چون دنیا رو به جای بهتری تبدیل می کنه «آره، به شدّت کلیشه ایه دلیلم ولی دلیل درستیه»
حالا چطوری اینکار رو می کنه؟
باعث میشه در موقیعت های مختلف، کسی آزرده نشه یا میزان آزردگی به پایین ترین حالت ممکن برسه.
یک- میزان آزردگی به مخاطب ربط داره. یه زمانی تو فرهنگ ما «نه» گفتن به بزرگتر بی ادبی بود و بزرگتر ها رو ناراحت میکرد. الان تو مناطق شهری تر این قضیه کم رنگ تر شده ولی کماکان وجود داره، تو شهرستان های کوچکتر هم کاملا به قدرت سابق وجود داره. در نتیجه، مودب بودن تعریف کلی نداره.
دوم- بر اساس پاراگراف قبل، ما برای مودب بودن باید مدام ببینیم طرف مقابل از چی ناراحت میشه و از چی ناراحت نمیشه، این کار هم وقت گیره هم اعصاب خورد کنه و همیشه هم قابل انجام نیست.
سوم- فرض کنیم که بدونیم چی طرف مقابل رو ناراحت میکنه، و لازم بشه بهش چیزی بگیم که ناراحت میشه، یا به خاطر ضرری که به خودش داره میزنه، یا ضرری که داره به من میزنه. اگه یه نفر دائما باعث ناراحتی منه و حق هم با منه، باید تا ابد ناراحتی خودم رو سرکوب کنم که اون آدم ناراحت نشه؟ آسیب روانی که به خود من وارد میشه رو هم باید در نظر بگیریم.
چهارم- بی ادبی فقط توی دعوا به کار نمیره، همونطور که گفته شد خیلی از آدما با رفیقاشون بیادبانه صحبت میکنن و هیچ کدومشون از این قضیه ناراحت نیستن، پس استدلالت تو این مورد هم کار نمیکنه.
در کاربرد عام به معنی جذب نکردن/نشدن به خانواده مردمه :)
و اگه قبح فحش های خانوادگی از بین بره، به مرور و در گذر زمان قبح انجام کاری که تو فوش گفته میشه تو دنیای واقعی رو هم از بین میبره و به حیا لطمه میزنه.
حیا به معنی جذب کردن یا جذب شدن به خانواده مردم نیست.
حیا به معنی داشتن ترس و شرم از انجام کار بده. کار بد هم هزاران مصداق داره، دزدی،اختلاس، بد عهدی و ... همه کار بد هستن.
اول- وقتی میگی خانوادهی مردم، یه سری فرض نانوشته پشت جمله ات هست: خانواده = جنس مونث، مردم = جنس مذکر. این نگاه مال قبل از دورهی پارینه سنگیه و با وجود اینکه همهی تفکرات قدیمی لزوما نادرست نیستن، این جزو پوسیده ترین هاشونه.
دوم- آدما مالک خودشون هستن، کسی مال خانوادش نیست، اگه از یه نفر خوشت بیاد، از دختر مردم خوشت نیومده (چون فرض اینه که داریم در مورد «ناموس» حرف میزنیم فقط دختر رو ذکر کردم) بلکه از اون فرد خوشت اومده.
سوم- این که از کسی خوشت بیاد هیچ عیبی نداره، حتی اسلام هم نگفته این کار حرامه، صرفا میگه هی بهش نگاه نکن و برو باهاش ازدواج کن. با نگاه غیر دینی هم تا وقتی باعث آزار و اذیت کسی نشی، کار بدی نکردی. اصلا هر چقدر خواستی بهش نگاه کن، ولی نه مثل بیمارای روانی که باعث ترسیدن مردم بشی
چهارم- الان داری میگی دلیل این که یه سری کارا مثل فاحشه بودن بد هستن اینه که فاحشه خطاب کردن مردم زشته؟
علت و معلول رو اشتباه گرفتی. نه فاحشه بودن زشته به خاطر فحش بودنش و نه فحش بودنِ فاحشه زشته به خاطر زشت بودن کارش. جفتشون تقبیح میشن به دلایل دیگه، که میتونی تو تاریخ بری بخونی دلایلشو.