میدونم که دیره. ولی چون سالای گذشته بعد از این که زمان انتخاب رشته تموم شد، باز هم سامانه تا یه زمانی باز بود، میگم.
درباره معرفی رشته ها و عناوین شغلی مختلف توی اینترنت به زبان فارسی و در این فروم، مطالب کلی، غیر کمک کننده و حتی غلط کم نیست. من خیلی دوست داشتم با سایت
Quora زودتر و زمان انتخاب رشته خودم آشنا میشدم. با این که اونجا هم یه فرومه و هر حرفی که زده میشه درست نیست ولی به دلیل مشارکت بالای آدما و ساز و کارهایی که داره، اطلاعات مفید خیلی زیادی هم توش هست. درباره رشته یا عنوان شغلی که میخواید بدونید میتونید داخل کوئورا جستجو کنید و از قسمت related questions هم غافل نشید.
درباره تفاوت علوم کامپیوتر و مهندسی کامپیوتر، این سایت نمیتونه مفید باشه چون محتوای این رشته ها در داخل و خارج ایران هیچ ربطی به هم ندارن. در خارج از ایران، computer engineering معادل مهندسی سخت افزاریه که قبلا در ایران(در مقطع کارشناسی) وجود داشت و computer science مشابه مهندسی کامپیوتری هست که ما در ایران داریم.
درباره این که بعضیا میگن به خاطر بخش های سخت افزاری رشته مهندسی کامپیوتر میخوان علوم کامپیوتر برن، بدونید که بیشتر درسای الزامی سخت افزار هیچ ربطی به تحلیل مدار و ولتاژ و جریان و مقاومت و این داستانا نداره. یک یا دو تا دونه درس در کارشناسی، مدار الکتریکی و الکترونیکی هست، که اینا پیش نیاز هیچ درس دیگه ای هم نیستن. مگر این که بخواید درس های اختیاریتون رو از درس های مربوط به این ها بردارید.
من با یک علوم کامپیوتری امیرکبیر ورودی 95 صحبت کردم. صحبتش این بود که ریاضیات این رشته، ریاضیات بیخود و نامربوطی نیست و اگر شما در حوزه هایی مثل هوش مصنوعی و علم داده بخواید کار کنید، داشتن این دانش ریاضیات برای شما یک مزیته. و بخشی از این درس ها رو کسایی که مهندسی کامپیوتر خوندن خودشون مجبور میشن یاد بگیرن.
بر اساس چارت علوم کامپیوتر، اگه درسای اختیاری رو هم در نظر بگیریم، بخش عمده و کاملا کافی از درسای کامپیوتری، در این رشته ارائه میشه، ولی بستگی داره که شما در دانشگاهتون امکان گرفتن این درس ها رو داشته باشید یا نه. اینی که باهاش صحبت کردم گفت که نگرانی از این بابت در دانشگاهشون وجود نداره.
درمجموع اما، مقدار کار عملی و کدنویسی که در مهندسی کامپیوتر از شما خواسته میشه بیشتره(چند تا درس آزمایشگاه در مهندسی کامپیوتر هست که در علوم کامپیوتر نیست) ولی درباره مقدار این تفاوت و درجه اهمیتش نمیدونم. در واقع بسته به حوزه ای که شما میخواید انتخاب کنید، ممکنه علوم کامپیوتر شما رو به اندازه چند تا درس سه واحدی عقب یا در بعضی موارد جلو بندازه. این تا حدودی تصور و برداشت منه.
جو دانشگاه که بعضیا بهش اشاره میکنن به نظرم خیلی حرف مربوطی نیست و من اگه باشم بر این اساس جایگاه هیچ دانشگاهی رو در انتخاب رشتهم تغییر نمیدم.
یک موردی رو در آخر بگم. اگر شما رشته مورد نظرتون رو در تهران قبول نمیشید، دو تا راه برای رسیدن بهش دارید. در واقع سه تا.(سومی اینه که پشت کنکور بمونید.)
یک راه، انتقالی گرفتن به دانشگاه مورد نظره. و یک راه تغییر رشته در اون دانشگاه.
در راه اول شما بعد از این که در سال کنکور درس خوندید و خسته شدید، باید سال اول دانشگاه هم خوب درس بخونید، تا با درخواست مهمانی شما در دانشگاه مقصد موافقت بشه و بعد در سال دوم هم خوب درس بخونید تا با درخواست تمدید مهمانیتون موافقت شه و همچنین در سال سوم هم خوب درس بخونید تا با درخواست انتقالیتون موافقت شه. یعنی پای شما حق لغزیدن نداره. دانشگاه تهران و شریف اون طور که دو سال پیش در آیین نامه هاشون خونده بودم و آموزش کل دانشگاه تهران هم رفته بودم، با انتقالی موافقت نمیکنن. امیرکبیر و علم و صنعت میدونم که میکنن و احتمالا دانشگاه های دیگه هم همین طورن. آموزش دانشگاه علم و صنعت به من گفتن که به هیچ وجه بهت پیشنهاد نمیکنیم که این جا مهمان بشی چون دانشکده مهندسی کامپیوترمون داره میترکه و همه دارن به انواع روش ها میان کامپیوتر و این که اگه بیای باید بعد از بچه های خودمون انتخاب رشته کنی و واحد بهت نمیرسه و اینا. داشتم میرفتم شرایط دانشگاه خواجه نصیر رو بپرسم که موتور بهم زد و پام شکست. شما اگه تونستین بپرسین. من یک سال در دانشگاه امیرکبیر مهمانی گرفتم و اون جا هم دانشکده کامپیوترش داشت میترکید و انتخاب واحد من بعد از انتخاب واحد دانشجوهای اون جا بود و معاون آموزشی که باید به صورت دستی و کاغذی به من واحد میداد و برگه انتخاب واحد من رو امضا میکرد، با نهایت بی ملاحظگی برخورد میکرد و برنامه ای که به من میرسید تهش چیز خیلی پر عیب و ایرادی بود.(از نظر اساتیدی که به آدم میرسه و کلاس های 8 صبح و آخر بعد از ظهر و شکاف زمانی طولانی که بین کلاس ها میفته)
زمانی که انتخاب رشته میکردم تصور میکردم مهمانی نسبت به تغییر رشته ریسک کمتری داره ولی خب فکر میکنم اشتباه می کردم. به هیچ کدومشون نمیشه مطمئن بود هر اتفاقی ممکنه براتون بیفته ولی اگه دانشگاهی در تهران قبول نمیشید آخرش اینه که خب برمیگردید به دانشگاه شهرستانی که قبول میشدید.(در روش تغییر رشته، با کارنامه سبز میرید به دانشگاه دیگه ای که مهندسی کامپیوتر در اون قبول میشدید.) ولی چون در تغییر رشته شما کافیه سال اول یا نهایتا 3 ترم خوب درست بخونید، ریسک کمتری داره. خوابگاه بهتون تعلق میگیره و سر انتخاب واحد هم اذیت نمیشید. من تصور میکردم چون متقاضیان کامپیوتر بالاست، ممکنه یهو بگن که دیگه تغییر رشته نداریم ولی خب دیدم که در مورد سخت گیری، مهمانی و تغییررشته فرقی با هم ندارن و در نتیجه تغییر رشته راه بهتریه.
پارسال که من در امیرکبیر مهمان بودم 22 نفر از دانشکده های مرتبط و غیر مرتبط به مهندسی کامپیوتر تغییر رشته داده بودن. ولی امسال به دلیل این که ترم پیش کرونا بود و نمرات به صورت قبولی/ردی در کارنامه درج شده بود هم روی مهمانی من تاثیر گذاشت و هم فکر می کنم تغییر رشته منتفی شد.
این تجربه درباره دانشگاه امیرکبیره و جاهای مختلف ممکنه متفاوت باشه. مثلا در دانشگاه گیلان مهمان ها هم مثل بقیه انتخاب واحد میکنن و شهریه بسیار کمتری هم میپردازن. همچنین در همون امیرکبیر هم آدم هایی هم انتقالی میگیرن. به دلیل این که پروسه طولانی داره و زندگی قابل پیش بینی نیست به نظرم ریسکش بالاست.
درباره کارنامه سبز هم بگم که حضوری از دانشگاه تهران، امیرکبیر و شهید بهشتی پرسیده بودم و همه شون گفتن که با کارنامه سبز کسی رو راه نمیدن.(تهران گفت با انتقالی توام با تغییر رشته از این طریق موافقت نمیکنه). ولی تو دانشگاه گیلان دیدم که فردی از متالوژی امیرکبیر با کارنامه سبز اومد کامپیوتر گیلان و یکی دیگه از مهندسی دریای امیرکبیر اومد مکانیک گیلان.