خب يه دليلش شايد اين باشه كه اون پايين شهر بدون برنامه ساخته شده؛ ينى هر كى از هرجا اومده خونه ساخته اون جا در حالى كه قسمتاى بالاتر و جديدتر با برنامه ريزى ساخته شدن ( كه نتيجه اش مرتب بودن بافت شهرى، زيبا بودن و ايناس) و اين باعث ميشه بالاشهر هم گرون تر و اعيونى تر باشه و هم قشنگ تر و مرتب تر باشه. خب طبيعيه كه خدمات بهترى اون جا باشه. هر كى پول بيشترى داشته رفته اون جا خريده ديگه.
+ خونه هاى پايين شهر تو در تو و كثيفن؛ چطور آدماى پولدار بالاشهر ممكنه برن اون جا؟
اینو من مثلن توی تهران دیدم٬ ولی توی مشهد اونجوری که میگی بافت داغون و اینا نیس. یعنی خیلی اختلاف زیادی بینشون من ندیدم. خو اون کسی که بالاشهر نشینه راحت میتونه خونهشو بفروشه بیاد یه زمین ۳ ۴ برابر خونه اونجاش بخره و خودش بسازه.
بعد هم سوال اصلی من اینه که چرا باید یه همچین بافت نامنظم یا منظمی ایجاد بشه؟ چرا نباید همهش توی سطح شهر پخش بشه؟
شاید علتش اینه که مردمی که توی پایین شهر زندگی میکنن اخلاقشون با بالا شهری ها فرق داره
و این ریشه داره در گذشته ی اون محله
فک کنم اگه بیشتر راجع به گذشته اون محله تحقیق کنی به جواب سوالت برسی
ولی من در کل از هر چیزی که باعث تفاوت بین مردم بشه متنفرم
اینم یه دونه از اون مسائله
خب مثلا بافت نا منظم تهران برای قدیمی بودنشه ، جنوب و مرکز تهران که اینجوریه . پخش نشدنشم برای اینه که یه سری محله ها بعدا به وجود اومدن ، مثلا سعادت آباد ، یا شهرک غرب ، ونک اینا ... بعد چون بعدا به وجود اومدن ساختموناشون مدرن تره ، خیابونا پهن تره
اصل این موضوع به حرف مردم برمیگرده
اگه مردم بگن این جا بهتره یهو قیمتش نجومی گرون میشی
یا مثلن اگه مردم بگن این جا بده یهو افت میکنه
پس این مردمن که اینو تعیین میکنن.
به خاطر اینه:
اولین قسمتای شهر همون قسمتایین که ما بشون امروز میگیم پایین شهر؛
به تدریج که شهر بزرگتر میشه اون قسمتا تبدیل میشن به مرکز شهر،پایین شهر و....
حتی توی شهر کوچیکی مث اسفراین هم این اتفاق افتاده،البته نه به شدت زیاد،
مثلا قسمتای اولیه شهر رو ما به عنوان مرکز شهر میشناسیم.
اما همدان سه تا دايره است تو هم فرو رفته
دايره اول(خارجي ترين):قشر زحمت كش و كم درآمد و بافت فرسوده!!قيمت زمين 50 ميليون 200 متري ميشد بخري البته 2 سال پيش ،توي اون منطقه بيشتر حوادث ناگوار مردمي رخ ميده
دايره دوم(مايل به جنوب جغرافيايي):قشر پولدار و ساختمان هاي شيك و اينا!!قيمت زمين 300 ميليون يه 80 متري البته بازم 2 سال پيش،معمولا بي سر و صدان
دايره سوم(داخلي ترين):بازار قديم چون همون دور و وراست بافت فرسوده است شديد!!قيمت زمين 100 ميليون يه 100 متري بازم 2 سال پيش،آلودگي صوتي بالاست
فك ميكنم يه علت هم اين باشه كه هر كس ترجيح ميده با هم رديف هاي خودش نشست و برخاست كنه
يعني يه استاد دانشگاه ترجيح ميده پيش دوستان استاد باشه و يه منطقه به وجود مياد به نام متخصصين و يه منطقه پولدارها يه حساب مياد
و ترجيحا يه معتاد جايي ميره كه پليس ميدونه معتادا اونجا زيادن و اگه بگيره بايد همه رو بگيره همرنگ جماعت ميشه و يه جا مث ... درست ميشه كه مردم ترجيح ميدن نرن اونجا مگر ...
و البته با توجه به تفاوت قيمت زمين ها بعضي اوقات مجبورن مردم
به نظر من به خاطر شرایط شهر در گذشته بوده. مثلاً شمال تهران از قبل نزدیک کوهپایه های البرز بوده و از نظر آب و هوا و به طور کلی شرایط بهتری داره نسبت به جنوب شهر. واسه همین خب قیمت زمیانشم گرون تر بوده. بعد اونایی که پولدارتر بودن، رفتن زمینای بهتر رو گرفتن و ساختن و همینطوری به تدریج شمال تهران شده محله پولدارترا.
بعد خب جایی که مردمش پولدار باشن زودتر پیشرفت میکنه، امکانات مختلفی توی این حاها به وجود میاد، چون مردم وسعشون میرسه بخرن و درنتیجه سودش بیشتره. مثلاً همین الان، قیمت ملک و اجاره خونه بالاشهر بیشتره، مغازه هایی که بالاشهرن اجناس رو به قیمت بیشتری میفروشن، پزشکی که بالاشهره بیشتر میگیره، ...
تو هر شهری فکر می کنم متفاوته و عوامل مختلفی باعث می شه تا تمایل مردم برای رفتن به یک قسمت از شهر بیشتر باشه ( مثل چیزایی که گفتن ، امکانات و آب و هوا و ... ) و خوب طبیعتا این عوامل باعث می شه تا تقاضا برای زندگی کردن تو اون منطقه بالا بره و در نتیجه قیمت زمین و خونه در اون قسمت از شهر بره بالا و کسایی که پول و سرمایه بیشتری دارند در اون منطقه زمین و خونه بخرن در نتیجه آپارتمان ، خونه ، مغازه و ... که توی اون جا ساخته می شن خرج بیشتری برای امکانات و کیفیتش می شه و این که افراد مرفه در این قسمت زندگی می کنند هم خودش عاملی می شه برای اینکه افراد مرفه اون قسمت از شهر را برای سکونت انتخاب کنند . و این سیر معمولا باعث می شه تا امکانات و ... کلا در اون منطقه بیشتر و بهتر و همچنین گران تر باشه .