پاسخ : اسلام ایرانی یا ایران اسلامی؟
به نقل از A.M.T :
تخت جمشید هم کشکه!فیروز آباد و ... و ...
تاریخ می دونی چیه؟
هیچ کس منکر تمدن ایرانی نیست اما این ایرانیا هستن که اون کارها رو میکنن. نه به تعبیر شما اسلام طلایی
ما ادعا میکنیم که بنا های فاخر و فرهنگی که امروز در ایران باقی مونده، اغلبش مربوط به دوران پس از اسلامه. حالا شما میتونید دلیل بیارید که در گذر زمان بناهای باستانی از بین رفته. این قابل قبوله ولی به هر صورت اون چیزی که الان هست چندین برابر بناهای باستانی، بنای مربوط به بعد از اسلام داریم.
حالا ما روی بنا بحث نکردیم که شما به بنا گیر دادی. ما در مورد اینکه آیا ایران باستان قطب علم و دانش بوده یا نه داریم بحث میکنیم. و اینکه آیا اسلام فرهنگی رو در ایرانیان ایجاد کرده که دانش و علم پس از ورود اسلام بین ایرانیان گسترش پیدا کرده.
ما هم نگفتیم که اعراب ساختن یا اسلام که شخص نیست که بخواد بسازه. اسلام در ایرانیان تغییرات فرهنگی ایجاد کرده. این تغییرات فرهنگی باید بررسی بشه. ادعای ما اینه که یکی از این تغییرات این بود که اسلام فرهنگ کتابت، مطالعه ، تحقیق، تالیف آثار علمی و فرهنگی و... رو در بین ایرانیان گسترش داد نسبت به قبل از اسلام. آیا شما این رو قبول ندارید؟ اگر قبول ندارید بگید که روی همین موارد بحث کنیم.
ما نمیگیم این فرهنگ رو اعراب به ایران آوردند. خود اعراب هم پیش از اسلام چنین فرهنگی نداشتند و حتی بسیار سطح علمی و فرهنگی پایین تری نسبت به ایرانیان داشتند. ولی اسلام در تمام ملت ها از جمله اعراب و ایرانیان یک سری تغییرات فرهنگی پدید آورد که یک موردش همینه.
بنده با توجه به جملاتی که از شما دارم می بینم کم کم دارم به این نتیجه میرسم که شما تاریخ نمی دونید چیه. تاریخ یک علم و محتوای نسبتا ثابتی داره. تاریخ مجموعه افکار و احساسات پان ایرانیستی شما نیست که هر طور مایل بودید تغییرش بدید. تاریخ اون چیزی هست که در دانشگاههای روز جهان و مجامع آکادمیک دنیا قبول دارند. نه افکار و احساسات من و شما.
به نقل از A.M.T :
اگر در ایران فقط 100 نفر مثل تو فکر کنن که بیشتر از این حرف ها هم هستن هر بزغاله ای جرات پیدا میکنه که سد بسازه و آرامگاه کورش رو به آب ببنده!
در تمام دوران ها این ایرانی هست که حرف اول رو میزنه و بس...
اگر در دوران بعد از اسلام نام بیشتری از دانشمندان و ... میشنویم به این علت هستش که اون دوران به دوران ما نزدیکتر بوده!کتب و آثارشون هم به تعداد زیاد تکثیر می شده و در کتابخانه ها موجود بوده و مورد هجوم هیچ قوم وحشی مثل اعراب قرار نگرفتن(یادتون باشه مغول رو هم ایرانیا آدم کردن اما عربا رو نتونستن! در حالیکه به اسلام عریان که اعراب هرجور خواستن تحریف کردن اعتبار و آبرو بخشیدن)حالا شما ایران ساسانی رو مشاهده کن.کشوری که منابع و گنجینه های یک دولت 1200-1400 ساله رو در اختیار داره!
اولا که درست صحبت کن. شما که ادعای ادب میکنی از شما بعیده. قضیه سد اصلا ربطی به مساله مورد بحث ما نداره. بحث تو بحث نیار.
اینکه در تمام دوران ها این ایرانی هست که حرف اول رو میزنه و بس...
یا اینکه هنر نزد ایرانیان است و بس...
جملات بسیار زیبایی هستند. همه ما ایرانی ها این جملات رو دوست داریم. احساسات وطن پرستانه ما رو تحت تاثیر قرار میده این جملات. اما آیا واقعا در تمام ادوار تاریخ ایرانیان حرف اول رو زدن؟ آیا تاریخ اینو میگه؟
ببین پسرم سن نوجوانی و ابتدای آشنایی افراد با تمدن عظیم و قدرتمند ایران باستان این تفکرات رو در هر کسی به وجود میاره. اما بذار از یک زاویه دیگه به موضوع نگاه کنیم:
فرض کن که من بگم علم نزد ایرانیان است و بس.
هنر نزد ایرانیان است و بس.
اختراع نزد ایرانیان است و بس.
اکتشاف نزد ایرانیان است و بس.
فرهنگ نزد ایرانیان است و بس.
و....
خب کجای دنیا، در کدام دانشکده تاریخ، در کدام دانشگاه مشهور دنیا، در کدام دانشگاه اروپا و امریکا، ذره ای برای این جملات اعتبار قائلند؟ یک تاریخ شناس غیر ایرانی نه دوستی با ایرانیان داره و نه دشمنی. جهانیان و مجامع علمی تاریخی جهان نسبت به تاریخ هر ملت و کشوری اونطور که بوده و هست قضاوت میکنه.
این همه ملت و این همه فرهنگ و تمدن در کنار ایرانیان در تاریخ جهان وجود داشته. در دوره ای و در زمینه ای ایرانیان درخشیدند و در دوره های دیگه و زمینه های دیگه، ملت های دیگه. دنیا تاریخ رو اینطور مطالعه و بررسی میکنه.
شما امشب برو و از روی این جملات صد بار در دفترت بنویس. به کجا بر میخوره؟ فکر میکنید اگر برای ایران باستان تاریخ و افتخارات اغراق آمیز بسازیم و سایر تمدن ها رو هم هیچ حساب نکنیم، بیشتر ایرانی میشیم؟ یعنی ایرانی بودن مساوی است با گفتن جملات پان ایرانیستی؟
یعنی اگر من بگم همه چیز کلا نزد ما ایرانیان بوده و بس، من میشم یک ایرانی اصیل؟ و اگر یک نفر بخواد تاریخ و فرهنگ هر ملت در هر دوره ای هر طور که بوده بررسی کنه همراه تمام نقاط قوت و ضعفش، این فرد عرب زده میشه؟
شما میخواید تاریخ رو بررسی کنید؟ یا اینکه یک سری جمله از ذهن خودمون بنویسیم و لذت ببریم؟ خب خیلی لذت بخشه خودمونو برای خودمون بزرگ کنیم. ولی خب آخرش که چی؟ درست میشه مشکلاتمون؟ مایه عبرت میشه واسمون؟ دانشمند میشیم؟ خب چی میشه؟ من بگم ایرانیان سوپر من بودن و فوق بشر بودن چی میشه؟ چه حقیقتی تغییر میکنه؟ دنیا هم همین عقیده رو داره؟
ما یک کلام گفتیم اسلام (نه اعراب) در ایران باعث گسترش فرهنگ علم آموزی و کتابت و تالیف و تحقیقات علمی شد. و برای این حرف هم دلایل تاریخی مشخص وجود داره.
گفتیم ایران باستان در کنار یک تمدنی مثل یونان باستان، تمدن بزرگی بوده و خیلی ویژگی های بزرگ و افتخار آمیزی داشته ولی قطب علمی نبوده. باز هم دلایل تاریخی و مدارک تاریخیش مشخصه.
یک ایرانی نداریم که تاریخ دوره هخامنشیان رو نوشته باشه و چیزی الان به دست ما رسیده باشه. تمام تاریخ ایران باستان رو بررسی کنیم نهایتا یک تعداد معدود فیلسوف و منجم و ریاضی دان و... بتونیم پیدا کنیم که اینا کتابی نوشته باشند. نظریه ای داده باشند. چیزی رو کشف کرده باشند. در دنیا شناخته شده باشند.
یک نفر در ایران یک کتاب از تاریخ کشور خودش در دوره هخامنشی ننوشته ولی معاصر همون دوره اونقدر کتابت و نوشته و خلق آثار علمی و فرهنگی رواج داشته که دست کم سه تارخی نویس یونانی تاریخ کشور ما رو نوشتن.
اینطور نیست که چیزی بوده و از بین رفته. ما از دوره هخامنشیان حتی ریز حسابرسی های مالی و اداری رو در اختیار داریم. چیزی که هیچ ملت و کشوری از تاریخ 2500 سال قبلش نداره. یعنی ایرانیان باستان به این اهمیت میدادن و این کار رو کردن. ولی تاریخ ننوشتند. اثر کتابت شده علمی و فرهنگی زیادی به جا نذاشتند.
ولی معاصر همون دوره در یونان باستان این فرهنگ وجود داشته و علت کتمان ناپذیر اون هم چندین دانشمند و آثار و اکتشافات و نظریات علمی و فلسفی هست که هنوز هم در تمام دانشگاه های و مدارس دنیا میشناسند. همین الان اگر به یک بچه در ایران بگید 5 دانشمند یونان باستان رو نام ببر کاملا میتونه این کار رو انجام بده. هنوز هم پایه خیلی از مکاتب علمی جهان نظریات یونان باستان هست. خیلی از عبارت های علمی در دنیا ریشه یونانی داره. اینها رو که نمیشه کتمان کرد. خب چطور ممکنه که قدمت و گذر زمان باعث نابودی این فرهنگ علمی نشده و این همه حمله نظامی و ویرانی که در یونان شده باعث نابودی این مکاتب علمی نشده، اما درایران باستان همه چیز بوده و از همه دنیا هم بیشتر بوده و یک دفعه همه آثار و نام و نشان اونها هم همگی از بین رفت؟ خب کجای دنیا این حرف رو قبول دارن؟
داشتن یک کشور پهناور، یک تمدن بزرگ، حتی یک زندگی شهروندی غنی و پیشرفته، ارتباط مستقیمی با قطب علمی و فرهنگی بودن در جهان نداره. گستره امپراطوری که چنگیز مغول تشکیل داد چندین برابر ایران باستان بود. اما هیچ کس مغول ها رو دارای مکتب علمی و فرهنگی نمیدونه و هیچ کس اونها رو قطب علمی دنیای زمان خودشون حساب نمیکنه.
اگر با این حرفها مشکل دارید بگید که روی همین ها بحث کنیم. احساسات وطنیمون رو نیومدیم اینجا برای همدیگه بنویسیم. اومدیم بحث تاریخی کنیم.
لازم نیست وقتی حرف تاریخی ندارم بزنم ته پستم بیام داد بزنم آی مردم من ایرانو دوست دارم که خواننده رو تحت تاثیر احساسات وطن پرستانه قرار بدم.