• اگر سمپادی هستی همین الان عضو شو :

ثبت نام عضویت

اسلام ایرانی یا ایران اسلامی؟

• شروع کننده موضوع شروع کننده موضوع AMT
  • تاریخ شروع تاریخ شروع
پاسخ : اسلام ایرانی یا ایران اسلامی؟

6rxwr82zhlghipdenckf.jpg

آسیاب آبی حماة بر روی رود العاصی Orontes River در کشور سوریه، ‎دستگاه های آسیاب آبی (چرخ آب کشى) Noria، ساقيه Sakia، پمپ زنجیری Chain pump در انقلاب کشاورزی مسلمانان توسط مهندسان مسلمان ابداع و به طور گسترده در آبیاری و کشاورزی مورد استفاده قرار گرفتند.

hvg5bu7wqdom3i0x22sv.jpg

ساعت شمعی بدیع‌الزمان جزری ۱۲۰۶ میلادی

iuy66zzju6y2j4e7rzvw.gif

دست نوشته‌ای از ابویوسف کندی که در رابطه با دانش رمزنگاری است.

x9utuoz7xmxbz5entxj.jpg

کتابی در مورد علم طب از محمد زکریای رازی که در میانه دوم قرن سیزدهم میلادی به زبان ایتالیایی ترجمه شده‌است

b6oj5ax0km94dbhx65vf.jpg

کتاب راهنمای گیاهان دارویی به زبان عربی مربوط به دوران طلایی اسلام

سازه های هنری عصر صفوی:

سی و سه پل:

سی‌وسه‌پل یا پل الله‌وردی خان روی زاینده رود در شهر اصفهان زده شده‌است. این پل که شاهکاری بی همتا از آثار دوره پادشاهی شاه عباس یکم است، به هزینه و بازبینی سردار سرشناس او الله وردی خان بنا شده‌است. نام‌های دیگر این پل «سی و سه پل» و «پل سی و سه چشمه» و «پل چهارباغ» و «پل جلفا» و سرانجام «پل زاینده رود» است. تاریخ بنای این پل را شیخ علی نقی کمره‌ای شاعر زمان شاه عباس در شعری به گونه ماده تاریخ، سال ۱۰۰۵ هجری به حساب آورده‌است و این سال، درست هم‌زمان با روزهایی است که خیابان بی‌همتای چهارباغ هم ساخته شده‌است. این پل نزدیک ۳۰۰ متر درازا و ۱۴ متر پهنا دارد و درازترین پل زاینده رود است. در دوره صفویان مراسم جشن آبریزان یا آب‌پاشان در کنار این پل صورت می‌گرفته‌است و در سفرنامه‌های جهانگردان اروپایی آن دوران اشاراتی به برگزاری این جشن شده‌است. ارامنه جلفا هم مراسم خاج‌شویان خود را در محدوده همین پل برگزار می‌کرده‌اند.

zsdsrl8c50wsptd7l8r.jpg

پل خواجو به خاطر معماری و تزئینات کاشیکاری آن از دیگر پلهای زاینده رود مشهورتر است. این پل که در دوران صفوی یکی از زیباترین پلهای جهان به شمار می‌رفت، بیشتر به منزله سد و بند بوده است. در میان هریک از دو ضلع شرقی و غربی پل ساختمانی بنا شده که شامل چند اتاق مزین به نقاشی است. این ساختمان که (شاه نشین) نامیده می‌شود در آن دوره جایگاه بزرگان و امیرانی بوده که برای تماشای مسابقات شنا و قایقرانی بر روی دریاچه مصنوعی به این مکان فراخوانده می‌شدند.

در گوشه‌های ضلع شرقی پل خواجو دو شیرسنگی وجودداردکه ظاهرا"نمادسپاهیان بختیاری ومحافظ اصفهان در عصرصفویه هستند. این پل دارای ۲۴ دهانه است که از مکعب‌های به دقت تراش‌خورده ساخته شده و در بخش میانی، با سدهای چوبی برای گرفتن جلو رودخانه مسدود گردیده است.

ydrb67gybb3euyflkrvi.jpg

ابن خلدون جامعه شناس و مورخ مشهور عرب
ایرانیان به سبب عظمت کشورشان که کوله بار چندین قرن تسلط بر جهان را در بر داشتند که در نتیجه تمدنی کهن را درخود جای داده بودند و به سبب استمرار شاهنشاهی شان - شان علوم عقلی نزداشان بسیار بزرگ و دامنه اش گسترده بود . در زمانی که ایران فتح شد کتابهای بسیاری از کتابخانه ها آنان بدست آمد که حاصل صدها سال تجربه گذشتگان بود . در نتیجه سعد ابی وقاص به عمر ابن خطاب نامه نوشت تا درباره کتابها تصمیم گرفته شود که در اختیار مسلمان قرار گیرد . عمر پاسخ داد که همه کتابها را در آب بریزید و یا آنکه آتش بزنید . زیرا اگر چیزهایی درآنها باشد که برای راهنمایی و هدایت انسانها باشد - ما را الله هدایت کرده است و نیازی به آنان نیست . اگر هم گمراهی باشد که الله ما را از اینها نجات بدهد . پس به دستور عمر همه کتابها نابود گشت و هیچ برای ایرانیان باقی نماند

ادوراد براون
در پنجره های کاخ پرسپولیس یکی ازسنگها را دیدم که در مقابل نور خورشید همچون شیشه می درخشد . با دیدن اینصحنه ماتثر شدم . زیرا بعد از گذتت 2100 سال از ویرانی این کاخ توسطاسکندر با اینکه کسی نبوده تا سنگها را صیقل دهد ولی با اینهمه هنوز همچون آینه درخشش دارد .

پرفسور گیریشمن ایرانشناس بزرگ
بدون تردید در جهان باستان تنها دوقطب بزرگ وجود داشته است که پایه های تمدن بشری و فرهنگ و دانش و خردامروزی جهان را پایه گذاری کرده اند یکی از آنان امپراتوری یونانیان واروپاییان بوده و دیگری شاهنشاهی آسیایی ایرانیان که بر آسیا آنروز تسلطداشته اند ایرانیان بارها در حمله اسکندر و مغول و تاتار و عرب نشان دادهاند که این تنها فرهنگ غنی شان است که آنان را در زیر بار این حملاتوحشیانه له نکرده است و نه تنها فرهنگ متجاوزان بر آنان تاثیری نکرده بلکهایرانیان آنان را تحت فرهنگ خود قرار داده اند و هیچگاه تجاوز به کشورشانرا تحمل نکرده اند همه و همه اینها حاصل قرنها تجربه کشورداری و فرهنگ وخرد آنان است

باستان شناس فقید پرفسور آندره گدار فرانوسی
هنر ایران در زمان شاهنشاهان هخامنشی همانند هنر آشوری ها میباشد و همه جا کوشیده شده است عظمت و قدرت ایران وپادشاه آن را نشان بدهد . این معماری همانند معماری یونانیان دارای ذوق وسلیقه موزونی است ولی معماری هخامنشی عمیقا هنر آسیایی است . ایران ویونان از هنرهای یکدیگر مطلع بودند و هر دو معماری جدا از یکدیگر به جای گذاشتند تا با هم متفاوت باشد و این از خصم دیرینه آنان به یکدیگر سرچشمه داشت

پیر لوتی نویسنده مشهور فرانسوی
کاخهای شاهنشاهی تخت جمشید یا پارسه یکی از عجایب دنیای قدیم بوده است و با اهرام مصر از حیث غرابت برابری میکند . تمام کتیبه های موجود در این کاخها با انسان سخن میگوید و درسعبرتی برای آیندگان است .

بارتلد خاورشناس مشهور روسی
دولت شاهنشاهی ایران نخستین دولت درجهان بوده است که توانست اسیران را عفو کند و با کشورهای مسخر شده باعدالت رفتار کند و حکومتهای منظم تر از گذتشه برای آنان به ارمغان بیاورد. بعضی ها این رفتار انسان دوستانه آنان را حاکی از نفوذ دین در دولتپادشاهی آنان میدانند ولی مادها نیز مذهبی بودند ولی هیچ وقت نتوانستنداین قوانین انسان دوستانه و حقوق بشری را رعایت کنند . ایرانیان همچونرومیان که امپراتور روم بوده اند امپراتور آسیا بودند . به جرات می توان گفت که توسعه معلومات ادبی و علمی یونانیان که در کتب خود از آن سخن گفتهاند فقط در زیر سایه فتوحات ایران و تمدن کهن آن حاصل شده است.

منار جنبان:

شهرت این بنای کوچک با پهنای نه متری و بلندای هفده متری هر مناره‌اش به سبب تکان خوردن منارهای آن است. با تکان دادن یکی از مناره‌ها مناره دیگر و کل ساختمان نیز تکان می‌خورد. ایوان بنا به سبک مغول ساخته شده‌است. ولی شکل مناره‌ها نشان می‌دهد که آنها را اواخر دوره صفویه به ایوان اضافه کرده‌اند.

تکان خوردن مناره‌های این بنا تا مدت‌ها برای دانشمندان پرسش برانگیز بود. معماری اسرار آمیز این بنا برای بسیاری هنوز هم در هاله ابهام باقی مانده است. منطقی‌ترین علتی که برای تکان خوردن مناره‌ها وجود دارد، پدیده فیزیکی تشدید یا پدیده دوپلر است. چون مناره‌ها سبک معماری مشابهی دارند، تکان خوردن یکی روی دیگری اثر می‌گذارد.

dphwsvv1k1fya5s56oq.jpg

فکر کنم برای امروز کافی باشه. هنوز اینهایی که من نوشتم گوشه ی کوچکی از شکوفایی علمی و فرهنگی عصر طلایی اسلام و ایران بعد از اسلام نیست. میتونه ادامه داشته باشه اگر دوستان همچنان بخوان احساسات خودشون رو بر حقایق تاریخ ارجحیت بدن. ;)

لازمه به دوست عزیزم هم بگم که شما تلاش بیهوده ای در قرار دادن این موارد میکنی. ما نگفتیم که هیچ چیزی نبوده. ما گفتیم که دردوران پس از اسلام چندین برابر و بسیار گسترده تر بوده. حالا اگرشما روی این بحث دارید بگید که صحبت کنیم.

از اول هم گفتم کلی گویی نکنید. مورد به مورد.

دانشمند در مقابل دانشمند

کتاب در مقابل کتاب

اختراع در مقابل اختراع

اکتشاف در مقابل اکتشاف

شاعر در مقابل شاعر

هنرمند در مقابل هنرمند

بنای فاخر و هنری در مقابل بنای فاخر و هنری

و....

این شیوه ی مقایسه است. اگر میتونید اینطور ادامه بدید شروع کنید مورد به مورد و شماره به شماره تا ادامه بدیم.

فقط من یه نکته بگم؟ این کار شما در واقع مثل اینه که الان رو با 1300 سال پیش مقایسه کنی! مثلا من بیام بگم ایرانیا ماهواه فرستادن هوا اما اون موقع نه شما باید هر زمان رو با خودش بسنجی!

به نقل از khashayarfn :
فقط من به یک سوال دارم الان بحث شما چیه؟ اینه که ایران بعد از اسلام به دانش دست یافت یا اینکه ایران قبل از اسلام دانش نداشت؟

بحث من یک چیز کاملا مشخص و منطقیه

ایران پیش از اسلام یک تمدن بزرگ و مهم و اثر گذار در جهان بوده و قسمت های زیادیش مایه افتخار تمام ایرانیان. هر تمدنی اگر واقع بینانه بررسی بشه جنبه های شاخصی داره. مثلا جنبه های جنگ آوری، اساطیری، هنر معماری، شعور و فرهنگ زندگی شهروندی، جوانمردی و... از جمله ویژگی های شاخص تمدن ایران باستان بوده.

ایران باستان با توجه به وسعت و عمری که داشته قطعا شامل موارد علمی و فرهنگی قابل توجه بوده.

اما گسترش علم و فرهنگ در ایران و خاورمیانه بعد از شکوفایی فرهنگ اسلام و در طول عصر طلایی اسلام بسیار بیشتر از ایران قبل از اسلام بوده.

گواه این حرف هم تعداد بسیار بیشتر اختراعات و اکتشافات علمی بعد از اسلام در تمدن اسلامی است. تعداد بسیار بیشتر دانشمندان سر شناس با هویت مشخص و شناخته شده در تمام مجامع آکادمیک دنیاست. گواه این حرف گسترش شاعران بزرگ ایران زمین در دوره بعد از اسلامه. دیگه اینها رو که نمیشه کتمان کرد.

من با این حرف یک عده پان ایرانیست افراطی مخالفم که میخوان ایران قبل از اسلام رو مهد همه جنبه های مثبت تمدنی و قطب همه جنبش های علمی و فرهنگی بشری بدونن و ایران پس از اسلام رو بدون هیچ گونه علم و فرهنگ و قدرت نشون بدن. خب اینطور نبوده. این در تمام منابع تاریخی هم همینطوره. آخه من نمیدونم شما با چی میخواید بحث کنید؟

بابا بخدا منم ایرانیم. منم از بچگی تاریخ ایران باستان میخوندم و میخونم. من زندگی نامه کوروش رو حفظم. چندین جلد در مورد تاریخ ایران باستان کتاب خودنم و افتخار کردم. ولی واقع بینانه به تاریخ نگاه میکنم به همه آثار تمدنی و علمی و فرهنگی کشورم در تمام دوره ها افتخار میکنم.

وقتی اسلام باعث ایجاد یک عصر طلایی و شکوفایی علمی و فرهنگی در جهان شده به خاطر احساسات شخصیم نمیام بگم اینطور نبوده. و اسلام و تمدن اسلامی رو صرفا مساوی قرار نمیدم با وحشی گری اعرابی که به ایران حمله کردن. ;)

• لایک
امتیازات: s.h

به نقل از khashayarfn :
فقط من یه نکته بگم؟ این کار شما در واقع مثل اینه که الان رو با 1300 سال پیش مقایسه کنی! مثلا من بیام بگم ایرانیا ماهواه فرستادن هوا اما اون موقع نه شما باید هر زمان رو با خودش بسنجی!

چرا حرفتو عوض میکنی؟

بله ما هم دوره های تمدنی رو می فهمیم. ایران بعد از مشروطه رو با ایران باستان مقایسه نکردیم. همین سلسله صفویه رو با زمان خودشم مقایسه کنی شاید بزرگترین مرجع هنر های معماری و زیبایی شناختی بوده و یکی از ابرقدرت های زمان خودش بوده.

دوره به وجود اومدن تمدن های متمرکز از زمان ایران باستان که اولین نمونه بوده شاید در نوع خودش، تا قبل از انقلاب صنعتی تقریبا یک شکل و شمایل داره در زمینه علم و دانش.

به نقل از Saeed.A :
بحث من یک چیز کاملا مشخص و منطقیه

ایران پیش از اسلام یک تمدن بزرگ و مهم و اثر گذار در جهان بوده و قسمت های زیادیش مایه افتخار تمام ایرانیان. هر تمدنی اگر واقع بینانه بررسی بشه جنبه های شاخصی داره. مثلا جنبه های جنگ آوری، اساطیری، هنر معماری، شعور و فرهنگ زندگی شهروندی، جوانمردی و... از جمله ویژگی های شاخص تمدن ایران باستان بوده.

ایران باستان با توجه به وسعت و عمری که داشته قطعا شامل موارد علمی و فرهنگی قابل توجه بوده.

اما گسترش علم و فرهنگ در ایران و خاورمیانه بعد از شکوفایی فرهنگ اسلام و در طول عصر طلایی اسلام بسیار بیشتر از ایران قبل از اسلام بوده.

گواه این حرف هم تعداد بسیار بیشتر اختراعات و اکتشافات علمی بعد از اسلام در تمدن اسلامی است. تعداد بسیار بیشتر دانشمندان سر شناس با هویت مشخص و شناخته شده در تمام مجامع آکادمیک دنیاست. گواه این حرف گسترش شاعران بزرگ ایران زمین در دوره بعد از اسلامه. دیگه اینها رو که نمیشه کتمان کرد.

من با این حرف یک عده پان ایرانیست افراطی مخالفم که میخوان ایران قبل از اسلام رو مهد همه جنبه های مثبت تمدنی و قطب همه جنبش های علمی و فرهنگی بشری بدونن و ایران پس از اسلام رو بدون هیچ گونه علم و فرهنگ و قدرت نشون بدن. خب اینطور نبوده. این در تمام منابع تاریخی هم همینطوره. آخه من نمیدونم شما با چی میخواید بحث کنید؟

بابا بخدا منم ایرانیم. منم از بچگی تاریخ ایران باستان میخوندم و میخونم. من زندگی نامه کوروش رو حفظم. چندین جلد در مورد تاریخ ایران باستان کتاب خودنم و افتخار کردم. ولی واقع بینانه به تاریخ نگاه میکنم به همه آثار تمدنی و علمی و فرهنگی کشورم در تمام دوره ها افتخار میکنم.

وقتی اسلام باعث ایجاد یک عصر طلایی و شکوفایی علمی و فرهنگی در جهان شده به خاطر احساسات شخصیم نمیام بگم اینطور نبوده. و اسلام و تمدن اسلامی رو صرفا مساوی قرار نمیدم با وحشی گری اعرابی که به ایران حمله کردن. ;)
ببخشید ولی ما هیچکجای حرفامون نگفتیم ایران پس از اسلام کم چیزی بوده ما حرفمون این بوده که ایران قبل از اسلام و بدون اون خیلی چیزا بوده! با عرض پوزش من برداشتم از حرفای قبلی شما این بود که شما میگید ایران قبل از اسلام چیزی نبوده!
به نقل از Saeed.A :
چرا حرفتو عوض میکنی؟

بله ما هم دوره های تمدنی رو می فهمیم. ایران بعد از مشروطه رو با ایران باستان مقایسه نکردیم. همین سلسله صفویه رو با زمان خودشم مقایسه کنی شاید بزرگترین مرجع هنر های معماری و زیبایی شناختی بوده و یکی از ابرقدرت های زمان خودش بوده.

دوره به وجود تمدن های متمرکز از زمان ایران باستان که اولین نمونه بوده شاید در نوع خودش تا قبل از انقلاب صنعتی تقریبا یک شکل و شمایل داره در زمینه علم و دانش.
چون قبل از اینکه شما اون پستو بدی من جوابمو گرفتم! زمان ادیت کردن من و پست خودت رو نگاه کن!

به نقل از khashayarfn :
ببخشید ولی ما هیچکجای حرفامون نگفتیم ایران پس از اسلام کم چیزی بوده ما حرفمون این بوده که ایران قبل از اسلام و بدون اون خیلی چیزا بوده! با عرض پوزش من برداشتم از حرفای قبلی شما این بود که شما میگید ایران قبل از اسلام چیزی نبوده!چون قبل از اینکه شما اون پستو بدی من جوابمو گرفتم! زمان ادیت کردن من و پست خودت رو نگاه کن!

دوستتون گفت تف به تاریخ 1400 ساله ایران بعد از اسلام. در پست های دیگه هم طوری نشون دادن که انگار بعد از اسلام در ایران بدبختی بوده و بس.

بنده از اولشم نگفتم ایران قبل از اسلام چیزی نبوده. خیلی چیزهای شاخص و بزرگی بوده. ولی من گفتم قطب علمی و فرهنگ جهان نبوده. خب واقعا هم نبوده. از میزان تولید علم و کتب علمی و اختراعات و اکتشافات معلومه. ما الان اگر در یونان باستان یا در چین باستان بریم تولید علم به سبک امروزی ترش یعنی تحقیق و تالیف کتب علمی بیشتر رواج داشته. در مقابلش در ایران باستان هم ویژگی های بسیار مثبت دیگه ای وجود داشته.

من میگم ما نباید تمدن ایران باستان رو بیش از حد بزرگ کنیم طوری که در همه زمینه ها بهترین در تاریخ بوده. هر ویژگی شاخص و مثبتی که داشته بگیم ولی نسبت های بیهوده هم ندیم.

در مقابلشم تمدن ایران بعد از اسلام رو هم تخریب نکنیم.

این تمدن ها با هم تفاوت هایی داشتن. هر کدوم ویژگی های منحصر به فردی داشتن ولی قابل کتمان نیست که گسترش علم و فرهنگ به شکل امروزیش در تمدن ایران بعد از اسلام بسیار شکوفا تر بوده.

• لایک
امتیازات: s.h

به نقل از Saeed.A :
دوستتون گفت تف به تاریخ 1400 ساله ایران بعد از اسلام. در پست های دیگه هم طوری نشون دادن که انگار بعد از اسلام در ایران بدبختی بوده و بس.

بنده از اولشم نگفتم ایران قبل از اسلام چیزی نبوده. خیلی چیزهای شاخص و بزرگی بوده. ولی من گفتم قطب علمی و فرهنگ جهان نبوده. خب واقعا هم نبوده. از میزان تولید علم و کتب علمی و اختراعات و اکتشافات معلومه. ما الان اگر در یونان باستان یا در چین باستان بریم تولید علم به سبک امروزی ترش یعنی تحقیق و تالیف کتب علمی بیشتر رواج داشته. در مقابلش در ایران باستان هم ویژگی های بسیار مثبت دیگه ای وجود داشته.

من میگم ما نباید تمدن ایران باستان رو بیش از حد بزرگ کنیم طوری که در همه زمینه ها بهترین در تاریخ بوده. هر ویژگی شاخص و مثبتی که داشته بگیم ولی نسبت های بیهوده هم ندیم.

در مقابلشم تمدن ایران بعد از اسلام رو هم تخریب نکنیم.

این تمدن ها با هم تفاوت هایی داشتن. هر کدوم ویژگی های منحصر به فردی داشتن ولی قابل کتمان نیست که گسترش علم و فرهنگ به شکل امروزیش در تمدن ایران بعد از اسلام بسیار شکوفا تر بوده.
ببین قرار نیست شما به مرگ بگیری ما به تب راضی بشیم.
لپ کلام ایران قبل از حمله ی اعراب چیزی جز بزرگترین و مهمترین کشور دنیا در زمینه های علمی ، فرهنگی ، هنری و ... نبوده و مسلما پس از حمله اعراب جز از دست دادن جایگاه پیشین نبوده و نیست. هر نکته ی مثبت و پیشرفتی هم که ایران در این دوران داشته مربوط به خود مردم ایران بوده و اسلام و اعراب هیچ نقشی نداشتند. [-(
در ضمن اینو بدون که اگر این بلا توسط اعراب سرمون نمی اومد الان به جای این مقداری که از حکما و علما و ... ایران پس از حمله ی اعراب گفتی باید در چندین جلد کتاب فقط اسمه مشاهیر ایران رو می نوشتی. B-) :x

Back
بالا