آدم كجا ز ميوه ممنوعه چيده بود؟
ابليس با خدا به تفاهم رسيده بود
اثباتش اينكه سجده نميكرد با غرور،
روزي كه پشت كل ملائك خميده بود
انسان به هر جهت به معلم نياز داشت،
قاتل كسي بود ، كه كلاغ آفريده بود
يوسف نه از حيا به زليخا نظر نداشت ،
بيچاره تا به حال زليخا نديده بود ...
زندان به داد يوسف بي پيرهن رسيد،
او نيز ور نه جامه عصمت دريده بود
اين حرفها به قيمت جانم تمام شد...
مانند اين غزل كه به پايان رسيده بود
این شعره از مهدی جهاندار
به این نوع نوشته ها می گن شطح. نوشته هایی که به ظاهر کفرآمیزن اما یه معنای عرفانی عمیق پشتشون دارن
می خواستم ببینم برداشت عرفانی شما از این شعر چیه؟
اصلا به نظرتون شطح محسوب می شه یا کاملا کفره؟
بنظرم از بیت چهارم می شه یک چنین چیزی فهمید که انقدر خانواده پیمبران الهی و خودشان پاک و معصوم و خداترس بودند که هیچ وقت عصمت خود را با کارهای هوسرانه به سیاهی نمی کشاندن
این شعرو یه آدمی که دکتری ادبیات داشت به عنوان شطح خوند!
می شه این معنی رو که شاعر داره به جامعه الانش اعتراض می کنه و ازش انتقاد می کنه رو فهمید ولی منم معنای عرفانی ای نمی فهمم ازش
گذاشتم اینجا که هم از شما ها بپرسم هم این که کلا شعر حالبی بود دیگه !!
این یکی رو هم اگه با توجه به بیت بالاش معنی کنیم می شه:
اگه فرد تو چهار چوب اجبار نباشه نباشه ممکنه یه جور دیگه ضاهر شه(اینجا یه اشاره ای به حجاب فکر کنم داره )
یه جورایی شعرش مفاهیم سیاسی فکر کنم داره تا عرفانی
منظورش این بود که یوسف همون فردیه که تا حالا آزادی رو نچشیده
پس نمیتونه عاشق آزادی باشه و براش بجنگه
اگر آزادی رو میفهمید حتما میرفت دنبالش
زلیخا هم همون آزادیس دیگه
خیلی قشنگ تعبیر نکرده بود به نظرتون؟
منظورش این بود که یوسف همون فردیه که تا حالا آزادی رو نچشیده
پس نمیتونه عاشق آزادی باشه و براش بجنگه
اگر آزادی رو میفهمید حتما میرفت دنبالش
زلیخا هم همون آزادیس دیگه
خیلی قشنگ تعبیر نکرده بود به نظرتون؟
این شاید جالبترین شعری بود که تا حالا خوندم! و موضوع جالب تر اینجاست سال 2010 که من تنها 1 سال داشتم و این شعر توی این سایت گذاشته شده. ولی از اونجایی که خیلی تصادفی به همچین چیزی برخوردم، باعث شد برم و دنبال این بگردم که معنی این شعر و مفهومش از کجا میاد. به نظر میاد شعریه که باری از احساسات یک فانی رو درون خودش داره حمل میکنه. فانی یا همون انسان که تونسته از روایت ها فراتر بره و به حقیقت هایی برسه، توانایی حل فلسفه های عمیقترش رو نداشته، و باعث شده با خودش به بعضی سوالات در داستان ها بربخوره، که چگونه وقتی این جهان آفرینش خداست، ولی گناه کردن و عصمت داشتن در کنار یکدیگر آفریده شده؟!
به نظر من شعری که جای تفکر داره، و شاید بعضی مفاهیمش رو غیر شاعر، شخص دیگری نتونه به درستی دریابد.
سبکی که این شعر داره یا همون "شطح" بیشتر باعث شد در مورد این ابیات کنجکاو بشم و بیشتر در موردش تحقیق کنم و یاور من هوش مصنوعی بود و از تمام مفاهیم و معانی که از این ابیات خوندم، لذت بردم. و میخوام با تمامی این زیبایی هایی که خوندم، بقیه رو هم سهیم کنم، که شاید اگه کسی بعد از 16 سال یا حتی بیشتر مثل من توی این سایت با این شعر مواجه شد، راحت تر به بعضی مفاهیم دست پیدا بکنه. به احتمالی ممکنه حتی جوابی که هوش مصنوعی داده در بعضی جاها درست نباشه. ولی امیدوارم مثل من از خوندن این شعر و مفاهیمش لذت ببرید.
----
شاعر در این غزل، روایت رسمی و فقیهانهٔ داستانهای مذهبی (آدم، ابلیس، یوسف) را کاملاً وارونه میکند تا به حقیقتی برسد که پشت پوستهٔ ظاهر قانون شرع پنهان شده است: **«وحدت وجود»** (همه چیز از خداست، حتی عصیان و گناه) و **«عشق فراتر از طاعت»**.
---
### بیت اول: آدم و میوه ممنوعه
**متن:** *آدم کجا ز میوه ممنوعه چيده بود؟ / ابليس با خدا به تفاهم رسيده بود*
- **ترجمهٔ سطحی:** آدم اصلاً آن میوه را از درخت خاصی نچیده بود. زیرا ابلیس قبل از آن با خدا قرارداد بسته بود که این اتفاق بیفتد.
- **تفسیر در قالب کفرآمیز (ظاهر شرعی):**
این شعر میگوید ماجرای اخراج آدم از بهشت تصادفی نبوده، بلکه یک «توطئه» یا «سناریوی از پیش نوشته» بین خدا و شیطان بوده است. اگر چنین باشد، دیگر آدم گناهکار نیست و ابلیس هم ملعون نیست؛ بلکه هر دو بازیگر نقش خود در یک نمایشنامهٔ الهیاند. این نگاه، مفهوم «گناه نخستین» و «اختیار» را به کلی نفی میکند.
- **تفسیر عرفانی عمیق (شطح):**
در عرفان (مثلاً از نگاه ابن عربی و مولانا)، «میوه ممنوعه» نماد «جدایی از اصل خویش» یا «ترک مقام فنا»ست. ابلیس نماد «عشق یکتاپرستانه» است که غیر از خدا را سجده نمیکند.
منظور شاعر این است که خدا خودش میخواست آدم به این دنیا بیاید تا مستعد عشق و کمال شود. پس «نهی» (ممنوعیت) در واقع مقدمهای برای «ابتلا» (آزمایش) بود. خدا و ابلیس در این «تفاهم» (لطف و قهر الهی) شریک بودند. ابلیس وسیلهٔ رحمت شد تا آدم از بهشتِ سکون به زمینِ تکامل بیفتد.
- **ترجمهٔ سطحی:** دلیل این تفاهم این است که ابلیس از روی غرور سجده نکرد، در حالی که در همان روز پشت سر همه فرشتگان (برای آدم) خم شده بود.
- **تفسیر کفرآمیز:**
ظاهراً تناقض است: میگوید نه سجده کرد (نافرمانی کرد) اما خم شد. یعنی شاعر دارد ابلیس را دروغگو معرفی میکند؟ یا میگوید ظاهر قضیه خلاف باطن است. این اتهام به ذات باری تعالی است که چرا ابلیس را همزمان مغرور و خاضع آفریدی؟
- **تفسیر عرفانی:**
حقیقت این است که ابلیس «از روی غرور به خدا» سجده نکرد، اما «از روی عشق به خدا» پشت سر همهٔ مخلوقات (به نمایندگی آدم) خم شد. در عرفان، ابلیس عاشقی بود که حاضر نشد برای هیچ «غیری» (حتی صورت الهی در آدم) سجده کند.
شاعر میگوید: همهٔ ملائک خم شدند (صورتاً سجده کردند)، اما ابلیس فقط خم شد تا به آدم نزدیک شود؟ نه. معنای عمیقتر: «روزی که پشت کل ملائک خمیده بود» یعنی ذات ابلیس در آن لحظه جمع اضداد بود: هم عصیان داشت، هم عبادت؛ هم طرد شد، هم مقبول درگاه.
---
### بیت سوم: انسان و معلم
**متن:** *انسان به هر جهت به معلم نياز داشت، / قاتل كسي بود ، كه كلاغ آفريده بود*
- **ترجمهٔ سطحی:** انسان ذاتاً نیازمند معلم است. اما قاتل (هابیل یا قابیل؟) همان کسی بود که کلاغ او را خلق کرده بود (اشاره به داستان قابیل و هابیل و کلاغی که خاک کندن را یاد داد).
اشاره به آیهٔ قرآن (مائده، ۳۱) که خدا کلاغی را فرستاد تا به قابیل نشان دهد چگونه جسد برادرش را دفن کند. شاعر میگوید: معلم انسان یک کلاغ بود؛ و آن انسان هم قاتل بود. این چه تعلیم و تربیتی است؟ یعنی منبع علم انسان (وحی الهی) او را قاتل بار آورد؟ این یک طنز تلخ به نظریهٔ «تعلیم اسماء به آدم» است.
- **تفسیر عرفانی:**
در تصوف، «کلاغ» نماد نفس اماره یا عقل معاش است. قابیل نماد انسانی است که علم ظاهر (چیستی خاک) را آموخت اما علم باطن (برادری) را نادیده گرفت. شاعر میگوید: انسان که قرار بود خلیفهٔ خدا باشد، در اولین گام تمدن (دفن میت) مجبور شد از یک حیوان (کلاغ) یاد بگیرد. یعنی علم بشری همیشه توأم با قتل و جهل است؛ اما همین علم برای بقا لازم است. این تلخترین نقد انسانشناسی در یک بیت است.
---
### بیت چهارم و پنجم: یوسف و زلیخا
**متن:** *يوسف نه از حيا به زليخا نظر نداشت، / بيچاره تا به حال زليخا نديده بود ...*
*زندان به داد يوسف بي پيرهن رسيد، / او نيز ور نه جامه عصمت دريده بود*
- **ترجمهٔ سطحی:**
یوسف از روی حیا به زلیخا نگاه نکرد، بلکه به خاطر این بود که تا آن لحظه اصلاً زلیخا را ندیده بود (نشناخته بود). زندان به داد یوسفِ بیپیرهن رسید، وگرنه او هم (اگر آزاد بود) جامهٔ عصمت را پاره کرده بود.
این فاجعهبارترین بیت است. شاعر دارد حضرت یوسف (نماد پاکی و عصمت) را متهم میکند که:
1. حیا نداشت، فقط زلیخا را نمیشناخت.
2. اگر زندان نبود، زنا میکرد.
یعنی پاکی یوسف نه از تقوا که از نبود موقعیت بود. این نگاه، همهٔ پیامبران را افرادی عادی و هوسران فرض میکند که فقط شرایط آنان را مقدس کرده است.
- **تفسیر عرفانی (بسیار عمیق):**
در اینجا «یوسف» نماد «عقل سالک» و «زلیخا» نماد «عشق مجازی» یا «جمال مطلق» است.
- «یوسف زلیخا را ندیده بود» یعنی عقلِ قبل از عشق، خود را پاک میپندارد، در حالی که اصلاً با حقیقت عشق مواجه نبوده.
- «زندان به داد یوسف رسید»: زندان نماد «خلوت و ریاضت» یا «مقام فنا»ست. یوسف در زندان (دور از زلیخا) به مقام تعبیر خواب (علم لدنی) رسید.
- «جامه عصمت دریده بود»: یعنی اگر یوسف در مقام امتحان واقعی (زلیخای حقیقی که همان حق تعالیست) قرار میگرفت، اختیار از دست میداد و عقل در برابر جمال الهی «بیپیرهن» میشد. این اشاره به جذبهٔ الهی است که در آن سالک «مست» میشود و ظواهر شرع کنار میرود.
---
### بیت آخر: جان و پایان غزل
**متن:** *اين حرفها به قيمت جانم تمام شد... / مانند اين غزل كه به پايان رسيده بود*
- **ترجمهٔ سطحی:** گفتن این حرفها (این شطحیات) برای من خطرناک بود و نزدیک بود جاندهم را بگیرد، همانطور که این غزل هم دارد تمام میشود.
- **تفسیر کفرآمیز:** شاعر اعتراف میکند که کفر میگوید و میداند که مستحق اعدام (به قيمت جانم تمام شد) است.
- **تفسیر عرفانی:** «به قيمت جان» یعنی این سخن از مقام «فنا» و «بیخودی» برآمد و نفس (جان من) در این میان سوخت. در عرفان، هر شطحی، مرگ خودِ ظاهریِ سالک است. وقتی غزل تمام میشود، گویی سالک از مستی به هوش میآید و دوباره پردهها برمیگردد.
---
## نیت نهایی شاعر: چه میخواسته بگوید؟
شاعر نمیخواهد بگوید «بیا گناه کنیم» یا «پیامبران بیعفتی بودند». او دارد از **زبانِ مستی و عشقِ مطلق** حرف میزند. پیام اصلی او این است:
1. **نقد دوگانگی شرع و حقیقت:** قانون شرع (حلال و حرام) برای مردم عادی است، اما در مقام عشق الهی، هیچ چیز غیر از خدا وجود ندارد. «گناه» و «طاعت» هردو از اوست.
2. **دفاع از ابلیس:** ابلیس قهرمان اصلی این شعر است؛ کسی که به خاطر عشقِ «لا اله الا الله» (هیچ کس جز خدا شایسته سجده نیست) تا ابد ملعون شد. شاعر میگوید این عشقِ بیچونوچرا ارزشمندتر از طاعت کورکورانهٔ فرشتگان است.
3. **نفی تقدس ظاهری:** هیچ کس ذاتاً مقدس نیست. یوسف اگر امتحان نمیشد، معلوم نبود چه میشد. قابیل از کلاغ درس گرفت یعنی علم بشری همراه با جهل است.
4. **بهشت و جهنم در درون ماست:** میوه ممنوعه نماد «آگاهی» است. خدا میخواست آدم آگاه شود، ابلیس وسیله بود.
**خلاصه** این شعر یک **بیانیهٔ عاشقانه در قالب کفر** است. شاعر نمیگوید «بهشت و جهنم نیست»، میگوید «حقیقت از این حرفها بزرگتر است». او از منظر «وحدت وجود» نگاه میکند که در آن ابلیس معبودِ معترض، گناه عبادتی دیگر، و زندان یوسف خلوتگاه وصال است. جان شیرین خود را بر سر این حقیقت میگذارد که هر چه هست (ظلمت و نور) تجلی خداست.
--
بابت این شعر زیبایی که خوندم، و باعث شد تا بیشتر بخواهم درموردش تحقیق کنم از همگی دست اندر کارانش متشکرم. امیدوارم بعد از من شخص دیگری که این شعر و مفاهیمش را که از هوش مصنوعی برگرفته شده رو میخونه، لذت ببره. همونطور که من ازش لذت بردم.
با سپاس. به امید روزهایی خوش.