گویش هورامیبه نقل از sanaph :میشه یکی برای من بگه کردی ای که تو مناطقی مثل پاوه حرف میزنن اسمش چیه؟من به جز اونو کم متوجه میشم.
من پدرم شیروانیه مادرم مال چالدرانه هردو کرمانجن منم خودم کرج بزرگ شدم ولی دبیرستان شیروان بودم . بهتره از صفحه کلید کردی استفاده کنید چون ه فتحه نما رو میچسبونید به حرف بعد مثلا کەر (الاغ) درسته نه کهر یا مثلا کسره با ێ نشون داده میشه مثلا پەنجێرێ یعنی پنجره یا دێل پیچێ یعنی دل پیچه یا گۆل کەلەم یعنی گل کلم ۆ نشونە ضمه اسپاسخ : زبــــــــــــان کــــــــــــــــردی!
مثلا یه شعر کرمانجیچیزایی که من میذارم اکثرا کرمانجین اگه شما کردی گورانیم چیزی دارین بذارین)
خرلی ژه سهر پیلینه مه هلانین
پهللی گهداتیی له شوونی دانین
له وهر پیر ده گارس سا مه رژاندن
ژه پاش پیرده تفانگ له مه کشاندن
---------------
تفنگ سر پر را از روی شانه هایمان برداشتند
کشکول گدایی را به جای آن نشاندند
جلوی پرده شکار برای ما ارزن ریختند
اما از پشت پرده بر روی ما تفنگ کشیدند
یا مثلا کلمه ها و اصطلاحات جالبی دارن:
ئاربرووسک: آذرخش ئانخ: کاکوتی(که این طرفا ما هممون میگیم آنخ،هیچیکی نمیگه کاکوتی)
ئالچغ: مشارکت گروهی در استفاده از شیر دام،به این ترتیب که شیر دوشیده شده هربار به یک نفر داده شود.
باغلهوهند:تزیینات نقره ای روی جلیقه و یا کت زنان کرمانج که شبیه دو لوزی بوده و با چنگکی دو طرف کت یا جلیق را به هم وصل میکند.
بهخشی: استاد و نوازنده تار بهندقرتک:بند کلاه رنانه که با مهره تزیین میشود و با گذراندن از زیر گلو با مهره ای به طرف دیگر کلاه وصل میشود.
پیرهمهرخور:پیر مردار خوار،جانوری خیالی که بچه ها را ازآن میترساندند.
تهلخان:آردی شیرین که از جوشاندن آب هنوانه میگیرندو برای استفاده آنرا با آب خمیر کرده و میخورند.
بقیشو بعدا میذارم.
کردی خراسان کردی کرمانجی غربی حساب میشه یعنی شبیه کردی مناطق غرب ترکیه (دیلوک /سیوک/ سیواس /سمسور ) و سوریه(حلب و عفرین و شمال کوبانی ) من چنتا دوست دارم مال عفرینن راحت تو اینستا با هم حرف میزنیم ولی با کرمانجای مثلا وان و حکاری و ارومیه و عراق یکم سخت تر ولی بازم زیاد مشکلی ندارم مثلا در لهجه عفرینی و خراسانی به مثله میگن ناته ولی در لهجه های ارومیه و عراق میگن وک یا مثلا در غرب ترکیه و سوریه و خراسان میگن هەره ولی در شرق ترکیه و ارومیه میگن بچوو یا مثلا در سوریه و خراسان و کردهای شیعه ترکیه به کفش میگن سوول ولی بقیه کرمانجا میگن پێلاوپاسخ : زبــــــــــــان کــــــــــــــــردی!
یه سری دیگه از اصطلاحات:
تیخهر:کره الاغ توشتوور:ماده بز دوساله تهژ:تخته های بافته شده از موی سیاه بز که برای برپا کردن چادر های کرمانجی کاربرد دارد
تهلقین:زایش حیوانات حرام گوشت جززرین:ذره ذره ذوب شدن و به حرکت در آمدن مایعات چاخوون:سوز سرما
جیمجغ:استخوان های ریز پا چقهر:زرد پررنگ،نارنجی چهپه شهمال:باد مخالف،باد بد(مثلا ای کلمه رو نیگا کنین....چهپه به معنی چپه و شهمال به معنی شماله که فک کنم میشه بادی که از سمت مخالف شمال بوزه)
چیکسای:شب سرد و پرستاره ی پس از بارش برف داپیر:مادربزرگ داقولتاندن:قورت دادن(ما خودمونم تو حرفای معمولیمون اینو استفاده میکنیم)
در خراسان میگیم له خەوە هەلسه ؟ از خواب پاشو یا له شوونی خا را به ؟ از جات پاشو یا له جێل خا هەلسە ? از تشکت بلند شو هێشیار به ? بیدار شو یا چاوی خا واز که چشماتو باز کن یا هەلسە تاو هاتیه سر مال تو هین ژی راکەتی ؟ پاشو دیگە آفتاب اومده سر خونه تو هنوز هم خوابیپاسخ : زبــــــــــــان کــــــــــــــــردی!
ما هم به صبح میگیم سیب،هم بیانی.
به خوابیدن هم میگیم: راکتین=raketin و رازان=razan
باز دیگه انواع مختلف داره: به خواب رفتن خوه را کان= di xewe ra cun
خود خواب میشه: خو= xew
حالا باز من یه سری کلمه ها می نویسم شما ببینید فرق میکنن یانه:
اهل کجایی؟: تو ژی کویی؟=tu ji ku yi
کردی بلدی؟: تو بی کوردی دیزانی؟= tu bi kurdi dizani
سلام: روژباس=rojbas
خوش آمدی: تو بی خیر هاتی=tu bi xer hati
من هستم البه کرمانجم ولی رفیق سورانی دارمپاسخ : زبــــــــــــان کــــــــــــــــردی!
سلام به همه
من در مورد زبان کوردی سورانی نیاز به راهنمایی دارم.
چند چمله ی انگلیسی را باید به کوردی ترجمه کنم برای تحقیقم در این زبان. بی نهایت ممنون و قدردان میشم اگربشه کمکم کنیی...
آیا کسی هست که کمک کنه؟
هورامیهپاسخ : زبــــــــــــان کــــــــــــــــردی!
میشه یکی برای من بگه کردی ای که تو مناطقی مثل پاوه حرف میزنن اسمش چیه؟من به جز اونو کم متوجه میشم.
دێڕۆ وەڵ هەپڕێڵا اینا الفبای کردین کە بر اساس تلفظ نوشته میشنپاسخ : زبــــــــــــان کــــــــــــــــردی!
کیبرد کردی؟؟؟؟
Are you serious??
بعد چرا اینجوری مینویسنش؟؟
مگه کردا فارسی نمینویسن؟؟
:-\ :-\
کەر یعنی الاغ کەڕ یعنی ناشنواپاسخ : زبــــــــــــان کــــــــــــــــردی!
من لاتین بلد نیستم بنویسم شرمنده.
×آره بیشترش شنیداریه نمیشه اینجوری گفت شاید واقعا کسی ک کردی نمیدونه، فرق بین کهر و کهڕ رو متوجه نشه! :د
من کرد خراسانم این شعر کرمانجیه میگه ئەز کەبووکەم لێ لێ کەبووکا سوورێم لو لو له سر بان و بێن بانا ئەز دەچیرێم لو لوپاسخ : زبــــــــــــان کــــــــــــــــردی!
شعر کابوکی + ترجمشو دارید؟ اگه دارید بدید خیلی وقته دمبالشم
دمتون گرم
کردی کرمانجی خراسان :پاسخ : زبــــــــــــان کــــــــــــــــردی!
منم گویش سورانی شو میزارم !
سلام---->سّلام (س ساکنه slam)
چطوری؟--->چّونی؟
خوبی؟---->خاسی؟
خوش اومدین--->بِخیر هاتِین، بخیر بِن
بفرمایید-->فّرمو
بفرمایید بنشینید--->فرمو دانیشین
بفرمایید آقا--->فرمو آغه
چایی بیار--->چای بِرا
یک لیوان آب میخوام--->لیوانِ آوم گَرَکه
یه قاشق بهم بده-->کٌچِکه بَ پِم
بیا بگیر--->ها بیگرَ
ببخشید--->بٌخشَ
غذا بکشید--->غذا بکِشَ
دستتون درد نکنه--->دَستان خوش
نوش جونت--->نوش گیانِت
در خدمتتونم --->هامه خَمَت تانا
وەستێ نەبێن نه خسته نەوینقولاق داگر ( گوش کن) شوی چو چومه مرزه ( دیشب به مرز رفتم) هوا سارو ( هوا سرد بود) ریوی اک و جیلکان ژه پیشی مه ورکتو اه فرین ( یه روباه و بچه ها از جلوم افتادن و فرار کردن)
خف که ده، گپکه کوتی هن ( خفه شو دیگه، بازم حرفای چرت و پرت /)
هنوز تو مرحله ی مقدماتیه
و اینکه ما تو نوشتن هیچ تجربه ای نداریم
اون نوشته ی بالا مثلا یه پیرمردیه ک نشسته یه جا داره معرکه میگیره!
ته کهر ( کره خر) کهر ه نیر ( خره نر!)
رون ( روغن) رونه ( بشین)
راکه ( بلند شو) راکهت ( خواب)
گه وچی ( قاشق) بیچاج( چاغو)
وین ( بیار) ژیر( پایین) ژور( بالا)
خ ی زان ( بچه ها) جیله ( توله [سگ ])
خسته نهویین! ( خسته نباشید)
دسته نیشا ( دستت درد نکنه!)
پاسخ : زبــــــــــــان کــــــــــــــــردی!
به ویا ده بینه تاپیکی رند خاشمه هات
(فارسیه جی ببیم؟ )
قولاق داگر ( گوش کن) شوی چو چومه مرزه ( دیشب به مرز رفتم) هوا سارو ( هوا سرد بود) ریوی اک و جیلکان ژه پیشی مه ورکتو اه فرین ( یه روباه و بچه ها از جلوم افتادن و فرار کردن)
خف که ده، گپکه کوتی هن ( خفه شو دیگه، بازم حرفای چرت و پرت /)
هنوز تو مرحله ی مقدماتیه
و اینکه ما تو نوشتن هیچ تجربه ای نداریم
اون نوشته ی بالا مثلا یه پیرمردیه ک نشسته یه جا داره معرکه میگیره!
ته کهر ( کره خر) کهر ه نیر ( خره نر!)
رون ( روغن) رونه ( بشین)
راکه ( بلند شو) راکهت ( خواب)
گه وچی ( قاشق) بیچاج( چاغو)
وین ( بیار) ژیر( پایین) ژور( بالا)
خ ی زان ( بچه ها) جیله ( توله [سگ ])
خسته نهویین! ( خسته نباشید)
دسته نیشا ( دستت درد نکنه!)
پاسخ : زبــــــــــــان کــــــــــــــــردی!
ﻣﻨﺎﻟﯿﮓ ﻟﻪ ﺑﺎﻭﮔﯽ ﭘﺮﺳﯽ
ﺑﺎﻭﮔﻪ ﮔﯿﺎﻥ ﺧﻮﺩﺍ ﮐﯿﻪ؟!!
ﺑﺎﻭﮔﯽ ﻭﻩﺕ :
ﺧﻮﺩﺍ ﮐﻪﺳﯿﮑﻪ ﺑێ ﺑﻪﺵ ،ﺑێ ﻭڵﺎﺕ ،ﺑێ
ﻣﻪﮐﺎﻥ ﻭ ﺑێ ﻛﻪﺱ !!
ﻣﻨﺎﻟﮕﻪ ﻭﻩﺕ :
ﻣﻩﺭ ﺧﻮﺩﺍﯾﺶ ﮐﻮﺭﺩﻩ ؟