پاسخ : سوالات ریاضی
به نقل از H O S E I N :
میخواستم این سوالو حل کنم گفتم شاید با گراف بشه . حالا که دردسر داره خود سواله رو بگین چجوری حل میشه لطفا :
ده نفر داریم که هر کدوم یه کلاه دارن . همه کلاهشون رو میندازن توی یه جعبه . بعد با هم به صورت تصادفی هر کدوم یه کلاه برمیدارن . احتمال این که حداقل یک نفر کلاه خودشو برداره چقدره .
قسمت دومش : حالا فرض کنید نوبتی کلاه بردارن از تو جعبه .
به نقل از مَِهدی.ش :
قسمت اول:
حداقل یه نفر کلاه خودشو برمیداره و حداکثر 8(چرا?!)
بعد بین اینکه هرکسی اشتباهی کلاه چه کسی رو برداره فرق هست.
بنابراین جواب برابر هست با :1تقسیم بر
قسمت دوم:
همون قسمت الف فقط یه چیزی که اضافه میشه اینه که کدوم نفرات کلاه خودشون رو بردارن یا برندارن(فرقی نداره)که میشه دوباره سیگما انتخاب iاز 10
یعنی قسمت الف انتخاب iاز10میشه به توان 2.
راه حل قسمت اول یه ایرادی داره . اونم اینه که توی اون فاکتوریله ، یه سریا ممکنه با خودشون متناظر بشن . بعد کلی حالت تکراری پیدا می کنه .
علاوه بر این فک کنم اونی که نوشتید ، باید حداکثر 9 تا باشه .
راه حلی که من برا این سوال دارم ، از یه مفهومی به عنوان پریش استفاده می کنه .
حالا پریش چیه ؟
با یه مثال توضیح می دم .
مثلا تو همین سوال ، اگه بیایم این 10 تا کلاهو ، طوری بین این نفر تقسیم کنیم ، که مطمئن باشیم به هیچ کس ، کلاه خودش نمی رسه ، ما یه پریش 10 تایی ساختیم .
فهمیدید پریش چیه ؟
پس ما اول باید یه راهی ارائه بدیم که تعداد پریش های n تایی رو اول محاسبه کنیم واسه این سوال .
یه راهی برای این محاسبه وجود داره ، که با استفاده از عدد e یا همون عدد نپر هستش . ( تو اینترنت ، هم می تونید در مورد e بیشتر مطالعه کنید ، هم شاید بتونید این فرمول رو بدست بیارید . )
اما یه راه استقرایی هم داره محاسبه این عدد . فرض کنید که ما ، تعداد پریش های 1 تا k تایی رو محاسبه کردیم . ( من راستش خودم علامتی که به عنوان "تعداد پریش های n تایی استفاده میشه رو بلد نیستم ! به اختصار می نویسم :"تپ(k)" ) حالا برای محاسبه تپ(k+1) ، از مکمل گیری استفاده می کنیم .
به این صورت که می گیم همه حالت های برداشتن این کلاه ها (یعنی (k+1)! ) منهای حالت هایی حداقل یه نفر کلا خودشو بر می داره .
مشابه روشی که آقای مهدی اون بالا گفتن ، میایم حالت بندی می کنیم رو تعداد کسایی که کلاه خودشونو بر می دارن . منتهی به جای اینکه اون انتخابه رو تو اون فاکتوریله ضرب کنیم ، تو تپ(k+1-i) ضرب می کنیم . پس ما الآن تپ (i+1) رو هم محاسبه کردیم به استقرا .
حالا پس جواب سوال ، میشه همونی که آقای مهدی نوشتن ، فقط به جای اون فاکتوریله ، باید تپ(10-i ) تو اون انتخاب ضرب شه .
البته این کل حالت هاست . پس احتمال کل ، میشه این عددی که بالا محاسبه کردیم ، تقسیم بر 10! .
یا در واقع ، جواب میشه 1 منهای حاصل تقسیم تپ(10) بر 10! .
اما برای قسمت دوم ، ایده من اینه که از قبلیه استفاده کنیم .
برای محاسبه کل حالت ها ، به نظر من به جای 10! حالت ، 10! × 10! حالت داریم . یعنی به 10! حالت ، میایم نوبت ها رو به آدما نسبت می دیم ، و به 10! حالت ، میایم آدما رو به کلاها نسبت می دیم .
برای محاسبه حالت های نامطلوب هم ، باید همه رو تو یه صف بچینیم ( یعنی به هر کسی نوبتی نسبت بدیم که 10! حالت داره ) و بعد یه پریش 10 تایی درست کنیم .
پس بازم جواب سوال ، می شه 1 منهای حاصل تقسیم 10! × تپ (10) بر !10×10! . یعنی احتمالش با بالایی یکیه !
برا اینکه یه کم شهود پیدا کنید ، که چرا این دو تا احتمال برابر شدن ، فک کنید که اگه مثلا تو حالت اول ، یه نفر با کلاهی که بهش نسبت می دیم رو حذف کنیم ، شرایطی که ایجاد میشه ، مثل حالتیه که وقتی تو قسمت دوم ، نفر اول کلاهشو برمیداره ، ایجاد میشه . در واقع ، ترتیب وایسادن اینا ، تو کلاهی که بهشون نسبت می دیم ، تاثیری نداره . چون هر کسیو و کلاهش ، مستقل از بقیه ن .
خیلی پیچیده شد
![Disappointed X_X X_X](/forum/data/assets/smilies/mini_disappointed-face.png)