پاسخ : توهین برنامهء تلویزیونی "فیتیله" به هموطنان ترک ز
به نقل از مـیـنـا :
از وقتی چشمامو باز کردم و توی مدارس به زور فارسی یادمون دادن...ومنم با گریه وکلی سختی یادش گرفتم(بماند که حالا هم کامل مسلط نیستم)....
وبه هیچ دردی هم نمیخوره به فول خودشون
زبان فارسیشون
از اون موقع که فارسی بلد شدم و
رسانه ملی(جوک سال
) (منکه اسمشو میذارم رسانه ترک ستیزی) رو نگاه کردم.....متوجه شدم که به هر مناسبت وبهانه ای به ترکها توهین میکنن.......
چرا باید اینطوری باشه؟چرا ترکها؟چرا تا حالا هیچ وقت همچین حرکتی رو در قبال کردها انجام ندادن؟
به این دلیل نیست که این اواخر ما ترکها بی غیرت شدیم؟؟؟؟؟؟اگه این توهین رو به کردها میکردن اونا کل صدا سیما رو با خاک یکسان میکردن.......
واسه همین جرئت ندارن به اونا توهین کنن...واین اواخر کلی هم امتیاز دادن بهشون(تدریس کردی در مدارس کردنشین)
ترجمه حرفایی که میزنن:
ما سربازان بابک هستیم-ما برای مرگ حاضریم
....
اعتراضات خیلی شدید تر بوده گویا...الان دارم دنبال ویدئو های بهتر میگردم...
کلی هم فراخوان دادن تو صفحه های مربوط...
شما هم بیا هموطن ترکم......
به نظر منکه عدم حضور در این اعتراضات نیشخند زدن به زحمات اجدادمون هست اونایی که جونشونو دادن تا استانهامون
![Pensive :( :(](/forum/data/assets/smilies/mini_pensive-face.png)
(چرا مجبورم از کلمه استان استفاده کنم؟
![Sob :(( :((](/forum/data/assets/smilies/mini_loudly-crying-face.png)
)وضعیت بهتری داشته باشه......
مشکل خیلی عمیقتر از این حرفاست...
باید کل صدا سیما اصلاح شه..........اینا میخوان با این حرکت سرپوش بذارن رو اصل قضیه....
نظر شما درباره این موضوع چیه؟
سلام!
بحث تیکه تیکه بود اما به ترتیب:
در مورد مجبور کردن به یادگیری زبان فارسی. این یک مساله کاملا منطقیه که در یک کشور یک زبان رسمی برای کارهای اداری و سلسله مراتبی وجود داشته باشه و غیر از اون هرج و مرج می شه. اگر هم وطنان ما در شمال غرب برای یادگیری زبان فارسی مشکلی دارن این1. به تعصب والدین برای یاد دادن ترکی و صرفا صحبت کردن این زبان با اونها تا زمان مدرسه و 2.ضعف سیستم در آموزش این زبان و 3. نبود رسانه های گسترده فارسی شاید باشه. این یک مسئله شوونیستی نیست که ما هم وطنان رو مجبور به حرف زدن زبان خاصی بکنیم، این یک مساله کاملا منطقی طبق منطق معاش و بر مبنای اصول مدیریتیه. اگر به یک فرانسوی بگید که چرا ریویرایی های اسپانیارد مجبورن فرانسه حرف بزنن و این یک حرکت تمامیت طلبانه است خب مسلما به ما می خندن. جوابشم اینه! اونها می تونن اسپانیایی شون رو حرف بزنن در کنار اینکه زبان رسمی کشور رو بلد باشن. این در مورد هر کشوری با اقلیت زبانی صادقه. معدود کشور هایی مثل سوییس دو زبانه هستن(آلمانی و فرانسوی) چون دو زبان به
یک اندازه صحبت می شه و نمی شه ایجاد یک دستی کرد، تازه معمولا شهروندان سوییسی توی بحث مکالمه با هم از هرج و مرج زبانی شکایت دارن! تازه می تونید ایراد بگیرید که با وجود رسمی بودن این دو زبان باید صدای ایتالیایی زبانهای جنوب سوییس در بیاد. در صورتیکه این طور نیست و طرفین در کمال تمدن و مصالحه لزوم وجود یک زبان معیار رو تایید می کنن. در اصل رویکرد فاشیستی این بود که اگر ترک زبانی اقدام به صحبت کردن این زبان میکرد ما مثل شوروی اونها رو به اردوگاه کار اجباری گولاک می فرستادیم!
در مورد "بی مصرف بودن" زبان فارسی گفتی.
خب زبان فارسی در کشور های زیادی صحبت نمی شه. در اصل در کشور های معدودی از ایران بزرگ (the greater Iran) صحبت می شه. اما باید به بیشینه زبان فارسی توجه کنیم. زبان فارسی نمایندگی کهن ترین تمدن باقی مانده به صورت سابق در خاورمیانه رو می کنه. در اصل ایران از معدود کشورهایی است که از دوران باستان باقی مونده. مثلا مصری ها ادعای تاریخی 8000 ساله دارن. در صورتی که مصر باستان دخلی به مصر کنونی نداره، مثل اینکه مردم مصر باستان رو از کشور بیرون کرده باشیم و مردم جدیدی گذاشته باشیم! زبانشون هم تغیر کرده این مساله در مورد تمدن های آسیای صغیر(هلنی ها، بیزانس، لیدیا...) صادقه، درسته که مردم شامات و حاشیه مدیترانه ماورالبحر از مزیت های توریستی اثار باقی مانده از این تمدن ها استفاده می کنند اما ادامه این مردم نیستند، نه سوری ها و لبنانی ها چیزی از هلنی ها دارند و نه مردم ترکیه که اوگوز تبار هستند نمایندگی بیزانس با تبار آریایی رو می کنن. اما ایران، گرچه خیلی متحول شده اما همچنان همون کشوریه که هست. و وقتی تمدن های آسیا ی صغیر سقوط کردن ایران پا بر جا بود بنا بر این بعد از به پایان رسیدن دنیای باستان در خاورمیانه معدود کشورهایی با تمدن سازمان یافته وجود داشتند و ایران مادر فرهنگی خاورمیانه شد. گرچه اعراب تاثیر قابل توجه تری داشتن اما نظام قرون وسطی و رنسانس وحتی مدرن خاورمیانه همیشه توسط ایران تعیین شده. نظم دیوانسالاری خلافت های عربی از بیزانس های شام و دربار به شدت بوروکراتیک ساسانیان آمده. حتی دستور زبان اعراب توسط پارس ها نوشته شده و در دوره اختلاط امپراطوری اسلامی
فرهنگ ایران با زرورقی از فرهنگ عربی بر بخش بزرگی از جهان از چین(و فرمانروایان ماوراالنهر) تا شمال آفریقا(و فاطمیون مصر) فرمانروایی می کنه(در اصل بخش بزرگی از سرزمین هایی که در گذشته پدرانمان آیرانه وئجه می خواندند به همراه آسیای غربی و آفریقا) گرچه دولت مرکزی ایرانی وجود نداره. فرهنگ به تنهایی بار یک ملت را به دوش می کشه. بخش اعظم این نفوذ
زبان فارسیه. این زبان در دوره قرون وسطی تا هنگام حمله مغول فرصت تجدد و همین ور باروری داشت کما اینکه بسیاری از شعرا و اندیشمندان زبانی ما در این قرن ظاهر شدن. در نتیجه در دوران بعد از مغول ها(وقتی مغول های وحشی رام فرهنگ ما شدند) در دنیای جدید فارسی زبان فرهنگی ملل خاورمیانه شد.
1. زبان فارسی زبان رسمی دربار امپراطوری گورکانی هند، یکی از مهم ترین حکومت های هندی بده. در این قرن این حکومت، که لقب مغولان هندی هم به اونها داده شده چون ترک و اورالو آلتای بودند، از قدرت فرهنگی زبان فارسی، انسجام و انعطاف پذیری اون برای نظم دادن به سیستم اداری و همین طور پتوانه فکری و فرهنگی دربارش استفاده کرد. چرا که در گذشته این زبان فارسی بودکه میراث دار اندیشه هی امپراطوری اسلامی بود.
2. این نکته پر اهمیتیه چون به ترک ها مربوط می شه. وقتی اوگوز ها وارد فلات آناتولی شدند و بیزانس رو ساقط کردند(حدود 800 سال قبل) و امراطوری عثمانی رو تشکیل دادند زبان فارسی رو به عنوان زبان رسمی دربار خود انتخاب کردن چون این مردمان ناخوانده و نوظهور خاورمیانه برای تحکیم موقعیت خود مجبور بودند از میراث گذشتگان استفاده کنند چون اساس خودشون مردمانی عشایری و فاقد تمدن سازمان یافته بودن. در نتیجه ترکی امروز مردم ترکیه(یا همون ترکیه استانبولی) به اندازه ی زیادی با فارسی مخلوط شده تا حدی که یادگیری این زبان رو علی رقم ریشه کاملا متفاوت دو زبان برای ما ساده می کنه.
بعد از ورود به عصر روشنگری(قرن 18) و بعد عصر صنعت(قرن19) ایران از نخستین کشورهایی بود که به پیشرفت غرب توجه کرد. با قدمت ترین تلاش ها برای آزادی در خاورمیانه مشروطه ایرانه. این نشان از اشنایی ما با جهان علمه، و به گفته ی محققین زبان فارسی یکی از آشنا ترین زبانهای خاورمیانه با دانش امروزه.(و زبان ترکی اکثر واژه های پیشرفته و انتزاعی خودش رو از عربی یا فارسی یدک می کشه)
با این اوصاف تاثیر زبان فارسی بر معادلات تاریخی و فرهنگی رو دیدید، گرچه زبانی نیسته صحبت کنندگانش پر شمار باشن، اما فکر می کنم قبل از اتلاق "بی مصرف" بودن، بد نیست قدری به تاریخ و جملاتی که با اون به قضاوت می نشینیم تامل کنیم.
قبل از اینکه وارد بخش مهم تر حرف بشم اول ببینیم
ترک چیست؟
در گذشته ترک به جمعیت های شمالی گفته می شد که ریشه
مغولی یا
ترکتبار داشتند و به لحاظ چهره و خصوصیات ظاهری تفاوتهایی با سفیدپوستان ساکن در خاورمیانه دارن. قبایلی عشایری که یکجا نشین نبودند و از همه مهم تر کشاورزی نمی کردند و با نبود این آخری تمدن شهر نشینی نداشتند. این اقوام در دوران قرون وسطی میلادی یا سده های اول قرون هجری وارد فرهنگ خاورمانه و امپراطوری اسلامی شدند و حتی حکومت های مستقلی نظیر سلجوقی ها تشکیل دادند و فرهنگ تمدن نشین خاورمیانه رو گرفتن. بخش اعظم کلمات با ریشه ترکتباری در زبان فارسی مربوط به این دوره است. بعد ها حمله مغولان صورت گرفت و تاثیر قابیل ترک تبار بیشتر شد. الان اینجا بهتره به جای واژه ترک از واژه اورالو التای استفاده کنیم که به نژاد این مردم اشاره می کنه. در اصل اینها مطلقا دخلی به ترکهای مثلا ترکیه و آذربایجان ندارن و از ریشه اورالو آلتای هستد.
مردم ترکیه اوگوز هستند، در اصل نه یونانین، نه هلنیک و نه آناتولی. این تمدن ها بعد از ورود اوگوز ها سلاخی و محو شدن. در مورد این اوگوز ها اینکه نژاد اورالو آلای نیستن اما آریایی و سامی هم نیستن در اصل نوعی طایفه شبه اورالو آلتای شمالی هستن که از مغولستان تا بالکان دیده می شه. این مقاله جالبی در مورد آنالیز دی ان ای میتوکندریایی مردم آسیای صغیره.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1181978/
در اصل تشابه مردم ترکیه و مغول ها و ترکمن ها و سایر "ترک" ها در زبانشونه. همگی زبانی با ریشه اورالو آلتای صحبت می کنن که یکی از ریشه های بزرگ زبانیه. زبن مغولی، ترکمنی و ترکی(آذری و استانبولی) از یک ریشه و اورالوآلتای هستن.
در مورد مردم اذربایجان آنالیز دی ان ای میتوکندریایی نشون می ده که گرچه این نژاد با بالکانی ها و آسیای صغیری ها قاطی شده اما نژاد اصلی مردم استان های شمال غرب آریایی و احتمالا از نژاد مادی(Medes) هست و هیچ گونه ارتباطی و اوگوز های ترکیه ندارن. در اصل اصلا ترک نیستن! هندواروپایی هستن و تفاوتشون با فارس ها در اینه که ریشه اریایی مادی دارن که تفاوت قابل توجهی نیست چون این دو عملا از گروه آرییی های آیرانه وئجه هستن. در نتیجه دوستان ما در استان های غربی ترک زبان اریایی نژاد هستن. چون اون ناحیه جغرافیای تحت تاثیر زبان ترکی بوده این مردم هم ترکی حرف زدن رو گرفتن پس قبل از اینکه بحث های نژادی و "غیرت نژاد ترک"(!) راه بندازیم بد نیست از دریچه علم و تاریخ دیدمون رو منطقی تر کنیم.
ترک ها یا اذری طبق بینش مردم شناسی رفتار های خاصی هم دارن که می تونه به تاثیر شرایط سخت اب و هوایی آنها و تاثیر فرهنگ مغول-آلتای باشه. از جمله آذری ها به منظم و منضبط بودن معروفن و اینکه مدیر های خیلی خوبی هستن و در شرایط سخت روحیه خودشون رو حفظ می کنن در عین حال این ویژگی می تونه با خودش استبداد رای و تعصب(که کلمه علمی تری برای غیرته) و بی رحمی رو بیاره که می تونید نمودش رو در رفتارهای فزلباش ها یا پان تورکیست ها ببینید من قصد توهین و افترا به مردان آذربایجان رو ندارم، اینها صرفا مشاهدات تاریخی هستن.(همون طور که برای فارس ها، جنوی ها، کرد ها و غیره صورت می گیره)
حالا که فهمیدید تفاوت ترک های ما یا همون اذری ها در زبانه می ریم سراغ این قضیه اختلاف قومیتی.
اول به این نکته توجه کنیم که اولین حکومت ایرانی بعد از تارج ترک و تازی، توسط صفویان شکل گرفته(که اصل و نسب خود من هم در پشت یازدهم به خواجه علی می رسه
![Big Grin :D :D](/forum/styles/yahmas/smiles/big_grin.gif)
) که آذری هستن.اما تشکیل دولتی ایرانی رو می دن و بزرگترین دشمنشون عثمانی ترک می شه!(و به این نکته هم توجه کنید که اتفاقا صفویان به قضاضای "ترکی" اهمیت می دادن و قزلباش ها از هفت طایفه آذری هم مصداقش) بدون اینکه بحث قومیت ترک روپیش بکشن! در اصل اونها خودشون رو ایرانی می دونستن که ترکی حرف می زنه! حکومت قاجار با ریشه ترکمنی که حتی از اوگوزی هم اورالوآلتایی تر و مغولی تر بود(!) میاد و پادشاهی تشکیل می ده بدون اینکه حقیقتا چندان بحث تفاوت قومیتی مطرح بشه. در اصل در زمینه اذری ها و حتی کرد ها ایرانی ها چندان قومیت رو نمی فهمیدند!
بحث قومیتی ترک و کرد کاملا مدرنه و تلاش شورویه برای نفوذ در ایران. در اصل همون طور که انگلستان اعراب شبه جزیره و شامات رو علیه ترکان عثمانی شوراند و به تجزیه اننجر شد، شوروی سعی کرد که این قضیه ترکی و کردی رو برای فار بر دولت مرکزی استفاده کنه. در اصل این self-conscious در مورد نژاد نه از روی غیرت کردی و ترکی(که البته استبداد رای در این قومیت ها بهش دامن می زنه) بلکه دستپخت حکومت فاسد شوروی که الته الان داره کفنش رو توی حافظه مرده تاریخ می پوسونه. ریشه فعالیت ها چریکی و حالا تروریستی بعضی کرد ها در خارج از ایران همینه.
تو می پرسی غیرت ترک ها کجاست؟ اگر کرد ها بودن تا الان صدا و سیما با خاک یکسان می شد! این مایه فخر کرد ها نیست! این صرفا تحجر، خشونت و نبود توانایی گفتگو رو نشون می ده. مجامع حقوق بشری وقتی خبرنگار عراقی کفشی به بوش انداخت حرف زیبایی زدن"باید اون رو بخشیدف چرا که در خفقان حکومت صدام گفتگو رو یا نگرفته و هتاکی و خشونت آخرین راه حل اونه" با خاک یکسان کردن راه درستی نیست. اگر بود آمار خودسوزی دختران در جوامع کردی بالا نبود. چرا ما باید الان درگیر خصمی بشیم که سالها قبل توسط حکومتی توتالیتر که حالا از بین رفته طراحی شده بود؟ چرا ما که اون دوران رو ندیدیم به جای دیدگاه منطقی باید خودمون رو درگیر این خیمه شب بازی کنیم؟
می گویید جوک های قومیتی باید پایان پیدا کنه، پیدا نمی کنه! این جور جوک ها از اول تاریخ بوده و هست، همونقدر جوک در مورد ترک ها هست در مورد سایرین از همه بیشتر در مورد خود فارس ها هم هست. در ضمن این فارس و ترک کردن شعور علمی من رو جریحه دار می کنه چون ما هر دو از یک نژادیم. و البته سربازان بابک هم توجه کنند بابک به ایران سره اعتقاد داشت و این با عقاید قومیت گرایانه در تضاده پس حداقل یک ادم استراتژیک تر پیدا کنن که ابروی تاریخ رو بالا نبره!
در مورد جوک های قومیتی من مطلقا اونها رو تایید نمی کنم! اما حضورشون خطرناک هم نیست. در آلمان هم شمالی ها برای باواریایی ها جوک می سازن(که المانی خاصی دارن)، جوک های شرقی غربیشونم که معروفه. اما نابود نشدن! اینها جدی نیستن.
جدی کمک دسته جمعی بود که موقع زلزله اذربایجان شد! وقتی دانشجو های تهران سایر شهر ها برای کمک به مردمان آذربایجان اومدن! وقتی که کل ایران با قوانین نژاد پرستانه مخالفت می کنه. حقیقت جامعه ایران اینه. نه توهم توطعه علیه نژادی خاص.
من با علم و دانش حقیرانه ام از تاریخ سعی کردم توضیح کوچیکی بدم. در نهایت باید بگم این طور خشم ناگهانی برای هیچ جامعه ای خوب نیست و صرفا بر برچسب "متعصب بودن" و "هوچی گری کردن" ی که به آذربایجانی ها می زنن دامن می زنه در صورتی که ما ی دونیم این طور نیست. و در ضمن از کار بی کار کردن فیتیله ها که مطمئنم هیچ قصدی نداشتن اخلاقی نیست.
پ.ن: کدوم کار صدا و سیما عین آدمه که این کی باشه؟
پ.پ.ن: چه قد تایپ کردم. اما بخونید در راه خدا. ضرر نداره!
پ.پ.پ.ن: چند قرنی از فعالیت من تو اینجا می گذره. این تاپیک دوباره فعالم کرد!