• اگر سمپادی هستی همین الان عضو شو :

ثبت نام عضویت

گربه ی شرودینگر

• شروع کننده موضوع شروع کننده موضوع belata
  • تاریخ شروع تاریخ شروع

belata

کاربر نیمه‌حرفه‌ای
نام مرکز سمپاد
فرزانگان2
شهر
تهران
سال فارغ التحصیلی
93
دانشگاه
صنعتی امیرکبیر
رشته دانشگاه
مهندسی عمران
گربه شرودینگر یک آزمایش فکری در فیزیک کوانتمی است.

فرض کنید گربه ای در جعبه‌ای در بسته زندانی است. در این جعبه یک شیشه گاز سیانور، یک چکش، یک حسگر پرتوزا (رادیواکتیو) و یک منبع پرتوزا نیز وجود دارد. همانطور که می‌دانید ذرات پرتوزا بصورت نامنظم تابش می‌کنند و به همین دلیل برای آنها نیمه عمر در نظر می‌گیرند. حال فرض کنید سنسور و چکش طوری تنظیم شده باشند که در صورت تابش موج پرتوزا بین ساعت ۱۲ و ۱۲:۰۱، چکش شیشه حاوی گاز را شکسته و گربه بمیرد. اگر شما در ساعت ۱۲:۰۱ در جعبه را باز کنید چه خواهید دید؟ اگر از طریق فرمول نیمه عمر منبع، احتمال تابش بین ساعت ۱۲ و ۱۲:۰۱ را ۵۰٪ پیش بینی کنید. گربه داخل جعبه در هنگام برداشتن درب جعبه ۵۰٪ مرده است و ۵۰٪ زنده است. اما وقتی درب جعبه را بر می‌دارید خواهید دید که گربه یا مرده و یا زنده است. نمی توان گفت ۵۰٪ سلولهای بدن گربه مرده‌اند و ۵۰٪ آنها زنده اند. در فاصله یک لحظه، احتمال به یقین تبدیل خواهد شد. این امر کاملاً متضاد با مکانیک کوانتومی می‌باشد. همانطور که گفتیم هیچگاه نمی‌توان موقعیت یک سیستم را به دقت اندازه گیری نمود. اما در این مثال کاملاً این امر ممکن شده است.

این گونه پارادوکسها در مکانیک کوانتومی بسیار زیاد است. اما با این همه مکانیک کوانتومی در پیش بینی نتایج بسیاری از آزمایشها به طور درخشانی موفق بوده است و زمینه تقریباً تمامی علم و فن نوین است. بر رفتار ترانزیستورها و مدارهای مجتمع که جزء اساسی وسائلی نظیر تلویزیون و رایانه‌اند، فرمان می‌راند و نیز بنیاد شیمی و زیست‌شناسی نوین می‌باشد.

منبع : ویکیپدیا

پاسخ : گربه ی شرودینگر

منبعی به این شهرت. دیگه کپی برداری نیاز نبود. شما عین یه مطلبو نوشتین و منبعشم که مثل روز روشن هست رو دادید...

به نقل از belata :
همانطور که گفتیم هیچگاه نمی‌توان موقعیت یک سیستم را به دقت اندازه گیری نمود. اما در این مثال کاملاً این امر ممکن شده است.

منبع : ویکیپدیا

خب معلومه که بعد از باز کردن جعبه می فهمیم ...

مهم اینه که قبلش نمی تونیم بفهمیم ...

شایدم من مطلبو درست متوجه نشدم ...

میشه بهتر توضیح بدین؟

می شه یه مثال دیگه بزنید که توش موجود زنده نباشه؟
من فکر می کنم مفهوم رو گرفتم اما با گربه هه مشکل دارم!
چون گربه یا مرده اس یا زنده اما مثلا یه جسم می تونه هم مایع باشه هم جامد مخلوط آب و یخ!(منظورم رسید؟! :-?)

من این رو تو به کتابه دیگه خوندم که واسه بچه ها بود ، برای همین بهتر توضیخ داده بود ..(بچه معمولا" فاصله ی سنی 12-14 سال در نظر گرفته میشه)
خب اینجا از زبان شرودینگر داره حرف میزنه :
فرض کنید یک گربه رو با یک بطری سم و یک شی رادیواکتیو نظیر تکه ای از اورانیوم ذرون جعبه ای بگذارم ، اورانیوم هر از چند گاه از خود رادیواکتیویته بیرون می دهد، ولی من زمان آنرا دقیقا" نمی دانم .
همچنین یک دستگاه شمارشگر گیگر را نیز درون جعبه می گذارم تا رادیو اکتیویته را اندازه گیری کنم . به محض اینکه اورانیوم مقداری رادیواکتیویته بیرون دهد ، شمارشگر گیگر آن را اندازه گیری خواهد کرد و چکشی را به کار خواهد انداخت و بطری را خواهد شکست و گربه خواهد مرد .
اگر گربه را درون جعبه ی سربسته زندانی کنم و تا زمانی صبر کنم که احتمال بیرون دادن رادیواکتیویته از اورانیوم 50/50 باشد ، آیا وقتی در جعبه را باز کنم گربه زنده است یا مرده ؟
نویسنده جواب داده :
گربه مب تونه زنده باهش یا مرده ، تا زمانی که در جعبه رو باز نکنیم ، راهی برای اطلاع از سرنوشت گربه نداریم .اما شرودینگر گفت چیز هایی نظیربیرون آمدن رادیواکتیویته از اورانیوم وقتی واقعی هستن که آن ها را به چشم ببینیم . قبل از اینکه به درون جعبه نگاه کنیم ، مکن است مقداری رادیواکتیویته بیرون داده شده باشد ، اما واقعی نیست .
همچنین ممکن است هیچ رادیئاکتیویته ای هم بیرون داده نشده باشد اما این هم واقعی نیست . فقط وقتی در جعبه را باز کنیم و ببینیم چه اتفاقی افتاده است ، یکی از این دو حالت به واقعیت می پیوندد . قبل از باز کردن جعبه ، هر دو حالت امکان پذیر و محتمل است .! بنابر این ،قبل از آنکه به داخل جعبه نگاه کنیم ، درون آن همزمان یک گربه ی زنده و یک گربه ی مرده وجود دارد .
بعد یه سری چیز دیگه که هیچ ربطی نداره به موضو ع گفته ( گفتم که کتاب بچه ها هست ) و بعد گفته : دی
وقتی در جعبه رو باز کنین ، فقط یکی از این دو حالت واقعیت پیدا می کنه . پس په بر سر مورد غیر واقعی می آید ؟ برخی از دانشمندان عقیده دارند که وقتی جعبه را باز می کنین ، جهان به دو نیمه تقسیم می شود ! در یک جهان ، شما در جعبه را بر می دارن و گربه زنده است ، در جهان دیگر ، شما در جعبه را بر می دارید و گربه مرده است ..(این همون جهان های موازیه دیگه ..!!!)
منبع : مجموعه ی علمی ولی شیرین تر از داستان :-[
(زمان توهمه دیگه ، یه ساعت تایپ کردم ! :-")

مثلا من یه جعبه کفش دارم

نصفشون قرمزن نصفشون ابی

50 درصد احتمال داره کفشی که میارم بیرون قرمز باشه ... 50 درصد هم احتمال داره ابی باشه

خب من یکی رو میارم بیرون

مثلا قرمزه ...

من که نمیتونم بگم تکلیف کفش ابی که از جعبه دراوردم چی میشه! نمیتونم بگم جهان به دو نیم تقسیم شد و من تو اون جهان کفش ابی رو درارودم !

احتماله ...

احتمال که واقعیت نیست که ما توجیه واقعی براش پیدا کنیم!

نمیفته! :((

خب این آزمایش اصل عدم قطعیت فیزیک کوانتومیه ....بعد با آزمایشی که شما می گین که جور در نمیاد ...!اون جا یه سری شرابط خاص واسه آزمایش هست دیگه ...، خب اگه اینطور بود ، کل زندگیمون، هر کاری که می کنیم ، میشه شبیه آزمایش شرودینگر ،مثلا" بعد یه امتحان 50/50 احتمال 20 یا 19 شدنتون داره ، و خیلی جاهای دیگه ، که ظاهرا" این طوره ، ولی این آزمایش به خاطر شرایط خاصش هست که ...واقعا این مسایل رو پیش میاره ..!
پ.ن: البته که فعلا"واقعا" نمی تونیم درک کنیم ، خب انتظار نمی ره فعلا" با این اطلاعات محدودمون ، بخوایم اصل عدم قطعیت فیزیک کوانتومی رو درک کنیم ، الان نمیشه .......!

اخه چه چیز خاصی داره؟ داره میگه به خاطر احتمال 50 / 50 که یکیش به وقوع می پیونده جهان به دو نیم تقسیم میشه ...

چه شرایط خاصی؟

دوتاشون دارن میگن احتمال ...

اخه توجیهش باید منطقی باشه ... این منطقی نیست که وا3 احتمال دوتا دنیا بوجود بیاریم!

اومدیمو راه ها به 2 تا ختم نمیشد ...

ممکن بود مثلا گربه داشتیم و موش و سگ!

حالا 6 تا احتمال بود ...

شاید سگ زندس اون دوتا مرده

شاید موش و گربه زندن سگ مرده

شاید گربه زندس ...

و ...

خب یعنی جهان به 6 قسمت مساوی تقسیم میشه؟

نه این یعنی داره اصل عدم قطعیت فیزیک کوانتومی رو میگه ، و آزمایش هم شرایط خیلی خاص خودش رو داره .......!مثلا" این که همین که شرودینگر گفت چیز هایی مثل بیرون دادن اکتیویته از مواد رادیواکتیو وقتی تنها واقعی هستن که آن ها رو به چشم ببینیم و ...........!!!
همون شاید ها ، و اینکه نمی تونین هیچ وقت ( نه هیچ و.قت کاملا")پیش بینی کنین یه پدیده رو ، اصل عدم قطعیته ... و خودش به اندازه کافی گیج کننده هست ،

به نقل از arman.a :
مثلا" این که همین که شرودینگر گفت چیز هایی مثل بیرون دادن اکتیویته از مواد رادیواکتیو وقتی تنها واقعی هستن که آن ها رو به چشم ببینیم و ...........!!!

یه لحظه ...

چرا فقط وقتی واقعین که ما ببینیمشون ...؟

ما خیلی چیزا رو نمی بینیم ...

نمیتونیم انکارش کنیم ...

میشه بگین شرودینگر با چه توجیهی این حرفو زده؟

Back
بالا