چالش تغییرات مثبت درسی برای من حدود چهار سال طول کشید و تازه الان فهمیدم که چجوری باید درس بخونم.
بعد از گند زدن یکی دو تا آزمون مهم (کنکور و المپیاد) و بعضی از امتحانهای دانشگاه و کلی تحقیق در مورد روش درس خوندن و پرسیدن از اشخاصی که همیشه تو امتحانات خوب بودن به دو تا اصل مهم رسیدم:
۱. بازیابی فعال [Active recall]
۲. تکرار با فاصله [Spaced repetition]
حالا اینایی که گفتم یعنی چی. با بازیابی فعال شروع میکنم، فرض کنید که امروز توی مدرسه یا دانشگاه مطلب جدیدی رو یاد گرفتید و الان که رسیدید خونه میخواید مطالعهش کنید. احتمالا میرید سراغ جزوه یا کتابتون که اون مبحث تدریس شده رو دوباره بخونید.
این کار عبثـه.
به جای دوباره خوندن اون مطلب یه برگه بذارید جلوتون و سعی کنید هر چی از کلاس یادتون مونده رو بنویسید و سعی کنید تو مغزتون بهم ارتباطشون بدید. بعد از این کار سراغ جزوهتون برید و جاهایی که جا انداختید رو دوباره مطالعه کنید و بعد از این کار سعی کنید مطالب جدید رو توی برگهای که قبلا داشتید بگنجونید بدون نگاه کردن به کتاب یا جزوه. این کار اسمش بازیابی فعالـه. بیرون کشیدن اطلاعات از مغز بدون مطالعهی غیرفعال که همون خوندن دوبارهی مطلبی باشه که قبلا یادگرفتید.
[مشکلی که من همیشه داشتم این بود که من به اندازهی کافی یا بیشتر از کافی درس میخوندم و هیچ موقع تو امتحانات خوب ظاهر نمیشدم. نمیفهمیدم مشکل از چیه، سر امتحان واقعا اون چیزایی که بلد بودم رو نمیتونستم هیچ موقع تو کاغذ بیارم. تا اینکه فهمیدم قبل از امتحان باید یکبار حداقل این کار رو انجام بدم تا این تمرین رو حداقل یکبار کرده باشم. بعدا فهمیدم اسمش بازیابی فعاله، احتمالا خودتون در روند درس خوندن بهش رسیدید.]
تکرار با فاصله مرور مطالب قبلا یاد گرفته شدهست که با فاصلههای زمانی معین باید انجام بشه. مثل فاصله زمانیهایی که تو جعبهی لایتنر استفاده میشه. با این کار شما مطالبی رو که یاد گرفتید وارد حافظهی بلند مدتتون میکنید.
بهترین نتیجه رو شما زمانی میبینید که
بازیابی فعال و
تکرار با فاصلهتون رو با هم ادغام کنید. یعنی مرورهایی که در فاصله زمانیهای معین انجام میدید با بازیابی فعال باشه. در این راستا من اپلیکیشن
Anki رو بهتون پیشنهاد میدم که هر دوی اینها رو با هم داره.
تمام مطالبی که گفتم scientific based هستن و از منابع مشخصی گلچین شدن و برای خود من هم کاملا کارساز بودن.
الان دیگه تو دورهای هستیم که همه چی خیلی سریع پیش میره و پیشرفت میکنه و ما نمیتونیم خودمون رو تو گذشته و با روشهای قرون وسطیای گیر بندازیم. بهتره از امکاناتی که در دست داریم برای بهبود زندگی خودمون استفاده کنیم و در این موضوع خاص یعنی درس خوندن و یادگیری من به شدت موافق وارد کردن تکنولوژی و علم درش هستم. از گوشیهای هوشمندتون برای مرور و یادگیری استفاده کنید. مقالات مربوط به آموزش صحیح و یادگیری رو مطالعه کنید. اگر مشکلی در روند یادگیریتون دارید حتما سرچش کنید و رفعش کنید.
× در ضمن همیشه نگاه کلان به پروسههای مختلف زندگیتون داشته باشید و هیچ وقت نقطهای و دورهای به زندگیتون نگاه نکنید.