پاسخ : سُوال !
بله؟! کوانتوم چیه؟!
اسمش رو شنیده م فکر کنم!
راستش ما نیم ترم کوانتوم داشتیم، من که به شخصه هیچی نفهمیدم...! امتحان پایان ترم رو جدی جدی فکر کنم رد شدم ولی شانس آوردم استاد محترم نمره ها رو برد رو نمودار. البته مگه نمره هم مهمه؟! مهم یادگیریه...!
این جمله معروف فاینمن رو هم برای شروع بحث داشته باشیم بد نیست:
Anyone who says that they understand Quantum Mechanics does not understand Quantum Mechanics
هر کس فکر می کنه مکانیک کوانتومی رو درک می کنه، مکانیک کوانتومی رو درک نمی کنه!
بگذریم...! اون قدرا هم وحشتناک نیست البته، ولی بیشتر ریاضیه تا فیزیک به نظرم!
همونطور که حسین هم گفت بسته به گرایش و کلا رشته فرق می کنه عمق مطالبی که درس می دن. مسلما یکی که فیزیک می خونه خیلی بیشتر کوانتوم یاد می گیره نسبت به کسی که مهندسی می خونه.
فقط یه سوال: فیزیک کوانتوم با مکانیک کوانتومی فرق داره آيا؟ تا اونجایی که من می دونم و
اینجا هم نوشته یکی ن... شاید نباشن ولی
.
به طور خلاصه هم مکانیک کوانتومی فیزیکه که در ابعاد خیلی کوچیک، نانو حتی، بررسی می شه. همونطور هم که از اسمش پیداس با خواصی که پیوسته نیستن و «بسته ای» هستن بیشتر سر و کار داره. تو اون ابعاد زیر، مکانیک کوانتومی تا مقدار زیادی از مکانیک کلاسیک فاصله می گیره، ولی اگه برگردیم به ابعاد بزرگ که برای ما عادی هستن رفتار مواد بر اساس هر دو دیدگاه یکیه تقریبا.
مقایسه مکانیک کوانتومی و مکانیک کلاسیک یه چیزی شبیه بررسی نسبیت تو سرعتای بالاس... تو سرعتای پایین نسبیت تاثیر زیادی نداره و انقباض طول و کند شدن زمان ناچیزه (با وجود این که هست). ولی وقتی سرعت می ره بالا و به نور نزدیک می شه اون نتایج بیشتر بروز پیدا می کنن. مشابه اون قضیه، تو ابعاد خیلی کوچیک اتمی و زیر اتمی هم خواص فیزیکی و مکانیکی مواد تحت تاثیر مکانیک کوانتومی قرار می گیره و دیگه با مکانیک کلاسیک به خوبی قابل توضیح نیست.
از اساس مکانیک کوانتومی هم می شه به اصل عدم قطعیت هایزنبرگ و خاصیت موج-ذره ای ماده اشاره کرد.
بعد این محاسبات ریاضیاتیش و اثاباتاش یه جورایی رو هواس! یعنی یه خورده زیادی پیچیده می شه و من نمی فهمم راستش...! رابطه خیلی نزدیکی هم با احتمال و اینا داره طوری که میان به جای این که بگن مثلا الکترون «کجاس» ،می گن «احتمال این که کجاها باشه بیشتره». بعد با استفاده از این احتمالا و روابط وابسته به اون مثل انتگرال هایی که از روش می شه تکانه و اینا رو حساب کرد، مکانیک ذرات رو بررسی می کنن.
یه سری تابع موج اینا هم هست که با اعداد مختلط و اینا سر و کار داره، اونا رو هم خیلی نمی فهمم
بعدش هم می ره تو قضایای تونل زنی الکترون و این که ممکنه یهو احتمال پیدا کردن الکترون از دیوار انرژی ای که توش محسور شده خارج بشه و به اصطلاح الکترون تونل بزنه اون ور!
فعلا همین، ولی یه کم هم فکر کنم ببینم یادم میفته چیا خوندیم، شاید باز بنویسم