• اگر سمپادی هستی همین الان عضو شو :

ثبت نام عضویت

کارگاه اسطوره شناسی

• شروع کننده موضوع شروع کننده موضوع هلهله
  • تاریخ شروع تاریخ شروع

به نظر شما اساطیر تا چه حد در زندگی ما نقش دارن؟

• زیاد

رای‌ها: 6 28.6%
  • کم

رای‌ها: 5 23.8%
  • نمیدونم

رای‌ها: 6 28.6%
  • تاثیری ندارن

رای‌ها: 4 19.0%

• رای‌دهندگان
    21
پاسخ : اسطوره های فراموش شده ایرانی

چند وقت پیش رفتیم خونه ی یکی از اشنا ها شبکه اترک(شبکه خراسان شمالی)داشت برای بار nام داشت مرد عنکبوتی پخش میکرد بچه 4 ساله از باباش میپرسه بابا مرد عنکبوتی ایرانیه؟بابا:نه عزیزم خارجیه بچه میگه چرا اینا هیچ کدومشون ایرانی نیستن باباش میگه قهرمانا همشون تو فیلمان من با چهره ای کاملا متعجب داشتم نگا میکردم بچه میگه بابا بریم خارج زندگی کنیم میگه برا چی میگه من میخوام اینارو بینم میگم تو رستمو میشناسی میگه اره میگم کیه میگه یه ادم خیلی قوی میگم اهل کدوم کشوره میگه نمیدونم میگم ایرانیه میگه پس چرا تاحالا ازش فیلم نذاشتن ومن فقط به اون نگاه میکنم(داستانی واقعی از زبان یکی از وزنامه نگاران محلی)

خب ... در مورد تعریف اسطوره که باید بگم به قول دکتر قیصر امین پور : «اسطوره خوابی است که یک ملت دیده اند» و طبق این تعریف، بله اسطوره های همه ی ملت ها توسط مردم ساخته شدن و دلیل ساخته شدنش هم این بوده که مردم در مورد یه سری مسائل مثل آفرینش انسان و خورشید و ماه و کشف آتش و... چیزی نمی دونستن و در واقع با استفاده از همون چیزایی که میدیدن تو طبیعت یا حدس می زدن داستان هایی رو ساختن که بعدا شاخ و برگ داده شده و در ادیان مختلف، تفاوت هایی کرده و پس از گذشت سالیان دراز به شکل امروزی در اومده.

خب من یکم دیگه اطلاعات کلی در مورد اسطوره ها میگم :
بر طبق کتاب «شناخت اساطیر ایران»ِ جان هینلز (ترجمه و تالیف باجلان فرخی) اساطیر به 5 دسته تقسیم می شن :
1- اسطوره ای آیینی (ritual myths) : کارهای آیینی و دینی با کلام اونا همراهی میشن مثل اسطوره های زرتشتی و مانوی
2- اسطوره های خاستگاهی (original myths) : بیان خاستگاه یا علت هرچیزیه مثل داستان پیدایش پرندگان و گل ها
3- اسطوره های کیش (cult myths) : اسطوره های گروه های اقیلت مثل اسطوره های سیاوشان
4- اسطوره های اعتبار (prestige myths) : ایجاد اعتبار و شخصیت برای قهرمانان و مکان ها مثل تولد گیل گمش و تولد رستم
5- اسطوره های فرجام (eschatological myths) : در مورد مرگ و فرجام صحبت می کنه.

حالا در مورد شکل گیری اساطیر ایران !

میشه گفت اولین اساطیر ما برمیگرده به زردتشت ؛ در اوستا فقط اشاراتی به نام اساطیر میشده و فرض براین بوده که مردم اون اساطیر رو میشناسن!
ولی بعد از ورود اسلام به ایران اهمیت تعدادی از اساطیر کم میشه و دیگه بهشون بها داده نمیشه : اساطیری که با باورهای اسلامی در تعارض بودن.
مثلا اساطیری در مورد خلقت و یا نیروهای فرا طبیعی و یا پایان جهان.
اما خب در این دوره شاهنامه نوشته میشه که هم از لحاظ ادبی و هم از لحاظ حماسی بر همه ی اساطیر قبلی برتره.
بعد مردم سعی میکردن یه تقارنی پیدا کنن بین اسطوره های قدیمیشون و این جدیدا. مثلا "کیومرث" رو همون "آدم" می دونستن.

×مرسی ارنواز.

به نقل از Shek8fe :
حالا در مورد شکل گیری اساطیر ایران !

میشه گفت اولین اساطیر ما برمیگرده به زردتشت ؛ در اوستا فقط اشاراتی به نام اساطیر میشده و فرض براین بوده که مردم اون اساطیر رو میشناسن!
ولی بعد از ورود اسلام به ایران اهمیت تعدادی از اساطیر کم میشه و دیگه بهشون بها داده نمیشه : اساطیری که با باورهای اسلامی در تعارض بودن.
مثلا اساطیری در مورد خلقت و یا نیروهای فرا طبیعی و یا پایان جهان.
اما خب در این دوره شاهنامه نوشته میشه که هم از لحاظ ادبی و هم از لحاظ حماسی بر همه ی اساطیر قبلی برتره.
بعد مردم سعی میکردن یه تقارنی پیدا کنن بین اسطوره های قدیمیشون و این جدیدا. مثلا "کیومرث" رو همون "آدم" می دونستن.

×مرسی ارنواز.
البته اساطیر ایران به پیش از اوستا برمیگرده؛ یعنی این اساطیر پیش از ظهور زرتشت بین مردم وجود داشته و پس از ظهور زرتشت، این اساطر با تغییرات جزیی به این آیین وارد میشه. در حال حاضر قدیمی ترین نسخه ی مکتوب اوستاست ولی به این معنا نیست که این اساطیر توسط زرتشت به وجود اومده باشه.
این روند همونطور که شکوفه گفت وارد اسلامِ ایرانی میشه و فردوسی در شاهنامه تلاش میکنه اونا رو زنده کنه (البته فردوسی بعضی از اونا رو اسلامی هم میکنه مثل رستم و تهمینه ;D) .
البته در مورد تشابه «کیومرس»و«آدم» باید بگم که این برمیگرده به تشابه اساطیر بین ملل مختلف (کیومرس ایرانیه و آدم بین النهرینی).

+ خواهش ;)

يه صحبتايي راجع به كيومرث شده اينجا

خب، من هر چی منتظر شدم کسی چیزی نگفت، خودم شروع می کنم. :-"
من از «حیوانات اسطوره ای ایران» شروع می کنم، از «سیمرغ» :
در اوستا «مُرغوسِئَن» و در پهلوی «سین» . اسطوره شناس ها معتقدند که برای سیمرغ نمودی خارجی وجود نداره؛ چون که همه ی خصوصیاتی که داره تو یک پرنده دیده نمیشه.
اما از ویژگی های این پرنده ی اسطوره ای میشه به این اشاره کرد که آشیانه ی اون در البرز کوهه، 1700 سال عمر میکنه و هر جوجه اش بعد 25 سال از تخم در میان! :o ویژگی دیگه اش هم اینه که سیمرغ به جوجه هاش شیر میده ;D

خب ... حالا بیاین در مورد سیمرغ تو شاهنامه صحبت کنیم ( [-o<) :-?

تا اونجا که میدونم با تولد زال هست که سیمرغ یزدانی وارد شاهنامه میشه. سام - پدر زال - دستور میده اون رو به خاطر موهای سفیدش در صحرا رها کنن ، اما سیمرغ به خاطر مهری که در دلش افتاده زال رو به البرز کوه می بره و بزرگ میکنه.
بعد ها سام خواب میبینه و میاد پای البرزکوه برای بردن زال ؛ که سیمرغ به زال پری میده که هنگام سختی بتونه ازش استفاده کنه. بعد ها سیمرغ دو جا به زال کمک میکنه ؛ یکی وقتی که رستم میخواد به دنیا بیاد و به خاطر هیکل درشتش به مشکل خوردن ، یکی دیگه هم موقع رزم رستم و اسفندیار که سیمرغ به رستم میگه چه کار کنه. در ضمن زخم های اون هم مداوا میکنه.

همون طور که احساس میشه سیمرغ به منزله ی یک موجود کاملا فوق الطبیعه است که فقط نمود مادی داره.
از سیمرغ در منطق الطیر هم نام برده شده.

بله، در واقع سیمرغ یه جورایی توتم خاندان نریمان هست و کمکشون می کنه ... البته از سیمرغ در جای دیگه ای تو شاهنامه هم یاد شده؛ تو هفت خان اسفندیار، خان پنجم کشتن یه سیمرغ ماده است ... در این صورت این سوال پیش میاد که سیمرغ اگه خوبه اینجا چرا باید کشته بشه ؟ پاسخ این سوال رو «صادق هدایت» به این صورت داده که این سیمرغ، سیمرغ اهریمنی بوده.

يعني هم سيمرغ خوب بوده هم بد و اهريمني ؟

( معني ِ ساينائم يعني سيمرغ 8-^ / البته خيلي گشتم ببينم اين حرف ُ از كجا ميگن اما پيدا نكردم جايي ، به هر حال به هر كي ميگي ساينا يني چي ميگه سيمرغ :-" )

Back
بالا