلا قرمز برای هر کدوم یه مفهومی داره!
https://wonderopolis.org/wonder/do-you-see-what-i-see
پس دوباره حرفتون رو بررسی کنید، واقعا میشه گفت درد و درکی که از درد دارن در گیاهان کمتره؟ هر چند که یک مفهوم ذهنی باشه، ولی باز هم خیلی نسبی تر از چیزیه که مقایسه ای براش انجام بدیم!
2-من با این نظریه آشنا نیستم. اگه میشه یه کلیتی در موردش و ربطش به بحث بدید.
چرا فکر میکنید گیاهان تکامل بالای "آگاهی و درک" ندارن نسبت به حیوانات؟(منظورم دستگاه عصبی حسی نیست. در این مورد پستانداران در کل نسبتا قوی ترن. منظورم مفاهیم ذهنی مربوط به شعور و آگاهی هست)
من چنین فکری نمیکنم. صرفا میخوام بگم این که شما گوشت خواری رو متهم میکنید به این دلیل که حیوانات رنج بیشتری از گیاهان میکشن، باید گیاه خواری رو هم متهم کنید که گیاهان از معلولین زجر بیشتری میکشن! من از هیچ نظری دفاع نمیکنم. فقط میخوام بگم گوشت خواری، گیاه خواری، انسان خواری و غیره، هیچ کدوم مطلقا غلط یا مطلقا درست نیستند و نه میشه مطلقا گفت که کدوم بهترینه، و نه میشه مطلقا یکی رو متهم کرد!
یعنی درست مثل مقایسه "برنج خوردن" و "نون خوردن" ـه!
نمیدونم کجاش اینقد پیچیده ست:شما میگید حیوانات درک و آگاهی دارن. گیاه درک و آگاهی کمی داره(نگید نداره. مطمئنا داره!). خب من میگم شما بر چه اساسی میگید گیاه درک کمتری داره؟ اصلا طبق چه معیاری مقایسشون میکنید؟ دستگاه عصبی خیلی گسترده تر و پیشرفته تر و ناشناخته تر از چیزیه که "پیشرفتگی دستگاه عصبی" رو یه معیار تلقی کنیم! ما حتی هنوز به شناخت کاملی از مغز هم نرسیدیم.
نگران نباشید نمیخوام مفاهیم مربوط به روح رو وارد بحث کنم.
بله گوشت خواری غیراخلاقیه. ولی در نظر داشته باشید گیاه خواری هم غیراخلاقیه! چرا فکر میکنید حیوانات رنج شدید"تر" رو متحمل میشن؟ شدید"تر" بودن رنج،درک،شعور و ... خیلی نسبیه!
من میگم فرد معلولی که از گردن به پایین فلجه، هیچ سودی برای جوامع انسانی نداره و بهتره حذف بشه و تبدیل به غذا برای سایر انسان ها شه. اصلا فرض کنیم که درد هم بکشه، دردی که فرد معلول هنگام مرگ میکشه رو شما شدید"تر" از دردی که گیاه و حیوان هنگام مرگ میکشن میدونید؟
بخش اخرش جالبه:برای اینکه گیاهان بتوانند درد فیزیکی را حس کنند، باید نوعی از بافت سازمان دهی شده را داشته باشند که در اثر تحریک بتواند ساختاری را در گیاه فعال کند که آگاه است و می تواند آن تحریک را به عنوان درد درک کند. اما هیچ ساختاری در گیاهان وجود ندارد که شبیه گیرنده های درد، نورون ها، و بخش های ادراک درد مغز جانوران مهره دار باشد. جانوران به خاطر اینکه تحرک دارند و می توانند از عامل درد بگریزند، از توانایی احساس دردشان سود می برند، اما گیاهان هیچ نیاز بیولوژیک یا تکاملی برای احساس درد ندارند. با این حال حتی اگر بر خلاف تمام شواهد موجود، گیاهان درد را حس کنند، گیاهخوار بودن هنوز قابل ترجیح است. گیاهان بیش تری در رژیم های غذایی غیر گیاهخواری از بین می روند، زیرا برای غذا دادن به جانوران باید گیاهان بیش تری را درو کرد.
حیوانات خودشون می خورن هم دیگرو انسان فقط نباید چرخه طبیعت رو به هم بزنه.